Округ 94: Холодная война Засухи против Романюка

Четверг, 1 ноября 2012, 09:55

Округ №94 з центром у Обухові після виборів зовсім не схожий на проблемні округи з кремезними "представниками преси" кримінальної зовнішності, беркутом або сльозогінним газом.

Партія влади, яку на цьому окрузі представляє одіозна Тетяна Засуха, обрала тут іншу тактику: все має робитися тихо і по-розумному.

За останніми даними вона програє представнику Батьківщини Віктору Романюку 8%.

У Партії регіонів могли не очікувати такого результату, оскільки рейтинг Романюка на початку передвиборчої кампанії був нульовим. Про нього ніхто не знав, а проводити мітинги йому не дозволяла місцева влада.

Романюк обрав таку саму тактику, з якою в Києві переміг Володимир Ар’єв – він ходив від дверей до дверей і спілкувався з людьми. Мабуть цим можна пояснити те, що за вельми попередніми даними Романюк отримує 44%, а володарка Ковалівки трохи більше 36%.

Замість мордоворотів - суди

94 округ з центром в Обухові - один з небагатьох, де на третій день після виборів окружна виборча комісія ніяк не наблизиться до омріяної позначки в 100% оброблених протоколів.

А команда Тетяни Засухи замість кремезних бандитів з журналістськими посвідченнями обрала більш витончену тактику - підставних спостерігачів, яких нібито не впускали на виборчі дільниці.

Розмахуючи їхніми скаргами, команда Засухи та партії-сателіти пішли судами. Їхня кінцева мета - визнання голосування недійсним у 17 дільницях Обухівського Району і 11 дільницях Васильківського, тобто загалом 28 позовів.

Це ті дільниці, де Романюк отримав більшість голосів.

 

Голова комісії у Германівці Ольга Рева розповіла "Українській правді", що, за законом, від партії має бути лише один спостерігач і такий на її дільниці вже був зареєстрований. "А цю людину, що позивається, я і в очі не бачила", - обурюється Рева.

"Більше того, якщо комісія прийняла таке рішення, то має бути протокол, але у нас такого протоколу немає", - додає вона з останніх сил.

Всі 28 заяв написані з одним і тим же формулюванням: визнання протиправним рішення ДВК щодо неправомірного недопущення на засідання офіційного спостерігача.

Окружна виборча комісія, за законом про вибори, має право визнати вибори на окремій дільниці недійсними в разі виявлення фактів "неправомірного недопущення спостерігачів від партій", підтверджених рішенням суду. Саме це і намагається зробити Партія регіонів.

У середу в Обухівському та Васильківському районних судах такі засідання відбулися. У Васильківському міжрайонному суді за 2 години було розглянуто всі 11 скарг з цього району, які були майже повністю задоволено.

"Це театр абсурду. Я був особисто на тих справах, по-перше не залучають третіх сторін, не слухають свідків. Всі документи, що подаються до суду, сфабриковані. Просто на колінах вони пишуться, і все. Жодного документу реального немає", - зазначив Романюк.

"Подаються акти, що нібито цих "спостерігачів" не пустили на дільницю. При цьому ця ж людина підписалась в оригіналі протоколу ДВК, що була присутня на засіданні", - додав Романюк.

"До суду як свідки приходять голова, члени дільничної комісії, приходять спостерігачі і кажуть, що жодних відмов спостерігачам не було. А приходить одна людина, яка каже: "Так. Це було". І суд одразу ж задовольняє позов. Це нібито спостерігач, який нібито прийшов до дільниці і нібито хотів зайти", - обурився Романюк.

А голова дільничної комісії 320308 в окрузі№94 Юрій Короп розповів, що у позові проти ДВК свідками виступили спостерігачі від Партії регіонів Глізнуца і Троцюк.

Однак, за його словами, їхні підписи у позові та їхні підписи на рішеннях ДВК істотно відрізняються, а попросту були підроблені.

Це можна побачити з фото документів, які підписували справжні Троцюк та Глізнуца.

Такі підписи були на актах у позовах
А так підписувалися справжні Глізнуца та Троцюк
 

В Обухові, де опозиціонер має більшу підтримку, судді більш обережні вислуховують всі сторони, 9 позовів було відхилено у присутності телекамер і спостерігачів.А Романюк розповів "Українській правді", що за такі фальсифікації платили величезні гроші.

"Нам стало відомо, що за те, щоб сфальсифікувати ці акти платили від 7 до 10 тисяч гривень", - заявив він

"Там парадоксальна ситуація, бо в суді за кількома позовами стоїть один позивач. Суддя в одному випадку задовольняє її скаргу за однакових обставин з тими самим актами, а в іншому судовому слуханні та ж сама суддя не задовольняє. Це яскравий приклад вибіркового правосуддя", - сказав Романюк.

"Я так до кінця не зрозумів причин цього всього. Можливо що при винесенні кінцевого протоколу ОВК по цих дільницях, де зафіксовані "порушення", вони хочуть не врахувати їхні результати взагалі. Інакше навіщо це все?" - припустив він.

Як виявилося, довірені особи Романюка взагалі випадково дізналися про підготовку цих позовів. А коли намагалися отримати інформацію у судах, там їм відмовили, і потім не пускали до приміщення суду, посилаючись на кінець робочого дня.

Там же під судом довірені особи Романюка побачили автобус повний людей "незадоволених спостерічів".

Готувати документи до суду підсадним "спостерігачам" від Тетяни Засухи і Партії регіонів допомагав адвокат Іван Назаров, який сидів з ними в автобусі.

Пізніше він опинився в приміщенні Окружної виборчої комісії з пачкою нових позовних заяв того ж самого змісту.

Заради того, щоб зареєструвати ці заяви, без оголошення паузи засідання перервалося, а секретар ОВК Андрій Блануца зник.

Через якийсь час обурені представники ДВК, та довірені особи Романюка знайшли секретаря за реєстрацією скарг, які приніс адвокат.

Це викликало обурення і членів ДВК, і членів окружної виборчої комісії від опозиції, і представників Романюка. З боєм їм вдалося "відвоювати" секретаря ОВК і змусити його продовжити розгляд протоколів.

Однак, схоже, що за планом, комісія мала не квапитись. На думку координатора Опори Ольги Айвазовської, такий тривалий підрахунок голосів – це "тактика виматування", яка раніше використовувалась на місцевих виборах.

"Спеціально створюються нелюдські умови, чиниться психологічний тиск, щоб член комісії, який третю добу сидить на дільниці, просто кинув мішки з бюлетенями і пішов".

Члени ДВК сиділи в актовому залі приміщення і чекали своєї черги. Оскільки робота з такого роду документацією вимагає точності, всі протоколи мають бути заповнені без помилок і виправлень. В іншому випадку їх повертають на уточнення. Ті ж комісії, які приходять з уточними протоколами, більше в черзі не чекають.

Наприклад члени однієї ДВК з Українки просиділи в черзі не менше 6 годин, хоча були готові здавати документи ще в понеділок.

Іноді засідання переривалися спалахом гніву жінок з комісій, які працювали з неділі, а може і з суботи. Це не сильно прискорювало процес, але дозволяло трохи випустити пар.

Голова комісії майже не був присутній на засіданні. Тетяна Засуха також на засіданні присутня не була. 

Загалом члени комісії, хоч і представляють різні партії, але протягом всього передвиборчого періоду голосували у співвідношенні приблизно 12 до 4 не на користь опозиції.

Таким чином вони за кілька тижнів до виборів звільнили одного з членів комісії Юрія Котолевського, якого за очі називали совістю ОВК..

Також до виборів комісія вирішила не визнавати агітацією запис звернення Тетяни Засухи 1 вересня до вчителів та учнів, яке крутили по всіх школах округу, з порушенням законодавства.

ОВК тоді відхилила скаргу на підставі того, що усна агітація не може бути доказом, бо її не можна матеріалізувати, оскільки "ст. 74 обмежує розміщення агітаційних матеріалів", а "…як можна розмістити усну агітацію".

А за тиждень до виборів, 21 жовтня в окружній комісії виявили документи, які начебто свідчать про факт підкупу членів комісії.

Так, на робочому комп’ютері в одній із робочих кімнат ОВК було знайдено файл з розпискою члена ОВК від "Партії регіонів" Володимира Матковського про отримання коштів на 13 членів комісії та забезпечення пальним на використання приватного автотранспорту членів комісії.

Одразу після виявлення даного документа член ОВК від ВО "Батьківщина" Олексій Боровий повідомив правоохоронні органи та викликав міліцію.

Після нетривалих баталій за комп’ютер з членом ОВК від Компартії Олександром Семенцем, системний блок було опечатано для передачі в слідчі органи.

Всі відповідні документи передано в ЦВК, а системний блок, на якому зберігалася інформація, опечатаний в приміщенні ОВК ТВО№94 під охороною міліції. Однак поки жодної інформації про розвиток подій із "підкупом" немає.

А тим часом ОВК продовжує своє засідання вже четверту добу поспіль.

Поки писався цей текст, обробили 91,17% протоколів. Розрив між Романюком та Засухою збільшився. Романюк отримує 44,40%, а Засуха – 36,11.

Проте, суди не завершені, не всі протоколи оброблені і не відомо, чи готова Тетяна Засуха визнати програш, чи битиметься не на життя, а на смерть.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде