3 червня 2019

Архів

Публікації

Помста друзів Путіна: як скандал із націоналістами коштував посади прем'єру Австрії

186-та спроба висловити недовіру чинному урядові за всю новітню історію Австрії виявилася нарешті вдалою. Яким чином Відень планує вийти з гострої політичної кризи?

З Додоном у коаліцію: у Молдові готують оновлення влади за участі друзів РФ

Молдова – за крок до зміни курсу на помітно більш проросійський. Найімовірнішим виходом із політичної кризи зараз є формування коаліції за участі "партії Додона". Альтернатива – дострокові вибори – виглядає не менш небезпечною.

Кріпаки чи юристи? Як у Ківалова студентів на виборах використовують

Ківалов має вплив не лише на демографічну ситуацію в університеті, але й на навчальний процес. Можна припустити, що цим він уміло користуватиметься на виборах.

"Смотрящих" за дорогами в Україні немає — інтерв'ю з головою "Укравтодору"

Керівник "Укравтодору" Славомір Новак розповів про скандальні кадрові рішення, "роздроблення" доріг на 40-метрові ділянки, знайомство з Ігорем Кононенком, дороги європейської якості в Україні та стосунки з Мінекономіки.

Порошенко по-новому, або Що стоїть за "оновленням" БПП

Хто такий в очах Порошенка цей Володимир Зеленський? Чи може колишній президент-мільярдер насправді розуміти колишніх сценаристів-продюсерів-юристів? Чи здатен він передбачити, чого від них можна чекати?
Колонки

Успіх чи провал: як оцінити роботу уряду Гройсмана?

Як змінити систему зсередини: розповідає керівниця директорату МОЗ

Чим загрожує порушення санкційного законодавства США

Від "відсічених рук" до стратегії: Як Зеленський боротиметься з корупцією?

Три мільйони за брехню забудовника

Чому землі Міноборони стали поживним ґрунтом для корупціонерів

Реанімація перша. До такого ніколи не будеш готовий

Новини
23:39
Економічні новини 3 червня: покращення доріг, прощання з iTunes та бюджет на наступний рік
Про що всі говорили сьогодні?
23:11
Через смерть хлопчика у Переяслав-Хмельницькому відсторонили голів поліції
Через убивство хлопчика поліцейськими керівників Переяслав-Хмельницького підрозділу поліції Київщини відсторонили від виконання службових обов’язків.
23:10
Україна вперше отримала свого менеджера у Facebook
Катерина Крук офіційно оголосила, що міжнародна корпорація Facebook обрала її на посаду менеджера з публічної політики по Україні.
22:54
Відео, фото, оновленоВбивство дитини поліцейськими: під МВС у Києві збирався обурений натовп
Під будівлею Міністерства внутрішніх справ у Києві зібралися обурені активісти з вимогою покарати поліцейських, які застрелили 5-річного хлопчика у Переяслав-Хмельницькому. Відео, фото
22:29
Зеленський пообіцяв покарання для винних у смерті 5-річного Кирила
Президент Володимир Зеленський обіцяє, що зробить все, аби поліцейські, винні у смерті 5-річного хлопчика Кирила, були за це покарані.
22:09
Новини 3 червня: загибель пораненого поліцейськими хлопчика, призначення Зеленського
Поранений патрульними хлопчик помер у лікарні, організатор нападу на Гандзюк визнав себе винним, Зеленський повернув Кучму до переговорів Мінського процесу, призначив собі прес-секретаря та вніс у Раду законопроект про незаконне збагачення — новини, які були актуальні 3 червня.
22:08
Чехія подвоїла квоту на працевлаштування українців
Чеський уряд подвоїв річну квоту на прийом українських працівників з 19 600 до 40 тисяч осіб.
20:57
Вбивство Гандзюк: організатор нападу визнав себе винним
Організатор нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Сергій Торбін визнав себе винним і пішов на угоду зі слідством.
20:31
Україна пробилася у чвертьфінал Чемпіонату світу
Збірна України (U-20) пробилася до чвертьфіналу юніорського Чемпіонату світу з футболу, що проходить у Польщі.
20:11
В Україні створять систему моніторингу працевлаштування випускників вишів
Міністерство освіти і науки разом з Пенсійним фондом працюватимуть над створенням системи моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої та професійної освіти.
20:07
Бойовики гатили по військових ОС з ракетних комплексів і зенітних установок
Протягом понеділка окупанти вісім разів порушили режим припинення вогню на Донбасі, при цьому чотири рази – із застосуванням забороненої мінськими угодами зброї.
19:35
оновленоПоранений патрульними хлопчик помер у лікарні
У Київському міському центрі дитячої нейрохірургії помер 5-річний хлопчик, якого у Переяслав-Хмельницькому поранили патрульні поліцейські.
19:22
У ВР зареєстрували узагальнений законопроект про гарантії "зеленого" тарифу
Члени парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Лев Підлісецький, Олександр Домбровський, Ольга Белькова, Олексій Рябчин зареєстрували законопроект №10357, що захищає інтереси власників домашніх сонячних електростанцій (дСЕС), у тому числі побудованих на землі.
18:55
фото, відеоВ Одесі не поділили медуніверситет: 28 – постраждалих, 51 – у поліції
Внаслідок сутички біля Одеського національного медичного університету постраждали 28 людей, 51 особу доставили до відділку поліції.
18:49
ВідеоПорошенко вирішив повчити Зеленського, як правильно їздити до Брюсселя
Колишній президент Петро Порошенко через відеозапис, опублікований у соцмережі, нагадав теперішньому очільнику держави Володимиру Зеленському про важливість його першого візиту до Брюсселя і про те, чого там не слід робити. Відео
18:37
Зеленський вніс у Раду законопроект про незаконне збагачення
Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про конфіскацію незаконних активів чиновників і покарання за придбання таких активів.
18:19
На вибори у Раду піде майже 2 млрд, ЦВК вже розподілила гроші
Центральна виборча комісія розподілила 1 млрд 949 млн 620 тисяч гривень, виділених на підготовку та проведення виборів до Верховної Ради.
18:14
фотоБіля "Свічки пам'яті" у Києві збудують триповерховий музей Голодомору
На вулиці Лаврській, 3 у Києві під пам’ятним знаком "Свіча Пам’яті" збудують Музей Голодомору. Наразі на ділянці тривають підготовчі роботи, а сам проект проходить відповідні експертизи.
18:10
Гривня на міжбанку впала нижче психологічної позначки
3 червня котирування гривні до долара на закритті міжбанку встановилися на рівні 27,06 - 27,10 гривні за долар.
18:06
Україна екстрадує в Польщу ґвалтівника-вбивцю – прокуратура
Україна екстрадує в Польщу громадянина Грузії, якого підозрюють у зґвалтуванні та вбивстві громадянки Польщі.
18:03
Гендиректор заводу ім. Малишева заявляє, що йому погрожують розправою
Новопризначеному гендиректору харківського державного підприємства "Завод імені Малишева" Олександру Чурсіну та його родині погрожують розправою, якщо він не відмовиться від посади.
17:27
Сербія відновила пряме авіасполучення з Києвом
Сербський національний авіаперевізник Air Serbia відновив регулярні рейси за маршрутом Белград-Київ-Белград з 2 червня 2019 року.
17:01
Комітет ПАРЄ схвалив проект резолюції, що веде до повернення делегації РФ
Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи 3 червня схвалив резолюцію, яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій стосовно делегацій.
16:43
Речниця Зеленського: Я теж була "агентом Кремля"
Речниця президента Володимира Зеленського Юлія Мендель заявила, що раніше перебувала серед тих журналістів, яких у колишнього глави держави Петра Порошенка називали "агентами Кремля" .
16:40
У Зеленського пояснили приїзд Пінчука в АП
Олігарх Віктор Пінчук відвідував Адміністрацію президента разом з екс-президентом Леонідом Кучмою для консультацій з приводу призначення Кучми представником в Тристоронній контактній групі від України.
16:39
ФотоСаакашвілі закликав однопартійців підтримати на виборах "Слугу народу"
Екс-президент Грузії і колишній очільник Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі закликав однопартійців з "Руху Нових Сил" підтримати партію Володимира Зеленського "Слуга Народу" на майбутніх позачергових виборах до Верховної Ради.
16:31
У Зеленського прокоментували події в Харкові: Кернес має діяти як головний арбітр
Президент Володимир Зеленський закликав владу Харкова врегулювати правову колізію, яка стосується пам’ятника маршалу СРСР Георгію Жукову.
16:27
В'ятрович відповів на протест Польщі й Ізраїлю через новий пам’ятник Шухевичу в Україні
Зміст листа меру Івано-Франківська, у якому посли Польщі та Ізраїлю опротестували відкриття в місті нового пам'ятника головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу, повторює тези російської пропаганди проти українського визвольного руху.
16:07
Генпрокуратура візьметься за Трубу
Голова Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань Максим Болдін поскаржився в генеральну прокуратуру на директора ДБР Романа Трубу.
16:05
АМКУ оштрафував Тігіпка за порушення при купівлі "Кузні" у Порошенка
Антимонопольний комітет України наклав на ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" штраф розміром 136 тисяч гривень за подання у 2018 році недостовірної інформації про зв'язок із сімома компаніями.
16:01
Суперечка з Зеленським: Канал Порошенка купив квартиру родині шахтаря
Телеканал "Прямий", який пов’язують з колишнім президентом Петром Порошенком,  придбав квартиру родині загиблого шахтаря Михайла Павлика.
15:55
ФСБ тепер зможе читати листування росіян в Tinder
Роскомнадзор вніс компанію-власника сервісу для романтичних знайомств Tinder до реєстру організаторів поширення інформації.
15:35
Czech Airlines відновила виконання рейсів Одеса-Прага
З 30 травня авіакомпанія Czech Airlines відновила польоти за маршрутом Прага-Одеса-Прага.
15:23
Активісти показали найбільших донорів "Народного фронту"
Протягом перших трьох місяців цього року "Народний фронт" одержав майже 5 мільйонів гривень від фізосіб. Найбільше коштів перерахував Арсеній Яценюк, який став також другим найбільшим офіційним донором за 3 минулі роки.
15:22
фотоУ київському метро з вересня будуватимуть туалети
З 1 вересня набудуть чинності оновлені державні будівельні норми, за якими на нових і реконструйованих станціях метро передбачені туалети для пасажирів.
15:18
Зеленський призначив свого представника в Конституційному суді
Президент Володимир Зеленський призначив своїм представником у Конституційному суді юриста Федора Веніславського.
15:04
Росія представила в Гаазі аргументи дворічної давнини — Зеркаль
Позиція РФ у справі за позовом України до Міжнародного суду ООН, яка сьогодні була представлена в Гаазі, не відрізняється від аргументів дворічної давнини.
14:58
картаЛітню спеку підмочать дощі з грозами
Атмосферний фронт і тепла повітряна маса стане причиною теплої погоди і короткочасних дощів з грозами в більшості областях України.
14:58
відео Автор відео про окупацію Румунією Буковини: Це жарт
Користувач YouTube, який опублікував любительське відео про війну між Румунією і Молдовою з одного боку та Україною з іншого, заявив, що все це жарт.
14:48
Поранення дитини патрульними: Стан хлопчика вкрай тяжкий — лікар
Головний лікар Київського міського центру дитячої нейрохірургії Олександр Гончарук заявив, що стан 5-річного хлопчика, якого у Переяслав-Хмельницькому поранили правоохоронці, є вкрай тяжким, медики поки не дають жодних прогнозів.
14:46
Apple замінить iTunes трьома додатками
Корпорація Apple завершує еру iTunes, запускаючи три додатки, які полегшать життя любителям музики, подкастів і відеоконтенту.
14:43
Абітурієнти з ОРДЛО і Криму можуть вступити спрощено: відкрито центри
Із 3 червня до 27 вересня працюватимуть освітні центри "Крим-Україна" та "Донбас-Україна", в яких жителі тимчасово окупованих територій можуть вступити в українські виші та профтехи за спрощеною процедурою – без ЗНО, українського паспорта та атестата.
14:31
Кучма: Я більше не буду "весільним генералом"
Другий президент України Леонід Кучма погодився з пропозицією чинного президента Володимира Зеленського очолити Тристоронню контактну групу, заявивши, що раніше "працював у якості весільного генерала", а тепер "прийматиме рішення".
14:13
Албанія може втратити безвіз з ЄС: Єврокомісія проведе оцінку
Європейська комісія підтвердила, що отримала від Нідерландів звернення з проханням переглянути безвізовий режим з Албанією через побоювання у зв’язку з загрозою албанської організованої злочинності.
14:10
фотоПінчук потайки їздить в АП до Зеленського – ЗМІ
Ввечері 31 травня олігарх Віктор Пінчук непублічно відвідував Адміністрацію президента Володимира Зеленського.
13:56
Бюджет-2020: мінімалка – 4723 гривні, долар – 28,2 гривні
Доходи держбюджету-2020 можуть скласти 1096,6 трильйони гривень, видатки 1185,3 трильйони гривень.
13:50
У Зеленського нове призначення
Президент Володимир Зеленський видав указ про призначення прес-секретаря глави держави.
13:50
Зеленський про Мінськ: У нас є конкретні пропозиції і нові рішення
Президент Володимир Зеленський запевнив, що українська сторона має свіжі напрацювання до нової зустрічі в Мінську, яка має відбутися 5 червня.
13:35
фотоПольща та Ізраїль опротестували відкриття нового пам’ятника Шухевичу в Україні
Посли Польщі та Ізраїлю в Україні висловили протест через відкриття в Івано-Франківську пам'ятника Роману Шухевичу - головнокомандувачу УПА.
13:34
Huawei призупинила виробництво смартфонів
Тайванський виробник електроніки Foxconn призупинив виробництво смартфонів Huawei після того, як китайська компанія скоротила свої замовлення.
13:31
фото, відео Київ заполонили картаті метелики
У Києві в перші дні червня з'явилася величезна кількість метеликів, зокрема, сонцевиків будякових.
13:27
Зеленський повернув у Мінські переговори Кучму
Президент Володимир Зеленський повернув до переговорів Мінського процесу другого президента України Леоніда Кучму.
13:27
Зеленський готує нову кару за незаконне збагачення, вже погодили з МВФ
Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив, що у найближчий час президент Володимир Зеленський внесе до ВР проект закону про відповідальність за незаконне збагачення.
13:25
Аеропорт "Львів" збільшив пасажиропотік майже на 50%
Пасажиропотік міжнародного аеропорту "Львів" ім. Данила Галицького в травні 2019 року становив 197,7 тисячі осіб, що на 49,4% більше, ніж за аналогічний період 2018 року.
13:25
Політсила Порошенка очолює антирейтинг партій – опитування
Політсила колишнього президента Петра Порошенка "Європейська солідарність" очолює антирейтинг партій в Україні.
13:21
Баканов готовий очолити СБУ, а декларацію поки не покаже
"Якщо Верховна Рада затвердить мою кандидатуру – я буду головою Служби безпеки, я буду, якщо ні – то вже як буде", – заявив він, відповідаючи на запитання журналістів.
13:20
На Донбасі загинув десантник-штурмовик
В районі проведення Операції об'єднаних сил на Донбасі загинув військовослужбовець окремої десантно-штурмової бригади.
13:15
У Києві на третину скоротилася кількість введеного в експлуатацію житла - Держстат
Введення в експлуатацію житла за підсумками січня-березня 2019 року збільшилось на 32,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року - до 2 мільйонів 453 тисяч квадратних метрів, при цьому зниження зафіксовано в трьох областях і у Києві.
13:06
Зеленський дав СБУ два тижні і нагадав очільнику, що вони вже не лише друзі
Президент Володимир Зеленський хоче, щоб Служба безпеки за два тижні відзвітувала і продемонструвала перші результати роботи.
12:42
Курс гривні: міжбанк, готівковий, "чорний" ринок
3 червня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 26,89 - 26,93 гривні за долар.
12:39
Трамп обізвав мера Лондона "відмороженим невдахою"
Президент США Дональд Трамп назвав "відмороженим невдахою" мера Лондона Садіка Хана, який неодноразово критикував американського президента у минулому.
12:36
Парубій про закон про імпічмент під Зеленського: Деякі ініціативи дивують
Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук закликав парламент негайно розглянути законопроекти, подані Володимиром Зеленським, а спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що деякі його законодавчі ініціативи дивують.
12:35
Людина Зеленського в СБУ: Більше ніяких кришувальників і смотрящих
Баканов пообіцяв: "Більше Служба не буде взагалі оглядатися ні на які прізвища, ми будемо діяти рішучо і впевнено, виключно у межах і у спосіб, передбачений законом".
12:34
Кабмін припинив повноваження двох членів правління "Укрзалізниці"
Кабінет міністрів підтримав рішення наглядової ради АТ "Укрзалізниця" про припинення повноважень членів правління Сергія Михальчука та Олександра Бужора.
12:32
Геращенко різко відповіла Тимошенко на "чистий лист із Росією"
Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко обурилася заявою лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко про необхідність почати переговори з Росією з чистого аркуша, оскільки Мінські домовленості зайшли у глухий кут.
12:22
В.о. голови СБУ запрошує журналістів ділитися компроматом
"Якщо у вас є матеріали щодо злочинів, які ви розслідуєте, будь ласка, звертайтеся до Служби безпеки України. Ми будемо їх опрацьовувати і інформувати – у тому числі, і за допомогою вас, – суспільство про стан таких розслідувань", – заявив Баканов.  
12:18
фотоЗеленський сходив на стадіон до Монатіка
Серед VIP-гостей на концерті Монатіка були президент Володимир Зеленський, голова АП Андрій Богдан та навіть колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі
12:10
Ярош сказав, з ким піде на вибори
Екс-лідер "Правого сектора", позафракційний народний депутат Дмитро Ярош каже, що погодився балотуватися на дострокових виборах до Верховної Ради за списком "об’єднаних націоналістів".
11:58
В Україні з'явилися дороги європейської якості — Новак
На певних ділянках в Україні почали з’являтися дороги європейської якості.
11:51
Тимошенко про переговори щодо полонених в РФ: Треба починати все з чистого аркуша
Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що Україна має почати з чистого аркушу переговори з Росією щодо звільнення заручників і політвязнів, оскільки Мінські домовленості зайшли у глухий кут.
11:34
Від сьогодні діє новий Український правопис: основні новації
Інститут мовознавства імені Олександра Потебні Національної академії наук України опублікував повний текст нової редакції Українського правопису.
11:31
Зеркаль: РФ намагається перекрутити справу у Міжнародному суді ООН
Заперечення Російської Федерації у справі за позовом України до Міжнародного суду ООН спрямовані на те, щоб заплутати і перекрутити справу.
11:30
Парубій хоче за літо прийняти виборчий кодекс про відкриті списки
Спікер Верховної Ради Андрій Парубій очікує, що парламентарі під час літньої сесії зможуть прийняти виборчий кодекс, який передбачає запровадження відкритих списків.
11:29
фотоСтало відомо, хто стане речником Зеленського
Президент Володимир Зеленський призначить на посаду власного прес-секретаря журналістку Юлію Мендель.
11:08
Рейдерство "дочки" китайської компанії: у ФК "Веста" відповіли на звинувачення
ФК "Веста" законно придбала права вимоги за проблемним кредитом компанії "Восход Солар" на прозорому аукціоні.
11:01
інфографікаУ нову Верховну Раду проходять 4 партії – опитування
На виборах у Верховну Раду можуть перемогти чотири партії, які наразі долають 5% бар'єр.
10:45
Партія прем’єра Греції провалилася на місцевих виборах
Консервативна опозиційна партія "Нова демократія" виграла місцеві вибори в Греції, перемігши майже у всіх регіонах, а також в найбільших містах - Афінах і Салоніках.
10:41
графікаНАЗК перевірило всіх нардепів, але покарати порушників не може
Нацагентство з запобігання корупції перевірило всіх народних депутатів VIII скликання на дотримання вимог антикорупційних законів, але притягнути порушників до відповідальності не може.
10:39
Оновлення СБУ: Зеленський звільнив ще й заступника Грицака
Президент Володимир Зеленський звільнив Віктора Кононенка з посади заступника голови Служби безпеки України.
10:26
Великобританія запустила мережу 5G
Британський мобільний оператор EE оголосив про запуск першої у Великобританії комерційної мережі п'ятого покоління.
10:15
Порошенко планує стати не депутатом, а "батьком нації"
П'ятый президент Петро Порошенко очолить список своєї оновленої партії "Європейська солідарність", але, за словами його партійців, має стати не депутатом, а "батьком нації".
10:01
РосЗМІ пишуть, що економіка Криму зростає швидше регіонів РФ
Найбільш високі темпи зростання зафіксовано в будівництві: приріст обсягу будівельних робіт у січні-березні 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року в Севастополі склав 70,9%, у Криму – 20,7%.
09:07
Курс валют: гривня призупинила падіння
Національний банк зміцнив офіційний курс гривні до долара на 2 копійки і встановив його на 3 червня на рівні 26,85 гривні.
08:44
мапаТиждень для більшої частини України почнеться грозами, градом і вітром
3 червня в Україні, крім північних, Волинської та Рівненської областей, місцями грози, в окремих районах південних та східних областей град і шквали 15-20 м/с.
08:15
Правозахисники: повернення РФ до ПАРЄ стане капітуляцією Ради Європи
Безумовне повернення російської делегації до ПАРЄ при повному нехтуванні Росією вимог організації стане моральною капітуляцією Ради Європи та поширенням непокараного зла.
07:38
Канада тимчасово закрила посольство у Венесуелі
Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд оголосила про тимчасове закриття посольства країни у Венесуелі.
07:18
ООС: Бойовики били з мінометів, ПТРК і гранатометів, без втрат
Минулої доби бойовики 5 разів порушили режим припинення вогню, з них тричі - із застосуванням заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 82 мм. Від початку поточної доби окупанти обстріляли позиції ОС поблизу  населеного пункту Кам'янка. Втрат серед українських військових немає.
06:34
США не будуть пред'являти Ассанжу нові звинувачення - ЗМІ
Мін'юст США вирішив не пред'являти нових звинувачень засновнику WikilLeaks Джуліану Ассанжу за його роль у оприлюдненні засекречених документів ЦРУ.
05:58
З початку року в Україні потонули понад 270 людей - ДСНС
В Україні з початку року на водоймах загинуло 274 людини, серед них 25 дітей.
04:47
За тиждень на Донбасі ДСНС знешкодила більше 100 вибухонебезпечних предметів
Упродовж тижня фахівці Держслужби з надзвичайних ситуацій зі складу Об'єднаних сил обстежили 55 га місцевості та вилучили і знешкодили 115 вибухонебезпечних предметів.
04:14
РФ відкликала ключових військових радників з Венесуели - WSJ
Майже всі військові радники і фахівці з Росії, які надавали допомогу режиму Мадуро, відкликані з Венесуели.
03:08
Boeing виявив майже 150 дефектних деталей на своїх літаках
Спільна комісія Федерального авіаційного управління США (FAA) та компанія Boeing виявила дефекти деталей на літаках 737 NG і 737 MAX. Підкреслюється, що 148 неякісних деталей можуть бути встановлені на більш ніж 300 літаках по всьому світу.
02:03
Трамп переконаний, що демократи не доб'ються його імпічменту
Президент США Дональд Трамп заявив, що представники Демократичної партії не зможуть добитися його відсторонення від влади.
01:13
США перевірятимуть соцмережі претендентів на візу
Майже всі претенденти на американську візу повинні будуть надати інформацію про свої акаунти у соцмережах, адреси електронної пошти і телефонні номери за останні 5 років.
00:32
Суд США засудив до 18 років шахрая, який видавав себе за принца Саудівської Аравії
Суд Флориди засудив до 18 років позбавлення волі за фінансове шахрайство Ентоні Жиньяка, який видавав себе за саудівського принца, щоб обманювати інвесторів. Загальна сума збитків склала 8 мільйонів доларів.