В Днепропетровске ПР придумала, как восстановить сталинский "Закон о трех колосках"

51 просмотр
Среда, 25 января 2012, 16:18
Сергей Жуков
адвокат, общественный деятель

У ролі колосків – дерева, кущі й квітники на власних подвір'ях. У ролі Сталіна – місцевий чиновник. До в'язниці вас, правда, не посадять – лише попросять грошей.

І будуть робити це систематично.

Якщо ви посадили дерево, тоді ми йдемо до вас!

У переддень нового року Дніпропетровська міськрада прийняла рішення, яке залишилось непоміченим ані журналістами, ані самими депутатами. Головну увагу тоді привернув бюджет та стратегія розвитку Дніпропетровська.

Отже.

У грудні 2011-го був офіційно затверджений документ, згідно з яким можна й треба щорічно стягувати з людей плату за те, що в них у дворі ростуть дерева, є клумби або газони.

Офіційно це називається "Програма обліку, контролю, відновлення, охорони зелених насаджень і родючих ґрунтів у Дніпропетровську на 2012-2016 роки", на яку виділяється з бюджету майже 3,5 мільйона гривень.

Сенс Програми в тому, що міська влада вирішила, що всі зелені насадження треба внести до Реєстру, тому що це начебто дозволить поліпшити екологічну обстановку в Дніпропетровську. Вносити до Реєстру, фотографувати кожне дерево, кущ, газон або квіти на клумбі – буде приватне підприємство, яке затвердить виконком.

А платити за все це повинні люди, у яких у власності або в оренді є земельні ділянки з насадженнями.

Окремо в Порядку інвентаризації зелених насаджень зазначено, що будь-яка операція із землею стане неможливою, якщо в людини не буде так званого "зеленого паспорта". Тобто, якщо людина збудувала якусь прибудову у дворі, розширила земельну ділянку, змінила цільове призначення землі, вона не отримає правовстановлюючих документів, поки не заплатить за створення такого зеленого паспорта".

Крім цього, "Порядок обліку зелених насаджень" передбачає, що при будь-якій зміні в зелених насадженнях – перенесення квітника чи газону, пересадка дерев тощо – необхідно вносити дані до Реєстру.

Тобто, якщо в людини у дворі суха вишня, то спиляти її без грошей і бюрократичної тяганини вже не вийде.

Навіть перенесення клумби або пересадку кущів малини треба буде офіційно узаконити.

Де будуть красти гроші?

Основна корупційна складова цього рішення навіть не в тому, що чиновники вигадали, як зайти на приватне подвір'я, переписати кожну травинку й взяти за це гроші. І навіть не в тому, що гроші за це не будуть іти до міського бюджету.

Основна корупційна складова в тому, що проводити інвентаризацію, вносити зміни до Реєстру буде приватна фірма, яку достатнього просто затвердити рішенням виконавчого комітету міськради.

Без будь-якого попереднього конкурсу, звісно.

Безумовно, важливо відповісти на питання: "Кому вигідно?"

Зрештою, це не так уже й складно, адже виконання цього рішення покладене на члена виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради, депутата Дніпропетровської обласної ради Ігоря Марковича Циркіна від Партії регіонів.

У Дніпропетровській міськраді ПР має більшість і повний контроль над виконкомом. Тому можна припустити, що таким чином ПР збирається заробити на виборчу кампанію-2012.

Фактично вже зараз влада заходить у двір до кожного, щоб зібрати гроші за кожен листочок.

Наступним логічним кроком стане податок на кількість диванів або табуреток, а також їхня відповідність складу сім'ї.

Думаю, що перші кроки до цього вже зроблені. Адже раніше Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу щодо визначення житлової та загальної площі об'єкту житлової нерухомості", згідно з яким балкони й лоджії в квартирах стали житловою площею.

А якщо загадати, що ПР за рівнем вигадливості по витягненню грошей із людей близька до ранньорадянських підходів – рішення про платний перепис рослин знаходиться недалеко від закону 1937 року. Тоді з ініціативи Йосипа Сталіна був прийнятий закон "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення громадської (соціалістичної) власності" – більш відомий як Закон про три колоски.

Таку назву він отримав через те, що по ньому засуджувалися селяни, які займалися зрізанням нестиглих колосків зернових колгоспного або радгоспного поля з їх подальшим привласненням.

Як не пустити "мародера" на подвір'я?

Законність цього рішення міськради є досить сумнівною. Неофіційно можна позбавити себе від відвідин таких "зелених" інспекторів, попередньо закатавши свій двір і город в асфальт. Немає зелених насаджень – немає питань.

Офіційно протидіяти реальному виконанню цієї Програми можна, подавши запит до прокуратури про законність і відповідність нормативним актам такого мародерства.

Але практика показує, що прокуратура далеко не завжди виносить протести на рішення міськради.

Проте в Дніпропетровську є прецедент, коли міська прокуратура винесла протест на рішення про створення комунального підприємства "Муніципальна гвардія", яке, за своїм статутом, мало право на перевірку фінансової діяльності підприємців. Зараз це звичайна охоронна фірма, яка так і не стала рейдером у законі, незважаючи на покровительство значимого місцевого партфункціонера Івана Ступака.

Отже, шанс є. Лист до прокуратури спрямований.

Головне, щоб досвідом дніпропетровських регіоналів не встигли скористатись їхні менш спритні колеги з інших міст.

Сергій Жуков, адвокат, депутат Дніпропетровської міськради, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)