1 жовтня 2019

Архів

Публікації

Формула Штайнмаєра: Про що домовились у Мінську. Реакція

Що передбачає "формула Штайнмаєра" та що про неї говорять у соцмережах.

Євроінтеграція в урядовій програмі: амбітні цілі з багатьма нюансами

Як новий уряд сприятиме європейській та євроатлантичній інтеграції України? ЄвроПравда спробувала знайти відповіді на ці питання у нещодавно схваленій Програмі діяльності Кабінету міністрів.

Заборонити не можна попередити. Як боротися з кнопкодавами та прогульниками

Про наміри викорінювати кнопкодавів і прогульників з парламенту сміливо заявив чинний президент Володимир Зеленський. Ми розібралися, що саме пропонує влада, наскільки це ефективно та які альтернативи цієї чесної боротьби.

Поразка Орбана: як Угорщину змусили змінити комісара, відповідального за Україну

Перемога Віктора Орбана перетворилась на приниження. Людина угорського прем'єра побачила перед собою спершу жовту, а тоді й червону картку – та вибула з гри за день до запланованих слухань у Європарламенті.

Як Зе! легалізує казино, гральні автомати, букмекерів, покер та інше

Кабінет міністрів підготував законопроект про легалізацію грального бізнесу. Що саме він передбачає і як це може змінити галузь. Основні питання.

"Наїлися російських щів": мешканці Сходу про стереотипи, які варто забувати

Історії людей зі Сходу, які хочуть, щоб стереотипного поділу країни не було.

Роман Вінтонів: Майкл Щур виник як реакція на ситуацію, коли багато г*ндонів, а всі реагують, ніби все о'кей

Як працює "Телебачення Торонто", чому Щур не може оцінити чотири місяці президентства Зеленського та чому звинувачує Верховну Раду у неефективності. 
Колонки

Чи справді нам потрібна сильна гривня?

У якому напрямку реформувати вищу освіту в Україні?

Як Google вирішує бізнес-конфлікти

Держава – це ти, або Про ефективний механізм впливу громадськості на політику

"Укрбуд" все? Що далі

Пастка закону "Про столицю"

Новини
23:29
У Німеччині вітають узгодження Україною "формули Штайнмаєра"
Очільник Міністерства закордонних справ Німеччини Гайко Маас привітав узгодження Тристоронньою контактною групою в Мінську тексту "формули Штайнмаєра".
22:57
Економічні новини: "мирова" щодо "Укртелекому", рекорд з імпорту овочів, бюджет-2020
Про "мирову" щодо "Укртелекому". Компанія SCM Рината Ахметова і кіпрська Raga Establishment Limited досягли мирової угоди в суперечці щодо продажу "Укртелекому".
22:34
Ліга чемпіонів. "Шахтар" у доданий час перемагає "Аталанту" в Мілані
У матчі другого туру групового турніру Ліги чемпіонів донецький "Шахтар" на виїзді з рахунком 2:1 здолав італійську "Аталанту".
22:15
Відео, Оновлено"Показати оригінал": як сприйняли узгодження "Штайнмаєра" Зеленським
Узгодження тексту так званої "формули Штайнмаєра" президентом Володимиром Зеленським розкритикували у фракціях "Європейська солідарність", "Голос" і "Батьківщина".
21:45
"Не думаю про Мілан": Шевченку запропонували замінити Джампаоло
Тренер національної збірної України Андрій Шевченко наполягає, що з ним не зв'язувалося керівництво Мілану і він залишається в Україні.
21:17
"Укроборонпром" підписав контракт з аудитором
Гендиректор держконцерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус та гендиректор компанії "Baker Tilly Ukraine" Олександр Почкун підписали контракт на аудит.
20:58
Фото, ВідеоНаціоналісти після брифінгу Зеленського заявили про капітуляцію, кличуть на Банкову
Лідер "Нацкорпусу" Андрій Білецький заявив про "безстрокову акцію проти капітуляції", а свободівець Юрій Сиротюк оголосив про державну зраду після того, як президент Володимир Зеленський повідомив про погодження тексту так званої "формули Штайнмаєра".
20:34
Новини 1 жовтня: Зеленський і Круз, Гончарук і ФОП
Зеленський зустрівся в Офісі президента з актором Томом Крузом, Гончарук анонсував проблеми нечесним ФОПам — новини, які були актуальні 1 жовтня.
20:21
Атаку у фінському училищі скоїв озброєний шаблею студент
Підозрюваний у скоєнні нападу в професійному училищі Savon Ammattiopisto у фінському місті Куопіо використовував під час нападу холодну зброю, нагадує шаблю.
20:03
У Мінську домовились про розведення військ ще на двох ділянках – президент
Президент Володимир Зеленський заявляє про досягнення на зустрічі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі домовленості про початок розведення військ ще у двох населених пунктах.
20:01
Комітет Ради погодив правки в КПК, які зберігають недоторканність
Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності не дозволив Національному антикорупційному бюро самостійну "прослушку" і відклав на потім скасування депутатської недоторканності.
19:24
Зеленський запевняє, що ніколи не зустрічався з адвокатом Трампа
Президент Володимир Зеленський каже, що ніколи не зустрічався з адвокатом президент США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані.
19:14
відеоЗеленський заявив, що Україна погодила "формулу Штайнмаєра" і це не "страшилка"
Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі і пояснив, чому не слід її боятися.
18:57
Мінфін продав облігацій внутрішньої держпозики на 77 мільйонів
На аукціонах з продажу облігацій внутрішньої державної позики Міністерство фінансів залучило до бюджету 77,2 мільйонів гривень, більша частина з яких склали надходження від 2-річних ОВДП.
18:46
Гончарук перейнявся готовністю до опалювального сезону
Прем'єр-міністр: "Всі українські родини, дитячі садочки, школи, лікарні мають бути з теплом, зі світлом та гарячою водою. Ми докладемо максимум зусиль для цього. Це питання енергетичної безпеки держави. Працюємо!".
18:44
Міжбанк закрився ростом долара
1 жовтня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановилися на рівні 24,63 - 24,66 гривні за долар.
18:38
Офіс на Банковій за 5 млн присвоїв колишній нардеп – джерело
Адвокатом, який, за даними слідства, привласнив державне приміщення на вулиці Банковій та намагався його продати, є народний депутат 4 і 5 скликань Верховної Ради.
18:05
ЗМІ РФ повідомляють, що Кучма підписав "формулу Штайнмаєра"
Російські ЗМІ повідомляють про те, що українська делегація підписала у вівторок "формулу Штайнмаєра" на черговому засіданні контактної групи щодо врегулюванню ситуації на сході України.
18:03
Закон про столицю: комітет віддав перевагу проекту Ткаченка, Кличко проти
Комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку пропонує парламенту ухвалити за основу законопроект про внесення змін до закону "Про столицю України – місто-герой Київ" (№2143-3). Ще 3 законодавчі ініціативи комітет рекомендував відхилити.
17:53
В Morgan Stanley очікують падіння гривні до 26,5 за долар
Аналітики інвестбанку Morgan Stanley очікують, що до кінця 2019 року курс гривні знизиться до 26,5 гривень за долар.
17:27
В Україні по-новому випробують військові машини: їм влаштують змагання
Українські військові проведуть демонстраційний показ нових і модернізованих зразків автомобільної та бронетанкової техніки для Збройних Сил для перевірки її характеристик.
17:14
фотоЗеленський призначив уповноваженого із земельних питань
Президент України Володимир Зеленський призначив Романа Лещенка уповноваженим президента України із земельних питань.
17:03
фотоСпіворганізатора великого наркоугруповання Кривого Рогу затримали в Польщі
Одного з ключових фігурантів організації, яка збувала метамфетамін та трамадол, у кінці вересня затримали на кордонї Польщі й ще однієї європейської країни, а 25 учасникам злочинного угруповання поліція оголосила підозру. 30 вересня справу наркоугруповання передали до суду. 
17:00
Мінінфраструктури звільнило керівників трьох морських портів
Міністр інфраструктури Власдислав Криклій заявив, що підписав накази про звільнення керівників Одеського, Чорноморського та Білгород-Дністровського морських портів.
16:32
Макрон закликав втілити "формулу Штайнмаєра"
Президент Франції Еммануель Макрон закликав до подальшого виконання Мінських домовленостей шляхом реалізації "формули Штайнмаєра".
16:11
"Швидка" у місті за 10 хвилин: Кабмін прописав нові стандарти доступності послуг
Кабінет міністрів оприлюднив стандарт доступності публічних сервісів та послуг, в якому описані критерії якості наданих послуг на наступні 5 років.
16:04
Данилюк про причини відставки: Мені не цікаві підкилимні ігри
Колишній секретар РНБО: "Мені просто не цікаві підкилимні ігри, якими займаються деякі персонажі.
Я запропонував президенту кілька варіантів, щоб виправити ситуацію, але єдиної позиції ми не дійшли. Хоча відносини у нас залишилися конструктивні. Не виключаю, що буду допомагати йому, консультувати.
15:46
Луценко відреагував на справу ДБР: Треба мати неабияку фантазію
Колишній генеральний прокурор Юрій Луценко висловив здивування щодо відкритого Державним бюро розслідування кримінального провадження стосовно нього.
15:41
Менше хворіти та довше жити: що в програмі уряду про охорону здоров`я
Кабінет міністрів України схвалив Програму дій Уряду, згідно з якою Міністерство охорони здоров'я ставить собі за мету досягти зниження захворюваності і підвищення тривалості життя українців
15:31
Депутатів просять дати Зеленському більше часу на зміни до Виборчого кодексу
Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку пропонує парламенту продовжити з 30 до 90 днів термін підготовки пропозицій президента України Володимира Зеленського до Виборчого кодексу.
15:24
відеоНардеп Тищенко попросив у поліцейських захисту від жінок, які до нього "торкалися"
Народний депутат від "Слуги народа" Микола Тищенко просив поліцейських захистити його від учасників мітингу підприємців під Офісом президента у Києві.
15:12
фотоЗатримали адвоката, який присвоїв офіс на Банковій вартістю 5 млн
Київська прокуратура спільно з СБУ затримала адвоката, який привласнив державне приміщення на вулиці Банковій вартістю 5 мільйонів гривень та намагався його продати.
15:09
У Фінляндії стався напад в училищі: є загиблий і 10 поранених
У приміщенні професійного училища у фінському місті Куопіо відбувся інцидент, внаслідок якого 9 людей отримали поранення і одна особа загинула.
14:54
ДБР відкрило кримінальне провадження щодо Луценка
Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо можливого зловживання владою екс-генпрокурором Юрієм Луценком.
14:44
У Путіна чекають "прояснення формули Штайнмайєра" зі сторони Києва
Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі очікують, що Київ у вівторок на засіданні Тристоронньої контактної групи щодо України прояснить своє ставлення до "формули Штайнмайєра".
14:32
фотоНа київському вокзалі відкрили нову залу очікування для військових
Зала розташована на першому поверсі будівлі центрального вокзалу й працює цілодобово. Вона переобладнана із зали для прийому офіційних делегацій (депутатської зали): тут облаштовані дві кімнати для відпочинку, кімната для приготування та прийому їжі, буфет, душова, санітарні кімнати й камера для речей.
14:18
Вже четвертий місяць у Києві скупий на опади – метеорологи
Метеорологи констатують, що перший осінній місяць у Києві був доволі сухим і контрастним за температурними показниками.
14:10
У Баканова розповіли, як реформуватимуть СБУ
Колегія СБ України підтримала концепт нової редакції Закону "Про Службу безпеки України", наслідком якого стане реформа спецслужби.
14:09
документ Нардепам дали першу зарплату: кум Путіна отримав більше, ніж Порошенко
Депутатам Верховної Ради нарахували першу повноцінну зарплату, найбільше отримав перший віце-спікер Руслан Стефанчук.
13:56
Політтехнолог Порошенка розповів, як виник слоган "Армія. Мова. Віра"
Політтехнолог п'ятого президента України Петра Порошенка Ігор Гринів пояснює логіку слогана "Армія. Мова. Віра" бажанням побудувати нову країну із витворенням нації патріотів на кшталт "людина українська".
13:56
Ахметов підписав "мирову" в суперечці щодо "Укртелекому" на $760 мільйонів
Компанія SCM Рината Ахметова і кіпрська Raga Establishment Limited досягли мирової угоди в суперечці щодо продажу "Укртелекому".
13:53
Нідерланди просять РФ допомогти з допитом Цемаха, звільненого Україною
Влада Нідерландів звернулася до російської прокуратури з проханням посприяти в пошуку Володимира Цемаха, якого голландська влада хотіла допитати у справі про катастрофу малайзійського Boeing в липні 2014 року на Донбасі.
13:52
Зеленський на два тижні прострочив внесення нового складу ЦВК
Президент Володимир Зеленський поки не подав склад членів Центральної виборчої комісії до Верховної ради.
13:32
Суд знову відмовився взяти під варту Вілкула й Колєснікова
Дніпровський апеляційний суд відмовився взяти під варту колишніх народних депутатів України від партії "Опозиційний блок" Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова, яких суд першої інстанції відпустив на поруки.
13:13
Кличко: Джуліані – фанат України, про Байдена не говорили
Віталій Кличко зазначив, що знайомий із Джуліані понад 15 років і цінує його як найуспішнішого мера в США, а також як великого фаната спорту, який кілька разів був на боксерських боях Віталія і його брата Володимира.
13:11
Казино зможуть працювати лише в 5-зіркових готелях
Новий законопроект про легалізацію грального бізнесу, який невдовзі опиниться в парламенті, передбачає повернення узаконених казино в Україну.
13:07
Поліцейського, який п’яним побив биткою студента, звільнили
Співробітника полтавської поліції, який, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, разом з іншим чоловіком напав на жінку та побив биткою 17-річного студента, звільнили з посади.
13:04
Разумков розповів, що хоче змінити "Слуга народу" на з’їзді  
Спікера Ради, глава партії "Слуга народа" Дмитро Разумков заявив, що під час запланованого з’їзду партії будуть вирішуватися питання пов’язані з виборами і зміною структури керівництва партії.     
13:01
Україна оновила рекорд з імпорту овочів
У сезоні 2018-2019 років імпорт овочів в Україну істотно перевищив попередній рекорд, який тримався дев'ять років – з сезону 2009-2010 років.
12:55
Силовики піймали "жартівника", який зірвав сотню судових засідань
Правоохоронці встановили зловмисника, який систематично повідомляв про "замінування" Оболонського райсуду Києва.
12:46
Стало відомо, коли Рада візьметься за бюджет
Верховна Рада планує 18 жовтня розглянути у першому читанні проект закону про державний бюджет на 2020 рік.
12:13
Політтехнолог розповів, як Путін розмовляв із Порошенком
Політтехнолог п'ятого президента України Петра Порошенка Ігор Гринів застерігає нинішню владу від пасток держави агресора та її лідера Володимира Путіна.
12:12
В РФ планують роздавати російські паспорти іноземцям
Російська влада має намір дозволити іноземцям при прийомі у громадянство РФ не відмовлятися від їхнього першого громадянства.
11:57
Глава фракції "Слуга народу" порівняв Гончарука з Бальцеровичем
Глава фракції "Слуга народу" Давида Арахамії вважає, що очільник уряду Олексій Гончарук може повторити долю польського реформатора Лєшєка Бальцеровича.
11:56
Порошенко у 2018 році говорив із політологом про можливість не балотуватись
П'ятий президент Петро Порошенко у липні 2018-го обговорював із політтехнологом можливість не балотуватись на другий термін.
11:51
Безсмертний закликає не підписувати домовленість, що замінила "формулу Штайнмаєра"
Екс-представник України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликає не підписувати документ щодо проведення виборів на Донбасі, який замінив так звану "формулу Штайнмаєра".
11:44
Міністр каже, що потенційне призначення антивакцинатора заступником у МОЗ - фейк
Популярний блогер-антивакцинатор Сергій Дібров претендує на пост заступника міністра охорони здоров'я.
11:39
Канал "112 Україна" оскаржує рішення Нацради у суді
Телерадіоорганізації, які здійснюють мовлення під емблемою "112 Україна", звернулись до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом, у якому оскаржують рішення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення згідно з якими, їм відмовлено у продовженні строку дії ліцензії на мовлення.
11:29
Курс валют на 1 жовтня: міжбанк, готівковий і "чорний" ринки
1 жовтня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 24,54 - 24,56 гривні за долар.
11:28
Рябошапка призначив прокурора Одещини
Генеральний прокурор Руслан Рябошапка призначив Максима Вихора на посаду прокурора Одеської області.
11:12
Синоптик обіцяє "унікальну" осінню середу
У середу по всій території України встановиться суха і тепла погода.
11:12
Латвія готується до повного переходу освіти на латиську мову
Коаліція у латвійському парламенті чекає від Міністерства освіти і науки та міністра Ілгі Шуплінскі пропозиції щодо повного переходу на навчання латиською мовою на всіх рівнях освіти , який раніше концептуально підтримав уряд.
11:12
відеоВійськові не отримали 48 БТРів через сварки і "не ту" сталь
Українські військові досі не отримали обіцяні ще в липні 48 нових бронетранспортерів БТР-4Е через те, що державний завод закупив не ту сталь.
11:08
Уряд звільнив забракованих Нацбанком членів наглядових рад держбанків
Кабінет міністрів припинив повноваження шести членів наглядових рад державних банків.
10:44
В Україні почався осінній призов, тисячі українців підуть в армію
Протягом жовтня-грудня в Україні триватиме осінній призов громадян на строкову військову службу.
10:33
В ОРЛО бойовики змушують жителів міняти українські автономери на свої
У тимчасово окупованому Луганську бойовики висунули умову водіям - до кінця року змінити українські автономери на номери терористичної організації "ЛНР".
10:00
фотоЗеленський зустрівся в Офісі президента з актором Томом Крузом
Американський кіноактор Том Круз прибув до Києва на запрошення президента Володимира Зеленського.  
09:57
У Білорусі не бачать сенсу в російській військовій базі на своїй території
У розміщенні російської військово-повітряної бази на території Білорусі немає ніякого сенсу, тому у порядку денному російсько-білоруських відносин це питання не стоїть.
09:55
Угорщину та Румунію попросили представити нових кандидатів в Єврокомісію
Наступна глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн попросила Угорщину та Румунію представити нові кандидатури на посади комісарів після відхилення їх кандидатів в Європейському парламенті.
09:37
Демократи вимагають у Джуліані показати записи щодо тиску на Україну
Голови комітетів Палати представників Конгресу з розвідки, нагляду і закордонних справ попросили адвоката президента США Дональда Трампа – Руді Джуліані надати до 15 жовтня документи, пов'язані з розмовою Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.
09:24
Офіційний курс на 1 жовтня: гривня почала місяць зниженням
Національний банк знизив офіційний курс гривні на 11 копійок, встановивши його на 1 жовтня на рівні 24,19 гривні за долар.
09:11
Сенат США розгляне імпічмент Трампу, якщо це підтримає Палата представників
Сенат США муситиме розглянути питання імпічменту президенту Дональду Трампу, якщо Палата представників проголосує за це.
09:01
Brexit: Британія запропонувала митні перевірки на кордоні з Ірландією
Велика Британія запропонує встановити перевірки на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією після виходу з ЄС.
08:38
інфографіка З 1 жовтня в Україні не приймають три дрібні монети
З 1 жовтня монети номіналом 1, 2 та 5 копійок перестали бути платіжним засобом – їх не прийматимуть для розрахунку за товари та послуги.
08:20
Гончарук анонсував проблеми нечесним ФОПам
Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявляє, що фізичним особам підприємцям не потрібно переживати щодо подальших дій уряду, на відміну від бізнесу, який проводить оптимізацію за рахунок великої кількості ФОПів.
07:57
Головні новини понеділка і ночі: Зеленський звільнив Данилюка, а Помпео слухав Трампа 
Зеленський звільнив Данилюка з посади секретаря РНБО, держсек США Майк Помпео був присутній у Білому домі під час телефонної розмови Трампа та Зеленського — новини, які були актуальні 30 вересня.
07:32
ООС: бойовики запускали безпілотник
30 вересня збройні формування Російської Федерації та її найманці 19 разів порушили режим припинення вогню. 
06:37
Трамп дзвонив і тиснув на прем'єра Австралії – NYT
Дональд Трамп у телефонній розмові намагався тиснути на прем'єр-міністра Австралії Скотта Моррісона задля власної політичної вигоди.
05:54
Кім Чен Ин ніколи не відмовиться від ядерної зброї — Болтон
Ексрадник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон не вірить у те, що Північна Корея колись відмовиться від ядерної зброї.
04:22
Президент видав указ "Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року"
Указ Володимира Зеленського "Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року" декларує перелік цілей, які раніше, у своєму документі, прийняла ООН.
03:35
Держсек США був присутній під час телефонної розмови Трампа з Зеленським — WSJ
Державний секретар США Майк Помпео був присутній у Білому домі під час телефонної розмови президентів Дональда Трампа та Володимира Зеленського, яка стала підставою для можливого імпічменту президента Америки.
02:45
"Цих двох фактів недостатньо, щоб ініціювати процес скасування санкцій" — ФРН про санкції проти РФ
Уряд Німеччини не вважає, що недавній обмін полоненими між Україною і Росією і демілітаризація в районі Станиці Луганській може посприяти початку скасування санкцій, введених Європейським Союзом проти Росії. 
01:40
Прем'єр-міністр запевнив, що влада не планує підвищувати податки
Кабінет Міністрів не планує підвищувати податки, а навпаки - створюватиме стимули для бізнесу і громадян.
01:00
ФотоВід Антарктиди відколовся айсберг вагою близько 315 мільярдів тонн
Від східного узбережжя Антарктики нещодавно відколовся найбільший за останні 50 років айсберг.
00:26
Ісламісти атакували американську тренувальну базу 
Бойовики-джихадисти здійснили напад на американську тренувальну базу в Сомалі, де інструктори з США проводили підготовку місцевих спецпризначенців.