За Північний ГЗК будуть боротися Галієв, Тігіпко і Пінчук

Середа, 28 серпня 2002, 18:35
Незважаючи на всі прогнози аналітиків і просто здоровий глузд, приватизаційний конкурс із продажу 35,74% акцій Північного ГЗКу завершився по-українськи - новий власник буде визначений шляхом складних закулісних переговорів, учасники яких де-юре не мають жодного стосунку до процесу приватизації.

А поки що чиновники ФДМ ще раз отримали переконливий доказ, що продаж "ласих" приватизаційних залишків попсує їм ще немало крові.

Після оголошення 24 липня Фондом державного майна конкурсу з продажу 35,74% акцій монополіста на ринку залізорудної сировини України - ВАТ "Північний гірничо-збагачувальний комбінат", ми не полінувалися й підготували свій прогноз розвитку подій. Згідно з яким потенційних переможців конкурсу могло бути лише два.

Найбільш вірогідним - харківський "Укрсіббанк", і другий, не менш відомий претендент на купівлю, - будь-яка компанія, що входить до донецької бізнес-групи. Проте, незважаючи на всі наведені докази на користь цих претендентів, реальні події розгорнулись зовсім інакше.

Одразу після оголошення конкурсу, ТОВ "Домінанта" подало позов до Фонду держмайна стосовно дискримінаційного характеру додаткових умов, які були висунуті під час проведення конкурсу з продажу пакета акцій Північного ГЗКу. Компанія "Домінанта" заявляла, що залучення додаткових умов обмежує її права на участь у конкурсі оскільки, згідно з цими умовами, компанія покупець повинна була мати власний сформований капітал не менше 87 млн. гривень і при цьому забезпечити обсяги продажу Північного ГЗК у розмірі не менше 150 млн. гривень на рік.

Окрім того, в умови входила вимога забезпечити досягнення домовленості з кредиторами ГЗКу, яким належить більше 50% заборгованості, про проведення санації ВАТ. Потрібно відзначити, що остання умова була найскладнішою для більшості конкурсантів.

Проте Фонд виграв судовий процес ще до закінчення термінів проведення конкурсу. Подану компанією-позивачем апеляцію також не задовольнили. А тим часом на конкурс було подано 9 заявок від потенційних покупців (серед них 8 заявок від компаній та 1 заявка від фізичної особи), із яких тільки дві були допущені конкурсною комісією: заявки "Укрсіббанку" та "Української металургійної компанії". До конкурсу не були допущені такі компанії: ВАТ "Суха балка", ВАТ "Південний ГЗК", ВАТ "Орджинікідзівський ГЗК", ЗАТ КБ "Приватбанк", ТОВ "Україна Трейдинг", ТОВ "Манітоба", а також одна фізична особа. У компаній, чиї заявки були відхилені, надана документація не відповідала висунутим додатковим умовам, повідомили у прес-службі Фонду.

Проте, такий розвиток подій не задовольнив тих, хто "керував зверху" діями ВАТ "Домінанти". Слідом за цим до Господарчого суду Києва було подано одразу три скарги, зокрема, дві від юридичних осіб та одну від фізичної особи. Подані позови були об'єднані судом в одне виробництво. У результаті, 22 серпня Господарчий суд Києва призупинив продаж 35,74% акцій Північного ГЗКу до розгляду справи. Конкурсна комісія навіть не змогла розглянути подані пропозиції покупців.

Як повідомили у прес-службі ФДМ, присуд про призупинення будь-яких дій з цим пакетом акцій ВАТ "Північний ГЗК" було внесено з позовів Науково-виробничої інвестиційної групи (НВІГ) "Інтерпайп" та ВАТ "Манітоба", а також пана Скрябіна. Причому, як уточнила прес-секретар Фонду Ніна Бурлюк, компанія "Інтерпайп" взагалі не подавала заявку на участь у конкурсі, а ВАТ "Манітоба" не було допущене до участі у торгах через невідповідність додатковим умовам проведення конкурсу.

Заявка пана Скрябіна, окрім того, що також не відповідала умовам конкурсу, була закріплена цікавим документом - розпискою про надання пану Скрябіну "Приватбанком" кредиту у розмірі необхідних 87 млн. гривень на випадок перемоги у конкурсі.

Аналізуючи склад цієї "ображеної" трійки, можна відзначити, що до боротьби за ГЗК активно підключились дніпропетровські олігархи, представники двох різних бізнес груп: групи Віктора Пінчука, що очолює компанію "Інтерпайп" (опікується вітчизняною трубною промисловістю) і групи приватбанківських бізнесменів (які, окрім інтересу до фінансового сектора, останнім часом дуже цікавляться і видобутком руди).

Як відомо, "Приватбанку" вже належать пакети акцій таких привабливих ГЗКів як Марганецький і Орджинікідзевський, марганцева руда яких переробляється на феросплавних заводах, що належать банку. На Північному ГЗКі видобувається залізна руда, яка є основною сировиною для чорної металургії. У зв'язку з цим варто відзначити цікавий факт.

Нижньодніпровський трубопрокатний завод, що входить до групи компанії "Інтерпайп", може використовувати напряму залізорудну сировину ГЗКу для виробництва безшовних труб, розповів заступник директора інформаційно-аналітичного центру "Держзовнішінформ" Володимир Піковський. Звідси і можливий інтерес групи щодо купівлі акцій ГЗКу.

Оскільки інтерес до пакету акцій "Північний ГЗК" мають і перша, і друга дніпропетровські групи, можливо, між ними і розгорнеться основна протидія. У стосунках цих двох дніпропетровських бізнес-груп і раніше мали місце конфлікти. Наприклад, "Приватбанку" вже доводилося вести боротьбу з групою Віктора Пінчука за акції Нікопольського феросплавного заводу.

Тоді Сергію Тігіпку (за деякими даними, дуже близькому до керівництва "Приватбанку"), будучи міністром економіки, довелося використати свій політичний вплив для лобіювання інтересів групи. Зараз, звичайно, часи вже не ті. Окрім того, Ернест Галієв, тепер народний депутат, а раніше віце-президент "Укрсіббанку" (інший претендент на купівлю), також навряд чи має намір поступатися частиною своєї вотчини - із вересня 1999 року банк керує пакетом 50% + 1 акція Північного ГЗКу.

Втім, не варто забувати і про інтереси донецьких бізнесменів, які мають серйозну "сировинну" зацікавленість у придбанні акцій ГЗКу. Як раніше повідомлялося, традиційними споживачами окатишів Північного ГЗКу завжди були Макіївський та Алчевський металургійні комбінати, а також меткомбінати "Азовсталь" та "Криворіжсталь", які (за винятком "Криворіжсталі") контролюються донецькими бізнесменами. Можливо, ця група ще покаже себе у боротьбі за ГЗК.

А на той час у відповідь на "обурені" позови ображених учасників і неучасників конкурсу, Фонд держмайна 23 серпня відправив до Господарчого суду Києва два прохання і дві апеляційні скарги на визначення цього ж суду від 22 серпня з проханням відхилити заборону на проведення торгу. У Фонді висловлюють сподівання на те, що цей процес вони виграють, як це сталося вже одного разу. Проте при цьому не виключають, що швидко продати пакет акцій Північного ГЗКу їм, звичайно, не вдасться. Схоже, процес продажу затягнеться. Занадто багато бізнес-інтересів переплелося навколо кар'єрів гірничо-збагачувального комбінату у Кривому Розі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді