Новий міністр фінансів. "Сімейна" людина

Среда, 29 февраля 2012, 15:26

Призначення Юрія Колобова міністром фінансів очікувалося ще 18 січня, коли несподівано для всіх цю посаду обійняв Валерій Хорошковський.

Саме Колобова вважали фаворитом, хоча портфель дістався керівникові СБУ, породивши чутки про стрімке посилення "газового лобі".

Через 40 днів ситуація вирівнялася. Колобов таки очолив Мінфін. Хорошковського позбавлено міністерського крісла та переведено на посаду першого віце-прем'єра, де складно розгорнутися, не маючи під собою ні міністерства, ні прем'єра-однодумця.

38-річний Юрій Колобов своєму стрімкому злету має завдячувати Сергію Арбузову та Олександру Януковичу. Саме вони пролобіювали його кандидатуру на найвищому рівні.

Це - ще одна, за політичними мірками, "людина нізвідки", яка стараннями Сім'ї не просто очолила провідне міністерство, але і взяла під контроль Державне казначейство, Державну фінансову інспекцію та Державний фінансовий моніторинг.

Входження Колобова у орбіту "донецьких" сталося, коли заступником голови правління державного "Ощадбанку" став одіозний Павло Борулько. Той самий Борулько, який минулого року був оголошений у розшук і затриманий у Білорусі по справі розкрадання рефінансування, виділеного НБУ.

Борулько - в минулому депутат Донецької обласної ради, і головне - родич Олександра Медведька по лінії своєї дружини.

На початку століття Борулько був співвласником та керівником банку "Донеччина". Цю посаду він обіймав з середини 2002 року по середину 2003, а з кінця 2003 банком "Донеччина" став керувати нинішня "зірка" Сергій Арбузов, при якому ця установа спочатку була перейменована в "УкрБізнесБанк", а потім потрапила в одноосібне володіння Олександра Януковича.

Борулько тим часом став заступником голови правління "Ощадбанку", а Колобов - керівником казначейства "Ощадбанку".

На посаді казначея Колобов утримався і після помаранчевої революції та зміни влади в "Ощадбанку". Його "захистив" новий керівник держбанку Олександр Морозов, хоча усунути Колобова з посади намагався перший заступник "Ощадбанку", а сьогодні один з лідерів "Фронту змін" Андрій Пишний.

Так, керівником казначейства "Ощадбанку" Колобов пропрацював до літа 2008 року. Потім нетривалий час він очолював "БТА-Банк" та займався продажем "Терра-банку" групі, пов'язаною з нинішнім першим заступником міністра економіки Вадимом Копиловим і Кирилом Шевченком - людиною Ігоря Уманського, в.о. міністра фінансів в уряді Тимошенко.

Азаров вітає нового міністра фінансів. Фото прес-служби уряду 

Після перемоги Віктора Януковича Колобов і Арбузов починають рухатися паралельними курсами.

Так, в квітні 2010 Колобов став заступником голови правління державного "УкрЕксімБанку", а через місяць наглядову раду банку очолив Арбузов.

Потім, у грудні Арбузов стає главою Нацбанку, а Колобов іде до нього першим заступником.

У Нацбанку Колобов відповідав за роботу з урядом. Розповідають, що його частіше можна було зустріти на Грушевського, ніж в сусудній будівлі центрального банку.

Крім того, Колобов у Нацбанку курував державні "Ощадбанк" і "УкрЕксімБанк". За словами джерел, питання рефінансування проходили виключно за його згодою.

Окрім фінансів, Колобов має ще одне захоплення - баскетбол. Минулої суботи його можна було бачити у vip-ложі Палацу спорту поряд з Олександром Волковим та Ігорем Коломойським, де вони спостерігали за матчем Зірок Суперліги-2012.

Коломойський, Волков, Колобов, Попов. Фото Дмитра Ларіна 

Товаришом Колобова, в тому числі на баскетбольному підгрунті, є син екс-прем'єра Пустовойтенка Вячеслав, який значиться акціонером банку "Даніель".

Серед історій, які характеризують Колобова, розповідають те, як він в статусі глядача ходив на матчі баскетбольної Суперліги. Якшо Колобов запізнювався і не встигав прибути вчасно, він міг подзвонити потрібним людям і попросити затримати початок матчу.

Призначення Колобова означає послаблення Валерія Хорошковського, яке відбувається на фоні зачистки його людей з керівництва СБУ.

За інформацією джерел, Хорошковський потрапив у немилість, коли намагався продвинути на керівника Державного казначейства свого ставленика Вадима Гриба.

Гриб, який у ділових колах відомий як власник інвестиційної компанії "Тект" і якого вороги називають не інакше, як "рейдером", був радником Хорошковського в Службі безпеки України.

Кажуть, що Хорошковський вимагав карт-бланш у Мінфіні, відмовляючись працювати в оточенні чужих людей. Але такий диктат не сподобався ні Азарову, ні Януковичу - тим більше віддавати контроль над Держказначейством "чужинцю"...

Поки ж вплив Хорошковського обмежили патронатною службою першого віце-прем'єра, яка нараховує декілька осіб. Якщо останню вакансію в уряді міністра економіки посяде Петро Порошенко, взагалі складно зрозуміти, чим займатиметься Хорошковський.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде