"Укрнафту" знову намагаються продати

Четвер, 28 листопада 2002, 19:27
У випадку конкурентного продажу вартість компанії зросте в 3-4 рази

Інформація про продаж контрольного пакету акцій "Укрнафти", яка наразі готується, претендує стати локальною сенсацією. Проте, як виявилося, заява голови "Нафтогазу України" Юрія Бойка була трохи передчасною. Керівництво самої ж "Укрнафти" критично сприйняло слова пана Бойка. За словами почесного голови правління компанії Олега Салміна, такі заяви вводять в оману акціонерів та інвесторів "Укрнафти". Експерти зазначають, що "конфлікт заяв" двох керівників спричинений комплексом протиріч між очолюваними ними структурами.

ВАТ "Укрнафта" - найбільша нафтовидобувна компанія України: на її частку припадає 75 % видобутку вітчизняної нафти і газового конденсату. Контрольний пакет "Укрнафти" (50 % + 1 акція), відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 747 від 25 травня 1998 року, переданий у статутний фонд НАК "Нафтогаз України". 42 % акцій належить групі міноритарних акціонерів, серед яких - "Приватбанк" та "Укрсиббанк". Близько 5 % акцій компанії циркулюють на фондовому ринку.

Так от, навколо "Укрнафти" певний час розвиваються кілька конфліктних ситуацій. Головна з них – проблема між акціонерами компанії. Через розбіжності між державою (в особі "Нафтогазу України") і "приватниками" вже другий рік не відбуваються збори акціонерів "Укрнафти". Остання спроба їх проведення була розпочата 12 лютого 2002 року, проте, як і дві попередні, провалилася через відмову мінорітарних акціонерів зареєструватися на зборах. Каменем спотикання між акціонерами стало питання членства в наглядовій раді "Укрнафти". Міноритарщики наполягають на наданні їх представникам п'яти місць з одинадцяти у цьому керівному органі. Але "Нафтогаз України" не готовий йти на поступки.

Цікаво, що, незважаючи на перманентний корпоративний конфлікт між акціонерами "Укрнафти", учасники фондового ринку виявляють активну зацікавленість до її акцій. У зв'язку з цим цінні папери компанії вже кілька років вважаються одним з найбільш ліквідних фондових інструментів і належать до вітчизняних "блакитних" фішок. Як відзначив "Контексту" директор аналітичного департаменту фінансової компанії "Сократ" Владислав Остапенко, "сьогодні акції "Укрнафти" - практично єдиний цінний папір, з яким щодня укладаються угоди". Так, на початку жовтня перші керівники "Укрнафти" звернулися до голови Фонду держмайна Олександра Бондаря з проханням реалізувати поточного року пакет акцій розміром 0,03 % статутного фонду компанії. 11 грудня на Українській міжбанківській валютній біржі повинні відбутися торги з продажу цього пакету. Продаж навіть такого невеликого пакету, як стверджують аналітики, напевно викликає інтерес учасників фондового ринку.

Більш того, інтерес фондовиків до "Укрнафти" підігріла заява голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Бойка, який повідомив, що Кабінет Міністрів ініціює продаж державного пакету в 50 % + 1 акцій компанії, що, нагадаємо, належить "Нафтогазу". Як повідомив пан Бойко, доручення продати акції дав президент України Леонід Кучма "у зв'язку з тим, що акціонери "Укрнафти" тривалий час не можуть знайти спільну мову, і це негативно позначається на роботі підприємства". Проект відповідної постанови Кабміну, за словами голови НАК, завізований у "Нафтогазі України" і спрямований у Фонд держмайна. Разом з тим, Юрій Бойко не назвав термінів, у які може бути здійснений продаж акцій.

Судячи з реакціїї "Укрнафти", в компанії не чекали на подібну заяву керівництва вищої структури. Як відзначив Олег Салмін (почесний голова правління ВАТ "Укрнафта"), "на сьогодні має місце лише пропозиція Фонду держмайна вивести контрольний пакет акцій "Укрнафти" зі статутного фонду НАК "Нафтогаз України". Салмін вважає, що керівництво НАК "не мало підстав робити заяви від імені перших осіб держави".

Аналітик Центру політичних досліджень "Експерт" Кость Бондаренко пояснює непогодженість позицій керівництва обох компаній затяжною конфронтацією з питання створення вертикально-інтегрованої компанії по видобутку, переробці та реалізації української нафти. "Салмін і Бойко мають різні погляди на долю "Укрнафти". Так, Олег Салмін вважає, що вертикально-інтегровану компанію необхідно створювати на базі "Укрнафти". Юрій Бойко дотримується іншої точки зору. На його думку, при створенні "нафтогазової вертикалі" "Укрнафта" повинна увійти в неї як окрема складова", - відзначив "Контексту" Бондаренко.

Але сьогодні, на думку експерта, у керівників "Нафтогазу України" є ще одна причина з’ясовувати взаємини з керівництвом "Укрнафти". Річ у тім, наголошує Бондаренко, що Салмін є одним із претендентів на посаду міністра палива та енергетики у новому Кабміні. Як відомо, квоту на цей портфель отримала парламентська депутатська група "Демократичні ініціативи", членом якої є народний депутат Салмін. Нагадаємо, керівник "Укрнафти" - єдиний впливовий представник ПЕК у цій групі, так що, на думку експерта, посада міністра цілком може дістатися саме Салміну. Єксперт припускає, що "у "Нафтогазі" на посаді профільного міністра хотіли б бачити іншу людину".

Коментуючи слова голови "Нафтогазу України", Кость Бондаренко зазначив, що заяву Бойка варто розглядати як спробу створення ажіотажу навколо акцій "Укрнафти". Проте інвестиційні аналітики переконані, що під впливом цього фактору ринкова ціна на акції залишиться незмінною. Говорячи про можливий продаж акцій "Укрнафти", Владислав Остапенко назвав найбільш ймовірними їхніми покупцями нинішніх міноритарних акціонерів - "Укрсиббанк" та "Приватбанк". Але при цьому не виключено, що заявки на участь у торгах можуть подати також інші компанії, можливо - іноземні. "У свій час нерезиденти дуже багато інвестували в акції "Укрнафти", - відзначив Остапенко. Між претендентами, вважає він, може розгорітися "нежартівлива бійка" за контрольний пакет. "Якщо врешті-решт покупцем стане структура, не пов'язана з нинішніми акціонерами, то можна прогнозувати активну гру з акціями на ринку, спрямовану на збільшення 50%-ого пакету. Якщо ж покупцем стане один з банків, яким сьогодні належать акції компанії, зростання цін не відбудеться", - вважає аналітик.

Втім, Остапенко переконаний, що навіть після приходу на підприємство стратегічного інвестора акції українського ВАТ не перестануть бути цікавими портфельним інвесторам як предмет спекуляцій. "У довгостроковій же перспективі все залежатиме від політики нових власників "Укрнафти". Якщо підприємство залишиться прибутковим, виплачуватимуться дивіденди, воно буде цікаве для фондовиків".

Що стосується можливої ціни продажу акцій, то інвестиційні аналітики у прогнозах стримані. Нещодавній досвід продажу Фондом держмайна акцій Північного ГЗКу засвідчив, що штучне обмеження конкуренції нівелює можливе зростання цін на акції. "Якщо ж до конкурсу з продажу контрольного пакету будуть допущені всі бажаючі, то ціна може зрости мінімум у 3-4 рази", - вважає аналітик.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді