ОДИНАДЦЯТИЙ ДЕНЬ СПРОТИВУ

Середа, 1 грудня 2004, 23:00
 Foto AFP
Foto AFP
 
22:34

Збори офіцерів Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України прийняли рішення про підтримку Віктора Ющенка.

Збори звернулись також до міністра оборони України Олександра Кузьмука, командування ЗС України, всіх військовослужбовців Збройних Сил України з пропозицією підтримати український народ, новообраного народом України народного Президента України, голову Комітету національного порятунку Ющенка.

22:00

Група прихильників Януковича у четвер ввечері пікетувала "5 канал".

Під приміщенням заводу "Ленінська кузня", де знаходиться "5 канал", зібралося півтора десятка легкових іномарок. Люди стоять із прапорами Януковича, скандують "П’ятий канал, на виход!", "Янкі, гоу хоум!".

Також ці люди світять у вікна каналу потужними ліхтарями та слухають музику російського співака Газманова.

21:44

Всеукраїнський фестиваль "Рок Екзистенція" приєднується до загальнонаціонального страйку-протесту проти фальсифікацій, оголошеного зі сцени Майдану Незалежності лідером гурту "ВВ" Олегом Скрипкою та підтриманого багатьма українськими музикантами.

"Рок Екзистенція" переносить концерт фестивалю, який мав відбутися 4 грудня на сцені Центру культури та мистецтв КПІ, на сцену Майдану, якій в дні Помаранчевої революції належить "ексклюзив на творчу діяльність".

4 грудня о 17.00 на Майдані гратимуть гурти: "Мандариновий рай" (Черкаси), "Далі" (Львів), "Ті, що падають в гору" (Тернопіль), "Квадраджесіма" (Київ), "Гуцул Каліпсо" (Чернівці), "Щастя" (Київ), "Крихітка Цахес" (Київ).

А також гурт "Плач Єремії" разом зі струнним квартетом "Віртуози Львова" виконають уривки з поем Грицька Чубая на музику Тараса Чубая і потішать присутніх Різдвяними піснями.

***

В Донецьку на центральній площі ім.Леніна пройшов черговий мітинг прихильників Віктора Януковича. Мітинг зібрав близько 2 тисяч учасників.

Як передає кореспондент УНІАН, в акції взяли участь, здебільшого, представники трудових колективів Калінінського району міста.

У виступах керівників підприємств лунали слова підтримки "законно обраному Президенту України - Януковичу", звинувачення на адресу "самозванця" Віктора Ющенка, який несе з собою "фашизм, націоналізм, нестабільність" і т.д.

Серед виступаючих були два священнослужителі, які заявляли, що церква не може сьогодні бути поза політикою. Священики ратували за Януковича - "православного президента України", стверджуючи, що його супротивник несе з собою націоналізм, руйнування, розбрат і ворожнечу.

Мітингуючі бурхливо зустрічали кожний виступ і скандували "Янукович!".
Сам мітинг тривав менше години, після чого почали виступати самодіяльні і професійні артисти.

19:50

В центрі Вінниці майже 1500 прихильників Віктора Ющенка проводять мітинг на його підтримку.

Учасники мітингу тримають державні та помаранчеві прапори, а також скандують: "Ющенко!", "Ми разом, багато і нас не подолати!". Акція почалася о 16:00 на площі Незалежності, біля будинку виконкому Вінницької міськради.

***

Кількість компаній, готових допомогти страйкуючим, щодня збільшується. До УСПП постійно надходять пропозиції від провідних вітчизняних підприємств, представників не тільки малого та середнього, але й великого бізнесу. Про свій намір надати допомогу учасникам акції заявила, зокрема, корпорація “УкрАВТО”.

Активно допомагають страйкуючим столичні компанії “Люстдорф”, “Фармак”, фармацевтична компанія “Фалбі”, “Аль-Ямі Інтернешнл”, “Агенція фондового ринку”, “Українські сателітарні системи”. В цьому списку є й великі компанії зі східних областей України, однак в силу здійснення на них певного політичного тиску вони не виявляють бажання називати себе.

Від початку всеукраїнської акції непокори Український союз промисловців і підприємців здійснює доброчинну допомогу учасникам мітингу на Майдані Незалежності та Хрещатику в Києві. Компанії-члени УСПП вже закупили для учасників мітингу близько 12 тонн теплого одягу. Мешканцям наметових містечок передано понад 150 ящиків медикаментів, щоденно закуповуються необхідні обсяги їжі. Людей, що приїхали з інших регіонів, розміщують в готелях та гуртожитках столиці, забезпечують квитками.

19:01

Про свою підтримку акції громадянської непокори заявили представники інформаційно-телекомунікаційної галузі. "Ми віримо в силу громадянського суспільства в Україні. Ми за вільне волевиявлення народу, за єдину та демократичну Україну", - говориться в їх заяві.

Заяву підписали 35 підприємств інформаційно-телекомунікаційної галузі — виробники та постачальники комп’ютерної техніки та інформаційних систем, розробники програмного забезпечення, оператори зв’язку, провайдери Інтернет

Зокерма, Інтернет Асоціація України, Комісія УСПП з питань телекомунікацій та інтелектуальних мереж, Асоціація "Інформаційні Технології України", Асоціація IT-дистриб’юторів України, Асоціація "Україна — розвиток через Інтернет", Український Софтверний Консорціум, Корпорація "Інком", Група компаній "Дата груп",Компанія "MTI", тощо.

18:04

Сьогодны студенти Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі провели акцію на підтримку українського народу і демократії в Україні, повідомляє РІА "Новости".

Студенти підготували звернення, перекладене шістьма мовами, яке мають намір направити в посольство України у Грузії. В документі студенти висловили підтримку "українському народові, який захищає принципи демократії" і зазначили, що "вони поряд з українцями, підтримують і співпереживають разом з ними".

17:07

В ніч на 1 грудня на помаранчеве наметове містечко, розташоване на центральному майдані Світловодська Кіровоградської області, було скоєно розбійний напад.

Як повідомили УНІАН в Світловодському міському Комітеті національного порятунку, автомобіль "Мерседес", в якому знаходилась група людей кримінальної зовнішності у стані алкогольного сп'яніння, почав давити намети прихильників Віктора Ющенка.

Автомобілем було зруйновано стенди з оголошенням про висловлення недовіри міському голові Володимиру Волкову. Розваливши помаранчеве містечко, розбійники почали бити людей, які знаходились поруч. На щастя, серйозно ніхто не постраждав.

На місце події викликали міліцію, яка тепер займається пошуками бандитів.
Як повідомили очевидці, вони впізнали машину і її власника. За їх словами, "Мерседес" належить відомому в Світловодську кримінальному авторитету.

16:16

Громадянська кампанія "Пора" розпочинає ініціативу "Міст дружби Київ - Донецьк".

"Влада штучно поділила нас на Схід і Захід. Але ми - єдина нація, ми – українці, у нас спільні мрії радості і тривоги", - йдеться у прес-релізі "Пори".

"Доведемо владі, що народ стоїть вище за політику – нам нема чого ділити!" – закликає "Пора".

"Ми закликаємо простих людей зі Сходу, Заходу, Півдня, Центру України телефонувати одне одному – обмінюватись думками, інформацією, просто спілкуватись", - сказано в прес-релізі.

"Пора" формує списки телефонів людей, які готові спілкуватися із українцями з різних регіонів. Для цього пропонується надсилати власні номери телефонів, вказавши своє ім"я та пункт мешкання, на електронну адресу info@pora.org.ua.

Перед тим, як цей номер опиниться у списку на на сайті www.pora.org.ua, потрібно підтвердити свою згоду брати участь в акції.

15:40

Навколо будинку парламенту ходить хресним ходом близько 50 осіб. Його учасники несуть синьо-білі прапори, таблички на підтримку Віктора Януковича, ікони й корогви.

Біля будинку Верховної Ради на вул.Грушевського перебувають близько 200-300 прихильників Ющенка.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у Кабінеті міністрів зараз перебувають люди, у багатьох вікнах горить світло. Кабмін пікетують близько 500 осіб.

Пікетувальники розмахують жовтогарячими прапорами й вибивають на металевих бочках ритм. Перед будинком Кабміну встановлено аудиосистему й сцену.

14:50

На Михайлівській площі в Києві будується велика сцена, на якій о 17.00 має відбутися концерт.

Як передає кореспондент УНІАН, уздовж сцени вивішено полотнище з кольорами України на якому написано – "Нет расколу!".

Праворуч від сцени висить вертикальний плакат "Збережемо Україну!". На ньому зображено дві руки синього та помаранчевого кольору, які стискають одна одну.

Навколо паркану, яким огороджено сцену, перебувають люди з бейджами, на яких написано – "Члени оргкомітету". Проте дізнатися від них, хто саме є організатором концерту, кореспонденту УНІАН не вдалося.

13:50

Будинок адміністрації, як і раніше, оточений з усіх боків прихильниками Віктора Ющенка, повідомляє УНІАН. Виїзди з адміністрації Президента заблоковані вантажівками. В цілому зараз біля АП перебуває близько 500 пікетувальників. Пікетування відбувається без інцидентів.

З боку вулиці Інститутської по вулиці Банковій зберігається наметове містечко - понад 40 наметів. Їх прикрасили написами з назвами міст і населених пунктів, представники яких перебувають у пікеті.

Також зараз близько 600 осіб продовжують пікетувати будинок Верховного Суду, де відбувається розгляд скарги представників Ющенка на дії Центральної виборчої комісії. Люди скандують: "Чесний суд!".

13:15

За час проведення акцій протесту в Києві кількість скоєних злочинів скоротилася на третину.

Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомили в четвер у центрі громадських зв'язків Головного управління МВС України в Києві.

Таким чином, як підкреслили в главку, чутки про те, що у зв'язку з акціями й зосередженням міліції в місцях масового скупчення людей різко збільшилася кількість скоєних у Києві злочинів, не відповідають дійсності. У столиці зараз здійснюється на 20-30% менше злочинів, ніж у звичайні дні.

Як стверджують у столичному главку, зниження числа скоєних злочинів у першу чергу стосується квартирних крадіжок, грабежів і вуличних пограбувань.
"Співробітники міліції виконують свою роботу, не дивлячись на політичне загострення в державі, працюють у посиленому режимі", - додали в ЦГЗ.

***

На Майдані Незалежності планується масове надування оранжевих повітряних кульок, 50 тисяч яких до 15.00 мають утворити помаранчеву гору.

Також центральними вулицями столиці має пройти марш студентів Києво-Могилянської Академії. На час цього дійства вулиці перетворюватимуться на помаранчеві алеї за рахунок оранжевих стрічок, які залишатимуться скрізь, де проходитимуть студенти. А головною в цьому всьому дійстві буде велика бочка з медом, який роздаватимуть учасникам акції протесту для підняття настрою.

Оранжеві акції плануються також і на п'ятницю. Так, про 14.00 всі бажаючі побудують величезну оранжеву стіну. Дійство відбуватиметься на пішохідному мості, відомому ще, як міст закоханих. За попередніми даними, керівники акції планують натягнути оранжеву тканину від мосту до самого Дніпра.

Наступним закликом є прохання до людей, у яких є старе взуття, що планується викидати на смітник, приносити його до Кабінету Міністрів України. На думку організаторів, картина заставленої старим взуттям площі перед Кабміном була б дуже символічною й доленосною. Для бажаючих долучитися до акції, тел. 209-57-64.

12:50

Пікетувальники впускають у приміщення Кабінету міністрів лише технічний і обслуговуючий персонал - електриків, сантехніків, буфетниць, представників служби державної охорони тощо.

У четвер були спроби прорватися до будинку уряду з боку співробітників, однак вони відбувалися без ексцесів, і всі проблеми були врегульовані.

Зараз в цілому навколо Кабміну перебувають близько 400 пікетувальників. Навпроти будинку уряду у Маріїнському парку перебувають близько 100 осіб, частина з яких продовжує розпочатий шість днів тому “концерт на порожніх металевих діжках”, залишених тут прихильниками Віктора Януковича, які використовували діжки для обігріву.

Підходи до будинку уряду з боку вулиці Садової, як і раніше, перекриті великими автобусами, у які час від часу люди заходять погрітися. Пікетувальникам приносять гарячі напої – чай, каву, бульйон, а також пиріжки та іншу їжу.

На території навколо будинку уряду, попри велике скупчення людей, зберігається чистота.

Біля Кабміну по вулиці Садовій встановлено кілька біотуалетів, а сміття збирається у спеціальні поліетиленові мішки і вночі вивозиться на звалища комунальним транспортом міста.

12:34

У Києві станом на 1 грудня за медичною допомогою в медпункти в районі перебування учасників масової акції звернулося 1 тис. 925 чоловік (з початку акції непокори).

Як повідомили УНІАН у головному управлінні охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської державної адміністрації, по допомогу зверталися люди з такими діагнозами: гострі респіраторні вірусні інфекції та застудні захворювання – 1 тис. 89 осіб; пневмонії – 0; травми – 25 осіб; інші – 811. Госпіталізовано 8 осіб.


Учасники акції протесту, які пікетують Музейний провулок в Києві, де за неофіційними даними розташовується "тіньовий" штаб Віктора Януковича, перехопили ряд документів, які виносили зі штабу.

Про це повідомив УНІАН координатор мобілізаційного штабу Українських сил самооборони Богдан Яцуба. За його словами, документи намагалися винести представники охорони "тіньового" штабу, що перебувають усередині будівлі з моменту початку пікетування.

Представники охорони намагалися винести документи через двері, що знаходяться з тилу будівлі, де нібито розташований "тіньовий" штаб. Але їх зупинив пікет опозиціонерів на доріжці, що веде до Жовтневого палацу.

Після цього представники охорони викинули документи на доріжку вниз по схилу, де їх підібрали учасники пікету.

За даними Яцуби, загалом було зібрано близько 400 друкованих аркушів документів. Серед них були документи у фірмових теках, що стосуються деяких підприємств. Крім того, в пачці документів пікетувальники знайшли карти України і плани-графіки отримання голосів по регіонах. А також плани організації пікетів на підтримку Януковича, датовані 29 листопада.

Пікетувальники не повідомили деталей документів, що стосуються підприємств, відзначивши тільки, що їх було відправлено в супроводі депутата Володимира Бондаренка до штабу Віктора Ющенка.

Пікетувальники повідомили, що минула ніч пройшла доволі спокійно, хоча і спостерігалися деякі спроби пройти на територію пікетованої зони під різними приводами.

12:15

Лікарі "Українського Дому" висловлюють подяку за надання медикаментів

Дорогі співвітчизники!

Ми щиро вдячні всім вам, хто своєчасно відгукнувся на наш заклик про допомогу і забезпечив учасників мітингу необхідними ліками.

Завдяки вашій чуйності та щирості медичний пункт "Українського Дому" практично забезпечений усім необхідним для надання термінової медичної допомоги учасникам мітингу.

За даними на 2 грудня лише деякі медикаменти потребують періодичного поповнення в помірній кількості:
 Аджисепт;
 Кофол, льодяники;
 Фарінгосепт;
 Стрепсілс;
 Супріма-ЛОР;
 Септолетте;
 Вітамін С 100 мг;
 Вологі антисептичні серветки;
 Одноразові станки для гоління.

Будемо дуже вдячні вам за допомогу у поповненні запасів ліків і засобів гігієни.

Зв'язатися з організаторами можна за електронною поштою vsirazom@ukr.net

Адреса: "Український Дім", вул.Хрещатик, 2

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді