Ретроспектива двох турів виборів-2004 у Донбасі

П'ятниця, 24 грудня 2004, 09:14
Підготовка до голосування

"Владі не вдалося розколоти Україну на Схід-Захід та "зарезервувати" виборчий потенціал східних областей за кандидатом від влади. Спілкування з виборцями на Сході добре показує, що влада вже з тріском програла президентські вибори", - заявила Юлія Тимошенко під час перебування у Харкові перед першим туром.

Незрозуміло, на чому засновувався оптимізм Юлії Володимирівни, але соціологічне опитування, проведене Центром досліджень соціальних перспектив Донбасу з 8 по 11 жовтня, виявило дуже неприємні для опозиції результати трьох місяців передвиборчої кампанії в Донецькій області.

Наприклад, на пряме запитання: "За кого з політиків Ви проголосували б у найближчу неділю?", Віктора Ющенка назвали 2,3% опитаних, що вдвічі менше, ніж на початку виборчої кампанії у липні. Готовність голосувати за Віктора Януковича декларували 80,66% опитаних.

У той же час, відповідаючи на питання "Як Ви думаєте, хто переможе на виборах президента в 2004 році", Януковича називали 91,05%, Ющенка - 3,17%.

Але найцікавіше, особливо з позиції вже сьогоднішнього дня, що на питання "Чи будете Ви брати участь у голосуванні на виборах президента?" відповіли "так"... 93% громадян. Автор розуміє, наскільки неоднозначно виглядає сьогодні ця цифра, але вона була названа.

Слід зазначити той факт, що прихильники Віктора Януковича в першому турі робили свій вибір скоріше на емоційному, ніж на ідеологічному рівні. Майже 20% опитаних мали намір проголосувати за Януковича тільки тому, що "він мій земляк".

80% респондентів не повірили в те, що Віктора Андрійовича дійсно хотіли отруїти. Ще 8,2% не сформували своєї думки про цей інцидент і тільки 7,6% повірили у версію політичного отруєння.

Цікаво, що серед людей, котрі "за жодних обставин" не стали б голосувати за Ющенка, частка тих, чия думка про нього погіршилася в результаті останніх подій навколо цього кандидата, складає 74,2%. І 82,3% із них вважають, що саме його команда веде найбільш брудну виборчу кампанію. Зв'язок між цими цифрами очевидний і дає привід говорити про ефективність пропагандистської кампанії у ЗМІ, спрямованої проти нього.

Інформоване джерело "Острова" у правоохоронних органах повідомляло, що лише з Донецької області в Київ і на Західну Україну виїжджали 40 тисяч чоловік "для підтримки" Віктора Януковича. Крім того, ще близько 6 тисяч начебто були направлені Донецьком як спостерігачі.

Водночас джерело в місцевому штабі Ющенка вказує, що в Донецьку область із західних регіонів приїжджало близько 2 тисяч спостерігачів, чого було достатньо для представлення в усіх виборчих дільницях області.

Перший тур

Попри всі тривожні симптоми та очікування, принаймні, зовнішньо 31 жовтня на виборчих дільницях у Донбасі усе було спокійно. Влада приємно здивувалася надзвичайно високому результату свого "єдиного" кандидата - 86,74%. Опозиція, попри катастрофічні для себе результати (Ющенко - 2,94%; Симоненко - 3,28%, Мороз - 1,31%), сприйняла свою поразку на диво спокійно. Міжнародні спостерігачі визнали вибори "прозорими".

Як показав перший тур, головною проблемою президентських виборів у Донбасі були не фальсифікації як такі, а те, що в розпорядженні штабів не виявилося достатньої кількості людей, спроможних цим фальсифікаціям протистояти.

Тут доречно розповісти випадок, що безпосередньо торкнувся автора цих рядків. Мого друга, колишнього спортсмена і затятого прихильника Віктора Федоровича, його знайома попросила "побути" на виборах спостерігачем на одному з округів Донецька. Йому незручно було відмовити їй.

Коли він приїхав на дільницю, дізнався, що є спостерігачем ... від Ющенка. На моє запитання, що ж ти там робив, якщо ти навіть закон не читав, він відповів: то горілку возив, то цих спостерігачів із Західної України...

Виявляється спостерігачі із Заходу були підготовлені не краще, ніж мій товариш. Вони наче статисти сиділи на дільниці, обідали і "зігрівалися" разом із усією комісією, і так само дружно потім відзначали завершення голосування. Саме такий рівень "представництва" Ющенка в комісіях і уможливив порушення.

Звичайно, пригодилися маніпуляції з виїзним голосуванням і списками виборців. Член територіальної виборчої комісії № 51 Михайло Єремєєв "засвітив" таку схему, що застосовувалась у його окрузі. "Об’їжджаючи за тиждень до виборів дільничні комісії, я здивувався великій кількості людей, що голосують "вдома". У середньому, їх кількість становила близько ста чоловік на дільницях чисельністю до 500 виборців, 200-250 чоловік на "середніх" (500-1500 виборців) і "великих" дільницях (більш 1500 виборців).

Що з цього випливає? Поміркуйте самі. Відповідно до закону про вибори президента, на дільниці повинно бути "не менше трьох малих" урн. Тепер вважаємо: 300 будинків (а це, в основному, селища в приватному секторі) ділимо на три урни. Виявляється, що з однією урною члени комісії повинні об'їхати 100 будинків.

Навіть якщо припустити, що одна машина їздила по дільниці всі одинадцять годин (із 8.00 до 19.00), то для того, аби всі ці люди проголосували, потрібно було витрачати по 6,6(!) хвилин на виборця…. На мою думку - так, дійсно об'їжджали людей, але не всіх! А потім замінили урни, із потрібним результатом", - дійшов висновку член тервиборчкому.

Бандитською назвав Єремєєв і схему з неправильними або невнесеними прізвищами в списки виборців. "По-перше, вони приймали постанови про включення людей, неправильно записаних у списках виборців, але в цих постановах не було другого пункту про виключення людини там, де вона неправильно записана. (А списки виборців на 30-40 % містять людей із неправильними даними.) А тепер подумайте самі - скільки людей проголосувало під "неправильними" прізвищами?", - ставить запитання член тервиборчкому.

"По-друге, вони приймали постанови про включення людей, котрих немає в списках взагалі (реально таких було не більше 5%). Таким чином, тервиборчком фактично узаконив незаконне вкидання бюлетенів!.. Скарги пачками приходили в ТВК із дільничних комісій! Причому багато з них були написані російською мовою, із ініціалами і без дати народження! І таких людей вносили! Без голосування, без перевірки їхніх документів. Це усе зафіксовано на відеоплівці", - стверджує Єремєєв.

Ще один механізм фальсифікації виборів розкрила на прес-конференції в штабі "Нашої України" виборець із Шахтарська. Вона розповіла історію про те, як, прийшовши разом із рідними на дільницю в день голосування, виявила, що вся її сім'я, і вона в тому числі, вже проголосували. "Потім я зрозуміла, - говорить жінка, - ми вже декілька років живемо в хворої мами, а в квартирі, де зареєстровані, з'являємося рідко. А сусіди мені потім сказали, що перед голосуванням ходили з ЖЕКу і дізнавалися, де люди не живуть, хто за кого буде голосувати. От вони і проголосували за нас, тому що вирішили, що ми поїхали, і наша квартира порожня".

Голова обласної адміністрації Анатолій Близнюк відразу після першого туру пояснював плутанину зі списками виборців тим, що в області 13 тисяч залишених квартир, а деякі мають не одне житло...

Другий тур

Перед другим туром на прес-конференції в Донецькому обласному штабі Януковича було повідомлено, що штаб "значно поліпшив" списки виборців і збільшив їх кількість на 10% у порівнянні з першим туром виборів. Десять відсотків у Донецькій області - це 370 тисяч голосів...

Потім гримнув другий тур! Гримнув, тому що після першого етапу голосування, що розслаблює, другий просто шокував своїм цинізмом. Шквал порушень і відвертих провокацій як в області, так і в країні створював враження, що влада свідомо пішла на зрив виборів і силовий варіант.

На підприємствах Донецької області "мобілізували" робітників, котрих увечері 21 листопада повинні були спецпотягами везти в Київ для участі в масових акціях на підтримку Януковича. Правду кажучи, до вечора надійшла інформація, що виїзд донеччан до Києва скасовано.

Інформація про хід виборів нагадувала зведення з воєнних фронтів. Наприклад, біля двохсот спостерігачів і членів комісій від Ющенка в 42 окрузі Донецька, прийшовши зранку на виборчі дільниці, були поставлені перед фактом, що їх позбавили повноважень. Також на дільниці цього округу не пускали журналістів: члени комісій вимагали в них нотаріально завірені редакційні завдання (!).

Довірена особа кандидата Ющенка у 60-му виборчому окрузі Харцизька Ігор Сабадаха повідомляв виборчому штабу Віктора Ющенка, що мобільні групи молодих людей пересуваються по місту і голосують за допомогою неврахованих бюлетенів. За його словами, прибувши на дільницю, керівник групи пред'являє певному члену комісії "пароль" - паспорт із вкладеним у нього календариком із портретом Януковича. Отримавши на руки пачку неврахованих бюлетенів, він роздає її групі, що голосує.

У православному храмі в Ленінському районі Донецька (селище Ларинка) протягом усього дня священик вів агітацію за Януковича.

Близько 18 години на дільницях у Донецьку й області зненацька закінчилися бюлетені для голосування. На дільницях вишиковувалися черги. Тільки в 41 окрузі Донецька представники КВУ нарахували 10 таких дільниць.

Але більш за все уяву вразила явка. На багатьох дільницях Донецької області за результатами підрахунку голосів Донецької організації Комітету виборців України була зафіксована стовідсоткова явка. Зокрема КВУ навів приклад 59 округу (Сніжне, Торез, Шахтарський район), де 100% явка зафіксована на 33 виборчих дільницях із 122.

Наступного дня на мітингу на підтримку Януковича заступник начальника обласного штабу Віктора Федоровича Владислав Лук'янов заявив: "Ми впевнені, що перемога Януковича була чиста й одноголосна".

Результати цього голосування приголомшували: Янукович - 96,2%, Ющенко - 2,13%, явка - 96,65%. При цьому в 61 окрузі на виборчі дільниці прийшло 99,16% виборців. Ще в шести округах області явка перевищила 98%.

Чи могла бути в реальності така висока явка? Навіть на референдумі 2000 року, а всі пам'ятають, як він проводився, явка в Донецькій області склала 88%. З іншого боку, в цих виборах була особиста зацікавленість у перемозі саме "свого" кандидата, що плекалася в донеччанах роками. Особливо якщо обирати потрібно між ним і "западенцем", "фашистом", "бандерівцем".

Можливо, цим пояснюється готовність 93%, опитаних Центром досліджень соціальних перспектив Донбасу перед 15 жовтня, прийти на вибори. Але чому тоді в першому турі прийшли 77%? Можна припустити, що на зменшення показника явки 31 жовтня зіграла впевненість майже 25% виборців у тому, що все і так вирішено без них.

21 листопада, особливо після перемоги в першому турі Ющенка, люди були вже мобілізовані страхом (з огляду на страшилки, що їх на Донеччині поширювали про лідера "Нашої України"), що підштовхнув їх до вищої активності. Хоча, звичайно, навіть у такому випадку явка навряд чи могла перевищити 90%. Інша справа, що ми опитували реальних людей, а в другому турі, скоріше за все, голосували і "мертві душі"...

Ситуація після голосування

Вже 23 листопада, у відповідь на події в Києві, у Донецьку збирається позачергова сесія облради. В залі - небачена кількість людей. Єдиним пунктом порядку денного було питання "Про звернення депутатів Донецької обласної ради до громадян України".

Чи не найбільше депутатів обурювала мовчанка президента Кучми і поведінка західних областей, що висловили недовіру ЦВК.

Депутати прийняли звернення до народу України і керівництва країни: "Підтримайте нового президента Віктора Януковича! Відстоїмо свою перемогу!".

Одночасно з цим на підприємствах області почалася мобілізація людей для вивезення в Київ. Щовечора на залізничному вокзалі Донецька формувалися групи для відбуття в столицю залізничним і автомобільним транспортом.

Джерела "Острова" у правоохоронних органах називали цифру запланованих до відправки - 120 тисяч.

Можливо, цифра була свідомо завищена інформаторами з метою залякати опозицію. А можливо, як пізніше сказав у Донецьку народний депутат Юрій Павленко, робітники залізниці відмовилися перевозити спеціальні ешелони зі сходу.

Останньою надією донецької команди Януковича на спокійну і впевнену перемогу їхнього кандидата було офіційне оголошення ЦВК його перемоги. Але вже наступного дня ця надія провалилася. 26 листопада відбулися збори активу області, що анонсувалося як позачергова сесія облради. На цих зборах звучать заклики до автономії Донбасу, і навіть, із вуст екс-кандидата в президенти Олександра Базилюка, "приєднання до великої Росії".

Ідеї автономізації масово звучали і на площі Леніна в Донецьку наступного дня, куди близько 70 тисяч людей прийшли "підтвердити свої голоси, віддані за Януковича 21 числа" і висловити ставлення до ідеї референдуму.

Все йшло саме за таким сценарієм, поки Сіверодонецьк не змусив Кучму призупинити події.

"Через невдалий переклад, або в повідомлення агентств вкралася прикра помилка, я хочу відкинути всі звинувачення в сепаратизмі. Читайте документи, що ми підготували по роботі сесії облради. Ні про який сепаратизм мови не може бути". З цієї тези почав свою прес-конференцію 1 грудня голова Донецької обласної ради Борис Колесников...

Сіверодонецьк і події, що передували йому в Донецьку, Луганську і Харкові були, мабуть, найголовнішою помилкою Януковича в ході післявиборчої політичної кризи.

В очах більшості виборців, що не належать до числа фанатів ані Ющенка, ані Януковича, а робили вибір, виходячи з прагматичних намірів поліпшення якості життя, уже до кінця першого тижня революції Ющенко був основною причиною нестабільності, що їх відлякує. Складанням "президентської" присяги і блокуванням державних закладів лідер "Нашої України" поставив себе над законом, що в думці обивателя робило його агресором. Янукович же, навпаки, ставав символом законності, тим більше, що до початку трансляції засідання Верховного суду багато хто не знав про масштаби фальсифікації.

Криза затягувалася. А затягування скандалу, як відомо, є найкращим засобом його вирішити. Позиційно Янукович починав вигравати. Він асоціювався зі стабільністю. Ющенко - із затягуванням політичної кризи. Непевність, джерелом якої вважали Ющенка, починала дратувати людей. Проте прояви сепаратизму, що гримнули зі Сходу, злякали навіть прихильників Януковича в Донецьку.

Ті, хто пам'ятає 91-й рік, коли руйнувалися економічні і родинні зв'язки, вирувала інфляція і втрачалися банківські вклади, не хочуть повторення цього. Підтримка сепаратизму була помилкою, що зробила Віктора Федоровича не тільки ознакою загрози ще більшої нестабільності у порівнянні з Ющенком (позбавила головного козиря), але й поставила його в ряд розкольників країни. Причому не тільки в іміджевому, але й у правовому плані.

До того ж ідея автономії або форма, що її потім пом'якшила, - "федералізації", насправді не така вже й популярна на Донеччині, як це намагалися донести ТРК "Україна" і деякі донецькі газети. Під впливом енергетики натовпу на площах або в головах молоді - так, але ті, хто пам'ятає з яким болем і наслідками відбувався розпад СРСР, скоріше негативно оцінюють курс влади на автономізацію, якої би форми він не набував.

Ярлик сепаратизму може стати головною перешкодою Януковичу в третьому турі. До того ж криза, викликана прихильниками Ющенка, вже, начебто, закінчилася, а загроза незрозумілої більшості населення федералізації (чому було не зупинитися на елементарному розширенні повноважень місцевих органів самоврядування?) залишається, і вже очевидно, що політичні супротивники Януковича не дадуть цій темі затихнути...

Перспективу подальшого розвитку подій на Донеччині можна визначити двома епізодами. Перший, це відповідь голови Донецької облради Бориса Колесникова на питання про подальші дії області, "якщо президентом все-таки буде визнаний Ющенко?". - "Я не розумію, що значить визнаний? Тоді навіщо треба було вибори проводити? Всі зусилля обласної ради будуть спрямовані на цілісність держави, але з федеративним устроєм. Ми не хочемо залежати від якогось політичного моменту. Ми хочемо бути завжди стабільними".

Другий момент, це майже чотириденний і цілком несподіваний візит в область Віктора Федоровича. На єдиному за всю виборчу кампанію мітингу в Донецьку за участю кандидата на трибуні поруч із Віктором Федоровичем не було керівників області. На площі зібралося всього біля 10 тисяч осіб. Для такої події - це обмаль.

Сергій Гармаш, президент Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу.

Повністю статтю читайте на сайті Українського незалежного центру політичних досліджень


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді