Весной в Днепропетровске может начаться эпидемия бешенства

42 просмотра
Среда, 15 февраля 2012, 13:44
Сергей Жуков
адвокат, общественный деятель

Причому епідемія реального сказу, а того не того, симптоми якого – піна з рота, неконтрольовані рухи, втрата адекватності сприйняття дійсності – простежуються в деяких місцевих депутатів.

Щемка й зворушлива історія

Депутати Ленінської райради ледве чи не зі сльозами на очах прийшли просити заступництва у своїх старших братів по депутатству й партії в Дніпропетровську міськраду.

Справа в тому, що самі депутати і їхні виборці бояться ходити вулицями Ленінського району – через зграї безпритульних собак.

Собак стало настільки багато, що батьки не ходять гуляти з дітьми поодинці в парки, власники домашніх собак не спускають улюбленців із повідків, а самі депутати бігають короткими перебіжками від машини до дверей своїх будинків.

Обґрунтовують депутати свою занепокоєність офіційними документами: Доповідною запискою від санітарно-епідеміологічної станції Ленінського району та постановою Ленінської районної в місті ради.

Так, у Доповідній сказано, що протягом 2011 року в Ленінському районі спостерігалась напружена епідеміологічна обстановка. За антирабічною допомогою, тобто щепленнями від сказу, звернулись 364 особи, що були покусані тваринами.

І це тільки в одному районі великого міста!

Кілька фактів з офіційного документу:

 

Фахівці говорять, що практично 100% диких лисиць, які живуть у міських парках, хворі на сказ. І будь-яка безпритульна тварина, що може трапитись на їх шляху, потенційно буде розповсюджувати сказ далі – у двори наших будинків.

"Та останнім часом усе важче проводити профілактичні заходи проти сказу та підтримувати епізоотичну стабільність у районі", – сказано в постанові. Якщо згадати, наскільки обережні у висловах чиновники, то стане зрозуміло: це, насправді, крик душі.

Крім того, директор Департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міськради Олександр Рудяк у листі від 30 січня 2012 року підтвердив, що в аптечній мережі міста відсутні антирабічні препарати.

Обіцянки й бездіяльність

Але ж очевидно, що для центральної й місцевої влади ця проблема не нова. Мабуть, можна припустити, що якісь заходи все-таки здійснюються для запобігання епідемії сказу?

Так, от: не робиться нічого!

Кількість безпритульних тварин постійно збільшується. Незважаючи на те що ветеринарною службою велось спостереження за тваринами, 75 тварин випало з поля зору медичної та ветеринарної служби міста.

Препарати від сказу в аптеках міста відсутні. Очевидно, відсутні й кошти на їх закупівлю лікарнями.

Ще майже 4 роки назад, 25 квітня 2008 року мер Іван Куліченко видав розпорядження "Про регулювання чисельності бездомних тварин", у якому проблема вирішувалася систематичним відстрілом знедолених братів наших менших.

Тоді піднялася ціла протестів та акцій, офіційні заяви зробили керівник Дніпропетровського територіального відділення Кінологічної спілки України Юрій Гергель та заступник голови організації захисту тварин "Друге життя" Наталія Коновалова. Але мер навіть не наважився зустрітися з ними.

При цьому рішення, прийняте мером, безпосередньо суперечило чинному законодавству. Адже ще в 2006 році був прийнятий закон "Про захист тварин від жорстоко поводження".

У 2011-му ситуація не змінилась.

Комунальному підприємство "Дніпрокомунтранс", яке вивозить сміття, було доручено відстрілювати собак. Тоді журналісти назвали це боротьбою з живим сміттям, а прокуратура тричі вносила протест на це рішення мера.

Тоді навіть створили спеціальну комісію, щоб ефективно та законно регулювати чисельність безпритульних тварин. Але голова комісії й заступник мера Куліченка Володимир Медведчук жодного разу її не зібрав, бо, мовляв, грошей усе одне немає.

Щодо грошей

На wi-fi у міськраді планують витратити 844 тисячі гривень.

Стерилізація однієї тварини коштує, за словами представника товариства захисників тварин, близько 100 гривен.

Отже, за 844 тисячі гривень можна стерилізувати 8.440 бродячих тварин.

Усього на інтернет у міськраді планують витратити 8,5 мільйонів гривен. Інше додумайте самі, як говорив майже класик.

Крім цього, захисники тварин наголошують на тому, що відстріл за бюджетні гроші коштує стільки ж, скільки стерилізація.

Що буде із чиновниками й сказом

Мер Куліченко вже давно поставив себе поза законом у багатьох питаннях. Але якщо з настанням весни в Дніпропетровську зграї безпритульних собак, заражених сказом, почнуть нападати на людей – то хто буде нести відповідальність?

На СЕС не звернеш: вони попереджали по складну епідеміологічну обстановку по сказу. На Департамент охорони здоров'я теж – бо Рудяк говорив, що вакцин від сказу в місті немає.

Але батьки, чиї діти можуть постраждати, жадатимуть покарати винних.

...І тоді Іван Іванович Куліченко і Володимир Миколайович Медведчук можуть стати жертвами людського горя і гніву.

Довідка. Інкубаційний період захворювання на сказ може тривати від 7 діб до 1 року й більше. Лікарських засобів для лікування сказу не існує. Для запобігання захворюванню на сказ курс серо- і вакцинопрофілактики відповідно до інструкції, затвердженої Міністерством охорони здоров'я.

Профілактичний комплекс включає в себе заходи, спрямовані на боротьбу зі сказом тварин, передусім бродячих собак і котів.

Сергій Жуков, адвокат, депутат Дніпропетровської міськради, спеціально для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)