Приватизація 2003 знову може завершитись кепсько

Середа, 13 листопада 2002, 17:55
Без продажу “Укртелекому”, обленерго та решти стратегічно важливих підприємств бюджет наступного року може не дочекатись запланованих надходжень

Дискусія уряду та бюджетного комітету парламенту з приводу обсягу надходжень від приватизації у 2003 році дещо відсунула у тінь питання: що ж власне буде продано? Список запропонованих щодо продажу підприємств наданий у підготованому до другого читання проекті державного бюджету на наступний рік. І цей список викликає великі сумніви щодо реального отримання запланованої суми. Існує ще одна проблема з виконанням основного завдання приватизації, а саме пошуком ефективного власника та зростанням виробництва на підприємствах, що приватизуються.

Проект державного бюджету на 2003 рік, наданий КМ на друге читання у парламент, передбачає надходження від приватизації в обсязі 2,1 млрд. грн. Уряд планує продати пакети 22 великих підприємств (список цих об’єктів підготував ФДМУ) на суму 2 065,74 млн. грн.

Нагадаємо, бюджетний комітет Верховної Ради раніше наполягав на збільшенні у держбюджеті на 2003 рік обсягу надходжень від приватизації до 4,5 млрд. грн. Але згодом, визнавши недоцільність продажу в наступному році ВАТ "Укртелеком" та обленерго, погодився із запропонованим урядом списком підприємств, що приватизуються, так само як і з обсягом приватизаційних надходжень, спрогнозованих Кабміном.

Щодо переліку підприємств, запропонованих до продажу ФДМУ у наступному році, то привертає увагу наявність у списку цілої низки підприємств, пакети акцій яких виставлялись на приватизаційні конкурси у 2002 році, але так і не були продані.

Серед них – ВАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" (ФДМ планує продати у 2003 році 25% акцій підприємства, передбачувана ціна продажу пакету - 145 млн. грн.), ВАТ "Нікопольський південнотрубний завод" (96,67% акцій за 352,6 млн. грн.), ВАТ "АК "Свема" (35,25% акцій, 172,07 млн. грн.), ВАТ "Джанкойський машинобудівний завод" (99,99% акцій, 43,55 млн. грн.), ВАТ "Об'єднання "Склопластик" (76,17% акцій, 8,5 млн. грн.), ВАТ "Гравітон" (56,91% акцій, 11,24 млн. грн.), ВАТ "Азовкабель" (25% акцій, 8 млн. грн.). Всього від продажу цих пакетів Фонд держмайна передбачає отримати 700 млн. грн. – близько третини загальної суми запланованих надходжень від приватизації на 2003 рік.

"Присутність цих підприємств у приватизаційному списку – основна проблема для виконання плану надходжень коштів від приватизації на наступний рік", - прокоментував ситуацію "Контексту" експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Сергій Верстюк. Попередні невдалі спроби продати на конкурсах пакети акцій цих підприємств свідчать, на думку експертів, про їх низьку ліквідність.

Продаж знову виставлених підприємств також може призвести до зниження цін пакетів цих акцій. Тому, прогнозує пан Верстюк, у ФДМ можуть виникнути труднощі щодо їх продажу у наступному році, вважає аналітик. У результаті - ФДМ недоотримає запланованого обсягу коштів. Досвід проведення приватизаційних конкурсів, особливо поточного року, свідчить, що якщо на конкурс і подаються заявки, то значного перевищення стартової ціни, як правило, не відбувається.

Окрім того, у 2003 році ФДМУ планує продати пакети акцій обсягом менше 50% ПО "Знам’я", ВАТ "Кримський содовий завод", ВАТ "НПК "Галичина" та ВАТ "Алчевський коксохімічний завод", а також великі пакети акцій (від 50% до 100%) таких підприємств, як ГАХК "Чорноморський суднобудівний завод", ВАТ "Тернопільський радіозавод "Оріон", ВАТ "Ніжинський завод сільськогосподарського машинобудівництва "Ніжинсільмаш", ВАТ "Завод "Червоний Луч", ВАТ "ХК "Краян", ХК "Укррудпром" та інші. Окремо стоїть 25%-ий пакет акцій СП "Український мобільний зв’язок”, продаж якого повинен принести близько п’ятої частини всіх запланованих надходжень від приватизації 2003 рік.

Проте можливий покупець цього пакету українського мобільного оператора вже названий. Як раніше повідомляв "Контекст", минулого тижня російська компанія "Мобільні ТелеСистеми" придбала 57,7% акцій UMC, а також підписала угоду опціону на купівлю 25% акцій оператора мобільного зв’язку України, що залишились у власності ВАТ "Укртелекому".

На думку Верстюка, Фонд може спробувати продати пакети обсягом менше 50% акцій, а також частину більш значних пакетів нестратегічних підприємств та не монополістів на біржах та аукціонах. На думку директора інвестиційно-банківської компанії "Драгон Капітал" Дмитра Тарабакіна, продаж на біржах запланованих для приватизації на наступний рік пакетів акцій реальний. Серед них є привабливі об’єкти, проте головне питання при виставленні на торги - їх оцінка. У будь-якому випадку, реальна ринкова ціна буде встановлена тільки під час біржових торгів.

Таким чином, біржова торгівля не вирішить проблеми дефіциту надходжень від приватизації до держбюджету-2003. А це означає, що якщо уряд та ФДМ не запропонують до продажу більш привабливих для інвестора підприємств (мова йде про "Укртелеком", обленерго та об’єкти з переліку стратегічно важливих для економіки та безпеки України), то план надходжень коштів від приватизації не буде виконаний і наступного року.

Проте найбільшою проблемою для економіки може стати не стільки недоотримання коштів від приватизації, скільки відсутність реальних власників підприємств, які спроможні ефективно ними управляти, підвищуючи якість продукції та обсяги виробництва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді