Новый закон о паспортах: государство будет знать все

Пятница, 5 октября 2012, 11:04

Український парламент вчергове "порадував". В період, коли увага громадян та міжнародної спільноти прикута до виборів, кнопкодави наважилися ухвалити скандальний закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

Законопроект №10492 авторства регіонала Василя Грицака був прийнятий майже без змін – враховані кілька поправок, та й ті переважно того ж депутата. Документ підтримали фракції Партії регіонів, Народної партії, КПУ та кілька позафракційних депутатів.

І хоча нещодавно УП вже писала про зміст цього законопроекту, проте важливість теми змушує знову повернутися до цієї теми.

Адже ініціатори тепер вже закону використовують важливу проблему – необхідність введення біометричних паспортів для виїзду за кордон як елемент діалогу щодо лібералізації ЄС візового режиму для України для досягнення власних цілей. А саме заробляння на громадянах при видачі найширшого переліку документів.

Отже, чого чекати українцям від цього закону, якщо його підпише президент.

По-перше, більшість документів особи будуть містити біометричні дані, хоча ЄС очікує цього лише щодо документів для виїзду за кордон.

Виготовлення таких документів, особливо з електронними носіями, а також оснащення органів влади технікою для зчитування таких даних цілком очевидно відбуватиметься за рахунок громадян – як у вигляді загальних податків, так і нових розмірів плати за конкретні документи.

По-друге, в основному документі особи – паспорті громадянина України – не передбачено обов’язкового зазначення інформації про місце проживання особи. Отже, слід приготуватись, що незабаром доведеться регулярно відвідувати органи влади для отримання нової "довідки", яка підтверджуватиме таку реєстрацію.

Звертатися до чиновників взагалі доведеться значно частіше. Навіть діти з народження тепер будуть змушені отримувати той же паспортпереоформляючи новий кожні десять років.

Депутат Грицак зробив ще один подарунок українцям – тим, хто має водійське посвідчення старого зразка до 2014 року слід отримати нове.

Крім того, закон зберігає низку існуючих проблем поліцейської держави Українисистему двох паспортів – внутрішнього та закордонного, підзаконне, тобто відомче регулювання процедури видачі документів особи; необґрунтовані строки видачі документів, де загальний складає 30 днів, швидше – за окремою заявою, за додаткову плату.

Депутати з пропрезидентської більшості проігнорували останнє Послання президента до Верховної Ради, де серед першочергових завдань було визначено потребу делегування органам місцевого самоврядування функцій з видачі паспортів, реєстрації місця проживання.

У законі про зміну суб’єкта "паспортизації" не йдеться, тобто це буде і надалі система МВС, нехай і через Державну міграційну службу.

До того ж, у порядку оплати паспортних документів також зберігається існуюча непрозорість та відомча корупція.

Замість того, щоб у законі чітко визначити вартість кожного документу, депутат Грицак вніс додаткову поправку до Бюджетного кодексу, яка фактично уможливлює стягнення кількох платежів за одну адміністративну послугу.

До речі, ця поправка прямо суперечить нещодавно ухваленому закону "Про адміністративні послуги".

Але це все лише "квіточки".

Найнебезпечніше ж у цьому законі – створення нової мегабази даних з цинічною назвою "Єдиний державний демографічний реєстр". 

До реєстру буде вноситися вся інформація про кожну особу:

відомості про батьків;

- реквізити документів, виданих особі – тип, назва документа, серія, номер, дата видачі та уповноважений суб’єкт, що видав документ, строк його дії;

- відцифрований зразок підпису особи;

- відцифрований образ обличчя особи;

- додаткова змінна інформація – про місце реєстрації, про сімейний стан, про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, про видачу приватизаційних паперів, додаткові (факультативні) біометричні дані, параметри, а також дані з відомчих інформаційних систем.

Отже, депутати дозволили збирати про громадян практично необмежену інформацію. Хто, коли і з якою метою буде використовувати її, питання риторичне.

Цікаво, що влітку, глава держави вже ветував схожу законодавчу ініціативу – коли змінами до закону "Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні" вже пропонувалося створення аналогічної бази даних.

Тоді президент апелював і до того, що закон "не розкриває мети запровадження чергової бази персональних даних про все населення України, проживання та перебування кожної особи".

Чи задовольнить гаранта Конституції мета бази даних у новому законі – побачимо вже скоро.

***

Україна продовжує скочуватися до тоталітаризму. Контроль над суспільством, тобто приватним життям громадян – є однією з ознак цього. 

І якщо в інших країнах парламенти та конституційні суди стоять на захисті від подібних зазіхань, про що дуже красномовно написав нещодавно Євген Захаров, то Україна демонструє до чого призводить зрощення жаги якомога більше заробити на державних послугах та намір тотально контролювати життя суспільства. 

п.с. після публікації статті, автор закону Грицак у телефонному коментарі "Українській правді" висловив свою незгоду з фактами, викладеними у статті.

Він заявив, що під час написання закону, він керувався стандартами міжнародної організації цивільної авіації ІСАО, де вказано, що кожна країна, яка є учасником ІСАО, повинна привести свої внутрішні і зовнішні документи до їх стандартів. За його словами, це означає, що більшість документів особи повинні містити біометричні дані.

"Нічого нового Грицак не придумав у цьому законопроекті. Відцифроване зображення обличчя - є; прізвище, ім'я, дата і рік народження - є; код органу, який видав документ - є; відцифрований підпис - є", - сказав він, коментуючи статтю.

Він також додав, що потрібно буде змінювати водійські посвідчення зразка СРСР, а не всі, які були видані до 2014 року.

Віктор Тимощук, Центр політико-правових реформ, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде