Дев'ятий день непокори

Понеділок, 29 листопада 2004, 23:00
23:04

До Комітету національного порятунку з джерел, близьких до керівництва МВС, надійшла інформація про збори київської міліції.

За останніми даними, у вівторок усіх офіцерів Управління внутрішніх справ України Києва в терміновому порядку на 23:30 викликали в управління.

Усім співробітникам наказано з’явитися в зимовому одязі, зі зброєю. Подальші розпорядження офіцери міліції отримають на місці збору.

22:54

Лідер рок-групи "ВВ" Олег Скрипка вважає, що Україні “не по дорозі з попсовим урядом”.

Про це він заявив у Харкові, виступаючи з концертом на майдані Свободи.

Скрипка між своїми сольними номерами звертався до молоді і, зокрема, заявив, що в нинішній ситуації в Україні він співає не просто рок, а “політичний рок”.

Виступаючи на підтримку Віктора Ющенка, рок-музикант сказав: “Геть попсовий уряд з попсовими музикантами, які грають для нього за гроші, - у них жодних принципів!”.

Останніми днями на майдані Свободи, де в наметовому містечку страйкують студенти та тривають мітинги на підтримку Ющенка, виступили українські співаки Юлія Коржанська, Олександр Пономарьов і рок-група “Океан Ельзи”, повідомляє УНІАН.

22:24

Лідери опозиції закликають людей у середу з новою силою поновити мітинг під Верховною Радою, а також припинити ейфорійні настрої.

На мітингу у вівторок Петро Порошенко закликав усіх бути о 10 ранку під Верховною Радою. За його словами, події вівторка показали, що "вони шулери і чесно грати не можуть".

Крім того, Порошенко повідомив, що вони відновлюють облогу Кабінету міністрів". "Облога почалася вже зараз і буде тривати до перемоги!".

У свою чергу Юрій Луценко закликав мітингувальників "припинити святкувати".

"Зараз свята ще немає. Ви рано пішли на роботу, ви рано пішли у вузи", - сказав він.

"Сьогодні Верховна Рада була у півкроку від того, щоб відмінити те, за що ми боролися вісім днів і ночей".

"Ми ще на війні, салюту перемоги не було, ми навіть не відбили Сталінград", - додав Луценко.

Він також звернувся до тих учасників акції, які постійно закликають взяти урядові будівлі штурмом. "Зайти у Кабінет міністрів як два пальці об асфальт, адміністрацію президента –як три. Але штурм Кабміну не означає, що ми отримаємо свого прем’єр-міністра".

"Тільки такий густий натовп може примусити Верховну Раду легітимно дати нам прем’єр-міністра. Ми не повинні брати владу штурмом! Вона не довговічна, це ознака не сили, а радикального настрою".

"Легко захопити будь-яке приміщення, але важко його зробити своїм. Тільки кількість людей і ваші очі, ваші горлянки вирішать все. Завтра не тільки десятий день акцій – завтра річниця проголошення незалежності. Навіть невіруючі перехрестяться!".

Луценко звернувся до заповненого людьми Майдану Незалежності: "Я прошу вас – будьте в такій кількості о 9-00 ранку. Забудьте про роботу – її все одно не буде, якщо банда вцариться у цій державі".

"Завтра нам треба взяти у облогу не тільки Верховну Раду – весь Печерськ".

"Прошу весь Київ, всю Київську область – завтра або ніколи. Завтра є загальна мобілізація", - сказав Луценко.

Луценко також зазначив: "Змушені визнати чесно – нас вчора надурили. Маю на увазі переговори у керівництва Верховної Ради. Надурили, коли казали, що у Верховній Раді є 250 голосів за відставку Януковича".

"У нас є два кроки: або до страшних соціальних катаклізмів, бо Майдан не відступить ніколи – або спільна перемога. Ми нею поділимося і не будемо згадувати старе", - сказав Луценко.

21:45

Близько 2 тис. прихильників Віктора Ющенка продовжують пікетувати будівлі Кабміну і Верховної Ради.

Біля Кабміну зібралося близько 700 мітингуючих. Дехто з них знаходиться на пагорбах Маріїнського парку. Люди гріються, сидячи на лавках та біля вогнищ, які розпалені у металевих діжках.

Дехто з мітингуючих слухає концерт, який відбувається на сцені, що спорудили на перехресті вулиць Грушевського та Садової, інші – б'ють у діжки, перевернуті зверху дном в такт вигукам "Свободу не спинити!".

Біля Верховної Ради інша група учасників акції протесту проти фальсифікації результатів виборів оточила Верховну Раду, розташувавшись по периметру паркану, який оточує центральні входи до Верховної Ради.

Охорону громадського порядку біля будівлі парламенту несуть кілька десятків міліціонерів, які також вишикувались з іншого боку паркану.

***

Верховний представник ЄС з зовнішньої політикти і політики безпеки Хав'єр Солана прибув у вівторок увечері в аеропорт "Бориспіль".

Він сказав, що сподівається зустрітися з усіма учасниками "круглого стола", що пройшов 26 листопада в Маріїнськім палаці.

"Я думаю, це будуть короткі зустрічі, але я сподіваюся, що зустрінуся з усіма, з ким зустрічався в п'ятницю", - сказав він журналістам, відзначивши, що на його думку, ситуація в Україні не погіршилася.

"Я приїхав з тим же настроєм, що й у п'ятницю", - сказав Солана.

Він також підкреслив необхідність виконання домовленостей, досягнутих на засіданні "круглого стола" у Маріїнськім палаці.

З "Борисполя" Солана направився на зустріч із президентом Кучмою.

 Foto Reuters
 
21:12

Творчі працівники Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії виступають проти роботи за "темниками".

105 творчих працівників, або близько половини трудового колективу висловили недовіру гендиректору ОДТРК Петрику.

Вони вимагають припинити "ганебну практику інформування за "темниками" та трансляцію програм, які готуються не журналістами ОДТРК - зокрема, "Об'єктив", "Де-факто", "15 хвилин із владою" та "Версії", проте виходять під логотипом закарпатської ОДТРК з її реквізитами та фінансуються облдержадміністрацією.

Журналісти вимагають від адміністрації "права на виконання професійних обов'язків чесно".

***

Голова Верховної Ради Володимир Литвин застерігає від можливих провокацій в середу під час розгляду парламентом ситуації в країні.

До нього надходила інформація, що в середу можлива провокація на кшталт побиття вікон парламенту, щоб потім одна сторона могла звинувачувати іншу.

Литвин закликав політичні сили до відповідальності. "Я переконаний, що Верховній Раді доведеться завершувати процес обрання президента", - сказав Литвин, і тому провокації можуть призвести до того, що не буде прийнято жодного правового рішення, яке дозволило б вийти із ситуації, яка склалася в країні.

Литвин зазначив, що він не боїться штурму парламенту. "Я вже своє відбоявся", - сказав спікер.

Він підкреслив, що ніхто не буде викликати додаткові сили охорони: "Ніхто не буде застосовувати сили. Якщо хочуть, будь-ласка - хай заходять".

Голова ВР підкреслив, що у політиків залишилось дуже мало часу, оскільки ситуація дуже напружена і люди чекають рішення Верховної Ради. Воно, на думку спікера, має бути відповідальним і максимально перебувати в правовому полі.

***

При комітеті національного порятунку створено дорадчий орган – Національний комітет захисту територіальної цілісності України.

Про це повідомив на мітингу на Майдані депутат Микола Томенко. Головою комітету став генерал армії Віталій Радецький, секретарем комітету - генерал-полковник Анатолій Лопата.

Радецький зазначив, що "сьогодні ми маємо боротися не із зовнішніми агресорами", а з політиками, які хочуть розділити Україну.

Він також закликав усіх військових стати на захист Конституції. Радецький згадав ГКЧП в Росії, плани якого по перевороту в державі не здійснилися через те, що армія відмовилася виконувати накази, спрямовані проти свого народу.

20:33

Депутат Микола Томенко заявив під час мітингу на майдані Незалежності, що "влада хоче зробити так, аби у переголосуванні президентських виборів не брали участі як Віктор Ющенко, так і Віктор Янукович".

Депутат зазначив, що у владі розуміють, що за будь-якого іншого варіанту "влада програє".

Також на мітингу виступив народний депутат України Іван Драч. Він зачитав листа російської правозахисниці Олени Боннер, вдови академіка Сахарова, у якому вона висловлює підтримку акції протесту у Києві.

Томенко у своєму виступі зазначив, що дуже багато демократів у Росії підтримують акцію громадянської непокори в Украні.

***

Понад 100 локальних польських газет включилися в акцію "Помаранчеві логотипи". На заклик польської Асоціації місцевої преси висловити підтримку українській опозиції відгукнулися видавці з усієї країни.

До своїх звичних логотипів польські газети додають помаранчевий колір, вміщують поряд із назвою видання зображення помаранчевої стрічки.

5 грудня уся Польща молитиметься за Україну. У кожному польському храмі під час недільних богослужінь благатимуть бога за мир і справедливість в Україні. Наступна неділя оглошена "Днем молитви за український народ".

***

СПИСОК НАЙПОТРІБНІШИХ МЕДИКАМЕНТІВ

Еластичні бинти різних розмірів, перцевий пластир і просто пластир, альмагель, лазікс, пантенол, фервекс, колдфлю та їхні аналоги, усі можливі ліки від болю в горлі, аерозолі й спреї.

Прохання приносити це безпосередньо до медичних пунктів в Українському Домі, будинку профсоюзів, Київраді і віддававати в руки лікарям.

20:21

***
14 тис. грн. зібрали жителі Кіровограда, щоб підтримати учасників загальнонаціонального політичного страйку на Майдані Незалежності в Києві.

Кошти були зібрані за три дні під час мітингів.

На одному з мітингів його учасники підтримали ініціативу штабу передати тисячу гривень на лікування заступника головного редактора газети „Украина-Центр” Генадія Рибченкова, якого було побито невідомими 25 листопада і який сьогодні знаходиться в Кіровоградській обласній лікарні.

***

Прокуратурою Львівської області порушено кілька кримінальних справ за фактами, які мали місце в регіоні під час другого туру виборів президента України.

Зокрема порушено кримінальну справу за фактом перешкоджання з боку службових осіб у здійсненні виборчого права працівникам Миколаївської МДПІ та Дрогобицької ОДПІ у Львівській області.

Деякі керівники вищезгаданих силових відомств вимагали у своїх підлеглих здачі своїх відкріпних талонів та рідних, про що, зокрема офіційно заявляли представники податкової міліції Миколаївської МДПІ.

Також, прокуратура Львівської області порушила кримінальну справу за фактом підпалу на деяких виборчих дільницях Львова та Дрогобича скриньок з бюлетенями під час другого туру президентських виборів.

19:55

Близько 27 тисяч українських підприємств приєдналися до загальнонаціонального політичного страйку.

Про це заявив голова загальнонаціонального політичного страйкому Анатолій Кінах. За його словами, організатори страйку роблять все можливе для того, щоб ця акція не паралізувала промислову та фінансово-економічну життєдіяльність країни.

До загальнонаціонального страйку приєднуються підприємства всіх галузей промисловості та усіх регіонів країни, і кількість їх невпинно зростає.

Так, в Запоріжжі до страйку долучилися ТОВ "Інтерком", ТОВ "Сладко", ТОВ "Харвест - Індустріалес", ВАТ "Ольф", ВАТ "Укренерготрейдінг", ВАТ "Іспанський дім", компанія "Альфа Автомотив", ВАТ "Кристина", система супермаркетів "Кіт".

В Чернівецькій області - автобусно-тролейбусне управління. Тут тролейбуси та автобуси більшості маршрутів міста виконують рейси з написом "Страйк" на лобовому склі.

Як правило, підприємства не вдаються до повної зупинки роботи. Форми страйку - найрізноманітніші. Колективи проводять мітинги, організують годинну зупинку виробничих процесів, перераховують кошти учасникам акцій непокори тощо.

19:39

З 18.00 у Верховній Раді України проходить засідання Погоджувальної ради, на якому присутні представники всіх фракцій та груп.

Як передає кореспондент УНІАН, депутати, які виходять із кабінету голови парламенту Володимира Литвина, поки що не дають коментарів, посилаючись на відсутність будь-якого рішення.

Як відомо, фракції БЮТ і "Наша Україна" вимагають проведення сьогодні о 21.00 позачергового засідання ВР України.

19:28

Футбольний клуб "Барселона" звернувся до УЄФА з питанням, чи безпечно команді проводити гру в Україні наступного тижня, в рамках Ліги чемпіонів, повідомляє Асошіейтед Пресс.

ФК "Барселона" має зіграти з "Шахтарем" в Донецьку 7 грудня. Футбольний клуб сьогодні заявив, що він звернувся до президента УЄФА Леннарта ЙОХАНСОНА і висловив стурбованість, що цей матч може стати одним з центрів нестабільності в країні.

"Барселона", яка нещодавно пройшла у другий кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів, набрала 10 очок і посідає друге місце в групі "Ф", в той час як "Шахтар" посідає третє місце в цій же групп, повідомляє УНІАН.

19:25

Софія Ротару вже кілька днів передає їжу мітингуючим на Майдані Незалежності.

Уже кілька днів на центральну вулицю міста приїжджає водій артистки із продуктами, теплим одягом і гарячими напоями, пишуть у вівторок "Факти".

Сама ж народна артистка України разом зі своєю сестрою Аурікою і невісткою Світланою у вихідні дні готовила їжу: смажила котлети, запікала в духовці кури, варила бульйони...

При цьому співачка не заявляє про свою політичну позицію. Ротару вважає: у нинішній ситуації не менш важливо людське співчуття. У зв'язку із цим Ротару на офіційному сайті звернулася до українців.

"Як мати, я глибоко переживаю за все, що відбувається зараз у нашій країні. І мені дуже прикро, що мільйони моїх земляків зараз навмисно розділяють на два ворожих табори, а по суті розділяють всю Україну", - сказала вона.

"Я люблю й поважаю свій народ. Я народилася на Буковині, живу в Криму й у Києві, для мене немає меж для любові й дружби. І я хочу, щоб люди в нашій країні жили мирно й щасливо й завжди знаходили між собою спільну мову...", - відзначила Ротару.

19:10

На Сумщині триває акція "Помаранчевий стрітрейсинг", організована місцевими стрітрейсерами та автомобілістами-волонтерами за підтримки обласного Комітету національного порятунку.

Протягом тижня 100 місцевих стрітрейсерів, які на своїх автомобілях, "озброївшись" прапорами та іншою помаранчевою атрибутикою, щодня пересуваються колоною вулицями Сум.

До помаранчевої колони стрітрейсерів приєднувалися сумчани на своїх машинах, які таким чином проявляли свою громадянську позицію. Мета акції – підтримати моральний дух людей, засвідчити свою підтримку Ющенку.

Стрітрейсери та автомобілісти-волонтери автопробігом вирішили "вдарити" по тих керівниках міст і районів, які відзначилися особливим тиском на людей під час виборчої кампанії та значними фальсифікаціями під час голосування.

Акцію розпочато в суботу. Її вітали також мешканці Тростянця й Охтирки.

***

Сумський міський комітет СДПУ(О) заявляє, що "вибори в Україні пройшли з масовими порушеннями виборчого законодавства, що спотворило волевиявлення українського народу".

В політичній заяві у зв'язку з гострою політичною кризою в Україні партійці рішуче виступили проти того, що державні чиновники високого рівня намагаються викликати ворожнечу серед українського народу.

"Ми заявляємо про безумовну повагу волі вибору наших співгромадян і виражаємо різке неприйняття позиції органів місцевого самоврядування міста Суми, які ігнорують думку мешканців".

Як повідомив УНІАН секретар міського комітету СДПУ (О) Юрій Мезінов, учасники засідання засудили дії голови Сумської обласної державної адміністрації Володимира Щербаня, голови Сумської обласної ради Марка Берфмана, а також всіх делегатів Сумщини, які взяли участь у з'їзду в м. Сіверськодонецьку, на якому лунали сепаратистські заклики розділити Україну.

18:57

Комітет національного порятунку просить курсантів Академії МВС, які були відраховані з ВУЗу за підтримку Віктора Ющенка, вийти на зв’язок.

Шановні курсанти! Не впадайте у розпач! Подзвоніть за телефоном 228-42-28.
Нам потрібна ваша допомога!

***

У віторок ввечері президент Леонід Кучма зустрінеться з Верховним представником Європейського Союзу з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав'єром Соланою, який прибуває до Києва.

1 грудня до Києва також прилітає президент Литви Валдас Адамкус і Голова Державної Думи Російської Федерації Борис Гризлов.

У вівторок президент України провів телефонні розмови з президентами Польщі Олександром Кваснєвським, Литви Валдасом Адамкусом, Росії Володимиром Путіним, міністром закордонних справ Болгарії Соломоном Пасі, який головує в ОБСЄ.

У ході розмов обговорювався розвиток післявиборної ситуації в Україні.

Було висловлено переконання, що врегулювання ситуації в Україні повинно здійснюватися в рамках конституційного поля та за столом переговорів.

Сторони також висловилися проти блокування роботи державних установ України.

***

Президент Національної академії наук України академік НАНУ Борис Патон закликає керівництво держави, Віктора Ющенка і Віктора Януковича зробити все можливе для встановлення спокою і злагоди в суспільстві.

"Нинішнє протиборство політичних сил призводить до дестабілізації та відкату назад", - наголошує президент НАНУ.

18:40

Депутат Тарас Стецьків закликав мітингуючих на Майдані Незалежності в Києві, щоб у якомога більшому складі прийти до Верховної Ради України, коли розпочнеться її позачергове засідання.

Він закликав усіх присутніх телефонувати усім колегам, друзям або родичам і закликати їх прийти до ВР.

Як зазначив Стецьків, якщо депутати не приймуть необхідні рішення - народ вчинить з ними, як зі шкідниками.

Депутат Володимир Філенко зазначив, що поки що учасники мітингу можуть іти до ВР, якщо вони хочуть трохи зігрітися. Він не виключив, що треба буде стояти під парламентом до прийняття ним рішення і, можливо, там треба буде стояти у дві зміни.

Філенко закликав учасників мітингу за той час, що залишився до засідання ВР, якомога тепліше вдягтися.

***

У тернопільських школах продовжено вимушені канікули до 3 грудня.

Таке рішення прийняли керівники міського відділу освіти та міської профспілки вчителів. Графік відпрацювання пропущених уроків у кожній школі затверджуватимуть індивідуально.

Чи буде відновлено навчання 3 грудня, працівники управління та профспілки вирішуватимуть на нараді у п'ятницю.

Навчання у тернопільських школах було припинено 23 листопада.

***

Член Центральної виборчої комісії України Михайло Охендовський запевняє, що ЦВК реагувала на порушення під час виборів, про які повідомляли ЗМІ.

Про це він заявив у Верховному Суді України.

За словами Охендовського, ЦВК реагувала на повідомлення ЗМІ про масові порушення під час виборчого процесу "у формі телеграм". "Таких телеграм було відправлено безліч", - зазначив він.

 Foto AP
 
17:49

З 21 до 28 листопада цього року бригади "швидкої допомоги" надали медичну допомогу майже 500 хворим – учасникам мирної акції в Києві.

Із зазначеної кількості громадян, які отримали медичну допомогу, 164 осіб були госпіталізовані до лікарняних закладів.

Здебільшого госпіталізація пов'язана з гострими респіраторними захворюваннями, переохолодженнями, бронхітами та пневмонією. Всі, хто перебуває в лікарнях міста, забезпечені харчуванням та стаціонарної медичною допомогою незалежно від місця проживання, віку та статі.

Відповідно до даних ГУ охорони здоров'я, на 11-ти організованих управлінням медичних пунктах в місцях постійного проведення масових заходів щодобово надається допомога приблизно 800 особам.

За інформацією управління, на сьогодні на вул. Хрещатик та прилеглій території чергують 15 бригад "швидкої" меддопомоги.

Для забезпечення оперативного управління організацією надання медичної допомоги учасникам мирної акції в ГУОЗ та МЗ організовано цілодобове чергування керівництва управління за телефоном 228-46-40.

***

З будинку в Музейному провулку, де нібито розташований "тіньовий" штаб Віктора Януковича, евакуюють комп'ютерну техніку та папери.

Координатор мобілізаційного штабу Українських сил самооборони Богдан Яцуба зазначив, що евакуація інформаційних носіїв відбуваються через чорний хід, який учасники акції протесту залишили не заблокованим, щоб працівники державних установ та компаній, розміщених в будинках по провулку, мали змогу потрапити на роботу.

За словами Яцуби, учасники блокування поки не перешкоджають евакуації документів та техніки.

Прихильники Віктора Ющенка вже кілька днів блокують Музейний провулок, на якому нібито розташований "тіньовий" штаб Януковича.

Пікети стоять з обох боків Музейного провулка в центрі Києва. Виїзди блоковано автомобілями і барикадами.

У будівлі, де, за неофіційними даними, перебуває "тіньовий" штаб Януковича, а також Державний комітет із земельних ресурсів і компанія "Укрресурси", весь цей час перебувають близько 35 бійців спецпідрозділів.

***

Депутати Севастопольської міської ради на сесії у вівторок схвалили основні положення рішення всеукраїнського з'їзду депутатів місцевих рад всіх рівнів у Сівередонецьку.

Севастопольські депутати зажадали від Верховної Ради, Кабінету міністрів і президента "вжити негайних заходів по стабілізації політичної, економічної й соціальної ситуації в країні в рамках конституційного поля України".

Відповідно до рішення депутатів, Севастопольська міськадміністрація повинна "забезпечити стабільну роботу комунального господарства, виплату зарплати й пенсії". Керівники правоохоронних органів повинні прийняти всі міри для забезпечення порядку в місті.

29 листопада рішення всеукраїнського з'їзду в Севередонецке підтримали близько 5 тис. севастопольців, тих, що зібралися на мітинг у центрі міста.

17:25

На майдані Незалежності виступив Івано-франківський студент Дмитро Романюк, який у вересні кинув яйцем в прем'єр-міністра Віктора Януковича.

Мітингуючі зустріли його оваціями.

Романюк сказав у своєму виступі, що народ України є єдиним і його не вдасться розділити. Він також подякував учасникам мітингу за те, що вони "творять майбутнє держави".

***

Фракції "Наша Україна" і БЮТ вимагають сьогодні не пізніше 21.00 скликання позачергового засідання парламенту.

Про це заявив журналістам заступник голови ВР, керівник виборчої кампанії Віктора Ющенка Олександр Зінченко.

Зінченко наголосив, що для учасників акції протесту оголошується "стан повної мобілізації".

17:20

В Ужгороді, на площі Народній, встановили 18 наметів на підтримку Віктора Ющенка і 8 наметів – на підтримку Віктора Януковича.

Біля наметів встановлені плакати "Так! Ющенко!" та плакати за Януковича з написом – "Ми обираємо надійне майбутнє!".

Біля цих наметів збирали підписи ужгородців за відставку начальника УМВС у Закарпатській області Володимира Варцаби та губернатора Закарпаття Івана Різака.

На площі перед Закарпатською облдержадміністрацією також планують встановити ще 15 наметів за Ющенка.

***
"В порядок денний сесії Луганської міської ради, яка закінчилася о 13.30, не було включене питання щодо проведення референдуму про створення так званої Південно-східної української автономної республіки (ПіСУАР)", - повідомив голова Луганської обласної організації УНП Валентин Ткалич.

Натомість, за його словами, в міськраді було створено фракцію "Сила народу", до складу якої увійшло шість депутатів міськради, в тому числі два члена УНП. Очолив фракцію член СПУ Геннадій Тараканов.

З ініціативи новоствореної фракції сесія міськради заслухала звіт керівника Луганського міського управління УВМС щодо побиття 29 листопада мирної демонстрації на підтримку Віктора Ющенка.

17:10

Студенти Страйкового комітету Інституту міжнародних відносин КНУ ім.Т.Шевченка висловлюють підтримку і приєднуються до заяви українських дипломатів, яка стверджує, що "державу повинен очолити лідер, котрий має справжній мандат довіри українського народу і чий особистий моральний авторитет буде визначальним для утвердження авторитету і ролі України у світі".

Студенти Страйкового комітету закликають українських дипломатів, які підписали Заяву, дотримуватися взятих на себе зобов’язань і "не спостерігати мовчки за ситуацією, яка здатна поставити під сумнів демократичний розвиток України, звести нанівець багатолітні зусилля з повернення нашого народу в Європу та призвести до міжнародної ізоляції держави".

Студенти Страйкового комітету ІМВ закликають українських дипломатів, які ще не підписалися під заявою, зробити це і засвідчити таким чином власну позицію, підтримати своїх колег та український народ.


****

Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та безпеки Хав'єр Солана обговорить з президентом Росії Володимиром Путіним способи розв'язання політичної кризи в України.

Як повідомляє "Ржеч Посполіта", зустріч відбудеться в четвер, 2 грудня в Москві.

Видання нагадує, що Солана виступив проти розподілу України після закликів кількох губернаторів південно-східних областей держави створити автономію.

"Єдність України має фундаментальне значення", - наголосив він.

26 листопада Солана взяв участь в "круглому столі" в Києві, під час якого за участю президента Польщі Олександра Кваснєвського і президента Литви Валдаса Адамкуса, українська влада і опозиція намагалися домовитися про мирне врегулювання конфлікту.

17:05

Кілька десятків студентів Батумського політехнічного інституту у вівторок провели біля штабу російської військової бази, дислокованої в столиці Аджарії, акцію на підтримку української опозиції.

На плакатах студентів у жовтогарячих шарфах і хустках була написано "Росія - руки геть від України" і "Окупанти - убирайтеся із Грузії".

Учасники акції заявили журналістам, що вони мають намір відправитися в Київ, щоб підтримати українську опозицію.

***

Працівникам 6 тисич закладів бюджетної сфери Дніпропетровської області у середу виплатять зарплату за грудень 2004 року.

Про це на сесії обласної ради заявила начальник Головного фінансового управління ОДА Надія Дєєва.

За її словами, загальна сума місячної зарплати бюджетників - 91 млн. грн. грн.

Дєєва зазначила, що в області прорахована ситуація, яка зараз складається в банках, і тому вирішено піти на такий крок. Крім цього, за її словами, необхідно заспокоїти жителів області, а також надати їм можливість підготуватися до новорічних свят.

***

Міністр освіти і науки України Василь Кремень застерігає керівників навчальних закладів від підтримки сепаратизму.

Закликаючи до єдності і громадянського порозуміння, міністр освіти та науки зазначає, що "хотів би застерегти новоявлених проповідників автономізму й сепаратизму, що майбутні школярі осудять їх імена в підручниках історії".

Також Кремень звернувся до керівників усіх навчальних закладів "із застереженням, що будь-яка підтримка сепаратизму несумісна із керівництвом освітянськими закладами" і закликав їх "підняти свій голос на захист єдності, територіальної цілісності й недоторканості державних кордонів України".

16:55

Довірена особа Віктора Ющенка Микола Томенко коментуючи невдалу спробу відправити у відставку уряд Януковича, назвав це поразкою.

"Це політична поразка, ми мусимо це визнати. Ми вірили в те, що комуністи з народом", - сказав він зі сцени на Майдані Незалежності у вівторок.

"Цю поразку ми переживемо. Ми не підемо звідси, поки влада не буде передана народу", - зауважив він.

Томенко закликав прихильників Ющенка на майдані Незалежності посилити і зробити більш жорстким блокування органів влади.

Він також зазначив, що можливо керівники акції приймуть рішення і про блокування будівлі Верховної Ради України. Проте, він закликав поки дати шанс ВР "виконати наші умови".

Він попередив мітингуючих про можливу появу провокаторів не обов'язково на майдані Незалежності, а на більш віддалених від центру міста місцях і закликав За його словами, в понеділок таким чином було затримано одного з представників кримінального угруповання міста Києва.

Як він зауважив, влада залучила їх для того, щоб чинити провокації, що показати, що люди вже втомилися.

Томенко також прокоментував заяви дружини прем’єра Людмили Янукович про американські валенки та намети.

"Я хотів би сказати, валянки США не випускають впродовж півстоліття. Бізнесмени, які дають гроші – це саме ті громадяни, які вірять в Україну", - сказав він.

"Якщо вона боїться "скажених апельсинів", просив би, можєе ми зберемо їй цих апельсинів", - сказав він, додавши, що якщо "вони побачать, що твориться, може в них вистачить совісті написати заяви".

Він наголосив, що лише жорстка і ультимативна позиція може привести учасників акції до перемоги.

"Українська правда"

16:45

О 18.00 розпочнеться засідання Погоджувальної ради парламенту.

Після засідання, орієнтовно, о 19.00, розпочнеться прес-конференція голови Верховної Ради України Володимира Литвина.

Про останні події на сесії читайте тут.

***

З 24 по 28 листопада шістнадцять міських і районних рад Черкаської області прийняли рішення про недовіру ЦВК і про визнання Президентом України Віктора Ющенка.

Поки що не вдається зібрати черкаських депутатів – на сесію приходить лише третина депутатів міськради. Ініціативна група розпочала процедуру відкликання тих депутатів, які не підтримують ініціативу народу.

Також розпочався збір підписів про відкликання депутатів Верховної Ради від Черкащини - Нестора Шуфрича, Бориса Райкова і Богдана Губського.

***

Луганський штаб Віктора Ющенка переконаний, що побиття прихильників Ющенка в Луганську організували або бандити, або переодягнуті співробітники міліції.

"Зараз у нас є дві версії: або це співробітники правоохоронних органів, або бандформування, які колесять Луганською областю під проводом "смотрящего", як вони його називають, Іван Івановича", - сказав керівник регіонального штабу Олексій Данилов.

Після неодноразових повідомлень про можливість провокацій, минулої неділі регіональний штаб ухвалив рішення відмінити запланований на понеділок мітинг під стінами облдержадміністрації. Разом із тим, близько 20 активістів штабу прийшли на площу з тим, щоб попередити тих, хто не знав, про відміну мітингу.

16:30

Верховний Суд України, який розглядає скаргу довіреної особи Віктора Ющенка на постанову ЦВК про оголошення обраним президентом Януковича, відклала ухвалення рішення щодо клопотання довірених осіб Януковича про виклик в якості свідків 35 голів територіальних виборчих комісій Луганщини і Донеччини.

До цього Суд планує отримамати пояснення з боку ЦВК, зацікавлених у справі осіб і дослідження інших документів.

Представники Януковича подали це клопотання, бо вважають "абсолютно необ'єктивною позицію заявника" (представників Ющенка), який вказує на чисельні грубі порушення виборчого законодавства лише у двох областях – Донецької та Луганської.

До того ж для представників Януковича є дивним, що їхні опоненти вважають "велику явку виборців (у цих областях) ненормальною і аномальною".

 Foto Reuters
 
16:15

Міністр України з питань надзвичайних ситуацій Григорій Рева просить мешканців і гостей столиці не перешкоджати руху "швидкої" та пожежно-рятувальних машин.

У його листі до громадян зазначається, що служба цивільного захисту була, є і буде "державною по формі і народною по своїй суті, адже рятувальники захищають людину - найвищу соціальну цінність нашої країни, як це визначено Конституцією України" і завжди готові чесно та професійно виконати свій обов'язок - прийти на порятунок людям.

Водночас, Рева наголошує, що МНС занепокоєне тим, що за умов перекриття вулиць карети "швидкої допомоги", пожежний та аварійно-рятувальний транспорт не зможе оперативно прибути до місця пригоди та своєчасно надати допомогу людям, які потрапили в біду.

***

Генеральний директор "Укрзалізниці" Георгій Кірпа заявляє, що єдність залізничників Львова і Донецька повинна стати прикладом для політичних діячів.

Міністр вважає, що сьогодні Україна переживає чи не найскладніші випробування в своїй історії.

"Нині, на жаль, ми стали заручниками політичних процесів і також припустилися помилок. Час вимагає від нас високої політичної культури, толерантності та взаємоповаги", йдеться у листі міністра.

Міністр висловив переконання, "що залізничники зроблять все заради умиротворення і порозуміння між людьми".

16:00

Близько 14.00 в Сумах розпочалась позачергова сесія міськради, ініційована Комітетом супротиву Сумських депутатів. Сесія проводиться не у стінах міськради, а в приміщенні облсофпрофу, де розміщено Комітет супротиву Сумських депутатів.

Головним питанням є висловлення недовіри меру міста.

***
Естонська партія Союз Батьківщини звернулася до жителів країни із закликом відгукнутися на ініціативу організаторів і взяти участь у мітингу на підтримку Віктора Ющенка.

У переданому у вівторок "Інтерфаксу" листі Союзу говориться, що "відстоювання демократичних цінностей повинне стати загальним обов'язком. Ми повинні пам'ятати, що сусідство з Росією і її нинішня агресивна зовнішня політика являють загрозу стабільності державного порядку Естонії".

15:25

До прихильників Віктора Ющенка біля Верховної Ради України звернувся народний депутат Юрій Луценко і закликав їх повернутися на майдан Незалежності.

Луценко повідомив, що "ми виборемо перемогу конституційними методами, ми відстоїмо свої права. Треба бути спокійними і впевненими в собі, ми доб'ємося свого".

Він закликав усіх, хто зібрався біля Верховної Ради України, не штурмувати парламент і повернутись на майдан Незалежності.

Зараз перед помаранчевими виступає Уповноважений ВР з прав людини Ніна Карпачова.

Вона закликала президента Кучму вийти до народу і захистити його права. Вона також закликала не штурмувати Верховну Раду.

Народний депутат Микола Томенко також закликав помаранчевих повернутися на майдан Незалежності і сказав, що завтра о 10.00 біля стін Верховної Ради України збереться в десять разів більше людей, і "ми дамо Верховній Раді буквально декілька годин для вирішення тих питань, які ми вимагаємо".

15:20

До учасників акції протесту на вулицю вийшов голова Верховної Ради України Володимир Литвин і звернувся з промовою.

Як передає кореспондент УНІАН, він зазначив, що 27 листопада Верховна Рада України прийняла рішення про недовіру ЦВК.

Литвин просить не штурмувати Верховну Раду, оскільки парламент приймав і буде приймати рішення в інтересах народу.

Також він зазначив, що все те, що залежить від нього як голови Верховної Ради, він зробить.

15:15

Після закриття сесійного засідання люди під стінами парламенту прорвали огорожу і намагалися попасти в приміщення з боку вул. Грушевського.

У короткому коментарі для преси Віктор Ющенко заявив, що влада штовхає людей на провокації й займається ескалацією конфлікту.

"Це провокація - спочатку вони розбурхали ситуацію в залі, а потім вулицю. Була спроба прорватися, але ми її зупинили", сказав Ющенко.

Детальніше читайте тут

15:00

Близько сотні молодих людей із начіпками "Ми - за Януковича" перебувають нині в сесійній залі Одеської міської ради.

"Ці люди не мають жодного стосунку до депутатів міської ради, і я вимагаю в правоохоронних органів і прокуратури втрутится в цей процес. Особливе занепокоєння в мене викликає той факт, що частина цих людей не є громадянами України. Вони прибули в Одесу з Придністров’я". повідомив депутат Одеської міськради Георгій Селянін

14:40

Організатори зібрання прихильників Віктора Ющенка на майдані Незалежності у Києві закликали всіх, хто зібрався на Майдані вирушити колонами до будівлі Верховної Ради України і скандувати "Уряд геть!".

Як передає кореспондент УНІАН, прихильники Ющенка вирушили двома колонами по вулиці Інститутській і по Хрещатику через Європейську площу по вул. Грушевського.

Також організатори закликали помаранчевих скандувати "Уряд геть!" під Верховною Радою, де зараз вирішується питання про недовіру уряду України.

14:30

В Одесі близько 13:00 перестало показувати УТ-1, на якому транслювалася сесія Верховної Ради, де зокрема розглядалося питання відставки уряду.

Замість цього була увімкнена місцева телекомпанія "Факт", яка розповідала про з’їзд у Сіверськодонецьку, на якому йшлося про можливість створення південно-східної автономії, за участю прем'єра Януковича.

У своїх сюжетах журналісти "Факту" намагаються переконати глядача, що з’їзд українських і російських політиків у цьому віддаленому луганському містечку є великим позитивом для України, а те, що відбувається у Києві – шкодить державі.

14:28

УРП "Собор" закликала всіх киян негайно полишити свої справи і вийти на Майдан Незалежності та під стіни Верховної Ради України.

"Собор" заявляє, що у Верховній Раді України "за активної допомоги комуністів відбувається контрреволюційний переворот, фактичною ціллю якого є утвердження влади кримінальних кланів на чолі з Януковичем".

Врятувати демократію може лише активна позиція народу.

14:25

Ситуація з об'єктивністю подаваної в українських масмедіа новин покращилася в останній тиждень.

Такі результати моніторингу масмедіа, проведеного Академією української преси разом з Інститутом соціології Національної академії наук України, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У той же час, моніторинг показує, що під час всієї передвиборної кампанії ЗМІ подавали інформацію з явною й значною перевагою вбік кандидата в президенти Віктора Януковича.

Моніторинг телевізійних новин на провідних телеканалах проводився з жовтня 2003 по листопад 2004 року, моніторинг виборчої кампанії в пресі - із квітня по листопад 2004 року й моніторинг політичної реклами на провідних телеканалах - з липня по листопад 2004 року. Також робився вибірковий моніторинг інтернет-видань і закордонних ЗМІ.

Відповідно до висновків перерахованих організацій, у розпал передвиборної кампанії новини подавалися з однієї точки зору: у липні-жовтні частка "однобічних" новин становить у середньому 90% від всіх повідомлень про Україну й варіюється від 92-94% на таких каналах, як УТ-1 і ТРК "Україна" до 78% на телеканалі "СТБ" й 62% на "5-му каналі". У листопаді середній показник упав до 86%.

Фахівці АУП відзначили й порушення журналістського стандарту про обов'язковість посилання на джерело інформації: у липні-вересні в кожному шостому (16-18%), а в листопаді в кожному десятому (9-11%) повідомленні про Україну джерело інформації не згадується.

Нерівномірно подається й інформація про кандидатів: у повідомленнях за серпень-вересень Віктор Янукович згадується вдвічі частіше, ніж Віктор Ющенко (20-23% повідомлень проти 10-11%), а той - удвічі частіше Олександра Мороза й Петра Симоненка (4-5% й 4% відповідно).

У жовтні увага до обох учасників другого тура майже зрівнялася: Янукович згадується в 41% повідомлень про Україну, а Ющенко - в 38%. Однак висловлення інших політиків у підтримку кандидатів знову розподілилися нерівномірно: в 52% повідомлень підтримувався Янукович, а Ющенко - в 38% повідомлень.

У листопаді політичні персони стали згадуватися в новинах частіше, ніж політичні інститути влади, що відбулося вперше за весь рік моніторингу.

Нерівномірно надавався час і для синхронів (прямої мови) в новинах: у жовтні-листопаді Янукович мав можливість сам донести свою думку до глядачів у середньому в 3-4 рази частіше, ніж Ющенко, а на деяких каналах Ющенко був ще рідше. Так на телеканалі "Інтер" час прямої мови Ющенка в 6 разів менше, ніж Януковича, а на ТРК "Україна" - в 19 разів менше.

Як відзначив керівник проекту моніторингу Наталя Костенко, під час передвиборної кампанії була відзначено велика кількість антиреклами, причому на одне негативне повідомлення про Януковича доводилося три негативних повідомлення про Ющенка.

Крім того, серед всіх повідомлень про Ющенка на кожні 2 позитивні доводилося 1 негативне, а для Януковича це відношення склало 6 позитивних на 1 негативне.

"Антиреклама на Ющенка в більшості своїй являла собою спеціально підготовлену рекламну продукцію, а три чверті антиреклами на Януковича - лише вербальні оцінки політиків, які мали значно менший ефект", - відзначила Костенко.

В інтерв'ю агентству президент АУП Іванов відзначив, що учасники проекту планують продовжити моніторинг, а з першого тижня грудня збираються почати новий етап - для того, щоб оцінити "чи не буде "відкоту" назад після нинішніх позитивних змін".

14:05

Прихильники прем'єр-міністра Віктора Януковича згорнули наметове містечко на площі Нахімова в Севастополі.

Як повідомили "Українським новинам" в міському штабі Януковича, рішення про поновлення наметового містечка може бути прийнято після оголошення рішення Верховного Суду.

У штабі також повідомили, що під час функціонування табору вдалося зібрати 30 тисяч підписів севастопольців на підтримку Януковича.

Наметове містечко в центрі Севастополя було встановлене 24 листопада.

13:55

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (Донецьк) і металургійний комбінат "Запоріжсталь" виступають проти порушення територіальної цілісності України.

Про це сказано в зверненням компаній, повідомляють Українські Новини.

На думку ІСД, подальший неконтрольований розвиток політичної кризи в Україні неминуче призведе до масштабної економічної кризи.

Голова правління "Запоріжсталі" Віталій Сацький заявив, що прірва між прихильниками лідера блоку партій "Наша Україна" Віктора Ющенка й прем'єр-міністра Віктора Януковича була створена штучно, а заклики до розколу України - злочинні.

13:40

Великобританія закликає до стриманості сторони конфлікту після виборів президента України.

Про це йдеться у виступі перед Палатою Громад міністра закордонних справ Великобританії Джека Стро, текст якого передало Українським Новинам посольство Великобританії в Україні.

"Ми закликаємо всі сторони, включаючи владу, демонструвати стриманість", - сказав Стро.

Він підкреслив у виступі, що рішення під час демократичних виборів приймають виключно виборці.

"Однак міжнародне співтовариство має безсумнівне право й відповідальність - відповідно до прийнятих урядом України обов'язків забезпечити чесність виборчого процесу й відповідальність результатів волі народу", - підкреслив британський міністр.

13:20

Всеукраїнський конгрес профспілок звернувся до професійних спілок і місцевих профспілкових об'єднань, до народу України із закликом підтримати довгострокову акцію "Розповісти людям правду".

Ця акція передбачає направлення груп профспілкових активістів до Криму, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської областей для організації та проведення профспілкових зборів, конференцій "з метою доведення правдивої інформації до людей".

Всеукраїнський конгрес профспілок не може залишатися осторонь тих подій, що зараз відбуваються у державі, і заявляє, що в цю критичну годину члени профспілок є активними учасниками революційних подій та підтримують могутній рух народу, який зірвав план злочинної, антинародної влади.

Конгрес закликає Верховну Раду України взяти на себе всю повноту влади та відповідальності за стан справ в Україні.

12:55

Донецька область не збирається виходити зі складу України. Про це повідомив донецький міський голова Олександр Лук'янченко.

За його словами, на референдум виноситься питання ініціювання внесення змін до Конституцію України в пункті державного устрою.

"Зараз Україна є унітарною державою, питання ставиться про федерацію", - пояснив мер міста.

Лук'янченко запевнив, що всі дії проводяться в рамках існуючого законодавства України і ніяких протизаконних дій не відбувається.

Донецька область хоче отримати статус самостійної республіки в складі федеративної України, відзначив він. "Ці дії вживають тільки тому, що нас не чують. Волевиявлення більше 3 млн. виборців Донбасу зараз зовсім не враховуються", - додав Лук'янченко.

12:50

У парламенті проходить обговорення постанови, яка передбачає висловлення недовіри уряду і відставку Генпрокурора. А також засуджує сепаратистські рішення в деяких регіонах.

Про подробиці читайте тут.


12:45

Янукович в Києві провів прес-конференцію, де заявив, що у разі, якщо його визнають президентом України, готовий провести політреформу і запропонувати посаду прем'єра Віктору Ющенку.

У разі, якщо Верховний суд визнає порушення і на заході України, Янукович пропонує провести перевибори, у яких він не братиме участь і пропонує зробити так само Ющенку.

Подробиці читайте тут а також тут.

12:18

Студенти і викладачі Національного університету "Києво-Могилянська академія" пікетують Міністерство закордонних справ України.

Могилянська громада звертається до українських дипломатів з листом, у якому закликає їх захистити український суверенітет та не дати іншим державам можливості безкарно втручатися в українські справи та провокувати своїми діями ескалацію ситуації в Україні.

Зокрема, Києво-Могилянська академія засуджує дії російських політиків, а саме участь посла Російської Федерації Чорномирдіна та мера Москви Лужкова у Сівєродонецьку.

Студенти і викладачі НаУКМА пропонують оголосити їх persona non grata.

12:16

В понеділок у Харкові близько 19.30 люди з блакитно-білою символікою перекрили вулицю Клочківську. Вони розбивали автомобілі з помаранчевими стрічками і наклеювали на капоти символіку Віктора Януковича.

Один з водіїв звернувся до співробітника Державтоінспекції з проханням припинити безчинства, "але реакції ніякої не було".

12:15

Із заявою про відмову подачі заангажованих новин виступив колектив Кіровоградської державної обласної телерадіокомпанії.

Журналісти підтвердили свою готовність давати в ефір об'єктивні новини, а також повністю висвітлювати коментарі представників різних політичних сил.

Кіровоградський телеканал "Стимул", який, окрім передач власного виробництва, ретранслює "5 канал", працює у нормальному режимі.

12:13

В середу відбудеться позапланове засідання Ради Держдуми РФ, на якому виступить голова міськради Донецька Микола Левченко.

Як повідомляє РІА "Новости", за словами спікера Держдуми РФ Бориса Гризлова, представник Донецька розповість про підсумки з'їзду депутатів рад, який відбувся у минулу неділю в Сіверськдонецьку.

12:12

Віце-спікер Держдуми від фракції ЛДПР Володимир Жириновський у вівторок прийшов на засідання Ради Думи в синьо-білому шарфі й із блакитною нарукавною пов'язкою, які є символами підтримки Януковича.

"Щоб рудих стрічечок ні в кого не бачив", - проголосив він, проходячи повз журналістів до залу засідань.

До початку засідання Ради Думи між його членами розгорнулася дискусія про події на Україні, і Жириновський, який солував у цій розмові, заявив: "У всьому винні Мороз і Симоненко".

Раніше Жириновський повідомляв, що має намір особисто із групою депутатів виїхати в цю п'ятницю в східну Україну й провести в Донецьку, Запоріжжі, Дніпропетровську, Харкові й Сімферополі мітинги.

12:10

Федерація регбі України вистпила з заявою, в якій висловлює стурбованість протиправними діями владних структур та бездіяльністю Центральної виборчої комісії і чинного президента Кучми.

"Ми підтримуємо чесне волевиявлення народу, його справедливий вибір щодо довіри Віктору Ющенко бути президентом України", йдеться у заяві.

"В першому турі члени нашої Федерації голосували за Януковича, але ті правопорушення, що відбулись під час голосування, особливо у другому турі, не можуть залишити нас байдужими, а шокуюча правда, яка розкрилася після самого голосування, підштовхнула нас зробити цю заяву".

"Ми проти будь-якого тиску на людей і призиваємо спортсменів інших видів спорту підтримати волевиявлення народу та підтримати Віктора Ющенка, як президента України".

12:05

Транспортники України закликають всі політичні сили зупинити процес поділу держави на Схід і Захід і підтримують рішення парламенту.

Про це йдеться у переданому УНІАН зверненні транспортників України, підписаному міністром транспорту і зв'язку України Георгієм Кірпою і головою Федерації профспілок транспортників України Ткачовим.

У транспортників України викликають обурення заклики, як можуть призвести до розколу не тільки суспільства, але і держави в цілому.

Транспортники підтримують али рішення Верховної ради, яка "конституційною більшістю голосів 27 листопада 2004 року прийняла постанову, в якій дана політична оцінка і визначені конкретні заходи щодо здійснення перших кроків для суспільного порозуміння".

Транспортники України цілком підтримують такий підхід і зроблять все залежне від них, "щоб забезпечити в цей складний для України час порядок на транспорті, безпеку руху поїздів, задоволення потреб населення та економіки в перевезенных".

Автори звернення закликають "усі гілки влади бути виваженими у прийняття рішень, керуватися не емоціями, а Конституцією та законами держави, зробити все залежне від них для збереження цілісності нашої соборної України".

12:00

Колектив калуської газети "Вікна" звернувся до міського голови Романа Сушка і до депутатів міської ради Калуша з пропозицією перейменувати одну з вулиць міста на вулицю Помаранчевої революції.

У листі на ім'я міського голови колектив "Вікон" пише, що "останні події, а саме проведення Всеукраїнського політичного страйку, наштовхнули нас на ідею перейменувати одну з вулиць нашого міста і назвати її вулицею Помаранчевої революції".

11:55

Прихильники Віктора Ющенка продовжують блокувати Музейний провулок, на якому нібито розташований "тіньовий" штаб Віктора Януковича.

Як передає кореспондент УНІАН, пікети стоять з обох боків Музейного провулка в центрі Києва. Виїзди блоковано автомобілями і барикадами.

Як повідомив координатор мобілізаційного штабу українських сил самооборони Богдан Яцуба, зараз ситуація спокійна.

У будівлі, де, за неофіційними даними, перебуває "тіньовий" штаб Януковича, а також Державний комітет із земельних ресурсів і компанія "Укрресурси", продовжують перебувати близько 35 бійців спецпідрозділів.

Яцуба також повідомив, що для співробітників Держкомзему і Укрресурсів залишено прохід з тильної сторони будівлі.

10:45

У вівторок тривають мітинги у центральній частині Києва. На 10 годину ранку під будинком Верховної Ради зібралися близько 5 тисяч пікетувальників, при цьому основна маса мітингуючих тоді ще не піднялся з Майдану Незалежності.

Виступ спікера мітинг зустрів скандуванням “Лит-вин!, Лит-вин!”

Люди продовжують пікети під будинком Кабінету міністрів з боку вулиці Садової, однак пропускають через вузький прохід до комітетів парламенту.

Вхід до Верховної Ради не заблокований. Під центральним входом до будинку уряду стоїть масовий пікет, який супроводжується барабанним боєм – на пагорбі перед Кабміном люди встановили бочки і використовують їх як барабани.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді