СЬОМИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ. Від Януковича відмовився його вуз

Субота, 27 листопада 2004, 23:00
Читайте історію революції

6-Й ДЕНЬ ОПОРУ. Мітинги по всій країні
П’ятий день. Кабміну зірвали роботу. Відбулися переговори Ющенка і Кучми
Четвертий день. ЮЩЕНКІВЦІ ЗАБЛОКУВАЛИ ВСІ ВХОДИ ДО КАБМІНУ ТА АП
Третій день спротиву. Події на Майдані та біля ЦВК
Другий день народного повстання. Ще один 150-тисячний мітинг
РЕГІОНИ ЗА ЮЩЕНКА
Як все починалося. НАМЕТИ НА МАЙДАНІ. Фоторепортаж

А також

Міфи та Правда наметового містечка
Майдан не спинити

Читайте також виступ Ющенка в неділю:

Ющенко обіцяє, що влада сама віддасть ключі від АП. Йго діти уже стали революціонерами

Ющенко вимагає посадити за грати трьох чиновників. Донецьк він називає "братами"

ЮЩЕНКО ПОПЕРЕДЖАЄ, ЩО О 20 ГОДИНІ МОЖУТЬ РОЗІГНАТИ МІТИНГ І ВВЕСТИ НАДЗВИЧАЙНИЙ СТАН


1:31

Будинок Українського дому співробітники Шевченківського відділку міліції перевіряли на наявність вибухонебезпечних пристроїв.

Як повідомив черговий Шевченківського райвідділу міліції, о 23.50 надійшло повідомлення про замінування будинку Українського дому.

"О 23.50 подзвонив анонім і повідомив, що на 5 поверсі знаходиться вибухонебезпечний пристрій, який повинен вибухнути о третій годині ночі" - повідомив черговий.

За словами чергового, вибухотехнічна група виїхала перевіряти будинок відразу після повідомлення, нічого не виявила, за півгодини склала відповідний акт і залишила територію.

Як відомо, "Український дім" з вівторка зайнятий учасниками масових акцій за Ющенка в Києві. На перших двох поверхах вони там живуть.

00:34

Практично усі люди, які брали участь у акції протесту на Майдані Незалежності, перейшли на пікетування адміністрації президента та Кабінету міністрів.

Майдна Незалежності порожній.

Як відомо, про це попросила на мітингу Юлія Тимошенко. За її словами, влада може вдатися до сили, щоб зняти блокування з АП і Кабміну, тому треба підсилити пікет.

Один із координаторів акції Тарас Стецьків попросив людей протриматися до ранку, а хто не має сили – домовитися зі своїми друзями почергувати позмінно.

Після пересування мітингу люди зайняли всі підходи до АП та будинку уряду.

00:03

Комітет національного порятунку, очолюваний Віктором Ющенком, закликає пікетувати Верховний Суд і Верховну Раду у понеділок.

Як повідомила на мітингу Юлія Тимошенко, опозиція вимагатиме провести у понеділок ще одне позачергове засідання Верховної Ради, яка має початися о 16 годині.

Тимошенко повідомила, що об 11 годині має початися пікет Верховного суду.

Подробиці читайте тут

Комітет національного порятунку, очолюваний Віктором Ющенком, заявляє про зрив переговорів з боку команди Януковича.

"Перше засідання робочої групи відбулося безрезультатно, продовжувати їх владна сторона не стала з незрозумілих причин", - повідомив на мітингу в Києві Олександр Мороз.

За словами лідера Соцпартії, влада, "імітуючи переговорний процес, затягує час та ігнорує справедливі вимоги народу".

Подробиці читайте тут

23:30

Комітет національного порятунку, очолюваний Віктором Ющенком, попереджає, що в ніч на понеділок можуть бути спроби розігнати мітинги на Хрещатику та навколо владних структур.

"Є надзвичайне завдання – Янукович і Кучма запланували якнайшвидше розігнати нас по домам", - заявила Юлія Тимошенко на мітингу в Києві.

"Сьогодні вони мають плани спрямувати заступників міністра і самого міністра внутрішніх справ, щоб розігнати людей, зняти блокаду з уряду і АП", - пояснила Тимошенко.

Подробиці читайте тут.

22:49

Очолюваний Віктором Ющенком Комітет національного порятунку висунув ультиматум Леоніду Кучмі. Протягом 24 годин комітет ставить перед Кучмою вимогу виконати чотири умови.

Подробиці читайте тут.

 
 
20:49

Учасники мітингу в Києві мають намір не перешкоджати у понеділок працівникам Кабміну дістатися до свого робочого місця, однак продовжать блокаду адміністрації президента до ухвалення рішення щодо складу Центвиборчкому.

Як підкреслив Юрій Луценко, блокування роботи АП буде тривати, поки Кучма не затвердить новий склад ЦВК і не підпише закон про заборону відкріпних талонів.

Луценко повідомив, що в ніч на понеділок прихильники Ющенка кожні дві години будуть чергувати біля АП.

Разом з тим Ющенко заявив у неділю журналістам, що пікетування будинків органів влади не буде припинене й підкреслив, що ця акція не переслідує за мету недопущення працівників цих органів на роботу.

"Ми не ставимо за мету когось не пускати не роботу. Ми ставимо за мету, щоб ті люди, які працюють у Кабінеті міністрів, знали цілі мітингуючих. Ми говоримо про пікетування - мирну акцію, яка не наносить шкоди роботі державних установ", - підкреслив Ющенко.

У той же час одним з рішень РНБО у неділю було забезпечити розблокування діяльності держустанов.

20:40

У Сіверськодонецьку невідомі побили одного з учасників пікету на підтримку Ющенка. У потерпілого відібрали відеокасету, на якій зафіксовано погрози нетверезих прихильників Януковича та факти бездіяльності міліції.

Після мітингу він зупинився на околиці міста, щоб купити хліба. В цей час троє молодиків підбігли до нього, почали бити, вихопили відеокасету та втекли.

Потерпілий записав номер машини 275-95 ХА. Він звернувся до співробітників ДАІ з проханням перехопити машину, але вони ніяк не відреагували.

***

З обласного центру Волині до Києва вирушать 180 добровольців, щоб підтримати всеукраїнську акцію протесту проти фальсифікації результатів виборів президента.

Попри те, що зранку була отримана чітка вказівка не відправляти до Києва на Майдан Незалежності добровольців, після обіду було вирішено-таки відправити 180 чоловік, аби змінити тих, хто вже провів у Києві тиждень.

20:37

28 листопада в Москві, близько 200 осіб улаштували пікет посольства України в Росії на знак солідарності з мітингуючими в Києві.

Серед пікетників були прихильники Союзу правих сил, "Яблука", представники української, кримськотатарської, грузинської громад російської столиці, білоруської опозиції, фан-клубів групи "Воплі Відоплясова" і київського "Динамо"; члени правозахисних організацій Москви.

У пікеті взяли участь лідери "Яблука" Григорій Явлінський і Сергій Митрохін.

Пікетники мали при собі щось жовтогаряче - прапори, стрічечки й апельсини. Тримали транспаранти "Демократія переможе! ", "Ні союзу ЧЕКА й ЗЕКА", "Янукович - президент обдурених рабів", "Янукович - другий Лукашенко", а на жовтогарячих майках деяких учасників - "Міняємо Януковича на Якубовича".

Скандували "Ющенко! Ющенко!", "Павловского - на мило!", співали українські пісні.

Через якийсь час підійшли пенсіонери із червоними прапорами в руках на чолі з одним із лідерів комуністів Віктором Анпіловим, скандуючи "Сталін, Радянський Союз!", "Ющенко-Мазепа!".

Анпілов спробував було взяти слово, однак пікетники в жовтогарячому заглушили його вигуками "Ющенко, Ющенко!", "Шаріков, Шаріков" (так в народі охрестили Ампілова за зовнішню подібність із відомим булгаківським персонажем.)

Незабаром після цього ампілівці пішли, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

20:07

У понеділок студенти Києва збираються пікетування університет КПІ та
університет Шевченка.

Пікетування має розпочатися о 10.00 на площі знань біля КПІ. Його мета - припинення учбового процесу та підтримки ректора Згуровського проти тиску влади на нього.

О 13.30 колона перейде до червоного корпусу університету Шевченка.

Колони різних вузів Києва о 9.00 - 9.30 збираються "у традиційно встановлених
місцях та вирушають до КПІ, зазначають організатори акції.

19:30

В Одесі учасники 3-тисячної акції протесту проти фальсифікації результатів голосування на президентських виборах, що триває біля будинку облдержадміністрації, ініціювали збір підписів за позбавлення голови ЦВК Сергія Ківалова звання "почесний громадянин Одеси", присвоєного півроку тому міськрадою.

***

Близько 30 тис. жителів Донецька зібралися на площі перед будинком обласної державної адміністрації, де на 19.00 запланована позачергова сесія облради.

Журналісти поки не знають точного порядку денного сесії, однак, за даними джерел в облраді, очікується, що депутати облради розглянуть питання про підтримку рішень Всеукраїнського з'їзду народних депутатів і депутатів місцевих рад в Северодонецьку.

***

На Площі Леніна в Дніпропетровську вже другий день проходять найвеличезніші мітинги на підтримку Ющенка.

На Площі збирається понад 20 тисяч людей, проходять концерт місцевих гуртів і не тільки, в суботу відбувся виступ гурту "Океан Ельзи".

Там же поруч стоїть наметове містечко, яке нараховує 20 наметів. Другий день водії - прихильники Ющенка проводять автопробіги зі 150 автомобілів. Були два рейди з Дніпропетровська до Дніпродзержинська та Павлограду. Весь Дніпропетровськ помаранчевий.

18:35

За містом Кучма провів засідання РНБО за участю спікера Верховної Ради Володимира Литвина, віце-прем'єр-міністра Миколи Азарова й силовиків. Подробиці засідання читайте тут:

РНБО ЗАБОРОНИЛА ЗАСТОСОВУВАТИ СИЛУ, АЛЕ ВИМАГАЄ ЗНЯТИ ОБЛОГУ КУЧМИ І ЯНУКОВИЧА

КУЧМА ШУКАЄ КОМПРОМІС? Виступ на таємному засіданні РНБО за містом

17:55

Близько 5 тисяч прихильників Віктора Ющенка проводять у центрі Вінниці мітинг на його підтримку і вимагають відставки голови Вінницької облдержадміністрації Григорія Калетніка.

Акція почалася о 12:00 на площі Незалежності, біля будинку виконкому Вінницької міськради і триває досі.

Учасники мітингу тримають державні і помаранчеві прапори, а також скандують: "Ющенко!", "Ганьба ЦВК!". На мітингу виступали депутат Верховної Ради Володимир Скомаровський, депутати обласної ради Іван Бондарчук, Іван Гамрецький.

Тим часом збори депутатів місцевих рад Вінницької області затвердили резолюцію, у якій закликали президента Кучму звільнити прем'єр-міністра Віктора Януковича і всіх посадових осіб виконавчої влади, причетних до фальсифікацій на виборах, а також розпустити нинішній склад ЦВК і провести 12 або 19 грудня повторне голосування 2-го туру виборів президента України.

В резолюції також схвалюється рішення Верховної Ради, яким визнані не дійсними результати виборів і засуджуються дії посадових осіб Східної і Південної частини України зі створення автономії та закликають до розколу країни.

17:42

Академія зовнішньої торгівлі, де начебто Янукович одержав ступінь доктора наук, відмежувалася від нього. Про це повідомив ведучий мітингу в Києві депутат Микола Томенко. За його словами, він отримав листа від Академії, і вона пояснила тим, що Янукович ганьбить їх учбовий заклад.

***

Тим часом депутат-соціаліст Микола Рудьковський заявив на мітингу, що коаліція за Ющенка починає збір підписів у парламенті для ініціювання відставки Януковича з посади прем’єра.

Водночас, як відомо, парламент не може відправити уряд Януковича у відставку, оскільки він отримав річний імунітет від Верховної Ради.

17:25

Всеукраїнський з'їзд народних депутатів і депутатів місцевих рад засуджує дії опозиції й не виключає проведення референдуму щодо можливої зміни адміністративно-територіального устрою "за найгіршого кризового варіанту розвитку подій".

Пор події на з'їзді читайте тут

Янукович обіцяє виконувати волю заколотників. Лужков бачить "підгодований апельсиновий шабаш". Кондитер Ахметова хоче нову державу із столицею в Харкові

Янукович знає, що він на краю прірви

Зїзд у Северодонецьку не ставить питання про автономію. Поки що

17:02

Міліція під Центрвиборчкомом побила кийками по ногах депутата, довірену особу Ющенка Миколу Катеринчука.

У неділю ввечері Катеринчук приїхав до ЦВК передати скарги, які стосуються фальсифікації 3 мільйонів голосів. Однак охорона його не пустила за паркан, мотивувши тим, що в ЦВК нікого немає. Тоді Катеринчук самостійно переліз через паркан, а цей час його по ногах гумовими кийками побила міліція.

Катеринчук пройшов за паркан ЦВК, однак усередину будинку не потрапив. Неділя – цео останній день оскарження у ЦВК.

17:30

Під стінами ЦВК проходить пікетування прихильників Віктора Ющенка і Віктора Януковича.

Пікетувальники розташувалися поруч перед огорожею навпроти центрального входу до ЦВК.

Два табори відділяють лише сині стрічки. Проте, учасники пікету можуть вільно порушувати "кордони" і спілкуватися один з одним.

Як повідомив УНІАН один з учасників пікету, "синьо-білі" прийшли до ЦВК, аби підтримати її членів після рішення парламенту про недовіру ЦВК.

"Синьо-білі" врахували свій "сумний" досвід, коли їх люди, що стояли у наметовому містечку в центрі міста, не мали чим харчуватися. Зараз пікетувальники пригощаються їжею з найближчого супермаркету, яку їм доставили у великих пакетах.

Машини, що проїжджають повз пікетувальників, підтримують той або інший бік своїми гудками.

"Синьо-білі" також перейняли досвід "помаранчевих", які вже кілька днів їздять колонами автомобілів з гудками та прапорами. Підтримати прихильників Януковича приїхала аналогічна колона із синьо-білими прапорами.

Зараз колона "помаранчевих" на чолі з Юрієм Луценком вже направилася до Майдану Незалежності.

***

Як повідомляє "5 канал", у Вашингтоні під приміщенням Держдепартаменту США відбувся мітинг підтримки акцій протесту в Україні.

У ньому взяли участь громадяни США українського походження, а також корінні американці. До акції приєдналися працівники посольства України в США.

 
 
17:05

Комітет із захисту Конституції і демократії в Одесі в неділю організовав на Думській площі наметове містечко за Ющенка.

На проспекті Шевченка та Думській площі щодня проходять мітинги, участь в яких бере до 5 тисяч осіб. На вівторок учасниками акції запланована хода по місту.

В структурі комітету сформовано добровільні народні дружини для самооборони і самозахисту.

Між тим, в Одесі проходять і недовготривалі мітинги на підтримку Віктора Януковича. Мітинги проводяться за жорсткими списками. На них споряджають державних службовців, переважно працівників облдержадміністрації.

***

В суботу Миколаєві на центральній площі міста перед облдержадміністрацією зібралося близько 16 тисяч прихильників Ющенка. Кожного дня з 15 години на площі збирається щонайменше 10 тисяч людей рiзного вiку i професiй, багато молоді.

***

Вінниця підтримує загальнонаціональну акцію захисту конституційних прав багатотисячними мітингами, які проходять кожного дня.

За повідомленням обласного комітету національного порятунку, щоденно у мітингу бере участь від 5-ти до 30-ти тисяч людей. Про політичний страйк оголосили близько 90% підприємств області.

***

На майдані Свободи в центрі Харкова розпочався мітинг прихильників Віктора Ющенка.

Опозиція заявляє, що не припинить акцій протесту доти, "доки на першій сторінці головних газет не з'явиться фотографія нового президента України Віктора Ющенка".

Перед учасниками мітингу на майдані співатиме рок-група "Океан Ельзи".

16:45

Партія промисловців і підприємців України (ПППУ) розпочинає безстрокову акцію "Подзвони в Донецьк! Подзвони в Луганськ! Розкажи людям правду!".

ПППУ закликає кожного небайдужого до акції громадської непокори або її симпатика - "подзвоніть до своїх знайомих, друзів, співробітників, партнерів по бізнесу в Луганськ, Донецьк, АР Крим, розкажіть їм про масштаби фальсифікації виборів, весь арсенал залякування, тиску та шантажу людей".

"Повідомте про мирний хід демонстрацій в Києві, в центрі та на заході України, толерантне ставлення їх учасників до тих громадян, які проголосували за іншого кандидата".

"Переконайте ваших знайомих, друзів, партнерів! Зробіть їх вашими союзниками! Поясніть, що наша сила – у толерантності та єдності!", - говорять організатори акції.

Код Луганська – 8 0642, номери шестизначні, код Донецька – 8 062, номери шестизначні та семизначні, код Сімферополя – 8 0652, номери шестизначні.

16:40

В усій Кіровоградській області інформаційний вакуум щодо реальних подій в Україні після проголошення результатів виборів, повідомляє УНІАН.

Місцева влада днями вимкнула "5-й канал" в усій Кіровоградській області. Інформацію по телеканалу "Ера" дають після 24.00 ночі, а у суботу припинили трансляцію телеканалу "1+1". Крім цього, всі газети - тільки провладні.

Газета "Вечірні вісті", у випадку, якщо друкує матеріали про опозицію, то її або вилучають, або недоносять, просто викидають. Єдина газета, де ще можна щось прочитати про ситуацію в країні – це "Сільські вісті".

16:30

Багато великих підприємств Житомира заявили про свою підтримку учасників мітингу в Києві в підтримку Віктора Ющенка.

Як повідомили кореспондентові агентства "Інтерфакс-Україна" у регіональному штабі Віктора Ющенко, ухвалено рішення перерахувати у фонд що мітингують 200 тис. грн.

До Києва відправлено 15 тонн продуктів.

Житомирська панчішна фабрика відправила жителям наметових городків 5 тис. пар теплих носків. Житомирські таксисти вирішили відправити сто автомобілів для транспортування бажаючих взяти участь у мітингу в столиці.

16:20

Київська міська державна адміністрація вирішила забезпечити аптечками учасників акцій на підтримку лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка.

Київміськадміністрація розпорядилася зібрати аптечки з жарознижуючими, знеболюючими ліками, а також ліками для людей із серцевими захворюваннями.

Аптечки знаходяться у пунктах медичної допомоги на Майдані Незалежності й Хрещатику.

У пункті медичної допомоги також є лікар, сам пункт можна пізнати по білому прапору із червоним хрестом.

Київміськадміністрація також звернулася до міліції Києва із проханням охороняти учасників акцій, а також звернулася до ДАІ Києва з проханням заборонити рух у центрі столиці через акції протесту.

15:45

У Донецьку о 13.00, біля пам'ятника Тарасу Шевченку напроти будівлі обласної держадміністрації мав відбутися мітинг на підтримку Ющенка.

Проте прихильники Януковича, екіпіровані біло-блакитною символікою, ще об 11.00 зайняли площу навколо пам'ятника і почали свій мітинг на підтримку провладного кандидата. Учасники акції скандували "Янукович - наш президент!"

Емоційно заведений і розігрітий натовп прихильників прем'єра агресивно відтіснив їх і "буквально накинувся на одну з дівчат, у якої була помаранчева стрічка".

У мітингу прихильників Януковича взяло участь близько 5 тисяч осіб.

Близько 14.00 мітинг було оголошено закритим. Прихильникам Януковича було запропоновано прийти на це ж місце о 19.00, коли розпочнеться позачергова сесія Донецької обласної ради, на якій розглядатимуться політичні питання.

***

Національна академія Міністерства внутрішніх справ Україні спростовує інформацію, яка з'явилася в окремих ЗМІ, про те, що з Академії було відраховано 300 курсантів за участь в заходах на майдані Незалежності.

За інформацію керівника прес-служби академії, ця інформація носить провокативний характер і не відповідає дійсності. На даний час в НАВСУ проводяться планові заняття згідно із затвердженим розкладом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді