Інвестиційна привабливість України: "Крок вперед і два кроки назад"

Четвер, 31 жовтня 2002, 10:30
Здавалося, позитивна динаміка інвестиційної привабливості України мала б стимулювати постійні, а то й нарощувані вливання в українську економіку з-за кордону. Принаймні представники вітчизняної державної влади вперто надають високу оцінку економічному потенціалу країни. Проте, цифри бажаних інвестицій не збігаються з показниками, які мають місце.

На початку 2002 року українські єврооблігації котували тільки чотири світові біржі: Берлінська, Франкфуртська, Штуттгартська та Дюссельдорфська. В такий спосіб світ для цінних паперів України обмежувався, власне, однією Німеччиною. Втім питання, чи протримаються "євробонди" України на біржах в цій країні після того, як у середу була оприлюднена доповідь американського інвестиційного банку JPMorgan щодо України, залишається без відповіді. Нагадаємо, що впливовий банк JPMorgan у зв'язку з погіршенням політичної та економічної ситуації в країні знизив прогноз для українських єврооблігацій з "ринкового" (marketweight) до "низького" (underweight). Водночас американці спрогнозували Україні й міжнародну ізоляцію.

Надія, як кажуть, вмирає останньою, і в України вона ще жевріє: доповідь JPMorgan про стан ринків, що розвиваються, "Україна: міжнародна ізоляція і фіскальна нерозсудливість", курсувала серед фахівців вже з 25 жовтня 2002 р. Саме у цей день, як стало відомо "Українській правді", вона з'явилася у стінах JPMorgan. Наразі котування українських єврооблігацій суттєво не похитнулося, втім, ситуація може драматично змінитися, якщо в Україні таки реально відчують відтік іноземних інвесторів.

У принципі, коливання економічних показників – річ природна. Часом вони вищі, часом – нижчі. Проте в українському контексті остання доповідь JPMorgan повинна сприйматися з підвищеною прискіпливістю, адже Україна ще минулого року мала добрі шанси на "поглинання" західних коштів. За оцінками експертів, в 2001 році котування облігацій країн, що розвиваються, зросли на 4,6 %, а аналогічні папери в США тільки на 0,8 %. Та ще й на початку 2002 року, за оцінками аналітиків Morgan Stanley Capital International, фондовий індекс так званих "emerging markets", до яких належить і Україна, зріс на 4,2 %.

Ще на одному моменті варто зупинитись: навесні цього року українські "євробонди" підіймались з ласки самого JPMorgan. Інвестиційний банк заявляв, що парламентські вибори не вплинуть на ліквідність та привабливість українських єврооблігацій, і тим самим "піарив" цінні папери України. Тому ж JPMorgan належить тогорічне визнання України привабливою для інвестицій державою.

Тепер в JPMorgan дотримуються іншої думки і зважають на те, що двостороння та багатостороння допомога може припинитися внаслідок сумнівів світового співтовариства щодо України та "оскільки Леонід Кучма звинувачується в санкціонуванні продажу зброї Іраку … і практично щодня зазнає нападів з різних фронтів".

В самій же Україні нинішню доповідь американського інвестиційного банку JPMorgan не сприймають однозначно. Одні експерти кажуть, що американці погарячкували, інші певні, що JPMorgan окреслив цілком реальну для України перспективу. Експерт фінансової компанії "Сократ" так прокоментував цитовану доповідь JPMorgan щодо України:

"Чи загрожує Україні через це міжнародна ізоляція? Економічно навряд. Головне, чи є у емітента кошти, чи ні. Адже незважаючи на це повідомлення JPMorgan, котування єврооблігацій не похитнулися. Щоправда, особливої активності щодо них не спостерігається й так. У будь-якому випадку, міжнародна ізоляція ще не означає, що держава одразу ж залишиться без коштів. Нам здається, що у JPMorgan погарячкували".

В Центрі Разумкова, навпаки, висловили занепокоєння згаданою доповіддю JPMorgan. Директор економічних програм Центру Володимир Сиденко, зокрема, зазначив:

"Ця доповідь є наслідком складної внутрішньо-політичної ситуації, яка склалася в нашій країні. На тлі того, що в Україні зростають політичні ризики, залишаються невирішеними суто економічні та фінансові проблеми. А вони є фундаментальними. Йдеться про податкову сферу, коли парламентом і досі не прийнятий навіть Податковий кодекс. Також варто згадати і проблеми у бюджетній сфері, зокрема, нездійсненість реформи бюджетних витрат".

Експерт Центру Разумкова не дивується тим словам і висловлюванням, які використали у доповіді співробітники JPMorgan. На його думку, "не дивно, і навіть логічно, коли відбувається перегляд перспектив української економіки з боку іноземних інвесторів". Експерт вважає, що позиція, висловлена JPMorgan, є обгрунтованою, адже цифри - і тільки вони - дають підстави для висновків.

"Політична ситуація в Україні – це не тільки питання у владному розрізі, тобто йдеться не тільки про очевидний розподіл влади в країні. Наша політична ситуація відображає структурні проблеми України", - наголошує Володимир Сиденко та попереджає, що основний висновок, який, мабуть, варто зробити Україні, зважаючи на доповідь JPMorgan, - "інвестицій не буде до того часу, доки в країні не здійснюватимуть реформи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді