Як Мішура "грантоїдом" був

Четвер, 23 грудня 2004, 18:35
Схоже, парламентська фракція комуністів під час цієї виборчої кампанії хоче остаточно доконати виборців не лише своєю продажністю та прислужництвом кримінально-олігархічним кланам, а й винятковим лицемірством.

Красномовний доказ цьому – виступ товариша Мішури на пленарному засіданні Верховної Ради з 15-хвилинною гнівною промовою про втручання зарубіжних країн (звісно, західних, бо північно-східна Росія обнімається з Януковичем і давно вже почувається у нас, як у себе вдома) в суто українські справи та про їхній підступний вплив на українську політику.


"Фактів фінансування недержавних організацій із-за кордону, – заявив на весь світ з парламентської трибуни Мішура, – зібрано достатньо багато, з'являються все нові й нові". Мабуть, Валерію Дмитровичу забракло часу повідомити, що поміж нововиявлених фактів можна було б назвати і його особисте кількарічне перебування в "грантоїдах".

"Правда очі коле", – говорив Мішура колегам-нардепам, маючи на увазі, мабуть, себе. Бо наявні у мене фотографії на цю тему, очевидно ж, є і в нього, муляючи його чутливі до справедливості зорові органи.

Протягом багатьох років, починаючи з 94-го, я був консультантом парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, у складі якого з того ж року працює Мішура.

Між депутатами і в депутатів з консультантами склалися в ті роки хороші стосунки, і я зберіг чимало фотографій на згадку про роботу над законопроектами та про заходи комітету. Деякі з цих фото – надзвичайно цікаві з огляду на згаданий гнівний спіч Мішури.

Найдавніші – за 1996 рік. "Грантоїд" Мішура в Швейцарії. Ось він в чудовому настрої прогулюється вулицями Цюріха, ось заходить на територію музею Олімпійського руху в Лозанні. Кажуть, для донорів це була одна з найбільш затратних тодішніх поїздок українських нардепів за кордон.

На інших фотоілюстраціях приблизно того ж періоду (здається, 1997 рік) – перебування тимчасової комісії з доопрацювання проекту закону "Про вибори народних депутатів України" на одній з найкращих відпочинкових баз Карпат. За кошти грантодавців.

З ними домовлявся голова цієї комісії Мішура. Два десятки членів комісії та депутатів плюс гурт журналістів мали змогу не лише подихати цілющим гірським повітрям, а й помандрувати Прикарпаттям, відвідати непогані ресторації, навіть заїхати до музею Бандери в Угриневі...

Грантодавці оплатили комісії на чолі з Мішурою також кількаденну екскурсію комфортабельним пароплавом по Дніпру, в якій взяли участь і численні журналісти з різних міст України. Мішура зафіксував це для історії своїм фотографуванням на Чернечій горі в Каневі.

Гарні фото – з Польщі. Здається, за 2001 рік. Тут Мішуру можна помітити в компанії з колишнім міністром оборони Польщі, на прийомі в посольстві, попереду всіх інших земляків – біля пам'ятника Пілсудському, тощо. Напевне, зйомка проводилася не лише у Варшаві, оскільки грантодавці оплатили двотижневе перебування в Польщі, і товариш Мішура мав змогу досхочу поїздити за обраним ним самим маршрутом...

Це лише частина фотографій з мандрів "грантоїда" Валерія Дмитровича по білому світу. Приміром, до Великої Британії.

Бо парламентський комітет законодавчого забезпечення свободи слова та засобів масової інформації (так він називався до 1998 року) очолював тоді Понеділко, котрий відзначався винятковою для комуністів демократичністю і старався з максимальною користю для законотворчої роботи використати зарубіжний досвід, створюючи рівні можливості поїздок за кордон для всіх колег.

Пересвідчившись у цьому, грантодавці охоче й безкорисливо пропонували членам цього комітету різні фахові програми. Мабуть, структура Понеділка частіше за інші двадцять з лишком парламентських комітети (за винятком комітету із закордонних справ) оформляла відрядження за кордон.

Збереглося у мене й групове фото наших нардепів, поміж яких ціла група членів фракції КПУ, відзнятих при вході до Європейського інституту управління, що в Маастріхті (Голландія). Всі вони перебували тут у ролі "грантоїдів" – проживали й навчалися за "буржуйські" гроші.

До речі, серед них – колега Мішури по комітету Гмиря, який згодом написав проект парламентської постанови, спрямованої проти "втручання зарубіжних країн у наші внутрішні справи". Саме цю постанову після виголошення полум'яної промови Мішури вимагав терміново розглянути і прийняти їхній партійний бос Симоненко, щоб дати рішучу відсіч імперіалістам.

Такі от нові подробиці "грантоїдства". До речі, що знамениту "антибуржуйську" промову Мішура виголосив за спільною квотою кількох фракцій – КПУ, СДПУ(о), "Регіони України", "Трудова Україна", "Демократичні ініціативи" Гавриша. Гарна компанія…

Але хай читачу не здається дивним єднання з ними фракції КПУ. Якщо комуністи потрусять свої фотоальбоми, то матимуть таку гору свідчень свого "грантоїдства", що публічно воювати з "хижим Заходом" перехочеться назавжди.

Уявляєте, скільки грантів з'їли разом нардепи, що входять до цих п'яти фракцій? Справа навіть не в тому, що комуніста Мішуру випхали на трибуну заради здіймання антизахідної істерії під час виборчої кампанії (фактично підставили його) представники фракцій "жирних котів" – утворень колишньої пропрезидентської більшості.

...Здається, в усіх чотирьох скликаннях Верховної Ради, відколи наш парламент працює на постійній основі, ще не було жодного комуніста, який би відмовився їхати за кордон за чужі гроші у зв'язку з ідеологічними розбіжностями з європейськими чи заокеанськими грантодавцями.

Їдуть. І гроші на відрядження залюбки беруть "зеленими" купюрами. Тому їхні доповіді про чиїсь фінансові втручання в наші внутрішні справи варто було б закінчувати доповненнями про обсяги власного "грантоїдства".

Так буде чесніше перед виборцями.

Сам Валерий Мішура підтвердив "УП", що брав участь у низці семінарів за кордоном. "Щоправда, я не знав, якою структурою вони фінансувалися і за чиї кошти ми їздили".

Є різні недержавні організації, наприклад, міжнародна фундація виборчого законодавства допомагала нам впроваджувати змішану виборчу систему. І це нормально. Але є організації, які отримують західні кошти і працюють на одну політичну силу. Це, наприклад, "Телекритика" – почитайте їх останній номер, вони працюють тільки на Ющенка".

"Я проти того, що недержавні організації отримували кошти і вносили розкол у суспільство. Наприклад, Міжнародний республіканський інститут фінансував семінари в Тернополі і Хмельницьку, де сербський "Отпор", грузинська "Кмара", білоруський "Зубр" проводили тренінги для молодих людей. Їх навчали досвіду, як протидіяти правоохоронним органам, як поводитись при арешті… Такі організації не мають права на існування в Україні", вважає Мішура.

Водночас депутат-комуніст сказав, що "мережа недержавних організацій в Україні має бути дуже широкою". "Але я проти того, щоб вони існували на іноземні кошти", додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді