Команда Петра Порошенка. Перші призначення

Четверг, 19 июня 2014, 16:47

Петро Порошенко заповнює квоти - парламент затвердив запропоновані ним кандидатури на посади міністра закордонних справ, генерального прокурора та голови Національного банку.

Якщо голосування за Павла Клімкіна як головного дипломата було підтримано усіма фракціями, а Віталія Ярему призначили генпрокурором без голосів регіоналів, то Валерія Гонтарева очолила Національний банк після невеликої інтриги, яку намагалася влаштувати "Батьківщина".

Напередодні, в середу ввечері на засіданні фракції "Батьківщина" депутати почали масово порушувати питання про неприпустимість голосування за Гонтареву. Львівські депутати спочатку обурилися, що це несправедливо щодо їхнього земляка Степана Кубіва, який досі очолював Нацбанк.

До них приєдналися інші, які почали казати, що Гонтарева раніше обслуговувала корпорацію Порошенка і не може тепер бути незалежним регулятором, адже Порошенко має активи у банківському бізнесі. У підсумку, фракція розійшлася з рішенням не голосувати за голову Нацбанку.

Хоча присутня на цих зборах Юлія Тимошенко попросила депутатів не перешкоджати Порошенку, але всі були переконані, що саме вона стоїть за цим демаршем.

У четвер зранку до депутатів з фракції "Батьківщина" прибув прем'єр Арсеній Яценюк, який почав переконувати зняти Кубіва, бо той сам попросився у відставку. В підсумку, домовилися переглянути рішення фракції - замість відмови підтримувати Гонтареву поміняли на "вільне голосування".

І лише коли у парламентському залі почалося, власне, голосування за Гонтареву, керівник фракції Сергій Соболєв дав команду підтримати її кандидатуру на Нацбанк. Як пізніше пояснили депутатам, довірена особа Тимошенко Іван Кириленко зателефонував їй перед розглядом питання та переконав голосувати "за" - йому стало відомо, що Гонтарева проходить навіть без голосів "Батьківщини".

З'ясувалося, що кандидат на посаду голови Нацбанку зустрілася зранку з Партією регіонів та заручилася їхньою підтримкою.

"Ми порушили перед нею два питання, - розповідає джерело у фракції регіонів. - Вона сказала, що курс буде плаваючий, бо це - вимога МВФ. І друге, що нас цікавило - це позбавити Нацбанк корупційної годівниці, коли вони беруть хабарі за ліцензії про відкриття рахунків за кордоном та придбання там активів. Гонтарева пообіцяла, що буде вирішувати ці питання".

У підсумку, Гонтарева була затверджена головою Нацбанку найбільшим результатом в цей день - за неї проголосували 349 депутатів.

Валерія Гонтарева

Новий головний банкір України Валерія Гонтарева має 20 років досвіду у сфері фінансів та дві освіти: за спеціальністю "оптико-електронне приладобудування" Київського політеху та "міжнародна економіка" Київського національного економічного університету. Закінчувала ці вузи вона з різницею в 10 років – у 1987 та 1997 роках.

Після здобуття першого, ще радянського диплому Гонтарева влаштувалася на два роки молодшим науковим співробітником в Український центр метрології та стандартизації, а з 1989 по 1993 вона працювала інженером-конструктором інституту "Гіпростроммашина".

Фото з Фейсбуку Порошенка

Період з липня 1993 по березень 1994 у трудовій книжці Гонтаревої не описаний ніяк, а з 1 березня 1994 року починається її кар'єра в новій царині.

Гонтареву беруть економістом в Українську міжбанківську валютну біржу.

Тут вона працює два роки, а 1996 її приймають на посаду керівника відділу управління ресурсами французького банку Societe Generale в Україні.

В банку вона працює до 2001 року, коли Гонтарева перейде до голландського банку ING Bank в Україні.

Через два місяці вона стає заступником голови правління банку, а в 2007 на півроку - першим заступником.

За роки участі в керівництві ING Bank вона зробить собі ім'я серед українських банкірів.

В грудні 2007-го Гонтарева очолює створену нею компанію з управління активами "Інвестиційний капітал України", яка стала однією з найбільш успішних на ринку.

Власне, серед клієнтів інвестбанкіра-Гонтаревої і опинився Петро Порошенко.

У червні 2009-го її компанія виступає фінансовим радником при реструктуризації боргів на 100 мільйонів гривень "Продовольчої компанії Поділля" з Крижополя, яка входить у групу Порошенка УкрПромІнвест.

Ще через два роки компанія Гонтаревої стає фінансовим радником у Порошенка при придбанні за 50 мільйонів доларів німецької фірми Interstarch Group, яка володіє у Німеччині заводом з виробництва модифікованого крохмалю.

Призначенню Гонтаревої на НБУ відверто радіють інвестиційні банкіри, але до неї обережно ставляться банкіри традиційні, вважаючи, що ці два фахи хоч і близькі, але часом конфліктують між собою.

Ставши головою Нацбанку з високим результатом в 349 "за", Гонтарева отримала свободу, позбавивши депутатів-лобістів аргументу, що саме їх голос був вирішальний - і своїй роботі вона начебто зобов'язана певному олігархічному угрупуванню, якому тепер має віддячити на посаді глави Нацбанку.

І перший, хто навряд чи зрадіє такій незалежності регулятора, - це "Приватбанк" Ігоря Коломойського, який отримав рекордне рефінансування за часів Степана Кубіва.

Павло Клімкін

Міністр закордонних справ Павло Клімкін був обраний без підтримки партії "Свобода", яка не голосувала з принципових міркувань.

Побутує хибна думка, що міністр Андрій Дещиця був звільнений з посади через фразу з відомої пісні футбольних фанатів про президента Росії Володимира Путіна. Насправді рішення про заміну Дещиці на Клімкіна було ухвалено задовго до інциденту біля посольства на Повітрофлотському проспекті.

Однак російська пропаганда намагається подати вибір на користь Клімкіна як поступку Порошенка Кремлю. "Украинский МИД отдали русскому" - пише Газета.Ру, починаючи статтю заготовкою російських ідеологів: "Прогнозы насчет скорой отставки и.о. министра иностранных дел Украины Андрея Дещицы, который обматерил Владимира Путина, подтвердились".

Насправді, Павло Клімкін останні роки був обличчям європейської інтеграції України: він очолював делегацію України на переговорах з Євросоюзом щодо укладення Угоди про асоціацію. 

Цей документ він вважав вхідним квитком до Європейського союзу. Але робота технократа Клімкіна стала заручником політичної ситуації за часів Януковича.

Будучи заступником міністра, Клімкіну доводилося часто коментувати справу Тимошенко, повторюючи тези Банкової про недосконалість кримінального законодавства України та сподіваючись, що Тимошенко буде амністована.

При цьому відмова від євроінтеграції, оголошена в листопаді 2013 року, була особистим розчаруванням Клімкіна, який багато місяців життя присвятив цьому питанню. Саме підпис Павла Клімкіна стоїть на сторінках Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яку він парафував у якості заступника міністра закордонних справ, що відповідав за хід переговорів.

 Фото "Німецької хвилі"

Павло Клімкін народився у 1967 році в місті Курськ.

Закінчив Московський фізико-технічний інститут, факультет аерофізики та космічних досліджень.

Отримав диплом за спеціальністю "прикладна математика та фізика".

Перші його записи у трудовій книжці за 1990-1991 роки стосуються відділу №10 в Інституті енергозварювання імені Патона, який займався "фізико-хімічними процесами в зварювальній дузі".

Але 15 вересня 1993-го Клімкін звільняється за власним бажанням та йде працювати до МЗС на посаду аташе відділу обмеження стратегічних озброєнь та ядерного роззброєння.

"Це була абсолютна випадковість. Я збирався їхати готувати дисертацію в США. Друг мого друга працював на той час в МЗС, і, знаючи мій бекграунд, запропонував спробувати себе в роззброєнні. Ідея мене не так щоб вразила, але потім захопив драйв і я досі тут. І не шкодую, незважаючи на ремарки моїх друзів, що працюють в США", - ділиться спогадами Клімкін з "Українською правдою".

Клімкін працює в напрямку роззброєння до 1997 року. Його начальником був майбутній міністр Костянтин Грищенко, який через багато років зробить Клімкіна своїм заступником.

У березні 1997-го Клімкін отримує відрядження на посаду третього секретаря посольства України в Німеччині - на той час час Грищенко працював заступником міністра.

В 2000-2002 роках Клімкін, після повернення, працює в МЗС у відділі, що займається ядерною безпекою та науково-технічним співробітництвом.

В 2002-му він обіймає посаду начальника відділу економічного співробітництва Управління Європейського союзу - в подальшому саме це стане його спеціалізацією, що зрештою виведе на вершину дипломатичної кар'єри.

Майбутній міністр працює тут два з половиною роки, і у вересні 2004-го їде радником-посланником до посольства України у Великій Британії  - все це за часів міністра Костянтина Грищенка.

У березні 2008-го Клімкін стає директором департаменту Європейського союзу. Саме цю посаду він обіймав, коли міністерство в 2009 році очолив Петро Порошенко. Майбутній президент декілька разів заохочував Клімкіна: в серпні 2009-го його нагороджують почесною грамотою Кабінету міністрів за поданням міністерства, а в грудні 2009 міністр Порошенко оголошує Клімкіну подяку МЗС.

В березні 2010-го року Клімкін стає заступником міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, а в травні 2011 міністр довіряє йому посаду керівника всього апарату МЗС.

У липні 2012 року Клімкін їде послом України до Німеччини. Після Наталії Зарудної, яка працювала послом, не володіючи вільно німецькою мовою, Клімкін з його гарною німецькою був прийнятий там на "ура". Він регулярно зустрічався не лише з візаві із німецького МЗС, але також із депутатами різних фракцій, керівництвом профільних комітетів Бундестагу та медіа.

Будучи представником України, яку на той час очолював Віктор Янукович, Клімкін зберіг тверезе мислення та здоровий скептицизм щодо тодішнього президента.

Автор цих рядків має безпосередній досвід спілкування з Клімкіним, коли він у 2012 році не злякався зустрітися на території дипломатичного представництва з групою журналістів, налаштованих проти Януковича, що перебували у Берліні за програмою Гете-інституту.

 Наталія Клімкіна, фото Matrix Orange

Посол декілька годин відверто спілкувався з пресою off the record, яка після цього пішла пікетувати безпосереднього начальника Клімкіна - міністра закордонних справ Кожару, що того ж дня прибув до Берліна.

В іншого дипломата від такого збігу обставин міг би статися серцевий напад - адже вся інформація з посольства передавалася до Києва каналами спецслужб.

Дружина Клімкіна - Наталія - також працює дипломатом. Вони паралельно отримали призначення до Берліна та Гааги.

На цей момент Наталія Клімкіна обіймає посаду першого секретаря посольства України у Нідерландах та відповідає за політичні питання та культуру.

Віталій Ярема

Призначення генерального прокурора відбулося без підтримки Партії регіонів, хоча декілька осіб з цієї фракції завчасно попередили керівництво, що будуть голосувати за Віталія Ярему незалежно від вказівок - мати гарні стосунки з генпрокурором важливіше, ніж партійна дисципліна.

Призначення Віталія Яреми означає бажання Петра Порошенка мати позасистемного генпрокурора, не пов'язаного круговою порукою з колегами та відданого особисто президенту.

Увесь життєвий шлях Яреми пов'язаний з міліцією.

Віталій Ярема став оперуповноваженим карного розшуку Дніпровського району Києва в 1990-му році, ще до закінчення Київської вищої школи міліції. Отримавши "заочний" диплом, Ярема стає заступником начальника карного розшуку всього Києва.

У керівництві карного розшуку столиці Ярема працює з 1993 по 1999 рік, перебуваючи на посаді в епоху розквіту злочинних угруповань столиці.

В 1999-му Ярема переходить до центрального апарату МВС на посаду першого заступника управління того ж таки карного розшуку. За часів міністра Юрія Смірнова Ярему переводять на посаду начальника міліції Львівської залізниці, а потім повертають до Києва.

 Фото з Фейсбуку Яреми

Помаранчеву революцію Ярема зустрів на посаді першого заступника всеукраїнського карного розшуку, а потім стараннями Петра Порошенка в лютому 2005-го він отримує призначення на міліцію міста Києва.

Тут Ярема пропрацював усі п'ять років президентства Віктора Ющенка.

Після обрання Віктора Януковича він іде на пенсію, а в 2012 році стає народним депутатом, вигравши за підтримки того ж таки Порошенка округ у Дарницькому районі Києва.

Ярема бере активну участь в подіях на Майдані та заходить в уряд Яценюка як єдиний висуванець за квотою Порошенка, при чому без особливих повноважень.

Генпрокурор Махницький залишає Яремі в спадок десятки кримінальних справ, порушених проти діячів епохи Януковича, а також кадри, призначені по всій вертикалі Генпрокуратури за квотним політичним принципом.

В тому числі - за участі авторитетного у вузьких колах діяча на прізвисько "Пупс", який був поставлений партією "Свобода" здійснювати негласне кураторство Генпрокуратури.

До речі, про те, що "Пупс" справді перебував на оперативному обліку як член злочинного угрупування, не злякався повідомити журналістам саме Ярема.

Очікується, що Ярема не довго матиме повноту повноважень, яку він зараз отримує. Напередодні ввечері президент Порошенко на зустрічі з фракцією УДАР не приховував намір позбавити Генпрокуратуру функцій слідства, які мають відійти до Державного бюро розслідувань. Право визначати кандидатуру на посаду керівника новостворюваного силового відомства Порошенко планує залишити за собою.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Главное на Украинской правде