Вся президентская рать. Звезды и серые кардиналы партии Порошенко на выборах

Четверг, 17 сентября 2015, 12:00

Всередині Мистецького арсеналу депутат від БПП Валерій Пацкан жартував з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем.

– Геннадій Геннадійович йде під нульовим номером на Закарпатті, – зі сміхом говорив Пацкан.

– Ви бачите, як це вони мене оцінюють – зеро! Я піду в сільську раду десь в горах, там 20% до зарплати доплачують! – сміючись розповідав Москаль журналістам.

Голова Закарпатської ОДА приїхав в Київ не просто так.

За кілька хвилин тут мав розпочатися черговий етап з’їзду президентської партії "Блок Петра Порошенка - Солідарність", де політична сила заявила про намір брати участь у місцевих виборах.

Москаль у підсумку очолить список БПП до Закарпатської облради. Така сама інформація була і щодо ще одного гостя з’їзду – голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі, який начебто мав очолити список президентської сили в Одеській області.

Саакашвілі переконував журналістів, що не підтримує жодну партію. За його словами, він приїхав на з’їзд виключно на запрошення політичної сили.

– Я завжди вважав, що не моя справа грати у внутрішньополітичні ігри, – відповідав Саакашвілі.

Але інтриги з висуванням кандидатів на місцеві вибори цього разу не передбачалося. БПП лише заявила про те, що братиме участь в них.

Поки що в штабі кипить робота, а політична сила Порошенка шукає кандидатів. "Українська правда" розбиралася, що відбувається за лаштунками партійного з’їзду партії влади.

Кадри вирішують все

Пізно ввечері вівторка 15 вересня в штабі БПП ще тривали наради.

Спочатку з’їзд був запланований на 14 годину, згодом його перенесли на 17. Причина – у Саакашвілі, саме він не міг прибути раніше на з’їзд. Іншою темою нарад було те, хто вестиме з’їзд.

Наприкінці серпня БПП-Солідарність офіційно оголосила про об’єднання з УДАРом Віталія Кличка, який очолив об’єднану політичну силу. Тож вести з’їзд як лідеру партії належало б Кличку, але робити це вмовляли Юрія Луценка.

Ставлення до Кличка в БПП радше, як до "весільного генерала".

  Ставлення до Кличка в БПП радше, як до "весільного генерала"

Цьому є кілька ілюстрацій. Наприклад те, що в БПП не ставили Кличка до відома про переговори з НФ про вибори і існування таємного договору з додатками. Представників УДАРу немає і в Стратегічній раді, що складається з сімох чоловік – представників БПП і НФ.

Під час форуму YES "Українська правда" спробувала з’ясувати у Кличка, що відбувається між БПП і НФ, і чи ставлять УДАР до відома щодо консультацій.

– Про об’єднання мови не йде. Йдуть консультації, ми дивимося на людей. Нас як партнерів ставлять до відома, – розповідав Кличко.

– А вас ставлять до відома до прийняття рішень, чи після? – поцікавилася УП.

– Ми – партнери, – відрізав Кличко, в штабі якого працює одіозний депутат Київради Вадим Столар, який фактично керує мерською кампанією.

– Ми повинні використовувати досвід усіх депутатів Київради, – відповів Кличко на запитання УП про Столара.

 

І ще одна ілюстрація ставлення до Кличка – ігнорування його прохання перейменувати партію так, щоб у назві фігурував УДАР.

Під час минулого з’їзду цього робити не стали, а Юрій Луценко сказав, що в партії проведуть консультації з цього приводу.

 – У нас зареєстровано 500 нових осередків, ми не встигаємо цього зробити до виборів, – говорив журналістам після з’їзду Сергій Березенко, який оскандалився під час виборів в 205 окрузі.

– Ну а після виборів будете?

– Подивимося, у нас буде дискусія з цього приводу, – відповів той.

Що ж стосується НФ, в БПП останнім часом плідно співпрацюють з партією і фракцією прем’єра. Адептом цього зближення виступає секретар РНБО Олександр Турчинов, який останнім часом заручився підтримкою Порошенка і увійшов до складу групи, яка засідає у ситуативній кімнаті.

І хоча в БПП можливість об’єднання з партією Яценюка категорично відкидають, в НФ воліють не поспішати. Мовляв, ніколи не знаєш, яка криза виникне завтра.

До того ж НФ, не дивлячись на відсутність формального процесу об’єднання, і так має квоту в БПП. За словами Юрія Луценка їм було запропоновано 25%.

 – По УДАРу у нас нічого не змінилося, ми як раніше йшли по приблизній пропорції 50% на 50% - Київ та Львів і 25-75% в інших областях, так і йдемо, – пояснює Луценко. – Підкреслю – це умовні величини, бо десь ударівці мають більше яскравих кандидатів, десь менше. Те саме ми запропонували НФ, тобто десь до четверті кандидатів в областях, де вони можуть дати яскравих, професійних і популярних людей-кандидатів – ми їх також беремо в списки.

Геннадій Москаль очолить список БПП до Закарпатської облради 

Але на практиці це діє по-іншому.

Минулого тижня "Українська правда" ознайомилася з кількістю заявок кандидатів в мери від трьох політичних сил.

В БПП претендували на 127 мерів, в НФ на 89, а в УДАРі на 54. Тобто НФ, з яким офіційно немає об’єднання, займає друге місце за кількістю заявок. Кличко в розмові з УП свою кількість заявок підтвердив, пояснивши її тим, що в УДАРі менша кількість людей, ніж в БПП і НФ.

Доля правди в цьому є. На те, що людей не вистачає, нарікають давно.

– От вони терли-терли за ці квоти наверху, а унизу їх заповнити не можуть. Фактично вони не дотримуються. От до нас приходять люди з НФ, і ми їм влаштовуємо "смотріни", конкурси. Не беремо людей, які співпрацювали з регіоналами, які дають "мінус" в рейтинг. І якщо в міськради і райради люди ще хоч хочуть балотуватися, то знайти людей в облради – ще більша проблема – там висока застава і не особливо зрозуміло, що робити в тій обласній раді, – жаліється УП один із штабістів від БПП.

Останнє слово у затвердженні кандидатів залишається за штабами БПП.

Роботою в полі займатиметься "смотрящий" від Порошенка Сергій Березенко, який також бере участь у "смотрінах" кандидатів.

Проблеми кандидатів в округах – теж його сфера відповідальності.

Юридичним супроводом місцевих виборів займатиметься Сергій Алексєєв, який потрапив до парламенту за квотою УДАРу.

Він – власник юридичної компанії "Алексеев, Боярчуков и партнеры". У 2005 році Алексєєв був юридичним радником тодішнього міністра енергетики Івана Плачкова, а з 2011 року – президент громадської організації "Фан клуб братів Кличків". Близький до Віталія Кличка.

За медійну складову кампанії відповідає нардеп від НФ Вікторія Сюмар. Залучена і колишній прес-секретар Порошенка Ірина Фріз.

За інформацією УП, Сюмар запропонувала кращу стратегію кампанії, аніж багаторічний технолог Порошенка Ігор Гринів, який на дострокових президентських виборах втілював лозунг "Жити по-новому".

Зараз Гринів самоусунувся від кампанії через образу на те, що його рідну Львівську область віддали УДАРу, де на пост мера балотуватиметься Оксана Юринець, рейтинг якої, нарікають в БПП, низький.

Ідея Сюмар до нинішніх місцевих виборів – гасло "Збережемо країну" на бордах.

Саме вона займалася медійною складовою з’їзду. Їй належить ідея запросити Саакашвілі, а також голову військово-цивільної адміністрації Луганської області Георгія Туку і Генадія Москаля.

Саакашвілі під час з’їзду намагався читати українською мовою, але в поривах імпровізації переключався на російську.

Він декілька разів зірвав оплески і звинуватив Ігоря Коломойського, Ріната Ахметова та близького соратника Арсенія Яценюка Миколу Мартиненка у грабуванні країни.

– Саакашвілі – це символ реформ, які були успішні в одній країні, і які ми хочемо реалізувати в Україні. Він дає орієнтири – маячки. Він добре відчуває людей, дуже добре відчуває, чого хочуть люди, і правильно це озвучує, - говорить Сюмар.

Вікторія Сюмар відповідає за медійну складову кампанії БПП.  Ігор Кононенко очолить штаб

Очолить штаб БПП бізнес-партнер Порошенка Ігор Кононенко.

Це сталося з двох причин. Претендентом на голову штабу був один із заступників голови АП Віталій Ковальчук, але призначати його офіційно – ризиковано, тому що у такому разі БПП звинуватять у використанні адмінресурсу.

Але неформально Ковальчук і так займається виборами. Наприклад, минулого тижня він був присутній на зустрічі Порошенка з депутатами-мажоритарниками, які відповідають за окремі регіони. Мова йшла про проблеми, які у них виникають.

Серед ідей Ковальчука – технічні проекти Банкової "Народний контроль" і "Наш край", спрямовані на Західну і Східну Україну відповідно.

Під час зустрічі депутати цікавилися у Порошенка щодо "Нашою краю". Той відповів різко.

 – Якщо вас цікавить "Наш край", йдіть на з’їзд цієї партії і з’ясовуйте. Зараз ви знаходитесь у БПП.

Друга причина, через яку Ковальчук не зміг очолити штаб – незалагоджений конфлікт з Кличком, від якого Ковальчук дистанціювався ще після дострокових президентських виборів, перейшовши в команду Порошенка.

Співрозмовники УП в адміністрації президента говорять, що Порошенко пропонував очолити передвиборчий штаб Турчинову, але той відхилив пропозицію. Щоправда, він продовжує бути присутнім під час засідань щодо виборів.

Безпечна партія

– Головне завдання нашої політичної сили – зберегти країну, зберегти її єдність, та створити подальші умови для розвитку нашої держави, – старанно читав з листка Кличко.

Кличко на з’їзді не випадково згадав про збереження країни. На фоні теми високих тарифів і низьких зарплат, яку використовують конкуренти БПП, зокрема "Батьківщина" Юлії Тимошенко і "Самопоміч" Андрія Садового, безпека і єдність стануть головним лейтмотивом партії на цих виборах.

Проблемні області для президентської політсили – східні.

Ідея запросити на з'їзд  Саакашвілі, а також Туку і Москаля налижить Сюмар

– Ми бачили заяву Запорізької облради про бажання мати свій особливий статус і оці бажання мати свої особливі статуси, вони будуть явно підігріватися і "Опоблоком" і іншими політичними проектами, які створюються із залишків "регіоналів" з тим, аби за допомогою цих регіонів торгуватися з центром в інтересах конкретних олігархів. У Харкові є проблеми, бо це один із ключових регіонів, де досить небезпечні тенденції, – говорить співрозмовник в БПП.

Поки що в партії Порошенка орієнтуються на північ і центр України, де за прогнозами вони мають непогані шанси. Але конкуренцію там може скласти Юлія Тимошенко.

– Якщо вона отримає другий результат на виборах, це поверне її в першу політичну лігу, і дасть можливість торгуватися за пост прем’єра,  розхитувати ситуацію до дострокових парламентських виборів, – говорить один із штабістів БПП.

 Юридичним супроводом місцевих виборів займатиметься Сергій Алексєєв (другий зліва), який потрапив до парламенту за квотою УДАРу

За словами Кононенка, в БПП ще не знають, як виборці відреагують на об’єднання, але в Києві президентська сила має 25% підтримки, далі "Самопоміч" і "Батьківщина".

Кононенко вважає, що крім сходу є проблеми і у Львові, де конкуренцію складе Андрій Садовий, а також Івано-Франківську, де балотуватиметься соратник Коломойського, нардеп Олексій Шевченко.

БПП також готують сюрприз конкурентам - зміни до 35-ї статті закону про місцеві вибори. Пункт 5 цієї статті зараз звучить наступним чином:

"Особа може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або шляхом самовисування".

За словами Березенка, під час ухвалення закону цю норму недогледіли і тепер вона може бути технологічно використана конкурентами.

Партії можуть висувати одну і ту ж особу на різні рівні. Можна поставити відоме прізвище, а депутатом насправді стане хтось інший. Тож цю норму з закону хочуть прибрати.

Наступний етап з’їзду – висунення кандидатів. Поки "конкурс" йде повним ходом.

 

Роман Кравець, Марія Жартовська, УП

Фото Дмитра Липавського, АСН

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Главное на Украинской правде