Революція Ющенка пішла шляхом еволюції

Середа, 8 грудня 2004, 01:10
Команда Ющенка застрягла у пошуку завершення революції. Третій тиждень помаранчевого повстання – напівпорожній Майдан і нечисленні пікети під адміністрацією президента, Кабміном і парламентом. Революція перейшла у стадію переговорів, які рано чи пізно мали б початися. Але на цьому полі опозиція виявилася слабшим гравцем, ніж у майданній риториці.

Першим слово "пакет" у варіантах виходу із кризи став популяризувати спікер Володимир Литвин. Було це після вотуму недовіри Кабміну Януковича. Фактично Литвин загальмував переможний марш опозиції, а вона, заплутавшись у різних сценаріях своєї поведінки (або їх відсутності?), віддала ініціативу в руки спікера.

Литвин не став на бік протестувальників, хоча минулої п’ятниці після вердикту Верховного суду його чекали на Майдані. Зустрічати спікера з третього поверху Будинку профспілок спускався Порошенко. Але Литвин в цей час проводив чергову погоджувальну раду, де шукав компроміс, який і досі не знайдено.

Литвин не став тим, ким була Бурджанадзе в грузинській революції. Щоправда, він не перейшов і у табір влади. Він вирішив залишитися окремим центром впливу. Нейтральною Швейцарією. Це вигідніше для власного політичного росту, але не факт – що для демократії в цій країні.

Литвин просуває бартер: виконання вимог опозиції в обмін на політреформу. Спікер переконаний, що саме зміни до Конституції заспокоять східні регіони після перемоги Ющенка. Про те, що так само їх може вгамувати арешт трьох губернаторів-сепаратистів, він чомусь не думає.

І, схоже, на цій схемі взаємопоступок вирішили зупинитися всі учасники політконфлікту. Навіть попри спроби президента Польщі Кваснєвського під час останнього круглого столу минулої ночі розділити ці дві теми: зміни до Конституції і завершення чесних виборів шляхом зміни ЦВК і закону про вибори.

Тим часом Литвин не зміг дотиснути Кучму. Він домігся, щоб парламент висловив вотум недовіри уряду Януковича. Але так само він не переконав гаранта, що це рішення – вирок Януковичу, а не просто "політична оцінка".

Ця тактика недозавершених кроків не може призвести до перемоги. Лише до якогось компромісу. При тому, що команда Януковича (Медведчука? і Кучми?), яка програла перші півтора тижні революції, тепер завдяки толерантній позиції Литвина відігрує ситуацію потроху назад.

Замість відставки Кучма відправив Януковича у відпустку. Цей факт був приводом, через який "Наша Україна" блокувала ситуацію в парламенті протягом вівторка. Але, схоже, у середу фракція Ющенка оголосить, що відпустка Януковича – це їхня перемога, і немає жодних підстав не голосувати зміни до Конституції.

Адже кожний наступний день, на який відкладається розв’язання кризи, девальвує головний козир Ющенка, з яким він почав боротьбу – це люди на Майдані. Хоча наметове містечко тримається у своїх межах, людей на акціях все менше.

Переломною помилкою команди Ющенка був другий круглий стіл за участю Солани-Кваснєвського-Адамкуса 1 грудня. Саме тоді Ющенко невідомо чому підписав спільну заяву із пунктом, де обіцяв ухвалити закон про чесні вибори 26 грудня "у пакеті" з політреформою. Та ще й на цих засадах сформувати новий уряд. Тому коли Ющенко вимагав відправити Януковича на біржу праці, Кучма справедливо вказував лідеру опозиції про його автограф під меморандумом. І додавав – якщо хочеш формувати свій уряд, то перед тим зміни Конституцію.

Так Ющенко втягнувся у тему політреформи, яка немов бермудський трикутник, загубила низку завоювань революції.

Розсвареним виявився весь табір помаранчевих. Першим віддалятися почав Мороз. Він став вимагати негайної політреформи (хоча до того в угоді з Ющенком крайній термін був 1 січня 2005), а фантазію лідера СПУ роздмухували розмови про те, що він може очолити "уряд народної довіри" (який після змін до Конституції хоч через півроку, але отримає повноту влади).

Мороз навіть образився на публікацію в "Українській правді", де Порошенко заявив, що лідер СПУ як претендент в прем’єри не розглядався на Комітеті національного порятунку. Мороз же каже, що йому очолити уряд пропонував сам Ющенко.

Водночас Тимошенко виступила категорично проти будь-якої політреформи до обрання Ющенка президентом. І проводить переговори з донецькими на предмет "кидання" Медведчука у цьому питанні.

Між цими позиціями і коливається "Наша Україна". Категорично проти політреформи Іван Плющ і ряд депутатів-ющенківців. Люди з орбіти Жванії-Безсмертного говорять, що "під час революції компромісів бути не може". З іншого боку, готові іти на компроміс у політреформі інші особи в оточенні Ющенка – Мартиненко, Порошенко, Пинзеник, Костенко.

Але ідея політреформи без відставки Януковича не подобається самому Ющенку. А саме чітких слів лідера чекають депутати. Натомість зранку він не прийшов на засідання фракції – на якому "нашоукраїнці" за відсутності Ющенка делегували йому право діяти на власний розсуд під час переговорів з владою.

З іншого боку, Кучма, якому від Януковича користі так само багато, як Януковичу від Тараса Чорновола, із принципу став на захист прем’єра-невдахи. Кучма не піддався навіть вмовлянням Литвина. В умовах, коли тиск з вулиці зменшився, Ющенку доведеться зняти вимогу, щоб Януковича вигнали геть, а не просто відпочивати.

Розбіжності між радикальною і поміркованою гілками оточення Ющенка виплеснулися на поверхню під час погоджувальної ради у Литвина увечері у вівторок.

Тимошенко сказала, що Ющенко проти голосування за зміни до Конституції, поки Янукович не відправлений у відставку. "Я близько 18:30 говорила з Віктором Андрійовичем. Його позиція не змінилася, він проти пакету, бо уряд не пішов у відставку".

Тут слово взяв Порошенко, який запитав у Тимошенко, "чи уповноважував Ющенко виступати її від імені "Нашої України"?".

"Я хотів би спростувати, фракція "Наша Україна" такого рішення не приймала", - сказав Порошенко. "Інформація, що Юлія Володимирівна стала уповноваженою "Нашої України", скасовується".

Вже майже пошепки Порошенко прошипів Тимошенко про те, як вона розізлила Мороза вдень під час сесії: "Після твоїх слів Мороз встав і вийшов із зали парламенту!". Тоді Тимошенко на засіданні Верховної Ради закликала "жодного голосу за пакетне голосування, бо якщо пройде політреформа, Кучма має план – зривати вибори до вересня 2005, щоб після вступу в дію змін до Конституції забрати повноваження у президента".

Морозу, який останній тиждень спить і бачить успішне пакетне голосування, такі слова явно не сподобалися.

Єдине, що може втішати у цій позиції Ющенка – це повний розвал усередині команди Януковича і дезорієнтація адмінресурсу. Повноцінними своїми союзниками "донецькі" можуть назвати лише комуністів. І те – лише до того часу, поки працює каса Донгорбанку. А призначення Чорновола керівником штабу слід розуміти не як хитрий спосіб привернути прихильність Заходу, а швидше як крок відчаю.

Переорієнтувалися з Януковича на політреформу навіть есдеки. Хоча хіба не їм знати, що за вісім місяців повноцінних повноважень, які мінімум отримає президент Ющенко, вони багато втратять у цій країні.

І не дарма на одному із останніх мітингів Ющенка за сценою можна було побачити у скромній помаранчевій куртці затятого ворога Медведчуркісів – але чомусь усміхненого Костянтина Григоришина...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді