В чем обвиняется Луценко. Постановление первое

Понедельник, 3 января 2011, 12:07

В розпорядженні "Української правди" опинилась копія постанови про порушення кримінальної справи проти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Ця справа може стати знаковою подією в житті українських чиновників. Такого розлогого юридичного аналізу корупційних дій державного службовця українська Феміда ще не знала. Сумнівне з точки зору законності, але – якщо бути відвертим – банальне в українських реаліях просування по службі близької до чиновника людини переросло у злочин за змовою групи осіб. Залишається лише сподіватись, що юридичний підхід у справі проти Юрія Луценка в подальшому стане калькою в оцінці діяльності чиновників діючої влади.

Повна назва документу – "Про перекваліфікацію дій, порушення кримінальної справи, прийняття її до свого провадження та об’єднання кримінальних справ в одне провадження".

В розпорядженні редакції є також копія першої постанови про порушення кримінальної справи, яка стосувалась лише просування по службі в органах внутрішніх справ водія колишнього голови МВД Леоніда Приступлюка. Обидва документи підписані 11 грудня 2010 року слідчим Войченко С.В.

Документ, що публікується – остаточний. В ньому об’єднаний також епізод стосовно виділення водію службового житла. Крім того, в остаточній частині постанови вказується, що крім Юрія Луценка обвинуваченим у справі став також і його водій.

Загалом, згідно з документом, Юрію Луценку інкримінується наступний перелік протизаконних дій:

- призначення Леоніда Приступлюка "старшим оперуповноваженим 4-го сектору 2-го відділу 2-го управління Департаменту розвідувально-пошукової діяльності" з посадовим окладом в 150 грн.;

- призначення Леоніда Приступлюка на посаду помічника міністра у відділі поточної діяльності Апарату міністра з окладом у 2000 грн. і одночасне призначення 150% надбавки;

- присвоєння своєму водію звання "майор міліції", "підполковник міліції" та 9 ранг державного службовця;

- нагородження Леоніда Приступлюка:

а) відзнакою "За міжнародне співробітництво у правоохоронній діяльності"

б) відзнакою "Лицар Закону";

в) відзнакою "Почесний знак МВС України";

- призначення Леоніду Приступлюку різноманітних надбавок, в т.ч. 50% за особливі умови служби та 15% за роботу в умовах режимних обмежень;

- збільшення вислуги років шляхом зарахування Леоніду Приступлюку до стажу служби в органах внутрішніх справ періодів роботи водієм Рівненського радіозаводу та Рівненського заводу торгового обладнання, а також помічником-консультантом народного депутата. При цьому, в справі вказано, що для отримання дозволу на такі дії Юрій Луценко звертався з відповідним листом до прем’єра, посаду якого на той момент займала Юлія Тимошенко. Втім необхідна відповідь, за даними слідства, прийшла від першого віце-прем’єр-міністра Олександра Турчинова.

- призначення 40% надбавки Леоніду Приступлюку за вислугу років та звільнення з органів внутрішніх справ зі стажем 29 років 6 місяців 26 днів. Щомісячна пенсія водія міністра без надбавок становила 5 937,08 грн.

Згідно з постановою, внаслідок вищевказаних дій державі було завдано збитків у розмірі 330 256,58 грн.

Крім того міністру інкримінується сприяння Леоніду Приступлюку в забезпеченні квартирою за рахунок Міністерства внутрішніх справ. До речі, з постанови стали відомі і нові деталі справи. Так виявилось, що в травні 2005 року Леоніду Приступлюку спочатку було запропоновано отримати поза чергою однокімнатну квартиру в Києві на вулиці Сосницькій. Але, згідно з постановою, водій "бажаючи мати квартиру в центральній частині м. Києва та в подальшому оформити на неї право власності відмовився отримувати ордер на квартиру по вищевказаній вулиці і звернувся до міністра з проханням сприяти здійсненню її обміну на житло в центральній частині міста. За даними слідства, Юрій Луценко надав усну вказівку працівникам Господарського департаменту для здійснення відповідного обміну 1-кімнатної квартири на вул.. Сосницькій на 1-кімнатну квартиру по вул. Дмитрівська.

Надана квартира була оцінена у 130 623, 9 грн. В таку ж суму був оцінений збиток, який був завданий Міністерству внаслідок протиправних дій міністра.

У постанові Юрій Луценко та Леонід Приступлюк постають у ролі групи осіб, що "вступили між собою у змову щодо заволодіння державними коштами".

При цьому кожен з них виконував "свою частину цього злочинного плану": Леонід Приступлюк час від часу писав міністру різноманітного характеру заяви, а той, в свою чергу, "реалізуючи спільний умисел" використовував своє службове становище вдавався до зловживання своїми повноваженнями.

І якщо раніше наслідки всіх перелічених дій кваліфікувалися просто як збитки державі, тепер вони перекваліфіковані у "заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Найближчими днями "Українська правда" оприлюднить також постанову про порушення кримінальної справи проти Юрія Луценка, яка побічно стосується отруєння Віктора Ющенка.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде