Из жизни бело-голубой элиты: имение Ефима Звягильского

Четверг, 4 августа 2011, 14:17

На фоні розмов про кризу та тотальну економію державні резиденції продовжують обростати маєтками високих посадовців.

Найвищою кар'єрною сходинкою в житті депутата-регіонала Юхима Звягільського була робота з 22 вересня 1993 по 15 червня 1994 виконуючим обов’язки прем'єр-міністра. Після цього він втік з України до Ізраїлю та спробував отримати там політичний притулок, ховаючись від кримінального переслідування на батьківщині. Повернувся назад Звягільський лише 1997 року.

Але держава Україна та її платники податків не залишилися в боргу перед своїм колишнім чиновником. У оприлюдненому нещодавно списку мешканців урядових резиденцій ви можете знайти прізвище Юхима Звягільського. За ним значиться будинок № 39 в комплексі відпочинку "Конча-Заспа".

Однак підстави для отримання ним будинку залишалися загадкою. Оскільки будинок видавався Звягільському як пенсіонеру, то для цього потрібне окреме рішення уряду. Але всі спроби знайти цей розпорядчий акт в базах законодавства завершувалися нічим.

Адміністрація президента повідомила Українській правді, що будинок надано Звягільському на підставі рішення уряду від 26 жовтня 2007 року. Це були останні дні перебування Віктора Януковича на посаді прем'єр-міністра, яку він звільнив за підсумками дострокових виборів.

 

Схоже, Янукович не дуже хотів афішувати факт надання будинку Звягільському.

Тому, якщо ви спробуєте знайти розпорядження за цим номером в базі "Законодавство України", то пошук дасть результат: "На ваш запит не знайдено жодного документа".

„Українській правді” вдалося отримати цей нормативний акт від Кабінету міністрів лише після вступу в дію закону "Про доступ до публічної інформації".

Виявилося, що розпорядження не має грифу секретно, але в базу законодавство з незрозумілих причин його вирішили не вносити. Тобто документ просто приховувався.

Симптоматично, що влада вирішила не афішувати саме те, як в інтересах привілейованих осіб вони розпоряджаються державним майном.

Будинок, який отримав Звягільський - це був старий дерев'яна споруда під шифером, оздоблена казенною зеленою фарбою.

Але якщо зараз заїхати в Конча-Заспу, то на місці колишнього старого будинку виріс розкішний триповерховий маєток. Коли там інкогніто побував журналіст Української правди, то на об'єкті були в самому розпалі завершальні роботи.

 
 

Законність проведення подібного масштабного будівництвадуже сумнівна.

Як розповідав президентський завгосп Ігор Тарасюк, у Державного управління справами немає акту на землекористування в "Пущі–Водиці" та "Конча–Заспі", тому, за законом, там не може здійснюватися будівництво нових будинків, а дозволяється проводити лише реконструкцію існуючих.

Тож велике питання, чи слід вважати "реконструкцією" знищення старого будинку та побудову на його місці нового в три рази більшого.

 
 

Будинок відпочинку "Конча Заспа" відмовився надати договір на реконструкцію, пояснюючи, що "запитувані документи містять конфіденційну інформації та персональні дані про фізичну особу. Будинок відпочинку "Конча Заспа" Державного управління справами не має правових підстав поширювати зазначену в запиті інформацію".

Ця відмова абсурдна, оскільки закон "Про доступ до публічної інформації" містить спеціальну обмовку - відповідно до частини 7 статті 6 "обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ; якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений".

Більше того, будинок відпочинку "Конча Заспа" утримується за рахунок державного бюджету. Лише 2011 року ця закрита від громадськості установа з'їсть 30 мільйонів гривень - на фоні невпинних мантр чиновників про необхідність економити та скасування пільг для громадян.

 

Окрім того, якщо так звану "реконструкцію" проведено за гроші Звягільського, то незрозуміло походження цих коштів. Він є депутатом всі шістьох скликань, тобто не може суміщати цю діяльність з будь-якою іншою, що має на меті отримання прибутку. Шахта імені Засядька, де Звягільський є почесним керівником, за документами йому не належить - це орендне підприємство в управлінні трудового колективу.

За часів своєї вимушеної еміграції до Ізраїлю в середині 1990-х, за словами того ж Звягільського, він працював радником в енергетичній компанії та отримував зарплату 2 тисячі доларів на місяць, яка йшла на оренду житла та поточні витрати.

...Минула публікація на тему vip-утриманців українського бюджету стосувалася Івана Плюща. Свій будинок у державному комплексі відпочинку Пуща-Водиця Плющ отримав завдяки розпорядженню в.о. прем'єр-міністра Юхима Звягільського ще в середині 1990-их років. В середині 2000-х прийшла черга Звягільському отримувати будинок - від Януковича.

Януковича, свого часу, не образив Ющенко в житловому питанні. Тепер уже новий президент не виселяє з державної дачі попереднього. Так і діє захована від очей громадян кругова порука на найвищому рівні.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде