Депутат, голУсуй честно!

Пятница, 13 апреля 2012, 09:57

У четвер трійка журналістів – Єгор Соболєв, Сергій Лещенко та Мустафа Найєм –провели акцію у Верховній Раді проти кнопкодавства. На балконі для преси вони вивісили банер із закликом "Не забажай картки сусіда свого. Голусуй чесно!"

Таким чином колеги хотіли звернути увагу депутатів, що ті мають дотримуватися Конституції – голосувати особисто й лише своєю карткою.

Чи досягли вони поставленої мети? Аби отримати відповідь, пропоную подивитися на реакцію самих депутатів.

Дві сотні помилок

Усе, що виніс з акції парламентський лідер регіоналів Олександр Єфремов, – це те, що журналісти-активісти роблять помилки. Уважний регіонал, напевно, тепер буде ще й лідеру вказувати, як погано помилятися у висловах.

А так хотілося б, щоб пан Єфремов звернув увагу на помилки у своїй фракції. Їх там – під дві сотні!

От лише недавно УП звертала увагу, як трійка регіоналів голосує одразу за 21-го депутата. У четвер один із них, Юрій Воропаєв, пояснив, як можна побороти ганебне явище. Рецепт дуже простий: голосувати особисто мають усі!

Але найцікавіше інше.

Колишній керівник юридичного департаменту СКМ (!) не вважає, що своїм голосуванням за кількох порушує Конституцію! Більше того, робить це не примусово! Може, добровільно підміняє своїх колишніх колег – підлеглих Ріната Ахметова. Свого часу мільярдер делегував у Раду цілу групу своїх професіоналів...

Подібне фальсифікування голосування пан Воропаєв не вважає й поганим прикладом для своїх дітей-онуків.

ВОРОПАЄВ: "Мені не соромно"

Цікаве пояснення своєї участі в парламентському фальсифікуванні, "голосування" з Тбілісі, удалося отримати в регіоналки Ірини Бережної. Так, це саме той "український політик та держаний діяч", лауреат премій Нова генерація-2009 та заслужений юрист-2011, цілий член-кореспондент Міжнародної Кадрової Академії – на перевірку маленької громадської організації при МАУП – про яку так красиво пише Вікіпедія...

Якщо ж відкинуті всі ці намальовані регалії, то простий екс-нотаріус уразила своїм фаховим коментарем щодо проблеми кнопкодавства й шляхами її вирішення. На підтвердження слів головного парламентського чародія Михайла Чечетова про "найбільш відкриту партію у світі, яка ніколи не цурається своєї позиції", Бережна... роздратовано побігла від журналістів…

;

БЕРЕЖНА й ЧЕЧЕТОВ: регіонали не цураються своєї позиції

Ще один заслужений юрист від Партії регіонів, Дмитро Шпенов спробував пояснити, як днями "голосував" з Конституційного суду.

Виявилося, що того дня він усього на 13 хвилин запізнився на своє "голосування". Прийшов із суду "десь о 10.45", а голосувати почав з 10.32 – данні електронної системи "Рада".

ШПЕНОВ про своє кнопкодавство

Після такого спілкування із кнопкодавами-регіоналами стає зрозуміло: виправляти помилки у фракції Чєчєтова ані великі юристи, ані великі грамотії не можуть, не хочуть, не вважають за потрібне.

Тож біло-блакитні залишають виборцям виправляти 2 сотні помилок у парламенті...

Робота над помилками річної давнини

На помилки в заклику журналістів звертали увагу й опозиціонери. Але, на відміну від своїх політичних опонентів, запевняли: кнопкодавство – викорінятимуть.

Відповідно, нунсівці з бютівцями роздавали красиві коментарі.

КОЖЕМ'ЯКІН: Генерал проводитиме бесіди із кнопкодавами

На засіданні в четвер біло-сердечні спробували дотриматися особистого голосування. Але й Кожем'якін – як визнав сам, одного разу руки не витримали, натиснули кнопки за двох, – і інші його колеги Конституцію все ж "трошки порушили".

Але для бютівців показовим має бути не один парламентський день. Робити висновки щодо готовності опозиціонерів голосувати особисто, варто за місяць-два. Бо минулої весни вони вже клялися "голосувати чесно" – а вийшло лише "галасувати чесно"...

Не шукайте в останньому виразі помилки.

"Галасувати" – це здіймати шум. Останній рік бютівці більше шуміли ніж виконували конституційну вимогу щодо особистого голосування.

Але в них у цьому парламенті ще є час для виправлення помилок. Знову ж-таки, що за них цю роботу не виконували виборці за допомогою своїх бюлетенів.

Останні кілька місяців напередодні виборів допомагати бютівцям "не забажати картки сусіда свого" буде Арсеній Яценюк.

Можливий лідер майбутнього спільного списку вже обіцяє вирішити проблему особистого голосування. Знов згадує так і не введену в дію систему "Рада-3" із сенсорною кнопкою.

Невже лише технічні пристрої здатні навчити українських депутатів голосувати без помилок?!..

P.S. Вже вночі п'ятниці 50 чергових-конподавів проголосували за Кримінально-процесуальний кодекс. 

Олексій Братущак, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде