Нові Маріїнські переговори - зняття блокади, політреформа і рукостискання

Середа, 1 грудня 2004, 19:02
У Маріїнському палаці завершився другий раунд переговорів між претендентами на посаду президента та міжнародними посередниками, на яких домовилися про незастосування сили до учасників акції протесту та розблокування держустанов.

Про це заявив президент Кучма за підсумками круглого столу за участю Віктора Ющенка, Віктора Януковича, голови Верховної Ради Володимира Литвина, президента Польщі Александра Кваснєвського, президента Литви Валдаса Адамкуса, голови ОБСЄ Яна Кубіша та спікера російської Держдуми Бориса Гризлова.

За словами Кучми, "Учасники круглого столу на своєму другому засіданні у Києві 1 грудня 2004 року детально обговорили розвиток ситуації в Україні і дійшли згоди про наступне:


1. Сторони підтверджують свою рішучість виключити можливість застосування сили для вирішення проблем, що виникли після другого туру виборів Президента України.

2. Сторони дійшли згоди щодо негайного розблокування роботи органів державної влади і створення умов для виконання ними своїх функцій.

3. Сторони дійшли згоди щодо створення експертної групи для проведення термінового юридичного аналізу та внесення відповідних пропозицій про завершення виборів Президента України на підставі відповідного рішення Верховного Суду України.

4. Сторони дійшли згоди щодо прийняття в пакеті з внесенням змін до Закону "Про вибори Президента України" політичної реформи з внесенням змін до Конституції України відповідно до проекту Закону 4180 та формування на цих засадах уряду України.

5. Сторони закликають всі політичні сили в Україні при прийнятті рішень виходити з необхідності збереження територіальної цілісності України.

6. Сторони закликають всі політичні сили, фракції та депутатські групи у Верховній Раді України, інші органи державної влади та місцевого самоврядування зосередити свої зусилля на врегулюванні соціально-економічної ситуації в Україні та зупиненні кризових явищ в економіці.

7. Сторони дійшли згоди щодо проведення наступного засідання круглого столу після прийняття відповідного рішення Верховним Судом України", - зачитав текст заяви Кучма.

Перед цим він привітав український народ з річницею українського референдуму, зазначивши, що ця дата сприяла "конструктивній роботі" круглого столу.

Також він подякував усім гостям-учасникам круглого столу, зазначивши, що "без їх конструктивної роботи, напевно, не можливо було вийти до конструктивного рішення".

Кучма також наголосив, що це" компромісне рішення, яке задовольнило всі сторони". При цьому він показав документ під яким стояли підписи всіх сторін.

Після цього учасники зустрічі учасники зустрічі обмінялися рукостисканнями. Ющенко активно обіймався з Кваснєвським, Адамкусом і Литвином. Кучма активно обіймався з давнім другом Соланою. Солана першим потиснув руку Януковичу, поряд з яким він стояв.

Водночас Кучма і Янукович своїм виглядом ігнорували спікера Литвина. Між Литвином і Гризловим спостерігалася явна неприязнь.

Вкінці рукостисканням обмінялися Ющенко і Янукович, при цьому посміхнувшись на камеру.

Перед цим при оголошенні заяви обидва кандидати стояли з невдоволеними обличчями, Ющенко тримав руки за спиною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді