Благотворительный фонд = паек = мандат

Вторник, 25 сентября 2012, 14:00

Парламентські вибори-2012 увійдуть в історію як вибори "добрих справ". Здається, ніколи ще політики так відверто не зловживали доброчинністю як на цих виборах.

При цьому, незважаючи на те, що скупка країни вроздріб йде масовими темпами, в Україні за перший місяць виборчої кампанії ще не зняли жодного кандидата за підкуп виборців.

Максимум, Давидові Жванії, який роздавав школярам форму, виписали попередження за порушення агітації.

Українцям дарують найрізноманітніші цяцьки: від дитячих майданчиків до пледів, проносного і засобу від колорадського жука. Тільки б рідний електорат проміняв голоси на лавочки і чай.

Відповідно до закону про вибори забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям та установам коштів, товарів та послуг безоплатно чи на пільгових умовах, а також цінних паперів, кредитів та лотерейних білетів. Дозволено роздавати товари з візуальним зображенням назви, символіки, прапора партії, за умови, що це щось недороге - не дорожче ніж три відсотки мінімального розміру заробітної плати.

Водночас благодійний фонд є прекрасною діркою в законі, завдяки якій кандидати можуть обходити цю вимогу законодавства.

Вони можуть починати "агітаційну" кампанію за себе в рамках діяльності фонду набагато раніше за офіційну дату старту виборчої кампанії, значно перевищувати суму бюджету кампанії і вести непрямий підкуп виборців від імені фонду, а не себе.

"В законодавстві є для цього прекрасна хитрість. Законом заборонено кандидатам входити до керівництва фондом, але фонду не заборонено носити ім'я кандидата", – зазначає голова КВУ Олександр Черненко.

За його словами, роздача пайків під вибори була завжди.

"Інша справа, що зараз у кожного є мобільний телефон з фотоапаратом, і ми отримуємо масу свідчень такого непрямого підкупу. А так гречка була завжди. Інша справа, що це ілюзія кандидатів, що якщо вони раз дадуть гречку, то тут же виграють вибори. Черновецький, щоб виграти вибори, підсаджував виборців на цю голку за 2 роки. А масова атака виборців гречкою від багатьох кандидатів лише їх заплутає", – вважає голова КВУ.

Однак діяльність благодійних фондів – це як правило систематизована обробка виборця, яка триває не один місяць, а іноді і рік, і два.

Свого часу саме через благодійний Фонд "Соціальний захист" були акумульовані кошти на вибори президента Леоніда Кучми. З того часу схема лише процвітає.

В Києві технологію найраніше запустив гідний послідовник Черновецького, його секретар Олесь Довгий, який заснував разом з дружиною "благодійний фонд" і під його вивіскою з минулого року почав "задобрювати" виборців.

В тому ж дусі почали працювати регіонали Максим Луцький, Олександр Фельдман, Валерій Писаренко, Тетяна Бахтєєва.

А вже на початку травня поодинокі випадки перетворилися на епідемію. До свята Перемоги до десятка депутатів-регіоналів, які мали балотуватися в мажоритарці, від імені благодійного фонду "Помоги ближнему" роздали гречку, олію, чай пенсіонерам .

За такою ж схемою діяла Алла Шлапак, Олександр Оніщенко та Максим Луцький на Київщині. При цьому, якщо Шлапак діяла від свого імені, то Оніщенко прикрився благодійним фондом "Родина".

Станом на 17 вересня Шлапак вже чотири рази прокрутила схему з роздачею пайків.

Останній раз роздачу подарунків від неї зафіксували 16 і 20 вересня.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вже більше року обробляє свій округ за допомогою благодійного фонду "Майбутнє Полісся", що зареєстрований на його сина Івана, який не так давно закінчив університет.

 

Мало того, що на округ Литвина було виділено 75 мільйонів державних субвенцій, то ще й його фонд періодично задобрює людей велосипедами, годинниками, щоденниками.

Аналогічно до Литвина, щоправда з запізненням на рік, діяла сестра глави адміністрації президента Юлія Льовочкіна. Вона також роздавала велосипеди поштарям. Тільки не від благодійного фонду, а від Соціального центру Юлії Льовочкіної.

Як і Литвину, на округ Льовочкіної було виділено 24 мільйони державних субвенцій акурат перед виборами. Щоб люди не забули звідки "добро".

Благодійні фонди діють майже у всіх областях і округах. Далі наводимо лише кілька прикладів такої діяльності.

Львів. За даними організації "ОПОРА", виборчі благодійні фонди діють як мінімум в 4 округах Львівщини. У 92 окрузі за цією схемою діє колишній керівник "Укрзалізниці" Тарас Козак.

"У нього є громадські приймальні при державних організаціях. Форма роботи налагоджена за схемою – люди звертаються з запитами на проведення тих чи інших заходів і отримують допомогу від 1 тисячі гривень", – каже координатор місцевої "ОПОРИ".

У 118 і 120 округах балотуються місцеві брати-олігархи Дубневичі. Через свій "Фонд братів Дубневичів" вони вже роздали "благочинностей", перелік яких становить 9 аркушів А4. В основному це фінансування сільських свят, сільських спортивних турнірів, роздача дітям спортивної форми .

Останніми тижнями у поштових скринька львів’ян з’явилася чергова листівка "Фонду братів Дубневичів", де їх запрошують безкоштовно з'їздити на прощу до тієї чи іншої святині.

 

До речі, Дубневичі не єдині, хто агітує за себе мощами. Так, на Чернігівщині "мощаний" туризм влаштував родоначальник парламентських "тушок" Ігор Рибаков.

У 125 окрузі на Львівщині балотується Андрій Лопушанський. Щоб завоювати підтримку виборців кандидат активно використовував фонд свого імені. Екс-заступник голови "Нафтогазу" та кум колишнього лідера Конгресу Українських Націоналістів Олексія Івченка активно ремонтує дороги та організовує святкові заходи по селах.

У 116 окрузі балотується представник "молодіжки" "Партії регіонів" Богдан Хруставчук. За допомогою організації "Молоді регіони" та міжнародного благодійного фонду "Оберіг" кандидат організовував різні акції для молоді. Акції відбувалися в клубі, що належить іншому представнику цієї організації .

Суми. В Сумській області найбільш активно благодійні фонди перед виборами використовують кандидати в народні депутати по округу №158. На цьому окрузі за депутатське крісло змагаються Олександр Волков, член партії "Батьківщина" і самовисуванець, та Олександр Костенко – кандидат від Партії регіонів.

В ЗМІ не раз друкувалася інформація про діяльність Фонду Волкова – від дарування дитячих майданчиків і комп’ютерів до роздачі горілки з фото кандидата на пляшці. Сам Волков на одній з прес-конференцій заявив, що давно вийшов з Фонду. Щоправда, це не заважає фонду називатися його ім'ям.

Фонд регіонала Олександра Костенка називається "Ти не один – ми разом". Наразі також здійснює дуже активну благодійну діяльність перед виборами: обдаровує школи, переможців різноманітних змагань, встановлює дитячі майданчики, дарує безкоштовні квитки на футбол.

Вперше квитки від цього фонду дарували 26 липня, коли Олександр Костенко ще не був зареєстрований кандидатом в народні депутати. Потім роздача квитків стала регулярною і відбувалася практично перед кожним домашнім матчем команди "Суми".

Крім того, кандидат не забуває інформувати сумчан про свою діяльність – у їхніх поштових скриньках з’являється газета "Тепло й добробут в кожний дім" – "Информационный выпуск Фонда Александра Костенко "Ти не один – ми разом".

Дуже активну діяльність розгорнув на окрузі №162 кандидат від Партії регіонів Григорій Дашутін та його благодійний фонд "Благовіст".

Цей фонд на території області діє вже давно, але особливо активну діяльність розгортає саме перед виборами. З його допомогою Григорій Дашутін уже обирався народним депутатом в окрузі з центром в місті Охтирка.

Набір фонду традиційний: подарунки дітям, ремонт центрального скверу в Лебедині, подарунки до професійних свят тощо, повідомляють активісти "ОПОРИ".

В області також діє благодійний фонд кандидата-самовисуванця по округу №160 Сергія Татали під назвою Фонд розвитку "Рідний край" .

До 9 травня ветерани через цей фонд могли отримати отруту від колорадських жуків, написавши відповідну заяву .

Кандидат від Партії регіонів по округу №159 Андрій Деркач також веде активну передвиборну діяльність, даруючи різноманітне обладнання та техніку школам, дитячим садкам а то й просто виборцям. Також він дарує ікони церквам округу. Деркач є почесним головою фонду "Наше майбутнє" .

Харків. Харківська область є чи найбільшим розсадником продпайків. На початку статті вже згадувалося про кандидатів-мажоритарників від Партії регіонів, які від імені благодійного фонду "Помоги ближнему" роздали гречку, олію, чай пенсіонерам.

В пошуках любові виборців регіонали подарували харківському зоопарку лева. Фото сайту Писаренка

 

Зокрема до такої форми агітації вдалися Ірина Бережна, Валерій Писаренко, Олександр Фельдман та Дмитро Святаш.

До речі, два останні мають свої власні благодійні фонди, і вже давно за їх допомогою почали обробляти виборців.

Автомобільний магнат Дмитро Святаш балотується в 170 окрузі і має свій фонд "Пересвет", який зараз ремонтує дахи в школах та організує іншу допомогу навчальним і медичним установам.

Місцевий сайт нагадує потенційним виборцям, що фонд брав участь в організації Відкритого чемпіонату України з боротьби сумо, фестивалю "Салтовская весна", в святкових акціях до Дня міста Харкова, в тому числі, у відкритті пам'ятника персонажу "Дванадцяти стільців" Ільфа і Петрова отцю Федору. .

Має свій фонд і кандидат в 176 окрузі регіонал Дмитро Шенцев. Ще з минулої зими він почав організовувати свята для дітей та роздавати подарунки у іменних пакетах. Крім того кандидат отримав на свій округ 8 мільйонів гривень з бюджету .

Волинь. За даними "ОПОРИ" волинські кандидати здебільшого формально припинили діяльність своїх фондів або вийшли зі складу засновників.

"Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк" належить нардепу Ігорю Палиці, що балотується в 22 окрузі. До кінця липня він активно допомагав дитсадкам і поліклінікам, а з 30 липня оголосив про завершення усіх своїх програм аж до закінчення виборів.

Інші благодійні фонди оголосили про вихід з керівного складу кандидатів, або змінили власну назву, знявши формальну прив’язку організацій до суб’єктів виборчого процесу, хоча кандидати продовжують брати участь у заходах фондів, зазначається у звіті "ОПОРИ".

Так, Ігор Єремеєв (округ №23) призупинив своє членство у благодійному фонді "Волинська родина", а організація продовжує фінансувати заміну пластикових вікон в освітніх і дошкільних закладах на території округу.

У Івано-Франківській області змінив назву фонд Степана Івахіва (кандидат по 21 ВО). Фонд, який раніше носив його ім’я, ближче до виборів перейменувався на "Патріот Волині". Але організація продовжує встановлювати автобусні зупинки та ремонтувати сільські клуби.

Одеса. В Одеській області діє Фонд Івана Фурсіна, партнера Дмитра Фірташа по "Росукренерго". Це структура кандидата від ПР Івана Фурсіна, який балотується по 138 виборчому округу.

За рахунок його коштів в місті Березівка побудований дитячий майданчик, а в селі. Демидово – водонапірна башта. В Любашівському районі за кошти Івана Фурсіна, майже півмільйона гривень, відремонтовано дитячий садок.

Крім того фонд роздає громадянам юридичні консультації і проводить футбольний кубок. Під час матчів розігруються м’ячі та футболки із символікою кандидата, навіть є іменний гімн Фурсіна, який грає перед кожним матчем.

В самій Одесі продовжує активно працювати благодійний фонд Ігоря Маркова, який займається як роздачею продпакетів, так і допомогою школам і інвалідам. На початку вересня на Маркова подали в суд за роздачу школярам портфелів, однак суд підкупу виборців і навіть порушення агітації в цих діях не побачив 

Вінниччина. Це справжній клондайк благодійних фондів. Активісти "ОПОРИ" нарахували 14 таких установ в регіоні. Починаючи з благодійного фонду Петра Порошенка, заснованого ще у 1998 році, до фонду Анатолія Матвієнка, існуючого з травня 2012.

У виборчому окрузі № 16 діє фонд "Батьківська земля". Цей фонд наразі працює на Оксану Калетник, хоча створено його за підтримки її дядька – депутата Григорія Калетніка.

Крім того Калетнік-старший має фонд "Майбутнє наших дітей", який працює у 18 окрузі, де він балотується.

В одному окрузі з Калетніком працював благодійний фонд Руслана Демчака. Діяв він дуже активно – була відремонтована площа в місті Липовець та встановлений безкоштовний доступ до Wi-Fi, відбувалися тренінги для підприємців, а для пенсіонерів була запущена програма "страхування здоров’я дітей". Але після арешту Демчака фонд згорнув діяльність.

В 11 окрузі активно працює Фонд Сергія Кудлаєнка, кандидата від "Фронту змін". Фондом підтримуються, зокрема, грантові проекти для молоді, спортивні заходи та масові свята.

В окрузі 13 діє фонд "Здоров’я – народу", який очолює комуніст Юрій Гайдаєв, екс-міністр охорони здоров’я. Фонд надає медичну допомогу.

Соціальний фонд Анатолія Матвієнка зареєстрований у травні 2012 і діє в окрузі № 17.

Так, на початку липня до жителів міста Гайсин звертались агітатори від імені потенційного кандидата Анатолія Матвієнка і просили надати свій номер телефону для проведення соцопитування про ставлення до медичної реформи.

Згодом учасникам опитування роздавали газети та буклети Матвієнка і дарували медичні аптечки, до складу яких входили "Диклофенак", "Валідол", "Корвалмент", "Лоратадин", перекис водню, зеленка та бинт.

І так далі, так далі, так далі…

Протягом серпня спостерігачі Громадянської мережі "ОПОРА" зафіксували інтенсивну передвиборчу діяльність 64 фондів у 22 областях України.

За даними організації, половина – 34 – з цих фондів належить кандидатам-самовисуванцям, 20 фондів є інструментом агітаційної діяльності кандидатів від Партії регіонів. Решта створена або діє в інтересах кандидатів від ВО "Батьківщина" та УДАРу.

Якби щось подібне відбувалось у Штатах то кандидата одразу під білі рученьки повели б до в’язниці. Там основні інвестиції американських благодійників ідуть на медіа, щоб мати об’єктивну інформацію, та на нові розробки у медицині.

В Україні доброчинність мало того, що є брендовою ознакою діяльності олігархів – Пінчука, Ахметова, Порошенка - то тепер вона ще й замарана далі нікуди в політику. Поняття доброчинності фактично підмінено подачками для очищення власної совісті.

 

 

Українські політики вважають набагато легшим принести пакунок чаю та гречки або принтер і комп’ютер замість того, щоб говорити про свої програми і якусь стратегію країни. Але й аудиторія у них гідна.

Це люди, для яких нормально, що бюджет просто пиляють на користь кандидата, що балотується в їхньому окрузі, і вони отримують крихти від пирога, який замішений з ними ж сплачених податків.

"Вони вже не хочуть слухати про програми. Вони просто питають – "а що ви нам привезли?". І це "дай, дай, дай" від села до села", – розповів УП працівників штабу одного з кандидатів.

Напевно, в Україні не дарма з'явилась реклама про бабу з котом. Українські виборці асоційовані з тим самим славнозвісним мурликою: даєш їсти – буду з тобою. Ні – піду тертися об ноги іншого. Кандидата.

Тетяна Ніколаєнко, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде