Таємниці аграрного двору

П'ятниця, 11 квітня 2003, 20:28
Поки Козаченко "сидить", експерти будують версії

24 березня ввійшло в історію України як дата початку чергового скандалу у вітчизняному политикумі. Затримання екс-віце-прем'єра, радника чинного глави уряду Леоніда Козаченка виявилося не настільки ефектним, як аналогічні дії влади щодо нинішнього парламентарія, а в той час глави Держкомрезерву Євгена Червоненка, якого взяли під конвой прямо під час прес-конференції. Однак в частині резонансу остання подія поступається хіба що скандалам з Павлом Лазаренком і Юлією Тимошенко. Поки Леонід Петрович шукає відповідь на питання "що робити?", оглядачі розглядають варіанти відповіді на не менш давнє питання "хто винен?".

Через три дні після затримання Леоніда Козаченка в приміщенні Генпрокуратури суддя Печерського суду Києва пані Умнова дала санкцію на арешт радника чинного прем'єра. Ще через чотири дні журналісти спробували з'ясувати в президента України, як слід розцінювати ці події. Глава держави прокоментував подію, щоправда, досить своєрідно. Він порекомендував звернутися в Генпрокуратуру і зазначив, що посадові особи, які працювали на ринку зерна, повинні понести заслужене покарання: "головне, щоб іншим не повадно було робити таке в майбутньому". Висловлювання президента дозволили оглядачам зробити висновок, що спускати справу "на гальмах" влада поки не збирається.

Досить швидко економічні підґрунтя "справи Козаченка" відійшли на другий план. Нагадаємо, екс-віце-прем'єра обвинувачують за ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу "зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки", і ч.3 ст. 212 "ухиляння від сплати податків Кримінального кодексу України". Йому ставлять у провину і невиконання запланованих на літо 2002 року закупівель зерна, зокрема, за рахунок заставної закупівлі, а також у навмисному створенні сприятливих умов для іноземних зернотрейдерів.

Усього, за даними Генпрокуратури, унаслідок зловживання Козаченком службовим становищем втрати України від експорту зерна досягли півтора мільярда гривень. Козаченка обвинувачують також в ухилянні від сплати податків. Як стверджують у Генпрокуратурі, протягом 2000 року, працюючи на посаді гендиректора СП ЗАТ "Украгробізнес", він одержав від двох закордонних компаній у вигляді подарунка акції на суму майже в півтора мільйонів гривень, отриманий у вигляді акцій прибуток не задекларував і 584 940 гривень прибуткового податку не заплатив. Усього пунктів обвинувачення вісім, і сім із них мають безпосереднє відношення до агропромислового комплексу.

У політичну площину арешт Козаченка перевів народний депутат Євген Жовтяк. Член фракції "Наша Україна" назвав цю кримінальну справу "винятково політичною" і висловив упевненість, що "комусь здалося", що радник прем'єра є "занадто самостійною фігурою", тому йому необхідно було визначитися стосовно підтримки тієї чи іншої кандидатури на майбутніх президентських виборах. Обвинувачення Генпрокуратури в порушеннях в експорті зерна Жовтяк відкинув, аргументуючи це тим, що у віце-прем'єра є "набагато менше можливостей впливати на експорт зерна, ніж у губернаторів".

Депутат вважає, що губернатори можуть не реагувати на певні вказівки і постанови Кабінету Міністрів, оскільки вони "знають, хто їх призначає і хто звільняє". Таким чином, версія Євгена Жовтяка полягає в тому, що за скандалом з екс-віце-прем'єром стоять "ті, хто буде брати участь у президентських виборах на стороні президентської команди".

Трохи змістив акценти колега Жовтяка по фракції Сергій Терьохін. В одному з інтерв'ю він заявив: "У нинішній ситуації арешт є комерційним замовленням. Я знаю про це, і ми в парламенті будемо розбиратися з цим і, зокрема, із роллю одного із заступників Генерального прокурора в сприянні цьому замовленню".

Нагадаємо, Леонід Козаченко - творець Української ліги підприємців АПК, Української зернової асоціації, Української аграрної конфедерації. Через СП ЗАТ "Украгробізнес" і ТОВ "Агробізнеспром" радник глави уряду брав участь у зерновому, харчопереробному, цукровому бізнесі та виробництві пестицидів.

Розвиваючи свою версію, Терьохін заявив, що на Козаченку "просто хочуть заробити гроші. Інакше кажучи, Козаченко має заплатити певну суму".

Вірогідність гіпотези депутата можна заперечити, але твердження Терьохіна, що у зв'язку з арештом Козаченка, що налагодив тісні зв'язки з міжнародними організаціями, імідж України на світовому аграрному ринку істотно похитнеться, сумнівів в експертів не викликає.

Ще один член "НУ" Іван Томич, глава комітету ВР із питань аграрної політики і земельних відносин, заявив, що скандал на ринку зерна може негативно відбитися на інвестиціях. Він відзначає "політичний підтекст" справи, однак вагається назвати політичні сили, що могли ініціювати арешт Козаченка. Турбує Томича те, що на засідання суду в цій справі не був допущений ніхто, крім адвокатів, представників прокуратури і його як парламентарія. "Чим більше закритості, тим більше проблем", - резюмував Іван Томич.

Крім представників фракції "Наша Україна", на захист Козаченка виступили Анатолій Кінах і навіть глава уряду Віктор Янукович. Екс-прем'єр заявив, що керований ним Український союз промисловців і підприємців буде робити "усе в рамках чинного законодавства і суспільної думки", щоб захистити честь, достоїнство і права колишнього віце-прем'єр-міністра. Більш того, Анатолій Кирилович відзначив, що знає Леоніда Петровича як "надійну, порядну людину". Разом із тим Кінах висловив упевненість, що в державі "має діяти основний принцип: перед законом усі рівні, незважаючи на статус і посади".

Підкресливши, що буде жорстко відстоювати принцип об'єктивності, Кінах відмовився давати оцінку тому, "хто стоїть за порушенням проти його колишнього колеги кримінальної справи", "поки це не зробить суд". Цікавий і той факт, на якому акцентував увагу Кінах - за час, коли Козаченко працював віце-прем'єр-міністром, за межі України було продано не 12 млн. тонн зерна, у чому, зокрема, обвинувачують у минулому головного аграрія країни, а 5 млн. тонн.

У свою чергу, уже на другий день після затримання Леоніда Козаченка нинішній прем'єр Віктор Янукович застеріг Генпрокуратуру й учасників ринку зерна від поспішних обвинувачень на адресу свого радника. "Доти, поки буде йти слідство, ніхто не має права ні в чому нікого обвинувачувати", - сказав Янукович.

Версій про політичний підтекст ні прем'єр у відставці, ні чинний глава уряду не пропонували. Цим зайнялися засоби масової інформації.

Так, в останньому номері газети "Діловий тиждень - FT" автори тексту "Скандал тільки починається" заявляють, що за арештом Козаченка криється відмова позаштатного радника прем'єра "зайняти місце надзвичайного й повноважного посла в одній із близьких до України європейських країн". Після цієї відмови Козаченко, за інформацією газети, перебував з неофіційним візитом у Сполучених Штатах, де спілкувався з представниками державного департаменту. Журналісти попередили, що оперують лише чутками, але саме за цією неперевіреною інформацією, у США Козаченко "говорив про власну роль у політичній облаштованості України після президентських виборів.

Зміст розмови зводився до того, що ніхто інший, як екс-віце-прем'єр може стати ключовою політичною фігурою в поствиборній Україні". З цього газета робить висновок, що арешт Козаченка - покарання за порушення правил політичної гри. Ще одна гіпотеза "Ділового тижня - FT" базується на інформації з найближчого оточення арештованого. За цією версією, ініціаторів справи варто шукати в складі тандему віце-прем'єра з питань АПК Івана Кириленка і голови адміністрації президента Віктора Медведчука.

Експерти згадують і про претензії Козаченка на посаду глави Аграрної партії, і про те, що від цієї посади відмовився голова Верховної Ради Володимир Литвин, і про складні відносини між дніпропетровцем Кириленком і донеччанином Януковичем. Деякі аналітики думають, що арешт Козаченка послабив позиції діючого міністра агрополітики Сергія Рижука (він був міністром АПК і в період Козаченка-віце-прем'єра), і держсекретаря Мінагрополітики Сергія Мельника, і самого Віктора Януковича: Козаченко хоч і позаштатний, але все ж радник глави уряду.

Газета "Правда України" прогнозує, що "через Леоніда Козаченка завдають удару по більших фігурах, так би мовити, політичних великовагових потягах. Наприклад, Віктору Медведчуку, Анатолієві Кінаху й ін. Як відомо, деякі видні есдеки прямо пов'язані з експортом зерна. Є думка, що скандал рикошетом вдарить і по Миколі Азарову, до якого якось непомітно нагромадилося надто багато претензій, зокрема, по лінії Мінфіну". Утім, ця заява не дуже аргументована.

Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв у коментарі "Контекстові" відзначив, що в "справі Козаченка" три версії зібралися "в одній склянці". На думку експерта, навколо однієї фігури вирішується комплекс проблем структур, що мають відношення до діючої влади. Пан Єрмолаєв переконаний, що розглядати арешт екс-віце-прем'єра необхідно в комплексі, а не окремо кожен із трьох моментів. Перший - торішні афери на ринку зерна, другий - переділ ринку продукції, пов'язаної з АПК (пестициди і под.). І головне, на думку експерта: влада попередила великий бізнес і його представників у політиці про їх підконтрольність.

Ймовірно, арешт Козаченка не випадково збігся з процесом формування групи кандидатів на посаду глави Фонду держмайна, де не останнім претендентом називали Анатолія Кінаха, безпосереднього керівника Козаченка в минулому Кабінеті Міністрів. Андрій Єрмолаєв нагадує про інтерв'ю Анатолія Кириловича, у яких екс-прем'єр наголошував на чесності й професіоналізмі "його" Кабміну.

Інші згадані версії - візит Козаченка в Штати, зв'язок і фінансову підтримку Леонідом Петровичем Аграрної партії і, ймовірно, претензії очолити цю політструктуру - також не варто скидати з рахунку, але, на думку Андрія Єрмолаєва, виокремлювати якусь одну як головну не варто. Розглядати їх необхідно тільки в комплексі.

Як відзначив експерт, рішучими кроками, подібними до відкриття "справи Козаченка", влада забезпечила собі паузу - навесні не відбулося глобальних резонансних подій, про які говорили деякі політологи. Заходи опозиції не стали чимось геть несподіваним, немає скандалів і навколо діяльності нового уряду. Таким чином, на думку експертів, основні політичні події відбудуться восени - до них зараз і готується влада.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді