Брат Яценюка и люди Януковича зарабатывают на больных детях

Среда, 28 августа 2013, 16:54

Шість із десяти смертей в Україні, за даними ВООЗ, – від серцевих захворювань. Скоротити кількість померлих від хвороб серця українська влада обіцяє багато років.

Уряд Азарова не став винятком. "Ми домовилися з вашим керівництвом про будівництво найсучаснішого, найкращого в Україні корпусу серцево-судинної хірургії",казав восени 2012-го прем'єр Микола Азаров на зустрічі із працівниками інституту імені Амосова. "Цей корпус має бути навіть кращим, ніж усі центри, які вже працюють у Європі", – з пафосом просторікував прем'єр-міністр про нову лікарню для сердечників.

"Не можна, щоб сюди на будівництво прийшли "шаромижники". Треба, щоб прийшла солідна будівельна організація. Щоб взялася і головою відповідала!" – таку фінальну настанову дав Азаров перед спорудженням нового корпусу.

Микола Азаров обіцяє захистити кардіохірургів від шаромижників. Фото прес-служби КМУ
Микола Азаров обіцяє захистити кардіохірургів від шаромижників. Фото прес-служби КМУ

Минув майже рік.

Усе сталося точно навпаки: будівництво нового корпусу серцево-судинної хірургії інституту Амосова досі не почалося. А замість "солідної будівельної компанії", тендер на мільярд гривень розіграли між собою дві сумнівні фірми без офісів і телефонів.

Для нас не стало новиною, коли з'ясувалося, що одна з компаній пов'язана із президентом Януковичем.

Більш несподіваним виявилося те, що нитки від другого учасника закупівлі тягнуться до родича одного з лідерів української опозиції.

А ось і "шаромижники"

ТОВ "АМТ-Бізнес" та ТОВ "Криворіжіндастербуд" – лише ці дві компанії в лютому цього року взяли участь у тендері на спорудження нового корпусу для серцевих хворих.

Перша "фірма" пропонувала будувати його за 928 мільйонів гривень. Друга просила на 65 мільйонів більше. Замовником виступило Управління капітального будівництва, УКБ, Академії медичних наук України. Воно й влаштувало закупівлю.

Директор інституту Амосова академік Геннадій Книшов розповідає, як готувався тендер: "В це управління підібрали не дуже компетентних людей. Половина бюджету проекту була закладена на будівельні роботи, а ще половина, близько 500 мільйонів гривень – на закупівлю обладнання. Так у нас навіть ніхто не поцікавився, яка апаратура нам потрібна. Можна сказати, що кошторис на обладнання взяли просто зі стелі!"

Невідомі фірми взялися освоїти майже мільярд на клініку для серцевих хворих
Невідомі фірми взялися освоїти майже мільярд на клініку для серцевих хворих

В управлінні капітального будівництва АМН України від коментарів відмовилися. Як виявилося, усі відповідальні за скандальну закупівлю вже евакуювалися з місця події:

– Можна почути Сергія Шульгіна – відповідального за проведення тендеру?

– Він звільнився.

– А пана Сичевського – члена тендерного комітету?

– І він звільнився.

– А Сіжук?

– Звільнився.

– А Костенко, напевне, теж звільнився?

– От бачите, ви все знаєте.

Дитяча кардіологія. Маленькі пацієнти інституту Амосова чекають на відкриття нового корпусу. Фото прес-служби КМУ
Дитяча кардіологія. Маленькі пацієнти інституту Амосова чекають на відкриття нового корпусу. Фото прес-служби КМУ

Через таку люб'язність, "Слідству.Інфо" довелося самостійно розшукувати скандальних учасників тендеру та їхніх покровителів.

У тому, що ТОВ "АМТ-Бізнес" та ТОВ "Криворіжіндастербуд" виконували лише функції посередників, сумнівів майже не було. Сміхотворні статутні фонди, відсутність офісів, невідомі інтернету засновники – обидві фірми мали весь набір ознак фірм-"прокладок". Претендуючи на мільярдне замовлення, ТОВ "АМТ-Бізнес", наприклад, мало статутний фонд, за даними "Наших Грошей", лише в 12 тисяч гривень.

"АМТ-Бізнес"? Пам'ятаю цю фірму. Я був її засновником якийсь час", – каже підприємець Тарас Максим'юк із Київщини – "Пару років тому я її продав, бо це було простіше, ніж її закривати. Тим більше, у фірми була будівельна ліцензія. Кому продав? Та приїхав якийсь чоловік, пішли до нотаріуса. Я навіть його телефонів не зберіг".

Ми розшукали нового власника АМТ-Бізнесу. "Хочете знати, який олігарх стоїть за нашою фірмою? – каже Олександр Примаков, на якого тепер зареєстроване скандальне підприємство. – Для цього вам доведеться добряче попрацювати!"

"Доктор Зло"

Ігор Філіпенко – один із найменш публічних "донецьких". Постійне перебування "у тіні" тільки підкреслює його завдання й статус: контроль над багатомільярдними потоками державних закупівель в інтересах Сім'ї.

Донеччанин Ігор Філіпенко – сірий кардинал українських тендерів
Донеччанин Ігор Філіпенко – сірий кардинал українських тендерів

Цей донецький підприємець, після Помаранчевої революції емігрував до Канади, де став власником кількох невеликих компаній.

На сайті Американської комісії з цінних паперів та бірж прізвище Філіпенка досі фігурує з приставкою "Dr.", тобто "доктор".

Так американці віддають належне диплому Донецького медичного університету, який закінчив колись Філіпенко.

Після приходу до влади Януковича, доктор Філіпенко повернувся в Україну. Втім, здається, лікувати людей йому вже не цікаво.

Куди масштабніша справа – українські державні тендери.

В американській звітності Філіпенко вказує, що володіє кількома компаніями: офшорною "Oledo Associated S.A." та українськими "Вік Ойл" та "Восток Енергія".

За даними "Наших Грошей", саме цими компаніями були створені фірми-учасниці наймасштабніших оборудок у сфері українських державних закупівель: ТОВ "Газенерголізинг", ТОВ "Оіл-Рівер", та інші.

А скандально відоме ТОВ "Хліб Інвестбуд" Ігор Філіпенко очолював особисто.

"Слідство.Інфо", спираючись на дані сайту "Закупівлі.Тексти" підбило підсумок тендерних успіхів фірм доктора Філіпенка за останні кілька років.

Назва фірми

Галузь

Отримано коштів на тендерах

(у мільярдах гривень)

ТОВ "Хліб Інвестбуд"

Сільське господарство

4,35

ТОВ "Оіл-Рівер", ТОВ "Албента"

Сільське господарство

1,54

ТОВ "Газенерголізінг"

Вугільна

3,5

ТОВ "Метробудкомплект"

Залізниця

4,46

ТОВ "ГТС-Оіл",

ТОВ ТД "Нафтопостач"

Залізниця

0,9

РАЗОМ:

14 мільярдів750 мільйонів гривень

Важко повірити, що такий шматок державних фінансів Філіпенкові дали б відкусити без відома й дозволу президента Януковича. Принаймні, є ланцюжок, який пов'язує не лише їх обох, але й предмет цього матеріалу – тендер на будівництво корпусу для серцевих хворих.

Вивчаючи протоколи тендерних закупівель, ми помітили, що багато компаній "з орбіти Філіпенка" створені юридичною фірмою "Стайлінг". Остання стала відома завдяки минулорічному розслідуванню "Української Правди".

Ішлося про ТОВ "Прем'єр Лізинг", зареєстроване на нікому не відомого мешканця Луганської області. Це товариство минулого року отримало державне замовлення на 5 мільярдів гривень від Укрзалізниці. А кілька тижнів тому, як повідомили "Наші Гроші", залізничники довантажили "Прем'єр Лізингу" ще 22 мільярди гривень.

Звідки в безіменної фірми такий вплив на Укрзалізницю?

УП з'ясувала, що ТОВ "Прем'єр Лізинг" має такий самий телефон, як і юридична фірма "Стайлінг": (044) 581-5291. А сама фірма "Стайлінг" є засновником фонду "Домінанта", контроль над яким належав ТОВ "Танталіт". На останнє записані землі президентської резиденції "Межигір'я".

Отже, від залізничних мільярдів дорога стелеться просто до президентської Сім'ї.

Напевне, ні для кого не буде несподіванки в тому, що ТОВ "АМТ-Бізнес" – переможець мільярдного тендеру на будівництво корпусу для серцевих хворих – має той самий телефон, що й фірма "Стайлінг". Він, як і "Прем'єр Лізинг", створений і обслуговується "межигірськими" юристами.

Скріншот з ЄДР: АМТ-Бізнес
Скріншот з ЄДР: АМТ-Бізнес

Але другий учасник "сердечного" тендеру – ТОВ "Криворіжіндастербуд" – викликає не меншу цікавість.

Межигірська братва

Солідний новий будинок у селі Нові Петрівці під Києвом. Тут розташовано президентську резиденцію "Межигір'я". У двохстах метрах від неї, на вулиці Вишгородській, живе ще один герой нашого матеріалу. Дзвонимо в дзвінок домофону, жіночий голос з будинку вітається через динамік: "А можна поговорити з Яценюком Володимиром Степановичем?" – "Він на роботі. Вибачте, нічим не можу допомогти".

Сусід Віктора Януковича – Володимир Яценюк. Будинок у селі Нові Петрівці. Фото Слідство.Інфо
Сусід Віктора Януковича – Володимир Яценюк. Будинок у селі Нові Петрівці. Фото "Слідство.Інфо"

Прикро, адже на роботі Володимир Яценюк теж не хоче спілкуватись з журналістами "Слідства.Інфо", передаючи відмови секретаркам.

Володимир Яценюк працює в компанії "БФ Груп". Ця фірма належить вихідцю з Донеччини – бізнесмену Леоніду Юрушеву. Одним з основних її проектів є митний термінал у селі Мартусівка, що під Києвом. Тут на приватній території сидять працівники Держмитслужби, і саме сюди їздять розмитнювати свій імпорт підприємства, що працюють у Київській області.

Саме тут, за адресою Київська область, село Мартусівка, вулиця Мойсеєва, 72, зареєстроване ТОВ "Криворіжіндастербуд" – другий учасник тендеру на будівництво корпусу серцево-судинної хірургії.

Такий збіг навряд чи є випадковим.

На відміну від київських багатоповерхівок, ця адреса не може бути місцем масової реєстрації непов'язаних між собою фірм. Оскільки це закрита територія, і чужих сюди не пускають. Отже, власники терміналу мають певне відношення до скандального тендеру.

Щоправда, після того як ми ще навесні почали цікавитись цією державною закупівлею, Володимир Яценюк вийшов зі складу засновників структур, що входять до "БФ Груп".

Втім, в інтернеті залишилося достатньо згадок про його причетність до цієї компанії. Наприклад, його ім'я досі фігурує в бізнес-довідниках або в минулорічній публікації видання "Forbes-Україна". Там про Володимира Яценюка й очолюване ним "БФ Груп" згадується, як про власників одного з магазинів дьюті-фрі в аеропорті "Бориспіль".

Ким же доводиться Володимир Яценюк лідеру опозиції – Арсенію Яценюку? Оскільки сам пан Володимир ухилявся від відповіді на це питання, довелося спитати Арсенія Петровича.

– Яценюк Володимир Степанович – це ваш родич? Він – директор компанії "БФ Груп".

– Я не знаю якої компанії він директор, але якщо в нього прізвище Яценюк, то... це… мій або двоюрідний або троюрідний брат.

Машини Фронту Змін були помічені на закритій парковці фірми Юрушева. Саме тут зареєстрований другий учасник серцевого тендеру. Фото Слідство.Інфо
Машини "Фронту Змін" були помічені на закритій парковці фірми Юрушева. Саме тут зареєстрований другий учасник "серцевого" тендеру. Фото "Слідство.Інфо"

Дуже дивно, що Арсеній Петрович не пам'ятає, ким йому точно доводиться Володимир Яценюк. Адже, крім того, що вони сусіди – нагадаємо, Арсеній Яценюк також мешкає в Нових Петрівцях поблизу Межигір'я – вони ще й працювали в одній структурі.

Відповідно до відкритих даних фондового ринку, Володимир Яценюк раніше очолював валютний відділ банку "Аваль". А Арсеній Яценюк працював заступником голови правління в цьому ж банку. Наші джерела стверджують, що Володимир Яценюк – двоюрідний брат Арсенія Яценюка.

Можливо, Арсеній Петрович соромиться того, що його брат так глибоко інтегрований в оточення Януковича?

 

Адже шеф Володимира Яценюка – Леонід Юрушев – давно став частиною нинішнього владного угрупування. Саме він у 2008-2009 роках фінансував Арсенія Яценюка.

Віктор Янукович не тільки три роки тому влаштував свій президентський виборчий прес-центр у готелі Юрушева "ІнтерКонтиненталь". Президент також призначив компаньйона Юрушева, Павла Лебедєва, міністром оборони. Їхня спільна фірма заробляє десятки мільйонів на обслуговуванні підрядів "Укрзалізниці".

Управляючий фонд Юрушева "Унібудінвест", який контролює митний термінал у Мартусівці, має ту ж саму адресу реєстрації – Київ, вулиця Козацька, 120/4, – що й сервісна компанія "Формула", фірма Філіпенка, яка виграє численні державні тендери на постачання нафтопродуктів.

І як тут не згадати, що сам Ігор Філіпенко змінив на посаді керівника скандального "Хліб Інвестбуду" – Роберта Бровді, котрий в Арсенія Яценюка керував закарпатським осередком ФЗ.

Наостанок з'ясувалося, що за даними системи СМІДА, двоюрідний брат Арсенія Яценюка є також засновником ПрАТ "Агропромкомплект". Це підприємством володіє частками в компаніях: "Львівгаз", "Закарпатгаз", "Іванофранківськгаз" та "Чернівцігаз". Вони, у свою чергу, контролюються бізнесменом Дмитром Фірташем.

Але в чиїх інтересах Володимир Яценюк контролює частку в газовому бізнесі – він розповідати відмовився.

"Слідство.Інфо" – проект за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні.

Дмитро Гнап, Марія Усенко, "Слідство.Інфо", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде