"Молодість" під час політичної лихоманки

П'ятниця, 11 жовтня 2002, 14:48
Нормальний початок жовтня – це коли друзі і знайомі раптом обрушуються з питанням: "А як цього року з "проходками"?" Загострення проблеми "проходок" – пряма ознака наближення "Молодості", яку з нетерпінням чекають не тільки українські кінематографісти та кіномани, але навіть прості смертні, що занурилися у вир політичної боротьби. Утім, мабуть, цього року кінофанам будуть простіше: організатори фестивалю, продовжуючи традицію попередніх декількох років, винесли показ більшості програм кінофоруму в доступні широкій публіці київські кінотеатри.

Нинішній, уже XXXII-й, міжнародний кінофестиваль "Молодість" працюватиме з 19 по 27 жовтня 2002 року. Як звичайно, конкурсна програма фестивалю складається з трьох категорій: студентські роботи, перші професійні короткометражки (ігрові, документальні й анімаційні), а також перші професійні ігрові картини. Українські роботи будуть добре представлені в перших двох програмах, однак повнометражної картини в конкурсі професійних дебютів, на жаль, не буде.

Усього в основному конкурсі беруть участь 15 картин, що представляють, як традиційно кінематографічні країни – Великобританію, Францію, Німеччину, так і екзотичніші Кубу й Іран. Докладніше з конкурсною програмою можна познайомитися на інтернет-сайті "Молодості".

Судитиме роботи молодих кінематографістів цього року журі, яке очолить культовий південнокорейський режисер Кім Кі Дук. Ті, хто відвідали фестивальні покази минулого року, навряд чи забули його стрічку "Острів" (а особливо епізод з рибальськими гачками). Цього року режисер привозить до Києва дві свої нові роботи "Адреса невідома" та "Поганий хлопець".

Крім нього, до журі входять болгарський аніматор Златін Радєв, режисер зі Словенії Ігор Штерк, історик кіно із Франції Любомир Гасейко, український продюсер Лариса Роднянська і сценарист-журналіст Юрій Макаров. Конкурсні роботи також оцінюватимуть журі міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI та журі міжнародної федерації кіноклубів. Усі глядачі зможуть висловити свою думку щодо переглянутих робіт у рамках журі, що присуджує приз глядацьких симпатій.

Гран-прі у вигляді статуетки "Скіфський олень" та 10 тисяч доларів одержить кращий фільм усієї конкурсної програми. Кращий молодий актор (акторка) будуть відзначені призом від посольства Франції у 1000 євро. Крім того, вручать ще кілька призів від спонсорів кінофестивалю.

Втім, крім власне конкурсу, "Молодість" завжди привертала увагу своїми позаконкурсними показами, що цього року відбуватимуться в основному поза стінами Будинку Кіно. Отже – що і де буде?

У кінотеатрі "Україна" пройде програма "Еротоманія", у "Київській Русі" – програма "Фестиваль фестивалів" (можна буде подивитися кінороботи, що завойовували призи в Каннах, Венеції й Берліні, останні фільми Вуді Алена, Акі Каурісмякі, Педро Альмадовара й інших), у "Батерфляї" – режисерські роботи Жана-Марка Бара, у "Києві" – ретроспективу швейцарця Даніеля Шміда.

У кінотеатрі "Жовтень" можна буде подивитися модне російське кіно, а також Східноєвропейську і шведську панораму, у "Зоряному" пройде норвезька панорама. З новим українським кіно глядачі зможуть познайомитися у відеотеці книжкового супермаркету "Буква".

У Будинку Кіно, крім конкурсних стрічок, будуть показані програми "Кіно про кіно" (ігрові й документальні стрічки про те, як знімають кіно), ретроспектива болгарської кіношколи NANFIZ, всі українські повнометражні картини останніх двох років.

Починаючи з цього року "Молодість" потрапила під патронат президента України Леоніда Кучми. Утім, це ще не означає, що фестивальна публіка матиме можливість особисто спостерігати гаранта на головній українській кіноподії року, хоча звичайно ж організатори фестивалю запрошують його на головні урочисті заходи фестивалю. Але все-таки, сподівається генеральний директор "Молодості" Андрій Халпахчі, президентський патронат сприятиме тому, що на фестиваль більше звертатимуть увагу інші держструктури – а не тільки Міністерство культури.

Почнеться фестиваль прем'єрою картини Миколи Мащенка "Богдан Хмельницький". Закривати "Молодість" випало володарю Гран-прі останнього венеціанського кінофестивалю "Будинок для дурнів" Андрія Кончаловського. У силу різних причин ( у тому числі з врахуванням того, що 2003 рік буде роком Росії в Україні) організатори кінофоруму обрали саме цю російську стрічку.

А от уже легендарного "Мазепу" фестивальний люд побачити не зможе – за словами Ганни Чміль, заступника держсекретаря Міністерства культури, такою виявилася позиція прокатників картини. Але і це не лихо – очікується, що із середини листопада найскандальніший фільм останніх років вийде на екрани Києва й інших міст України.

Хто приїжджає? На передфестивальній прес-конференції Андрій Халпахчі ще раз нагадав, що "Молодість" – фестиваль режисерський, а не акторський, а тому чекати потрібно в першу чергу на знакових авторів фільмів. Так, крім Кім Кі Дука, очікується, що до Києва представляти свій новий фільм приїде Кшиштоф Зануссі, легендарний кінодокументаліст Альберт Майсліс, швейцарець Даніель Шмід. Із зірками-акторами, говорить Халпахчі, "непросто", тому поки імена можливих гостей не розголошуються. Утім, можливо, на українську прем'єру "Будинку для дурнів" приїде Євген Миронов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді