Пінчук: У нас із Ющенком інтереси збігаються, а Буш запрошував мене на зустріч зі Шварценеггером

Середа, 12 січня 2005, 14:25
Віктор Пінчук протягом півроку був одним з головних діючих осіб на мітингах Ющенка. У негативному контексті. Ющенко постійно, на кожній зустрічі з виборцями і під час всіх телеефірів згадував про безчесну приватизацію "Криворіжсталі". При цьому завжди додавав, що зроблено це "зятем президента". Ющенко також підкреслював, що це ніколи не буде пробачено, й питанням повернення "Криворіжсталі" займеться спеціальна комісія.

У середу зять президента зайшов до парламенту. Вийшло так, що Пінчука оточили декілька журналістів, і він дав їм інтерв'ю. Відразу варто додати, що коли Пінчук не хоче спілкуватися із пресою - він цього не робить. А тут він докладно розповів, що думає із приводу повернення "Криворіжсталі".

Більше того, відійшовши на якийсь час у кулуари біля кабінету Литвина, Пінчук повернувся і знову потрапив в оточення телекамер. І він знову трохи попручався, але повторив усе, що думає про "Криворіжсталь".

Тобто середа для нього день явно вдалий - через усі можливі канали спілкування він передав новому президентові, що не хоче війни, не збирається бути в опозиції, і заради України навіть зніме фільм разом зі Стівеном Спілбергом.

А із приводу "Криворіжсталі" він хоче, щоб своє слово сказав закон. Який, як можна зрозуміти з його оптимізму, у цій ситуації безсилий. Правда, під час інтерв'ю Пінчук помітно нервував. Можливо, з незвички.

Перше питання, на яке відповів Пінчук - про позиції нової влади стосовно великого, можна навіть сказати, олігархічного бізнесу:


- Будь-які дії, які будуть у рамках верховенства права, я буду вітати й нормально до них ставитися. Якщо перегляд приватизаційних питань буде в рамках закону, а не політичні дії, то я до цього буду нормально ставитися. Ну, давайте розглянемо...

- У тому числі по "Криворіжсталі"?

- Звичайно.

- Ви й доплатити за неї готові?

- Почекайте, я готовий до всього в рамках закону! При чому тут доплатити? За що я повинен доплачувати? Нехай нам у рамках закону покажуть!

Я вважаю, що я як інвестор усе робив цілком законно. Якщо нам пояснять і покажуть у рамках закону, що ми щось зробили незаконно й неправильно, то я, звичайно, буду діяти тільки в рамках закону.

Я хочу бути найбільш законослухняним громадянином цієї країни! Цієї країни - саме цієї країни! Громадянином - найбільш законослухняним! Якщо нам покажуть, що ми щось зробили неправильно - я буду першим, хто намагатиметься це виправити.

- Як будуватимуться стосунки фінансово-промислових груп з новою владою?

- Вважаю, що бізнес повинен займатися бізнесом, а влада повинна займатися політикою. Влада повинна сприяти просуванню українського бізнесу, у тому числі за кордон. Наприклад, у нас є інвестиційні проекти в Грузії, і я розраховую, що нова влада нас буде там підтримувати.

- Тобто про вашу опозиційність мова не йде?

- Ні. Я не збираюся бути в опозиції. В опозиції до чого?! У нас (з новою владою) нібито інтереси збігаються - мене цікавить демократичне, відкрите суспільство, верховенство права. Хочу, щоб у нас по повній програмі платилися податки, щоб усе було добре!

- Ющенку це вдасться?

- Я вважаю, що в нього є великий шанс. Використає чи ні - залежить від його команди. Думаю, у нього може вийти. Вважаю, що великий бізнес у таких його цілях буде підтримувати.

- А ви самі будете обиратися в наступний парламент?

- Я говорив, що бізнес треба відокремити від політики. І я буду послідовний у цьому. Я говорив, що не збираюся йти в наступний парламент - за однієї умови: якщо нова влада не буде переслідувати великий бізнес, якщо не доведеться йти туди ховатися.

- Доплата за "Криворіжсталь" - це переслідування великого бізнесу?

- Я не розумію, що ви маєте на увазі під доплатою! Ми заплатили справедливу ціну. Якщо нам покажуть, що ми щось зробили неправильно - ми будемо намагатися це виправити.

- Ющенко постійно говорить, що це було "грабіжництво зятем президента..."

- Я чув багато висловлювань на цю тему. Він ще також сказав - і я вважаю, що він правильно сказав - що все повинно бути зроблене за законом.

І далі - не хто що говорить, навіть шанована людина, найшановніший громадянин у країні - президент. Далі - як вирішить суд! Все повинне бути в рамках закону. Якщо в рамках верховенства права буде ухвалене рішення...

- Якщо суд скаже, що це низька ціна й треба доплатити...

- Якщо суд має право сказати, що це низька ціна, і він прийме рішення, що треба доплатити...

- Може, він скаже, що треба розірвати...

- Якщо все буде прийнято в рамках правової легітимної процедури, то я з цим погоджуся.

- Якщо буде розірваний контракт й оголошений ще один тендер, ви будете брати у ньому участь?

- Ну, давайте пройдемо перший етап. Я вважаю, що ми як інвестор усе зробили правильно, чесно, справедливо. Всі ці висловлювання - це висловлювання часів передвиборчої кампанії. Я б, може, і не таке наговорив...

Я хочу сказати, щоб ви орієнтувалися: за "Криворіжсталь" заплачено приблизно у два рази більше, ніж за всі інші металургійні комбінати України, разом узяті. Розумієте?

Тому питання по "Криворіжсталі" підняте як політична фішка. Вона правильна, може, під час передвиборчої кампанії. Але далі треба професійно розібратися. Якщо професійно розберуться, можливо, виявиться, що це найбільш вдалий продаж за всю історію України!

Якщо буде показано, що щось зроблене інвестором незаконно, й інвестор повинен провести якусь дію в рамках закону... Будь-ласка, значить, так і повинно бути. Я буду діяти винятково в рамках українських законів. Цивілізованих законів!


Я ОДЕРЖУВАВ ЗАПРОШЕННЯ ЗУСТРІТИСЯ ЗІ ШВАРЦЕНЕГГЕРОМ

- Хто, по-вашому, оптимальний прем'єр-міністр при Ющенкові?

- Я не буду відповідати на це запитання.

Та кандидатура, яку внесе Віктор Андрійович Ющенко, буде прийнята парламентом. Ну, мені так здається... Я так думаю.

- Які у вас стосунки з Ющенком: нормальні, дружні або ніяких?

- Ну, я вважаю, що в мене з ним нормальні відносини. Я це говорив і раніше, і до кампанії. Я давав інтерв'ю влітку, де говорив, що нікого з кандидатів (ні Ющенка, ні Януковича) не ідеалізую, нікого з них не вважаю загальнонаціональним лідером. Але з обома в мене добрі стосунки, поважні. Хто переміг - той повинен стати нашим президентом, і ми повинні йому намагатися допомагати.

- Не хотіли б ви увійти в уряд?

- Ні. Я себе вважаю бізнесменом. Ну, багато років тому я думав на цю тему, але для мене це було питанням: "От я, стільки вмію, стільки знаю, повинен піти в уряд!"... Але це було багато років тому... Зараз я вважаю, що я бізнесмен, а не державний чиновник, діяч.

- Перед виборами була інформація, що вас включила до чорного списку американська влада. Чи намагалися ви з тих пір одержати американську візу й наскільки успішно?

- З тих пір я кілька разів був у США. У тому числі на запрошення Білла й Хілларі Клінтон я був на відкритті бібліотеки Білла Клінтона.

З тих пір я одержував запрошення від колишнього президента США Джорджа Буша відвідати його бібліотеку, зустрітися з губернатором Шварценеггером у його бібліотеці. Але в мене не було часу - це було за кілька днів до другого туру, я не поїхав.

Також я літав у США, зустрічався зі Стівеном Спілбергом. Ми домовилися, що він буде робити фільм про Україну.

У мене є дві візи у США. Одна п'ятирічна, нещодавно отримана. Інша - на рік, але ексклюзивна, без права брати в мене відбитки пальців. Ну, є такі... Звичайно, коли приїжджаєш, у тебе беруть відбитки...

- Віза для олігархів...

- (Сміється) Для американських? Я не знаю, мені складно сказати.

Про це (про попадання до чорного списку) я читав тільки в "Українській правді" і у "Вашингтон Таймс". Ну, за тією інформацією, яку мені говорили американські люди, це не відповідає дійсності. Але в мене немає ніякої іншої інформації.

- Розкажіть про фільм зі Спілбергом.

- Сценарій робитиметься. У нас підписаний документ, що Спілберг буде виконавчим продюсером цього фільму. Це буде документальний фільм, пов'язаний з певними моментами в історії Україні.

- Про жовтогарячу революцію?

- Ні, це більш трагічні події. Це буде фільм про Бабин Яр.

- Коли може бути розпочата робота над фільмом?

- Вона вже розпочата. Сьогодні робота ведеться поки що в Лос-Анджелесі. Якийсь збір документів, матеріалів ведеться в Україні - він вівся раніше. Але фільм повинен бути готовий через 18 місяців.

- Ви спонсоруєте фільм?

- Так, я фінансую. Спілберг сказав: "Так, ОК. Я буду виконавчим продюсером, але за однієї умови..." Це, напевно, напівжарт, але він написав мені в листі, що "ти будеш моїм співпродюсером". Я, звичайно, трошки очманів (сміється) коли Спілберг мені це говорить.

Проте дуже цікава ситуація, коли він запросив мене й мою дружину, ми все це обговорювали... Це було на зйомках фільму - він робить зараз фільм, багато шуму - "War of the Worlds", "Війна світів". Ми приїхали...

- Фільм по Уеллсу?

- Ну, у Герберта Уеллса є такий роман. Я не знаю, чи по його роману. У всякому разі, мені складно уявити це. Коли ми були на зйомках, Том Круз сидить на якомусь крані, у порту це все відбувається. Складно уявити, щоб Герберт Уеллс описував сучасну таку ситуацію. Але я не знаю сценарій цього фільму.

- Тобто ви розпочнете розвиток нашої української кіноіндустрії?

- Я не знаю, мені складно сказати.


Я БУДУ БРАТИ УЧАСТЬ У ФІНАНСУВАННІ ФОНДУ КУЧМИ

- Вас називають олігархом. Суркіс нічого в цьому поганого не бачить, а ви вважаєте себе олігархом?

- Я не знаю, що це таке...

- Ну, власник заводів, газет, пароплавів...

- Я нічого поганого в цьому не бачу (Сміється). І ви у цьому нічого поганого не бачите. От якби ви були власником заводу...

- Олігарх впливає на бізнес через політику...

- Це погано. Це погано. Це погано... Вплив бізнесу на політику - це погано. Тому ви знаєте, що на початку минулого року я сказав, що має бути поділ. Я заявив про це одним з перших у нас у країні. І я буду у цій справі послідовним.

Якщо влада не заштовхуватиме знову бізнес у політику, щоб захищати свої права й інтереси - то я вважаю, що бізнес повинен відійти від політики дуже далеко й ретельно.

- Ви не хвилювалися в останні два місяці через події революції?

- Що ви маєте на увазі? Я хвилювався, щоб не було крові. Усі повинні були хвилюватися в цей час, у кого відповідальність перед країною або родиною. Якщо, не дай Боже, проллється хоч крапелька крові - це ж погано. І небезпечно. І вибухонебезпечно. У такому розумінні, звичайно, я робив все залежне, щоб усе було мирно.

- Що від вас залежало?

- Та я не знаю... Напевно, щось... Принаймні, те, що від мене залежало, я намагався робити.

- Дзвонили кудись?

- Так-так. Дзвонив кудись і якісь переговори проводив (Сміється).

- Що буде з Леонідом Кучмою через місяць?

- Він буде керувати фондом "Україна". Як я розумію, там два головних напрямки. Один - він буде сприяти, як я чув, він говорив - "відновленню єдності країни".

Тому що сьогодні пройшов цей поділ Захід-Схід, який є неприродним для нас. Тобто воно зрозуміло чому, але це неприродно й повинно бути зупинене.

І другий напрямок - допомога молодим талановитим людям, які мають тут навчатися, залишатися, і направляти роботу своїх мізків на благо України. А не якихось інших країн, де їм можуть заплатити більше або створити кращі умови.

- Хто буде спонсором фонду - "Інтерпайп" теж?

- Я особисто, звичайно, буду в цьому брати участь. Але багато інших людей братиме участь.

- У парламент Леонід Кучма не планує балотуватися?

- Хлопці, я не знаю.

- Він збереже свій політичний вплив?

- Ну, такого впливу, як у президента країни, ні в кого не може зберегтися. Тобто президент країни - це президент країни. І в будь-якого колишнього президента країни - у Клінтона, або Картера, Буша - вплив завжди не такий, як у діючого президента. Це ж природна річ...

- Те, про що говорила опозиція - судові переслідування Кучми?...

- Ну, це ознака нецивілізованості - якщо хтось буде займатися переслідуваннями. Я вважаю, що ми сучасна європейська держава, і такі речі не властиві європейським демократіям.

- Вас вважають одним із найбагатших людей України і навіть у Європі у список багатіїв потрапили. Ви згодні з цим місцем?

- Я не знаю, як вони оцінюють. У цивілізованих країнах є фондовий ринок, там можна подивитися: "Мої акції коштують стільки-то". Помножити на кількість акцій й одержати вартість того, що ти маєш. А в нас же немає ринку капіталу. Тобто незрозуміло, скільки в кого що коштує. Можна оцінити, коли тобі заплатять. Це все (рейтинги) казки, балаканина. Можна так оцінити, можна інакше...

Якщо якийсь бізнесмен виходить на ринок, пропонує свою власність на продаж і говорить: "Я хочу її продати за 1 карбованець". А йому дають 70 копійок. От його власність коштує 70 копійок, а не карбованець.

А я не збираюся нічого продавати, мені складно оцінити. Тільки ринок може визначити. (Звертається до журналіста). Тобі зрозуміло це чи ні?

- Тобто ви не знаєте, скільки коштує ваш бізнес?

- Для себе - знаю. Але не значить, що за нього стільки дадуть.

(Звертається до журналістів) Хлопці, давайте закругляться.

- Раніше парламентська більшість формувалася, щоб захищати інтереси бізнес-еліт. Якою буде ситуація зараз?

- Зараз більшість повинна формуватися, щоб проводити рішення, необхідні для країни. А не для бізнес-еліт.

- Ви вірите, так буде?

- Я на це тільки сподіваюся. Але реальністю це може стати після парламентських виборів.

Давайте на цьому закінчимо?

- Останнє питання. Ви раніше говорили, що проводили переговори, щоб не пролилася кров... Ви проводили переговори з Ющенком за останні 2-3 місяці?

- Я зміг посприяти, щоб такі переговори відбулися.

- Між Ющенком і кимось?

- Це було останнє питання, а ви ставите ще наступне питання. Все, спасибі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді