Експертиза підтвердила - Ющенка отруїли. Діоксином

Субота, 11 грудня 2004, 16:22
Жахлива тримісячна історія з отруєнням Ющенка добігла кінця. Встановлено, що Ющенка намагались отруїти.

Про завершення дослідження повідомив на прес-конференції керівник австрійської клініки "Рудольфінерхаус" Міхаель Цимпфер.

"Останні 24 години ми завершили роботу над аналізами крові й у нас не залишилося ніяких сумнівів. Однозначно мова йде про спробу отруєння діоксинами", - сказав Цимпфер.

За його словами, лікарі клініки підходили "з великою обережністю" до відповіді на це питання.

При цьому лікар підкреслив, що від цього отруєння Ющенко вмерти не міг. "Це було важке захворювання, але не смертельне. Однак, якщо не були б вжиті своєчасні заходи, то все могло закінчитися трагічно", - сказав Цимпфер.

Цимпфер сказав, що у крові та тканинах Ющенка була зафіксована концентрація діоксину у 1 000 разів вище за норму.

„Абсолютно нескладно дати таку кількість у супі, який містить вершки або сметану. Я говорю про це, спираючись на рівень жирності”, - сказав Цимпфер, додавши, що тести показали, що діоксин потрапив до Ющенка оральним способом, тобто через ротову порожнину.

Зараз рівень діоксину повернули до нормального. Цимпфер сказав, що отруєння Ющенка було, імовірно, „умисним”.

„Кримінальне розслідування не підпадає під нашу компетенцію, але є підозри про причетність до цього третьої сторони”, - сказав Цимпфер.

Як пояснив доктор Микола Корпан, раніше у Ющенка брали кров для аналізу, однак цього разу клініка відіслала зразки до госпіталю в Амстердамі, де використовують новий аналітичний метод тестування на діоксин.

Корпан додав, що для того, щоб діагноз був об'єктивним, клініка "Рудольфінерхаус" при вивченні аналізів співпрацювала з Англією, Францією і Німеччиною.

Корпан підкреслив, що зараз Ющенко цілком працездатний і потребує тільки терапії, "яку можна проводити амбулаторно".

На питання, коли було вчинено отруєння, Цимпфер відповів, що вперше Ющенко поступив до клініки 10 вересня цього року і отруєння, очевидно, сталося за п`ять днів до цього "або в цей проміжок часу".

Як повідомив депутат-нашоукраїнець Олександр Третьяков, який перебуває у Відні, фахівці клініки "надсилали аналіз крові Ющенка у різні країни, і прийшли до того самого висновку - що це отруєння".

"Вони абсолютно впевнені, що це було отруєння діоксином, зміст діоксина був менше ніж один міліграм", - зазначив Третьяков, додавши, що основні симптоми отруєння діоксином - "ураження шкіри й внутрішніх органів організму".

Він також нагадав, що на початку захворювання у Ющенка, зокрема, була "в 12 разів" збільшена печінка.

За словами Третьякова, на прес-конференції у Відні, крім Цимпфера й лікаря Ющенка у Відні Миколи Корпана, були присутні також "два найголовніших фахівці Австрії з печінки й крові", тобто висновки було зроблено із залученням фахівців з інших клінік, а не тільки "Рудольфінерхаус".

За словами Третьякова з посиланням на лікарів, зараз життю Ющенка нічого не загрожує, і найближчим часом він має намір повернутися в Україну.

"Лікарі сказали, що життю його нічого не загрожує на сьогоднішній момент, органи прийшли більш-менш у порядок, незначне збільшення печінки", - повідомив Третяков, відзначивши, що лікування шкіри на обличчі Ющенка "буде вестися досить тривалий час".

"Але для цього стаціонарне лікування не потрібно, і при правильному харчуванні, при правильному лікуванні через тривалий проміжок часу обличчя прийде в норму. Але щось залишиться, звичайно", - сказав Третьяков.

Аналізи показали, що Ющенко отримав chloracne – це тип дорослих вугрів, які пояснюються проявленням отрутних хімічних елементів. Щоб їх вилікувати, це займає два-три роки, сказав Хуберт Пембергер, дерматолог „Рудольфінерхаус”.

За матеріалами РІА Новости, Інтерфакс-Україна, Associated Press

Довідково. Діоксини – велика група хлорованих вуглеводнів. Безколірні кристали з температурою плавлення 750-1000 градусів Цельсія, нерозчинні у воді. Особливістю є їхня здатність до біоакумуляції, тобто до накопичення в організмі. Хімічно дуже інертні. Є дуже стійкими сполуками, з дуже тривалим часом напіврозпаду.

Діоксани, які можна назвати "екологічним брудом", є побічними продуктами, які утворюються при синтезі деяких гербіцидів, при виробництві целюлози, при електролізних процесах отримання нікелю і магнію, литті сталі і міді, переплавці лому заліза, а також при виробництві алюмінію, а також у процесах нафтопереробки, при спалюванні хлормістячих сполук, спалюванні автомобільного масла і бензину, сміття тощо. Забруднюють довколишнє середовище.

Усі діоксини є високотоксичними, а "лідер" цієї групи – 2,3,7,8-тетрахлордибензо-p-діоксин – за токсичністю переважає такі отрути, як синильна кислота, стрихнін, кураре, поступаючись лише ботулінічному, стовбнячному та дифтерійному токсинам.

Його гранично допустима концентрація - 10 у мінус 12 ступені грама (0,0000000000001 г!) на кілограм речовини або літр рідини.

Розрахункова смертельна доза діоксину для людини становить 70 мкг/кг маси тіла.

В результаті контакту людини з діоксинами внаслідок промислових викидів, забруднення харчових продуктів або при промислових аваріях спостерігаються, крім шкірних проявів, розлади травлення, фіброз печінки і підшлункової залози, явища прогресуючого атеросклерозу, порушення імунітету, дисфункція щитовидної залози та інших гормональних систем.

Отруєння діоксанами викликає головні болі, втрату слуху, смакових відчуттів та нюху, порушення зору, слабкість в нижніх кінцівках, болі у м’язах та суглобах, а також порушення сну, депресію, напади немотивованого гніву, і навіть порушення репродуктивної функції.

До віддалених ефектів отруєння діоксинами відносять, насамперед, ризик розвитку онкологічних захворювань - раку печінки, раку щитовидної залози, передміхурової залози, хвороби Ходжкіна (різновид раку крові). Має місце порушення роботи ендокринних залоз, що веде до порушень обміну речовин. В останні роки з’явилися повідомлення, що діоксини можуть викликати прискорене старіння організму.

Кожен може просто з’ясувати, чи містить хлор той полімерний матеріал, з якого зроблена упаковка або дитяча іграшка. Для цього достатньо взяти мідний провід, зачистити один його кінець і обмотати "досліджуваним" полімером: якщо при спалюванні спостерігатиметься зеленкувате забарвлення полум’я, то ви маєте справу з полімером, що містить хлор. А отже, є "діоксинонебезпечним".

(За даними видання "Діоксини і людина", просвітницька серія "Екологія і здоров'я")

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді