В Польщі критикують рішення уряду відмовити "ІСД"

П'ятниця, 27 лютого 2004, 11:25
Польська преса критично поставилася до вибору "LNM" як інвестора "Huta Czestochowa". Найбільш впливова польська щоденна газета "Gazeta Wyborcza" назвала "авантюрою" те, що відбувалося навколо приватизації "Huta Stali Czestochova".

У статті від 24 лютого під назвою "Суд над гутою" авторитетне видання говорить про те, що неясність навколо рішення польського уряду тільки збільшується. При цьому натякаючи на тристорінковий лист глави "LNM" Лакшмі Міттала польському віце-прем'єру Єжи Гауснеру, який з'явився вже після подання оферт "LNM" та "ІСД".

"У листі польському уряду пропонувалися нові фінансові пропозиції щодо покупки пакета акцій Гути", – повідомляє "Gazeta Wyborcza".

Друга провідна газета країни "Rzeczpospolita" у статті "Справа політики, а не бізнесу" цитує представника компанії "ІСД" у Польщі Костянтина Литвинова:

"Рішення Міністерства держмайна вважаємо дискримінаційним стосовно України. На нашу думку, "ІСД" виграло конкурс. Ми запропонували кращу оферту. Будемо боротися за те, щоб, зрештою, перемогло право. У разі потреби ми звернемося до суду. Однак ми все ж сподіваємося, що це не знадобиться, оскільки рішення по приватизації буде змінено... Рішенню про визнання переможцем "LNM" немає жодного логічного пояснення".

Литвинов додав, що в гру "втрутилися політичні фактори, на які "ІСД" не має впливу".

Ділова щотижнева газета "Puls Biznesu" у своїй статті, присвяченій конкурсу з продажу "Huta Stali Сzеstосhоwа", звертає увагу читачів на те, що "LNM" в обхід умов конкурсу представила віце-прем'єру Гауснеру другу оферту, вже знаючи умови українського концерну.

За словами "LNM", "їхня пропозиція могла бути незрозумілою урядові, тому вони хочуть запропонувати фінансові умови, що дорівнюють пропозиції конкурента".

За інформацією газети, посольство України збирається надіслати ноту протесту польському МЗС із проханням пояснити рішення уряду по визнанню "LNM" переможцем у приватизаційному конкурсі.

Про погрозу заморожування українських інвестицій у польську економіку в розмірі 300 млн. доларів попереджає і фінансова газета "Parkiet", цитуючи представника "ІСД": "Якщо до перегляду позиції уряду по приватизації привели політичні фактори, це де-факто говорить про те, що двері для польсько-українського співробітництва зачинені".

Газета "Zycie" звертає увагу на слова заступника міністра держмайна Андрія Шараварського, який аргументом продажу честоховського металургійного комбінату нідерландському концернові "LNM" називав те, що в противному випадку ( при продажу комбінату "ІСД") між двома підприємствами "Polskie Huty Stali" ("PHS") і "Huta Stali Czestochowa" виникла б конкуренція.

"Насамперед важко зрозуміти, чому заступник міністра Шараварський заважає виникненню конкуренції, що є інструментом вільного ринку? Чим більше конкуренції, тим краще для споживача", – відзначає видання.

Газета представила свою версію того, що відбувається: "LNM" купила комбінат у Честохові, оскільки він, на відміну від "PHS", не потрапляє під обмеження виробництва, що набудуть чинності після прийняття Польщі в Євросоюз у травні цього року.

"Володіючи комбінатом у Честохові, "LNM" буде вести переговори з Єврокомісією про збільшення квоти для "PHS", що автоматично означає зменшення потужностей для спірного комбінату, оскільки діють квоти по виплавці сталі для Польщі в цілому... Таким чином, британсько-нідерландський концерн купив потенційного конкурента для того, щоб вивести його згодом з ринку", – вважає "Zycie".

Газета "Trybuna" цитує представника департаменту промислової політики міністерства економіки. Той у відповідь на аргументи Міністерства держмайна щодо того, що у випадку купівлі комбінату українським інвестором знижувати обсяги виробництва довелося б іншим метзаводам, заявив наступне:

"Huta Сzеstосhоwа" не має ніякого відношення до угод по обмеженню виробництва сталі і субсидіям з боку ЄС. Тому приватний інвестор, придбавши завод, може робити з ним усе, що заманеться, у рамках закону, у тому числі і збільшувати виробництво".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді