До чого сняться червоні іжачки?

Субота, 1 грудня 2001, 16:17
У вас сьогодні дуже важливий день, ви швиденько прокидаєтесь, та летите на роботу. І раптом у метро ви помічаєте, що на вас ваша нічна піжама. Природно, ви намагаєтесь якомога швидше повернутися додому, щоб перевдягнутися, але на шляху у вас постають численні перепони. І найкраще, що з вами може трапитися протягом останньої години – ви прокинетесь.

Чи знайомий вам такий сон? Деякі з нас настільки переймаються своїми снами, що можуть говорити про них годинами, аналізуючи сни, шукаючи в них серйозний зміст, вважаючи, що через сни організм намагається донести до нас якесь повідомлення.

Так чи насправді наші сни видають таємниці про стан нашого організму чи здоров'я, чи це просто спосіб вивільнення нашого стомленого за день мозку?

Насправді наші сни можуть відбивати хвороби, які присутні в нашому організмі.

Сни іноді справді можуть стати відображенням стану нашого здоров'я, вказуючи на ознаку наявної хвороби, а, можливо, навіть причину проблеми. Сни також можуть бути індикаторами психологічної проблеми, або ж допоможуть вам виявити ту особистість, яка впливає на розвиток хвороби.

Але одразу потрібно застерегти вас від поспішних висновків. Жоден лікар не поставить вам діагноз, спираючись тільки на ваші сновидіння, бо ще досі не можна встановити достеменний зв'язок між еротичним сном та хворобою. Сни можуть бути тільки ключами до пошуку тієї чи іншої хвороби, але якщо вас щоночі мучать червоні великі їжачки, краще проконсультуватися з психологом.

Про здатність снів повідомляти про хвороби організму знали ще древні греки. Лікарі Гіпократ та Гелен вірили не тільки у те, що сни мають здатність інформувати людину про її хвороби, за сном можна встановити діагноз, а у те, що таким чином боги полегшують життя людей.

А психоаналітик Зігмунд Фрейд та його послідовник Юнг взагалі залишилися б без роботи, якби не знали про шляхи інтерпретації снів.
Фрейд вважав, що сни – це наші нереалізовані бажання, здійснення яких неможливе у реальності. І він же схилявся до того, що саме хвороби породжують ті чи інші наші сни. Наприклад, якщо у вас хворі легені, то вам сниться, що вам нічим дихати.

Дослідники снів знайшли зв'язок між фазою "швидкого сну" та діагнозом здоров'я. Протягом "фази швидкого сну" мозок особливо активний, і саме тоді ми бачимо картинки перед очима.

"Фаза швидкого сну" триває протягом 60-90 хвилин за ніч, і це пов'язано з інтенсивними змінами у фізіології тіла, з коливаннями температури тіла, зі зміною параметру пульсу, тиском крові, рівня адреналіну та показниками кислотності шлунку. Ці зміни і можуть навести вас на роздуми щодо стану вашого здоров'я, наприклад, проблеми з сердечними ритмами, серцевими нападами, мігрені чи астми.

У певних умовах сни, які вам наснилися, можуть справдитися. Але у всіх медичних висновках є свідчення про те, що люди, які серйозно хворі, взагалі не бачать снів. Це є свідченням того, що мозок намагається попередити вас про небезпеку для вашого життя.

Так от, якщо ви чоловік і вам сниться, що ви померли чи помираєте, або ж ви жінка, і вам бачиться у сні, що ви розлучаєтеся з кимось - проблеми з серцем.

Якщо вам у сні страшно – до мігрені.

У сні ви щось загубили, їжу або ж гроші – у вас проблеми з корою головного мозку.

Якщо ви не можете згадати, що ж саме вам наснилося, чи частини сну в голові переплуталися місцями, чи у пам'яті окремі уривки сну - це свідчить про можливість епілептичного удару чи хворобу Паркінсона.

Якщо ж події у вашому сні дуже вже незвичні, лячні для вас – у вас нарколепсія, хвороба, коли людина може заснути у будь-який момент у будь-якому місці.

Події у сні вас тривожать, ви бачите жахи, де фігурують наркотичні засоби - це говорить про те, що у вас проблеми з прийманням антидепресантів (якщо ви їх, звичайно, приймаєте), з ліками, чи з вживанням наркотиків.

Якщо у ваших мріях переважають емоції, надто збудженні почуття, ви маєте справи з проблемами дихання, можливо - астма.

Конфлікт у сні, агресія, страх, безпомічність підкажуть вам про психосоматичні хвороби.

Якщо у сні ви налаштовані дуже вороже – у вас підвищений тиск.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді