Влада за сценою в українській кризі

Четвер, 2 грудня 2004, 16:52
Чоловік з унікальною точкою зору на зацікавлені сторони конфлікту й проблеми, які завели у глухий кут Україну, сидів у офісі, що добре охороняється, заставленому експонатами російського мистецтва, і говорив, схоже на компроміс, що може допомогти нарешті зупинити політичну кризу в країні.

"Президент Леонід Кучма, - сказав він, - готовий домовитися".

"Для його життя й спадщини наступний тиждень є набагато важливішим, ніж попередні 10 років", - сказав Віктор Пінчук, зять президента й один із найбагатших людей України. "Внутрішньо він готовий до компромісу. Він має врятувати всю країну".

Влада Пінчука більша, ніж сума його частки. Він є лояльним членом першої родини України, членом українського парламенту і його неофіційним послом на Заході.

Пінчук дав широке інтерв'ю саме в той час, як європейські посередники намагаються знайти мирний шлях щодо розв’язання кризи, яка призупинила політичне життя в Україні. Пінчук, який стоїть над сутичкою, запропонував певне уявлення про шлях, запропонований діючим президентом його 48-мільйонній нації, щоб збалансувати конкуруючі інтереси. Деякі речі зараз уже не обговорюються, сказав він.

Майбутнє України залежить від переговорів між його тестем й опозицією, що вийшла на вулиці, щодо змін до Конституції. Зміни приведуть до скорочення влади, хто б не став наступним главою держави. І немає різниці, що відбудеться в Україні, - сказав він, діюча влада буде гарантувати, що держава залишиться недоторканною.

Автономія й сепаратизм не є реальним ризиком. "Ми будемо боротися з цим", - сказав він. "Це ніколи не трапиться".

Крім трьох людей, що претендують на президентський пост - Кучма й два кандидати, які оголосили про свою перемогу на виборах - є ще трохи людей в Україні, які поставили так само багато на кін.

"Я - західна людина", сказав він. "Це моя основна мета. Я хочу жити в глобальному світі".

Криза внесла свої складності для людини, яка будує свій імідж. Пінчук має можливість поповнювати свої статки частково через його доступ до державної влади. Його позиції виявляються під загрозою, коли його країна фліртує із сейсмічно небезпечними політичними змінами.

До його конгломерату входять телевізійні станції, банківські інтереси й важка промисловість. Його критики говорять, що як мінімум одна з угод щодо приватизації держмайна, повинна бути розслідувана.

Він також був впливовим учасником табору прихильників Кучми, коли вони невміло намагалися гарантувати перехід президентської посади до спадкоємця, обраного Кучмою - прем'єр-міністра Віктора Януковича, чия номінальна перемога обома сторонами була визнана сфальсифікованою.

Люди, які стежать за його кар'єрою, припускають, що в нього були всі причини бути зацікавленим у завершенні кризи до того, як ситуація погіршилася. "Я думаю, що Пінчук сам себе зариває, підписуючись під цим", каже Стівен Коткін, директор кафедри вивчення Росії Принстонського університету.

За деяким даними, сам Пінчук не став би із цим сперечатися. У середу він говорив з такою прямотою, якої дотепер ніхто не дозволяв собі з наближених до влади й підкреслив, що компроміс необхідно знайти для якнайшвидшого завершення кризи.

"Вибори без сумніву пройшли з порушеннями й фальсифікаціями, що я б сказав традиційно для виборів на пострадянському просторі", сказав він.

"Фальсифікації застосовувалися обома сторонами, і особливо в другому турі одна сторона вдалася до фальсифікацій більше, ніж інша". Він визнав, що опозиційному кандидату Віктору Ющенку вдалося привласнити мантію реформатора й одержати прихильність публіки.

"У них гарно вийшло, гарно! Тому що вони використали правильні гасла", сказав він. "Ми будемо боротися з корупцією" - це дуже популярно. "Ми будемо боротися за демократію! Нормально!"

Але він припустив, що якщо Ющенко стане президентом, він не обов'язково стане ліберальним реформатором, на що сподіваються його прихильники. "Це не змагання між чорним і білим. Є двоє сірих хлопців, один із яких може дещо світліший", сказав він.

"Чесно кажучи, в обох групах є дуже корумповані люди й дуже професійні люди", - продовжив він.

Наприклад, сказав він, серед питань на переговорах обидві сторони погодилися з тим, що влада нової адміністрації не повинна бути тотальною. Обидві сторони, - сказав він, - борються за владний трон.

"В однієї групи є товстий блокнот зі списком урядових посад і списком людей, яким вони обіцяні. А в іншої сторони є свій товстий блокнот", каже він.

Пінчук, як яскравий представник Кучми, якого також залучає Захід, зазнавав явних труднощів, коли сказав, що відчув гордість, коли українці відстоювали свої права. Він сказав, що в понеділок він прогулявся серед демонстрантів на Майдані Незалежності. Його країна міняється, і він розривається між двома напрямками.

"Там усе наповнено теплотою, це прекрасно. Якби я був студентом, я точно був би там!", сказав він.

У середу пізно ввечері він сказав телефоном, що тільки що повторив прогулянку зі своєю молодшою донькою й знову відчув дух демонстрантів. "Ви знаєте, вони дуже приємні люди", сказав він.

Оригінал статті читайте тут: Power Behind the Scenes in Ukraine Crisis

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді