Вересневе перемир'я. Україна і Росія готують скасування обмежень

Понеділок, 19 серпня 2002, 12:10
Несподівані звістки прийшли з фронту торгової війни України з Росією. У п'ятницю прем'єри Михайло Касьянов і Анатолій Кінах домовилися в кінці вересня відмінити торгові обмеження у двох десятках товарних груп. Російські виробники електроламп, залізної руди, автомобілів полегшено зітхнуть, а вітчизняні трубники і металурги побоюються напливу дешевої продукції сусідів.

Два роки воюють між собою Росія й Україна. Росія квотує імпорт українських труб в обсязі 620 000 т. Україна пішла на самообмеження, інакше до постачання застосують 20%-не мито. Щоб відбити у російських трубників бажання ще більше скоротити присутність українців на нашому ринку, кабінет міністрів України ввів митні обмеження на ряд наших товарів.

Збиток товарообігу оцінюється в сотні мільйонів доларів. Крім того, в березні 2002 р. Київ випустив постанову №388, в якій попередив Москву: якщо Росія введе мито на труби, вона дорого заплатить за це. Тоді в дію вступить мито на 19 товарних позицій. "У цьому році Україна вибирає квоту по трубах на 25%, постанови [уряду] висіли як взаємні погрози, але фактично не діяли", - сказало джерело в апараті Білого дому.

За словами прес-секретаря прем'єра України Сергія Нагорянського, після зустрічі в підмосковному Волинському чиновники почнуть готувати документи, які скасовують перепони у взаємній торгівлі. Заступник держсекретаря Мінекономіки України Андрій Гончарук говорить, що до кінця вересня має бути знято обмеження на ввезення з Росії електричних ламп (квота - 2,886 млн шт. на рік), штучного хутра (18,27 т), ворсового полотна (52,08 т на рік), поролону (22,15 т), автомобілів, соди, стрілочних переводів, цементу. "З боку Росії повинні бути зняті обмеження на ввезення труб, карамелі, арматури й оцинкованого прокату", - сказав Гончарук.

Рішення було прийнято за тиждень після переговорів президентів Володимира Путіна і Леоніда Кучми. "Не знаю, чи встиг уряд прорахувати, хто і наскільки постраждає від майбутньої експансії імпорту, - говорить керівник департаменту РСПП Олександр Орлов. - Я припускаю, що сторони, відмінивши обмеження, домовляться про самообмеження щодо найбільш суперечливих товарів".

Однак генеральний директор челябінського "Мечела" Олексій Іванушкін не згодний зі скасуванням мита на металопрокат. "Ми домагалися мита понад півтора роки, - говорить він, - і навіть 21% було явно недостатньо за того рівня субсидування, який існує на Україні. Квотування не стане для українців бар'єром, а тільки помножить обсяги сірого імпорту".

Не менше розчарований підсумком переговорів у Волинському віце-президент Фонду трубної промисловості Олександр Самойлов. Він визнає, що зараз українські трубники вибирають річну квоту на 35 - 38%. Але для російських виробників металурги вже підняли у цьому році ціни на сировину на 10-20%. Ринок же, на думку Самойлова, не прийме підвищення вартості труб більше ніж на 7-8%. "У такій ситуації, - стверджує віце-президент, - українські трубники, для яких сировина не подорожчала, почнуть повертатися, і, якщо не у цьому році, то вже точно у наступному, проблема постане на повний зріст".

НЕВІЛЬНА ТОРГІВЛЯ

Прем'єри знову не домовилися щодо тексту угоди "Про вільну торгівлю". Київ наполягає, щоб Росія відмовилася від експортного мита при ввезенні продукції в Україну, а російські експортери сплачували ПДВ до української скарбниці. За оцінкою російського Мінфіну, втрати бюджету від цього становитимуть $800 млн на рік. "Скасування експортного мита приведе до того, що експорт спрямується в Україну, - вважає керівник департаменту Мінекономрозвитку Андрій Кушнеренко. - Єдиний спосіб розв'язання проблеми - вступ України до ЄврАзЕС".

Кінах обіцяв Касьянову направити пропозицію про вступ до ЄврАзЕС, а Касьянов - розглянути проблемні питання. У прес-службі Мінекономіки України кажуть, що прем'єри домовилися, що нова угода "Про вільну торгівлю" буде передбачати стягування ПДВ за країною призначення при постачанні нафти, газу і газоконденсату через три роки, а не відразу після прийняття угоди (на чому довго наполягала Україна).

Оригінал статті читайте тут:

Вересневе перемир'я. Україна і Росія готують скасування обмежень

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді