Семейные ценности. Набережная им. Януковича

Вторник, 22 мая 2012, 13:36

Родина президента Віктора Януковича, безперечно, має широке коло інтересів. Здійснюючи вирішальний вплив на політичне та економічне життя цілої країни, Януковичі володіють величезними підприємствами.

"Українська правда" вже писала, що, крім загальновідомих активів старшого сина президента Олександра Вікторовича Януковича, його структури мають частку Артемівського заводу шампанських вин. Його партнерами, у даному випадку, виступають Рінат Ахметов і Борис Колесніков.

Сам президент воліє облаштовувати своє "царство" у сотні гектарів під Києвом – на теренах Межигір’я і Сухолуччя. При чому, син активно допомагає батькові.

Продовжуючи дослідження активів "сім'ї", ми виявили, що гігантоманська пристрасть Віктора Януковича до дуже дорогих іграшок передалася Олександру Януковичу.

І якщо батько облюбував береги штучного Київського моря, то сина тягне до справжнього Чорного моря.

Будинок, де жила Леся Українка

У червні минулого року було повідомлено про завершення реконструкції набережної Назукіна у Балаклаві, яка є найбільш відвідуваним місцем цього району Севастополя. З неї відкривається вид на Балаклавську бухту і гору Кастрон з руїнами генуезької фортеці Чембало.

Балаклавську набережну побудували ще наприкінці 19 століття. І тут знаходиться низка історичних будівель, які держава оголосила пам'ятками архітектури. Наприклад, це дача акторки Соколової, побудована у стилі італійського ренесансу.

Саме в цьому будинку у 1907 році зупинялася поетеса Леся Українка і її чоловік Климент Квітка. Дачу Соколової називали однією з найяскравіших будівель містечка.

Поруч з цією будівлею також знаходиться дача лікаря Педькова та будинок міського голови Міхелі, які також охороняються державою.

Однак за радянських часів Севастополь був закритим військовим об’єктом, і перлини архітектури Балаклави знищував час.

 Фото sevnews

У 2004 році військові демілітаризували Балаклавську набережну. А у серпні 2006 року власниками набережної стали ТОВ "Аквалайн плюс" та ТОВ "Українсько-інвестиційний центр". Варто зазначити, що саме у серпні 2006 Віктор Янукович був вдруге призначений прем’єр-міністром.

Після цього на Балаклавській набережній почалося нове життя. Фірми запропонували реконструювати будови бухти. Але називалося це "реконструкцією готельно-розважального комплексу з яхт-клубом та житловою забудовою".

Фото "Остров"

Та й сама реконструкція проходила цікавим способом. Як писали ЗМІ, місцевій владі були представлені висновки експертизи, за якими реконструювати існуючі будівлі було неможливо. Тож фірми запропонували розібрати пам’ятки архітектури і звести точно такі ж, але нові. Що й було зроблено.

Але що ж стало запорукою такої зговірливості місцевих чиновників? Виявилося, що обидві фірми, які реконструювали Балаклавську набережну, є учасниками корпорації "МАКО" старшого сина Віктора Януковича Олександра.

Серед номінальних власників ТОВ "Аквалайн плюс", зокрема, був "сімейний юрист" Павло Литовченко, широко відомий завдяки участі у схемах відчуження "Межигір’я", та компанія "Кепітал Білдінг Корпорейшен", яка належить Олександру Януковичу.

Також остання компанія була серед учасників ТОВ "Українсько-інвестиційний центр" – другого покупця Балаклавської набережної.

Зараз місцеві жителі називають перебудовані історичні будівлі, де зупинялися відомі діячі культури початку 20 століття, не інакше як "будинки Януковича".

"Остров" писав, що попри те, що забудовник обіцяв вільний прохід на набережну для простих громадян, після її відкриття в інтернеті стали з'являтися коментарі, що вхід на територію комплексу закрили.

Однак видання зазначало, що вхід на частину набережної Назукіна, де розташований комплекс відреставрованих будівель, все ж був відкритий. А територія розділена невеликим парканчиком, який відокремлює безпосередньо саму набережну і комплекс будівель.

Як пишуть блогери, набережна тепер нагадує закритий яхт-клуб. Також там встановлені ворота, і достатньо їх закрити, щоб набережна стала приватною територією.

Фото sevnews
Фото "Остров"
Фото "Остров"
Фото "Остров"
 Фото "Остров"

Крім того, біля набережної тепер встановили плавучі причали, які можуть обслуговувати близько 50 суден водотоннажністю до 130 тонн.

"Українська правда" виявила документи, які свідчать, що у 2010 та 2011 роках Олександр Янукович став прямим власником "історичних новобудов" та причалів у Балаклавській бухті.

Дорога іграшка президентського сина

Загальновідомо, що старший син президента є власником корпорації "МАКО". Офіційна інформація про це розміщена у системі розкриття інформації на фондовому ринку SMIDA.

У листопаді 2011 року стало відомо, що ПрАТ "МАКО Холдінг" збільшує статутний капітал у 5 разів, у зв’язку з чим буде проведено додаткову емісію акцій. Після цього капітал компанії мав скласти 280 мільйонів гривень.

Одночасно з'явилося повідомлення про збільшення статутного капіталу ПрАТ "Маринсервис" з 55 до 64 мільйонів гривень.

Тоді було відомо, що у "МАКО Холдінг" та "Маринсервис" один й той самий директор – Сергій Єрмольчук.

Однак 27 квітня цього року у системі SMIDA було опубліковано річний звіт ПрАТ "Маринсервис". У ньому прямо зазначається, що єдиним акціонером цієї компанії є Янукович Олександр Вiкторович.

 

Основними видами діяльності "Маринсервис" офіційно визнані:

- надання в оренду й експлуатацiю власного чи орендованого нерухомого майна, а саме послуги бази для стоянки маломiрних суден в Балаклавськiй бухтi мiста Севастополь;

- будiвництво житлових i нежитлових будiвель;

- неспецiалiзована оптова торгiвля;

- дiяльнiсть готелiв i подiбних засобiв тимчасового розміщування.

Але найцікавішим розділом звіту фірми Олександра Януковича є інформація про основні придбання або відчуження активів.

І саме тут ми читаємо, що у 2010 році компанія президентського сина придбала чотири пам’ятки архітектури на набережні Назукіна у Балаклаві: головний корпус та флігель дачі Соколової, де зупинялася Леся Українка, будинок мiського голови Міхайлі та дача лiкаря Педькова.

Саме ці будівлі реконструювали ТОВ "Аквалайн плюс" та ТОВ "Українсько-інвестиційний центр" у якості готельно-розважального комплексу з яхт-клубом. І саме під час реконструкції їх придбав "Маринсервіс".

Дача Соколової обійшлася фірмі Януковича-молодшого у 9 мільйонів 385 тисяч гривень. Будинок мiського голови Михелі коштував 22 мільйони 466 тисяч. А дача лікаря Педькова – 3 мільйони 703 тисячі гривень.

Крім архітектурних пам'яток, "Маринсервис" також придбав плавучi залiзобетоннi пантони з мертвими якорями на загальну суму 845 тисяч гривень та причали-хвилеломи з мертвими якорями на 2 мільйони 30 тисяч.

А у 2011 році фірма Олександра Януковича придбала на тій же набережній адмiнiстративно-побутовий корпус з господарськими спорудами за 3 мільйони 362 тисячі та два житлових будинки вартістю 7 мільйонів 119 тисяч та 5 мільйонів 758 тисяч.

 

Тобто за два роки президентства Віктора Януковича компанія його сина Олександра скупила історичні будівлі та інші споруди на Балаклавській набережній, витративши 54 мільйони 668 тисяч гривень.

В опублікованому звіті є ще кілька цікавих фактів.

Наприклад, у серпні 2010 року Міністерство транспорту видало "Маринсервису" чотири дозволи на експлуатацію гідротехнічних споруд. Дозволи є безстроковими.

Також у документі зазначається, що "Маринсервис" є збитковим. Згідно з опублікованим звітом, у 2010 році компанія отримала збиток в 228 тисяч гривень. У 2011 роцi збиток зменшився, але тільки на 1 тисячу. Тобто ця фірма поки є лише "дорогою іграшкою".

 

Директор "Маринсервису" Сергій Єрмольчук підтвердив "Українській правді", що цією компанією дійсно володіє Олександр Янукович, і що їй належать перелічені вище об’єкти на Балаклавській набережній.

Однак він наголосив, що ПрАТ "Маринсервис" "ніколи не здійснювало і не планує здійснювати жодних дій, які були б спрямовані на обмеження доступу громадян на набережну".

Балаклавський філіал "Межигір’я"

Схоже, що яхти – окрема пристрасть президентського сина. Раніше йому приписували яхту "Центуріон". Однак пізніше стало відомо, що це судно продане.

А натомість Янукович-молодший нібито придбав шикарну чотирьохпалубну яхту "Bandido". Її висота складає 15 метрів, а довжина 27. Ця яхта раніше стояла саме біля Балаклавської набережної. Але у квітні цього року "Bandido" здали на ремонт у Миколаїв.

Фото "Остров"
  Фото "Остров"

Любов до кораблів Олександра Януковича підтверджував молодший син президента. Віктор Вікторович розповідав, що його старший брат є "справжнім морським вовком".

Як відомо, у володіннях їхнього батька на березі Київського моря також збудована інфраструктура для яхт – причал, ангар і таке інше.

Пристрасті родини Януковичів та розмах втілення їхніх мрій скромними не назвеш.

Президент побудував собі персональний рай у колись державній резиденції та задовольняє свої мисливські потреби у державному Дніпровсько-Тетерівському лісомисливському господарстві.

Його син скупає історичні будівлі, у яких зупинялися класики вітчизняної та світової літератури, і перебудовує їх під яхт-клуб. Очевидно, щоб відчувати себе не тільки "морським вовком", а й кримським ханом.

Найцікавіше, що Віктор Янукович дійсно є живим доказом теорій Фрейда. Минулого разу ми розповіли, чому письменника Гулака-Артемовского він називав "Артьомовським" - це співзвучно з колишньою назвою заводу шампанських вин, яким частково володіє його син.

А місто Балаклею, що на Харківщині, під час зустрічі з місцевими жителями у 2010 році Янукович назвав Балаклавою. Частину якої також купив його син.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде