Росіяни відмовилися від UMC?

Середа, 22 січня 2003, 11:18
Росіяни призупинили процес придбання акцій українського мобільного оператора UMC у його нинішніх акціонерів. Причиною став позов одного з акціонерів ВАТ "Укртелеком", що вимагає заборонити продаж активів, які належать державній компанії.

На думку експертів, ініціатива припинення продажу UMC могла належати безпосередньо компанії-покупцю - "Мобільним ТелеСистемам". Можливо, що саме так росіяни намагалися відстрочити оплату акцій UMC. Проте, за іншою версією, яку пропонують експерти, представники великого вітчизняного бізнесу не зацікавлені віддавати "північним сусідам" такий ласий шматочок як компанія UMC.

Процес продажу акцій ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (UMC) припинився раптово. За розповсюдженою російською компанією ВАТ "Мобільні ТелеСистеми" (МТС) інформацією, купівля частки ВАТ "Укртелеком" у UMC була припинена. Формальним приводом для припинення став поданий до Господарського суду Києва позов від ТОВ "Елмакс" (Харків), який є одним з акціонерів "Укртелекому".

Компанія "Елмакс" заперечує законність розпорядження Кабінету Міністрів України №227-р, яким "Укртелекому" було дозволено продати належну йому частку в UMC, та просить суд накласти заборону на продаж акцій українського мобільного оператора. За інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", яке посилається на представників компанії "Елмакс", саме ця угода призведе до зниження капіталізації "Укртелекому", у результаті чого у програші залишаться акціонери національного оператора зв'язку.

Нагадаємо, що у листопаді минулого року МТС підписала угоду з ВАТ "Укртелеком" щодо придбання належного йому 25%-го пакету акцій UMC за $84,2 млн. Виходячи з підписаних угод, ринкова вартість 100% акцій UMC була оцінена учасниками угоди у $335 млн. Тоді як інвестиційні компанії й банки оцінювали вартість UMC трохи вище.

Аналітики російського "Альфа-банку" оцінювали вартість 100% акцій UMC у $460-500 млн. Фахівці інвестиційного банку Dragon Capital називали справедливу ціну UMC у межах $530-550 млн.

Хоча не вдалося точно з'ясувати, скільки акцій "Укртелекому" належить ініціатору судового розгляду - компанії "Елмакс", проте варто нагадати, що минулого року "Укртелеком" реалізував за пільговою підпискою своїм співробітникам 7,14% акцій. Експерти припускають, що, можливо, частина цих акцій потім була перепродана іншим компаніям, у числі яких могло бути і ТОВ "Елмакс". Окрім того, за інформацією, розповсюдженої Національним банком України у грудні 2001 року, ТОВ "Елмакс" є також акціонером харківського "Укрсиббанку", що входить до групи найбільших банків України.

Наявність такого зв'язку дало привід експертам висунути припущення, що у блокуванні продажу акцій UMC були зацікавлені деякі вітчизняні компанії. Проте, які саме і чому, ніхто з опитаних експертів уточнити не зміг.

У зв'язку з поданим позовом, представники російської МТС заявили, що припиняють придбання акцій UMC у його акціонерів до остаточного рішення Київського господарського суду. Проте, як вважає низка фахівців, не виключено, що росіяни самі могли виступити ініціаторами судового розгляду з метою відстрочення оплати акцій української компанії через відсутність необхідних коштів.

Нагадаємо, наприкінці минулого року один із великих акціонерів МТС - німецький холдинг Deutsche Telecom - зробив заяву про намір позбутися східноєвропейських активів, пояснюючи це непростою ситуацією на світовому ринку телекомунікацій. У числі "непотрібних" німцям активів виявилися й акції МТС. Проте зміна великого акціонера навряд чи докорінно вплине на політику російської компанії, вважають експерти.

Як повідомили джерела в інвестиційних компаніях, МТС має намір у поточному місяці залучити за допомогою випуску облігацій $300 млн., які можливо, і будуть використані для оплати акцій UMC. Однак при цьому експерти не виключають версії, що судовий позов зумовлений небажанням представників українського бізнесу віддавати росіянам такий ласий шматочок, як компанія UMC.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді