Плювок у революцію

Вівторок, 30 листопада 2004, 20:40
Влада виграла ще один день. Дев'ята доба оксамитової революції не наблизила до її розв’язання. Навпаки, влада взяла козир – який щонайменше може розміняти на поступки у переговорах з опозицією.

…Свій виступ у парламенті Ющенко завершив притчею. "Коли Македонський після чергової перемоги зустрів Діогена, він запитав: "Що для тебе зробити". Діоген відповів: "Не закривай для мене сонце". "Дорогий уряд, не закривайте сонце для цієї країни", - сказав Ющенко.

У вівторок парламент мав висловити вотум недовіри уряду Януковича і відправити у відставку генпрокурора Васильєва. Але у Верховній Раді уперше за майже рік з'явився депутат-віце-прем'єр, він же керівник тіньового штабу Януковича Андрій Клюєв. Функцію якого можна означити словом "касир".

І тут сталося диво, яке нікого не здивувало. Фракція комуністів, яка не припиняє боротьбу із злочинною владою, відмовилася голосувати за постанову, яка передбачала відставку уособлення цієї влади на прізвище Янукович.

Навіть попри те, що у першому турі донецькі зняли з Симоненка всі голоси, які можна було. І навіть попри те, що Симоненко уже давно змінив годинник "Френк Мюллер" на класом вище – "Патек Філіп". Але чогось в житті йому не вистачає…

Парламент не проголосував постанову за відставку Януковича, Васильєва, не проголосував за формування уряду народної довіри, і не поставив вимогу порушити кримінальні справи проти губернаторів-сепаратистів.

За це знайшлося 196 депутатів, при цьому жодного комуніста.

Зате всі як один члени КПУ проголосували за постанову, яка призупинила дію рішення Верховної Ради від 27 листопада. Тобто відмінила пункт, яким перемогу Януковича було визнано нелегітимною – на час до розгляду питання у Верховному і Конституційному судах. Тобто на багато місяців.

Цю постанову внесли кучмісти Бахтеєва, Добкін, Колоніарі, Комар, Корсаков, Прошкуратова, Сігал, Хара і Царенко. За проголосували 232 депутати. Постанова прийнята "за основу", і, фактично, лише завдяки Литвину вдалося уникнути, що цей документ не проголосували "в цілому".

Литвин закрив засідання парламенту, після чого почався міні-штурм Верховної Ради прихильниками Ющенка. Кажуть, люди стали просто перелазити через паркан.

 
 
З кулуарів парламенту це виглядало так: із сесійної зали стрімко вийшов Ющенко, який спустився на перший поверх до депутатського виходу з Верховної Ради на вулицю Грушевського.

Там уже був натовп із військових парламентської комендатури, охоронців депутатів і самих нардепів. Рамка металопошуку лежала на підлозі. У епіцентрі стояв Ющенко, який щось кричав своїм депутатам, які тримали двері, стримуючи натовп.

Кілька мітингувальників пройшли всередину, їх тут же назвали провокаторами. Ющенко почав щось кричати, і виявилося, що він хотів пройти на вулицю, щоб виступити перед 20-тисячним мітингом, який зібрався під парламентом.

У зв'язку із штурмом парламентська охорона закрила всі виходи, а депутати Шуфрич і Шурма нервово намагалися знайти спосіб залишити приміщення. Це можна було зробити через задній під’їзд, але майже відразу і його зачинили.

Пристрасті намагався гасити спікер Литвин, який після закриття засідання вийшов у сесійний зал і заспокоював, що рішення від 27 листопада (тобто про нелегітимність перемоги Януковича) "парламент не скасує".

Потім Литвин взяв з собою депутатів Луценка, Томенка і Андрія Деркача і зробив свій мітинговий дебют. Він вийшов до людей, які зібралися під парламентом. "Прошу вас не штурмувати Верховну Раду. Це осередок легітимності і єдиний центр державної влади, який приймає сьогодні рішення".

"27 листопада парламент ухвалив єдине правильне рішення. Всерйоз і надовго. Повернення назад бути не може. І не буде", - сказав Литвин мітингу і пообіцяв, що на сесії у середу будуть правильні голосування.

"Сьо-год-ні! Сьо-год-ні! Сьо-год-ні!", - відповіли скандуванням люди. "Ніяких рішень, антиконституційних, які б суперечили волі народу – не буде!", - пообіцяв Литвин.

Пізніше він назвав "провокацією" проголосовану "за основу" постанову про відміну невизнання Януковича. "Хтось хоче нагріти ситуацію до межі", - заявив Литвин. Але воли він ставив її на голосування – таких інтонацій не було.

"Ситуація революційна", - визнав після промови на мітингу Литвин. "Ті, хто мусить ухвалювати рішення, щоб заспокоїти ситуацію – вони не хочуть цього робити. Треба шукати компроміс".

Дотепер Литвин не знає, чи буде ухвалено рішення про відставку Януковича. "Мені важко сказати. Але будемо домовлятися, щоб знайти спільну мову". Знаючи лексику Литвина, така розмита фраза значить, що для себе він цю ситуацію остаточно не прочитав наперед.

Єдине що зрозуміло – Литвин не збирається підписувати постанову, протягнуту у вівторок. "У парламенті існує безліч паперів, але це не значить, що це рішення Верховної Ради".

Через кілька годин Тимошенко пояснила, що штурм був не спонтанний, а продуманий як реакція людей на зрадницьку позицію депутатів. Ющенківці намагалися скликати позачергове засідання парламенту у вівторок ввечері, однак ця ініціатива провалилася.

Революція завмерла. Число мітингуючих на Крещатику потроху, але зменшується. Блокада Кабміну та адміністрації президента триває. Наступним об’єктом має стати Верховна Рада. Всі чекають на рішення Верховного суду.

Команда Януковича визначила свою позицію. Клюєв у кулуарах парламенту прямо заявив журналістам: ми готові до повторних виборів. Якщо хочете переголосувати у Луганській і Донецькій областях – ми теж готові. Хто б сумнівався!

Про те, що Ющенко пропонує провести переголосування по всій Україні, там слухати не хочуть. І правильно – якщо вибори будуть протягом найближчих тижнів, Ющенко перемагає беззаперечно. До Клюєва підійшов переговорник Іван Плющ. Вони про щось пошепотілися і пішли удвох. "Хлопці, надія є", - кинув на ходу Плющ.

Тим часом до України їде делегація переговорників Солана-Квасневський-Адамкус. Канада стала першою державою, яка вводить санкції проти Кучми і Януковича.

"Люди вийшли на майдан не для того, щоб захистити Ющенка, а щоб захистити свій голос. Бо вони не бидло, і роблять нас кращими!", - сказав у парламенті Ющенко. Це єдиний ресурс, на який йому залишається сподіватися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді