Хто такі вегетаріанці, і що вони їдять

Четвер, 22 листопада 2001, 15:01
Вегетаріанство - це стиль життя, а не обмеження у їжі. І саме до такого стилю життя схиляються все більше і більше людей у світі. До десятків мільйонів вегетаріанців по всьому світі приєднуються майже кожного дня ще мільйони тих, які віддають перевагу у їжі овочам та фруктам. Причиною цього можна вважати той факт, що вегетаріанська дієта більш корисна для вашого здоров'я.

Так які ж все ж таки принципи того самого вегетаріанства? І що повинна робити людина-вегетаріанець? Британська Вегетаріанська Спільнота дає таку дефініцію вегетаріанцю – "людина, яка не їсть ніякої риби, м'яса тварин та домашньої птиці". Тобто, продуктів тваринного походження.

Більше того, на практиці вегетаріанці уникають вживати тваринні продукти, як то: желатин та певні різновиди сиру. Разом з тим вегетаріанці їдять овочі, фрукти, горіхи, крупи, насіння, бобові, іноді яйця та молочні продукти.

Існує навіть декілька видів вегетаріанства, які виділяють за принципами вживання чи не вживання похідних м'ясних та рибних продуктів:

- вегетаріанці, які вживають яйця та молочні продукти. Це найбільш поширений "вид" вегетаріанців;

- люди, які вживають тільки молочні продукти без яєць;

- люди, яки їдять тільки яйця, але не вживають молочних продуктів;

- і нарешті, ті, хто не вживає жодним чином молочних продуктів, чи похідних продуктів м'яса та риби;

 
 
Цікаво те, що кожного дня хтось з нас стає на точку зору обмежень у споживанні їжі. Але що спонукає людей до цього?

Деякі роблять це з етичних міркувань, вважаючи аморальним вбивати братів наших менших та споживати їх м'ясо в їжу. Вони у даній ситуації піклуються саме про тварин. Інші схвильовані ефектом вбивства тварин, птахів та риби, який відбивається на навколишньому середовищі. Особливо це видно на прикладі стану сільського господарства та у ситуації з ловлею риби. Плюс до того, випадки захворювання на сальмонельоз та інші хвороби, які передаються через вживання в їжу продуктів тваринного походження.

Інші фактори, які впливають на думку загалу – від вегетаріанської дієти виграє наш організм. Серед вегетаріанців дуже мало людей, які страждають від ожиріння, високого тиску, коронарної хвороби серця, менше випадків захворювання на рак. А дехто просто хоче урізноманітнити свій раціон.

Якщо ви вже хочете стати вегетаріанцем, то обов'язково проконсультуйтесь з лікарем. У наших поліклініках вже з'явився кабінет лікаря-дієтолога. Тож завітайте до нього, і він вам кваліфіковано підкаже, які продукти і коли вам слід вживати. Але може і таке статися, що вам вегетаріанське дієта буде протипоказана.

 
 
Але перед тим, як почати сповідувати вегетаріанство, ви повинні для себе з'ясувати декілька важливих речей.

- чи хочете ви стати вегетаріанцем одразу чи будете поступово переходити на таку дієту?;

- купіть собі вегетаріанську кулінарну книгу, там ви знайдете безліч цікавих, корисних рецептів, як урізноманітнити свій вегетаріанський раціон та як збалансувати продукти, щоб забезпечити себе поживними речовинами протягом дня;

- подумайте, можливо у ваші м'ясні блюда можна включити більше овочів, і тоді вам не доведеться обмежувати себе в їжі, що може негативно позначитися на вашому психологічному стані;

- гриби, бобові та крупи є чудовими поживними замінниками м'яса. Вони містять стільки ж, якщо не більше, поживних речовин, як і м'ясо, а тому ви зможете вживати ту кількість калорій, до якої звикли.

- пам'ятайте про сою і вегетаріанські фарші, які також містять поживні речовини, а від м'яса відрізняються ціною.

- ви можете збільшити вживання заліза, а стакан помаранчового соку, багатого на вітамін С, допоможе організму засвоїти залізо.

- коли у вас закінчиться вся м'ясна консервація, краще її замінити на овочеву – огірки, помідори, перець і т.д. Це дасть вам змогу взимку вживати більше овочів з вже звичними для вас стравами.

Тож, якщо вам захочеться раптово стати вегетаріанцем, спробуйте принаймні протягом двох - трьох днів відмовитися від серцю милої ковбаси та рибних паличок, і подумайте, чи зможете ви їсти чечевицю все життя. А потім згадайте про ваш шлунок, якому доводиться щодня перетравлювати смажену курку з макаронами, і чи зможе він працювати у повній боєготовності все життя.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді