Україна може втратити Кременчуцький НПЗ

Четвер, 19 вересня 2002, 18:04
На найбільшому нафтопереробному заводі України ЗАТ "Укртатнафта" загострюється конфлікт інтересів між акціонерами. Іноземні компанії ухвалили рішення консолідувати свої зусилля і взяти владу на підприємстві у свої руки. Проте для України розвиток подій в інтересах іноземних акціонерів може означати лише одне – втрату контролю над останнім із вітчизняних НПЗ, де державі належить великий пакет акцій.

Конфлікт інтересів на "Укртатнафті" призвів до зриву запланованих на 17 вересня загальних зборів акціонерів. Причина - відсутність кворуму: на збори не приїхали представники Фонду державного майна, які є власниками 43,1% акції компанії. Згідно із законодавством, для проведення зборів необхідна присутність 60% акціонерів.

Неявку на збори представників Фонду державного майна голова ФДМ, член спостережної ради "Укртатнафти" Сергій Глушко пояснив недостатньою підготовленістю питання про внесення змін до статуту підприємства. Йдеться про встановлення у статусі акціонерів компаній SEAGRОUP International Inc. (Швейцарія) і "Ам РУЗ Трейдинг АГ" (США). Як відомо, Верховний суд України видав постанову про повернення цим компаніям відповідно 9,96% і 8,336% акцій "Укртатнафти".

У зв'язку з встановленням у правах SEAGRОUP Int. і "Ам РУЗ" претендують на два місця у спостережній раді ЗАТ, внаслідок чого число членів ради збільшиться з дев'яти до одинадцяти. Зараз п'ять місць у спостережній раді посідають представники ФДМ, чотири - татарські акціонери.

Якщо кількість місць у спостережній раді "Укртатнафти" зросте до 11, то Фонд держмайна, залишившись у меншості, не зможе контролювати роботу підприємства. Пан Глушко відзначив, що квоти у спостережній раді мають бути розподілені так, щоб держава могла відстоювати свої інтереси у ЗАТ.

Проблемам "Укртатнафти" присвячена низка публікацій в авторитетному щотижневику "Дзеркало тижня". Йдеться про тіньову сторону проблеми. Так, екс-заступник голови правління ЗАТ "Укртатнафта", народний депутат України Володимир Демьохін в інтерв'ю газеті заявив, що іноземні акціонери "Укртатнафти" - Держкоммайна Республіки Татарстан, ВАТ "Татнафта", (володіють у сумі 38% акцій компанії), а також SEAGRОUP International Inc. і "Ам РУЗ Трейдинг АГ" (яким належить 18% акцій), консолідували свої інтереси на "Укртатнафті".

За непідтвердженою інформацією, за американською та швейцарською фірмами стоять колишні голова "Укртатнафти" Володимир Матицин, щодо якого прокуратура Полтавської області розслідує кримінальну справу, і його заступник Володимир Демьохін.

За словами представника колишнього керівництва "Укртатнафти", вказана група акціонерів незадоволена роботою НПЗ, внаслідок чого, "Татнафта" останнім часом різко скоротила постачання нафти на завод. Незабаром, за пропозицією пана Демьохіна, татарська сторона взагалі може припинити постачання. В. о. голови правління "Укртатнафти" Сергій Перелома пояснив своє бачення того, що відбувається.

Зменшення постачання нафти із Татарстану, на його думку, пов'язане з політикою російської "Транснафти", яка заявила про надання рівного доступу до "труби" всім постачальникам нафти. Зараз обсяги постачань татарських ресурсів на підприємстві знаходяться на рівні 250 тис. тон на місяць. Проте пан Перелома запевнив, що "Укртатнафта" проводить переговори з татарськими акціонерами з метою підписання довгострокового контракту на постачання нафти на завод.

Повертаючись до причин зриву загальних зборів акціонерів підприємства, варто відзначити, що "Татнафта", мабуть, зацікавлена у повному контролі над переробними потужностями Кременчуцького НПЗ. Проте акцій, що знаходяться у її розпорядженні, недостатньо для отримання контрольного пакету.

Але заява пана Демьохіна свідчить, що татарська сторона досягла домовленості з SEAGRОUP International Inc. та "Ам РУЗ Трейдинг АГ" у проведенні спільної політики на підприємстві. Таким чином, у сумі пакети акцій цієї групи акціонерів складуть 56%. Якщо б збори відбулися, то іноземні акціонери мали б можливість диктувати Фонду держмайна свої умови. Для України це може означати втрату контролю над останніми із шести українських НПЗ, в яких державі належить значний пакет акцій. У довгостроковій перспективі це може повернутись втратою контролю держави над вітчизняним ринком нафтопродуктів.

Проте, на думку спостерігачів, не виключено, що ФДМУ все ж зможе довести неправомірність участі вказаних компаній в акціонерному капіталі "Укртатнафти". Як повідомило джерело, що побажало залишитись неназваним, SEAGRОUP Int. та "Ам РУЗ Трейдинг АГ" при заснуванні ЗАТ не внесли необхідну суму до оплати акцій відповідно до вимог українського законодавства.

Це ставить під сумнів правочинність володіння акціями "Укртатнафти". Якщо рішення Верховного суду буде переглянуте, то перерозподіл часток у капіталі "Укртатнафти" повністю задовольнить українську сторону: ФДМ буде належати 55%, а "Татнафті" - 45%. А маючи пакет акцій підприємства, держава зможе більш ефективно керувати процесом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді