Хочете напитися на Новий рік? Пийте шампанське!

П'ятниця, 21 грудня 2001, 18:30
Прямо на нас наcтупають свята. Вони будуть довгими, а тому, як каже один мій знайомий, "печінку залишайте вдома". Проте якщо ваша мета на свята глобальніша, ніж просто напитися та прокинутися 1 січня у компанії до біса незнайомих вам людей, з яких ви знаєте на ім'я тільки одного, тоді слід пам'ятати, що слід пити, а що ні.

Мова піде саме про питво, адже не секрет, що запорукою веселого святкування Нового року є саме "гарячітельніє напіткі", а тому, щоб дожити при тямі хоч би до 12 години ночі, потрібно фільтрувати, що і з ким пити, проводжаючи цілий вечір Старий рік.

Про те, що не слід змішувати різні види спиртних напоїв, знають всі чи не змалку. Про це не гріх повторити ще раз. Можна навести також безліч рецептів того, що треба робити для того, щоб пити, як чіп, але при цьому не сп'яніти. Народних методів – маса, починаючи від столової ложки олії або "Альмагелю" натщесерце, закінчуючи банальною гарною "закуссю". Але мова піде все таки не про це.

Найпідступнішого удару завдасть вам оте, на перший погляд безневинне, шампанське. Не будемо робити рекламу численним виробникам шампанських вин та проводити лікбез про те, з чого робиться іскристий напій, а скажемо одразу – від шампанського ви сп'янієте набагато швидше, ніж від тієї ж горілки. Це з розряду "пью, пью, а встати з-за столу не можу".

Є чимало свідчень того, що бульбашки шампанського забезпечать нам гарний настрій та вогник ув очах протягом всієї новорічної ночі. Люди, частіше дами, діляться спогадами ночі, які закінчуються словами: "Випили ми по шостому бокалу і..."

Вчені вже не перший рік беруться за проблему "алкоголь і людина". От і Френ Рідо (Fran Ridout) з групою вчених гілдфордського Університету (University of Surrey in Guildford) вирішили дослідити проблему впливу бульок шампанського на людський організм.

В експерименті були задіяні 12 добровольців, які були розділені на дві групи. Одна група випила два бокали шампанського традиційного, з бульбашками (назвемо їх "бульбаші"), а друга група випила по два бокали шампанського без бульбашок (антибульбаші). Наступного тижня групи помінялися бокалами – ті, хто пив з бульбашками, випив без бульбашок, а ті, хто пив без бульбашок – з бульбашками. Таким чином, всі спробували обидва види шампанського.

Кожна людина випила рівно стільки шампанського, скільки було відраховано за співвідношенням маси тіла на кількість алкоголю у крові.

Так от, за результатами досліджень вимальовується цікава картина – рівень алкоголю у крові бульбашів був 0,54 міліграм алкоголю на мілілітр крові, а у крові антибульбашів – 0,39% міліграм алкоголю на мілілітр крові.

Після 40 хвилин експерименту рівень алкоголю у бульбашів піднявся до 0,7 міліграмів, при чому допустимий рівень алкоголю у крові водіїв транспортних засобів у Британії складає тільки 0,1 міліграм. У крові тих, хто пив шампанське без бульбашок, було зафіксовано тільки 0,58 міліграм на мілілітр.


Було також відзначено, що психомоторні функції у бульбашів уповільнені на 200 мілісекунд. У той час, у антибульбашів тільки на 50. Також бульбаші були менш уважні, коли потрібно було визначити непарні числа з ряду поданих цифр.

Але разом з тим, жодних відхилень у функціях і процесах пам'яті та уваги.

Після 40 хвилин експерименту більшість його учасників не могли нормально писати. Це говорить про те, що не слід пити багато шампанського перед тим, як ви збираєтесь щось робити щось важливе.

Але і проти лому є прийом. Щоб не надто сп'яніти від шампанського, слід його пити з плаского бокалу. Чим більше дно бокалу, тим швидше розсіюються бульбашки. Але з огляду на цю властивість бульбашок, не слід залишати шампанське у бокалі довго, мотивуючи це тим, що бульбашки вивітряться. Про свій бокал можна дуже легко забути, а тим часом напій просто втратить свої смакові якості.

Не дивлячись на такі детальні дослідження, причини такої дії бульбашок на організм людини залишається загадкою. "Думаю, що справа у властивості клітин організму швидше засвоювати рідину", - зазначає Рідо. Проте, зазвичай, організмом засвоюється тільки 20 процентів алкоголю, який ми вживаємо.

Бажаємо вам веселих свят, але застерігаємо вас від самоконтролю. Насолоджуйтеся своєю компанією і пийте все, що вам заманеться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді