Юлия Тимошенко взяла паузу

Понедельник, 8 февраля 2010, 08:15

Перші в своєму житті вибори президента Юлія Тимошенко завершила у готелі "Хайят", де розмістився її прес-центр. Порівняно з широким святкуванням тритижневої давнини, цього разу ситуація змусила БЮТ піти на скорочення - як гастрономічної лінійки, так і спілкування з пресою, яку годували переважно "низькокалорійними" інформаційними "бутербродами".

Юрій Кармазін в цей вечір виявився одним з небагатьох соратників Тимошенко, який охоче йшов на контакт із мас-медіа. Зазвичай журналісти намагаються не турбувати цього депутата своїми запитаннями, щоб не провокувати його багатослів'я. Але зараз діватися було нікуди.

Навіть до того, як офіційно були оголошені результати екзит-полів, всі вже обговорювали між собою невтішні для Юлії Тимошенко цифри. Тому на ринку журналістики виник дефіцит БЮТівських ньюсмейкерів.

- Ви розумієте, молодь іще йде на дільниці, - немов засохлу пасту з тюбика, Кармазін вичавлював з себе оптимізм. - Та й на західній Україні росте явка, яка не охоплена екзит-полами...

- Але яка "молодь", які "дільниці"? - не розуміли журналісти. - Дільниці зачиняються за десять хвилин!

Здавалося, Кармазін намагався переконати сам себе.

- Нічого, ще є двадцять хвилин...

У цей момент у прес-центр прибула Юлія Тимошенко, яка, не зупиняючись, пройшла до ліфту коридором, створеним для неї зі спин охоронців.

- Привет, дорогая! - підставив їй свою щоку Кармазін.

Поцілувавши його, Тимошенко піднялася на другий поверх готелю, де в конференц-залі "Сідней" було все готове для перегляду у вузькому колі церемонії оголошення екзит-полів.

 Юрій Кармазін прийняв на себе журналістський удар

О 20 годині ніхто з керівників БЮТ не вийшов до преси, тому журналіст "Української правди" сходами спробував пробратися на другий поверх, як раптом зіштовхнувся з нардепами Ігорем Гринівим та Сергієм Соболєвим, що були на зборах в Тимошенко, а зараз стрімко бігли вниз.

- Ми поспішаємо на ефіри, - не зупиняючись, сказав Соболєв.

- Це поразка? - поцікавилася "Українська правда".

- Ні, звичайно, - відповів Гринів, який тримав у руках аркуш, весь пописаний стовпчиками з відсотками.

На нараді, що відбувалася в залі "Сідней", було вирішено зберегти обличчя, апелюючи до того, що "зафіксований розрив знаходиться в межах статистичної похибки".

Саме це оголосив  Турчинов на першому брифінгу після закриття дільниць.

- А той міф, який нав'язувався протягом місяця, що існує колосальний розрив - цей міф зруйновано, - шукав Турчинов позитив навіть у складній ситуації.

Приблизно так само Турчинов пояснював свою поразку в ніч виборів мера Києва у травні 2008-го. "Близько 70% проголосували проти чинної влади", - пред'являв він тоді штучний привід для оптимізму.

Зараз, закликавши прихильників не піддаватися паніці, Турчинов попрямував на другий поверх, де під проводом Тимошенко тривав мозковий штурм. У дверях він зіштовхнувся з депутатом Олегом Ляшком.

- Як ти бросив свій округ? - запитав він соратника по боротьбі.

- У нас вже давно все сфальсифіковано! - жартома відповів йому Ляшко, знервовано усміхаючись.

Олег Ляшко відповідав за Чернігівщину, але ніч виборів зустрів у Києві 

- Проти всіх проголосувало рівно стільки, скільки не вистачає для нашої перемоги, - аналізував результати екзит-полу юлін політтехнолог Олег Медведєв.

- Так давайте постановою уряду зарахуємо ці голоси на її користь! - іронізували БЮТівці.

- Краще було на рівні закону взагалі скасувати цю графу... - зітхнув Медведєв.

Депутати, які прибували до штабу, відмовлялися вірити своїм очам.

- Чотири рази загальнонаціональні вибори показували, що демократичні сили мають в Україні більшість, - згадував Борис Тарасюк хронологію з 2002 року. - Куди вони зникли зараз?

Леонід Кравчук і заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Обличчя промовистіші за слова 
 Зазирнув у штаб Тимошенко її загадковий радник Кен Мерфі

Юлія Тимошенко з'явилася перед журналістами несподівано та стрімко.

- Я хочу подякувати всім членам нашої команди і прошу їх боротися за кожен протокол, за кожен голос! - за допомогою телесигналу мобілізувала вона своїх активістів на місцях.

- Різниця, яка варіюється в 3%, знаходиться у межах соціологічної похибки, - намагалася переконати Тимошенко. - Тому робити висновки зарано.

Депутат Олена Кондратюк схвально виставила великий палець уперед - їй сподобалися доводи лідера. Олександр Абдуллін захитав головою на знак згоди.

Юлія Тимошенко в ніч поразки 

- Країна пам'ятає такі часи, коли не тільки проголошували президентів, видавали посвідчення, а ще і вітали інші президенти. А потім доля складалася зовсім по-іншому! - згадувала вона 2004 рік.

Їй дуже хотілося повторення тієї революційної історії. Тим більше Майдан зібрався після відриву Януковича від Ющенка у 800 тисяч голосів, тоді як сьогодні вона відставала від Януковича на 600 тисяч.

Завершивши на цій мажорній ноті, Тимошенко не відповіла на запитання та пішла. Але їй не вдалося приспати увагу журналістів з Кавказу, які з рішучістю джигітів готові кинутися під ноги будь-якій охоронюваній персоні.

- Юлия Владымырова, грузынское телевыдение! - подивилися на Тимошенко п'ять чи шість мікрофонів з надписами на незрозумілій мові. - Как вы будэте защыщать результаты?

Але Тимошенко, яка раніше не втрачала нагоди поговорити з грузинами, цього разу просто пройшла повз. Коридор у натовпі їй прокладала охорона, не соромлячись відкидати з дороги все рухоме і нерухоме.

Небайдужий народ підтягкувався у "Хайят". Політтехнолог Віктор Небоженко, який працював з Тимошенко 12 років тому в часи партії "Громада", давав безкоштовні поради:

- Найстрашніше для Януковича - це не суди. Найстрашніше - це перерахунок голосів. Кожного разу будуть різні цифри. І це дозволить Юлі говорити про фальсифікації.

Цю пораду він міг би адресувати Андрію Портнову, який прибув до "Хайяту" після оголошення екзит-полів немов символ боротьби, що лише починається. Портнов є довіреною особою Тимошенко у загальнонаціональному окрузі та веде роботу з Центрвиборчкомом. Не відповідаючи на запитання журналістів, він пройшов до ліфту. На його обличчі була меланхолійна усмішка.

Портнов став предвісником майбутнього оскарження результатів 

- У мене завжди гарний настрій - відповів він на запитання про дисонанс його внутрішнього стану із зовнішньою атмосферою у штабі БЮТ.

Очікувалося, що цю ніч Портнов стане для Тимошенко чарівником, який прийде на допомогу в найкритичніший момент. Коли він піднявся на гору, всі погляди були повернуті в його бік. Сподівання - на таланти Портнова воювати в судах.

Але протягом останніх тижнів він безрезультатно доводив Тимошенко нездатність штабів на Донбасі фіксувати порушення. Намагався переконати не воювати з главою Вищого адміністративного суду Пасенюком. Писав доповідну на ім'я керівництва. Не достукався. І тепер зняв з себе відповідальність за створення дива.

У розмові ж із зовнішнім світом БЮТ обрав тактику збереження віри. Турчинов провів ще один брифінг, де повідомив паралельний підрахунок голосів - за підсумками, як він заявив, опрацювання результатів на 85,7% дільниць.

- 46 відсотків набрала Тимошенко і 46 відсотків - Янукович, - оголосив він, спровокувавши сміх у залі.

Але оголосити лідера Турчинов не захотів.

- Мені би хотілося бути більш переконливим, - голос віце-прем'єра затремтів, - та н-н-назвати с-с-соті долі відсотків, але я цього не робитиму. Інтрига зберігається.

Оволодівши собою, Турчинов зачитав результати по регіонах.

- Ми відвоювали Закарпаття. 49% проти 39% на користь Тимошенко. Але в Мукачевому пан Балога попрацював на Януковича. - Турчинов показав карту області, де зелена пляма псувала монолітний червоний колір.

- Мрачна картина у Луганській області. 86,9% проти 8,7% на користь Януковича, - продовжив він, намагаючись жартувати. - Зате Тернопільська область стала орієнтиром для багатьох: 87% на 7%.

Він продовжував іти за списком.

- Київ, серце України: 65% на 25%. Це повна поразка Януковича...

Слова Турчинова перервали оплески.

- ...Незважаючи на те, що з ним працювали Черновецький і Кільчицька.

Турчинов показує паралельний підрахунок 

Олександр Абдуллін, що стояв біля виходу, махнув прес-секретареві закінчувати брифінг. Турчинов мав піти на мажорній ноті.

- Але я готовий відповісти ще на одне запитання, - проявив ініціативу сам віце-прем'єр.

- Я из тэлэкомпании "Имэди", - підвівся журналіст, повз якого годиною тому проскочила Тимошенко, не проронивши ні звуку. - Я хочу спросыть, будэт ли новый майдан?

Абдуллін сплеснув долонями. Це запитання не входило у плани БЮТівських стратегів - бо відповіді на нього поки що немає.

- Нам треба проаналізувати, чи відповідатимуть офіційно підраховані результати вимогам закону, - відповів Турчинов.

- Та нормально сказав.., - пошепки заспокоїла Абдулліна Олена Кондратюк.

- Але навіщо знову одні й ті ж самі запитання?! - роздратовано сказав він.

Повертаючись на другий поверх, де в режимі нон-стоп тривала нарада в Тимошенко, Турчинов зіштовхнувся з Дмитром Павличком.

- Я вас поздоровляю, - потиснув він руку віце-прем'єру.

- Дякую..., - розгублено відповів Турчинов, який не зрозумів, з чим його вітають.

- І передайте це Юлі, - наказав йому Павличко.

На цьому в брифінгах було оголошено перерву до ранку. Народ, що зустрічав ніч виборі у штабі БЮТ, почав розходитися. Цієї ночі у "Хайяті" оголосили "сухий закон", тому вимагати продовження банкету не було підстав.

- Мені зараз передали, що в "Інтерконтиненталі" почалося бухалово, - поділився Микола Томенко останніми новинами з ворожого табору.

Самі БЮТівці були б не проти пуститися у всі тяжкі, але Тимошенко продовжувала нараду на другому поверсі. Нарешті, близько 12 ночі двері ліфту відкрилися, і прем'єр стрімко, щоб не дати себе зупинити запитанням, пішла на вулицю.

Небагатослівна Тимошенко іде спати

- Який у вас настрій? - пролунало над спинами охоронців, які знову створили для неї живий коридор

- Бойовий! - односкладно відповіла Тимошенко, не повертаючи голови.

- Але всі цифри свідчать про перемогу Януковича! - намагалися зупинити її журналісти.

- А от це ще не факт, - замість Тимошенко сказав депутат Чудновський, відповідальний за охорону лідера.

Заховавшись за тонованим склом урядового "броньовика", Тимошенко завершила для себе цей вечір, до якого вона йшла тринадцять років у політиці. Що робити далі з таким результатом - відповідь в неї виявилася неготовою.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде