Тимошенко висувають у прем'єри, або Народні ініціативи як засіб боротьби за посади

Понеділок, 17 січня 2005, 11:33
У той час, як на верхах політичного бомонду вирішується доля багатьох високих посад оновленої України, зокрема йде жорстка боротьба за крісло прем'єр-міністра, симпатики тих чи інших кандидатур на владні місця не дрімають. Чи то абсолютно з власної ініціативи, чи то за підказкою своїх покровителів з верхів вони влаштовують піар-акції на підтримку.

Так, частина депутатів-"нашоукранців" з Львівської облради, як вони запевняють, виключно з власної ініціативи, виступили із заявою, що голова ради Михайло Сендак, попри незначний політичний досвід (неповних три роки), був би найкращим губернатором Львівщини.

Хоча цю посаду давно вже всі спрогнозували народному депутату Петру Олійнику, який очолював виборчий штаб Ющенка в області і, до речі, відпочивав недавно поряд з лідером "Нашої України" в Тисовці (де крім нього, нардепа Третякова та Червоненка, більше нікого з народних обранців не було).

Цікаво, що дещо раніше депутати облради виступили з іншою ініціативою, а саме пропозицією до Віктора Ющенка зробити прем'єром "одного з провідних лідерів опозиції" Юлію Тимошенко.

Окрім того, депутати звернули увагу президента на своє бажання та готовність прийняти найактивнішу участь у формування нової влади.

"Обласна рада, яка єдиною із обласних рад в Україні не впала на коліна перед режимом Кучми-Медведчука-Януковича, володіє достатнім кадровим потенціалом та буде достойним гарантом демократичного формування місцевих органів влади Львівщини. Як народний президент, Ви можете завжди опиратися на найвищий орган представницької влади Львівщини", ― йдеться у відповідному зверненні.

Ще цікавіше, що співставляючи кандидатури прем'єр-міністра та голови Львівської облдержадміністрації, депутати-"нашоукраїнці" склали такі комбінації: Петро Порошенко-Петро Олійник (говорячи, що при Порошенокові лише 1/3 влади оновиться), Юлія Тимошенко-Михайло Сендак, Юрій Єхануров-Василь Куйбіда (колишній мер Львова, нині заступник голови НРУ).

На думку окремих експертів, як Сендак, так і Куйбіда на посаді голови ОДА будуть відстоювати позиції "сірого кардинала" Львівщини, народного депутата, бізнесмена Петра Димінського (який прошов у парламент по списку Ющенка, потім перейшов до фракції "Регіонів", а зараз є позафракційним).

Ті ж самі експерти завжди казали, що Сендак став головою ради лише за допомогою Димінського, але, щоб взяти область під більший контроль, Димінський зараз завдяки плодам революції хоче захопити в області ще вагоміший шматок влади.

На фоні цих активних політичних баталій на Львівщині, у неділю у Львові відбувся мітинг на підтримку Юлії Тимошенко як кандидатури в прем'єр-міністри України.

Як розповів один з його організаторів, найближчим часом схожі акції пройдуть в більшості обласних центрів України разом з автопробігом всередині міста.

Заступник голови обласної громадської приймальні Юлії Тимошенко Михайло Зінько запевнив, що сама лідер БЮТ не знає про ці громадські піар-акції на її підтримку.

Зрозуміло, що заклик прийти на віче, присвячене Юлі Тимошенко, яку на Львівщини дуже люблять, відгукнулося багато львів'ян, які, окрім того, зі своєю бунтівною вдачею ніколи не втомляться від різноманітних політичних масових акцій.

Лише тепер змінилося гасло таких акцій. Наразі з "Ющенко-президент! на "Юля – прем'єр!".

Щоб підтримати кандидатуру співголови коаліції "Сила народу", лідера БЮТ Юлію Тимошенко на посаду глави українського уряду до тисячі львів'ян (постійних засідателів таких акції) взяли участь в громадському віче, офіційно організованому тією ж громадськістю, тобто громадськими організаціями. Відповідно, як це не дивно, на мітингу не було жодного партійного прапора, а лише кілька українських та помаранчевих.

Адже метою організаторів було показати, що саме народ, а не якісь політики, вимагає Юлю-прем'єра, тобто, оскільки саме народ зробив Ющенка президентом, він мусить тепер виконати і наступну його волю.

Або, як вдало нагадав під час вступу громадський діяч Юрій Шухевич, в гетьманські часи існувала козацька рада, яка обирала гетьмана, і гетьман потім завжди корився їх волі.

Натхненні історичними прикладами і нинішньою перемогою, яка дає можливості багатьом вибратися на вищі щаблі владної драбини, з десяток представників львівської інтелігенції навіть створили Раду старійшин для того, щоб обговорювати, а потім пропонувати Ющенку осіб, які можуть претендувати в області на ті чи інші високі посади.

Отож, слід чекати, що в центрі Львова таких мітингів у найближчий час буде багато, оскільки, як зауважив Шухевич, "ми йдемо до справжнього народовладдя, ми хочемо обговорювати кандидатури на різні посади... і хай нам не підсовують кота у мішку".

А окрім того, на його переконання, треба вимагати постійно звіту влади перед народом, бо в іншому випадку ми будемо жити, як раніше. "Хай живе Юля Тимошенко – наш прем'єр-міністр, хай живе народовладдя!", - закінчив свій виступ Юрій Шухевич.

Також, як зауважив голова незалежної профспілки вчителів Андрій Соколов, оскільки львів'яни брали найактивнішу участь в помаранчевій революції, вони тепер мають повне право висловлювати свої пропозиції щодо кадрової політики.

Тому через вище викладені причини організатори віче збираються закликати львів'ян поїхати на громадську інавгурацію Ющенка на Майдан і там під час цього святкового дійства щосили вигукувати "Юля – наш прем'єр!".

Оскільки за концепцією цього віче слово мали брати так би мовити прості люди, тобто представники громадськості, часто їхні виступи виглядали дещо смішними. Оскільки досвіду у ораторстві у них такого, як у політиків, немає.

Наприклад, можна було почути такі фрази: "Поїздка Тимошенко в Донецьк – це взірець практики поведінки людини", "Тимошенко своїм життям ризикувала на Майдані", "Тепер Ющенко з праведним законом має бути відстояний", "В свій час Юлю боявся навіть Лазаренко, вона спить по 1,5 години, чоловіки вмирають, які працюють разом з нею", "Я здійснила 717 стрибків з парашуту, налітала 300 годин, і була кілька днів на Майдані", "Я не буду переповідати вам байки, які тут вам розповідають (про позитиви Юлії Тимошенко – авт.)".

Серед причин, чому Юлія Тимошенко заслуговує очолити уряд, називалася її участь в перший рядах у всеукраїнських акціях протесту, починаючи з 2001 року, її стійка позиція у боротьбі з Кучмою, її успіхи на посаді віце-прем'єра в уряді Ющенка (як сказав Андрій Соколов, вона в уряді була головною рушійною силою) тощо.

"Дорога Юлічка. Ми Вас дуже любимо. Ви смілива, мужня жінка, ви безстрашна, високоосвічена... ви стійка у своїх поглядах, ви гідний партнер у політиці, ви чесний і відданий друг, від початку до кінця були з Ющенком.... Дякуємо Богові і вашим батькам за вас", - такі позитиви цієї кандидатки на пост прем'єра озвучила "пані Катерина з об'єднання "Свобода" імені Олега Тягнибока" (саме так її представив ведучий).

Конкурентів Тимошенко промовці намагалися не критикувати, хоча ведучий акції не тримався і нагадав, що від кандидатури на прем'єра Олександра Мороза немає підстав сподіватися стабільності у керівництві, оскільки він нестабільно вів себе під час революції, вимагаючи пакетного голосування щодо політреформи, а також колись вносив пропозицію стосовно надання російській мові статусу державної.

Про головного конкурента Тимошенко Петра Порошенка не згадували, хоча неоднозначно промовці натякали, що не можна допускати олігархів та всяку нечисть до влади.

А в коментарі автору цієї статті один з організаторів віче, голова правозахисної організації "Суспільна думка", більш відомий як заступник обласної громадської приймальні Юлії Тимошенко Михайло Зінько відверто висловився, що Порошенко є небезпекою для України, бо треба бізнес відділяти від політики, а головне, що він є "членом команди Азарова, як і Король, якому прогнозують посаду міністра МВС, і як і Генпрокурор Святослав Піскун".

На думку Зінька, якщо ці люди обіймуть ці посади, а сам Азаров стане при Порошенкові першим віце-прем'єром, то буде "жах".

"За що ми тоді боролися? Не забувайте також про бюджетний скандал у 2003 році, до якого мав відношення Азаров і Порошенко, коли раптом засвітилися 310 мільйонів, які десь мали пропасти з бюджету і їх мали перерозподілити на їхню користь", - додав Зінько.

Власне, він не виключає, що, можливо, саме Порошенко нашептав Ющенку умови, яким має відповідати прем'єр-міністр, а саме про непартійність майбутнього голови уряду. Тому основна суть резолюції віче заключалася в тому, що ця умова Ющенка є "абсурдом і невіглаством", бо в Європі лідери урядів паралельно очолюють політичні партії.

На думку Михайла Зінька, Ющенко просто озвучує цю вимогу "не подумавши і не виваживши". Також він вважає, що все виглядає так як із скандальним продажем "Криворіжсталі", коли умови продажу "підганялися" під конкретного покупця, а зараз ці вимоги Ющенка - під конкретну кандидатуру. Зінько впевнений, що просто в парламенті є триста депутатів, які мають тіньовий бізнес і бояться, що Тимошенко повиводить все з тіні.

"Контрреволюційні сили і представники крупного бізнесу не хочуть, щоб главою уряду був рішучий і вольовий політик. Впродовж 13 років саме ці сили грабували нашу державу і народ", - йдеться у резолюції віче.

"Народ, а не оточення, зробив Ющенка президентом. І це правда!!! Галичани зробили вирішальний вклад у виборах, без них не відбулося б помаранчевої революції, а частка у всьому цьому львів'ян є найбільшою. Дорогий наш, Вікторе Андрієвичу! Ми щиро віримо у Вашу Християнську мораль і на жодну мить не сумніваємося в тому, що Ви дотримаєте свого слова і призначите Юлію Тимошенко на посаду прем'єр-міністра України, бо така є істина, і така є наша воля. Слава Вам, слава Україні і слава Всевишньому!", - пафосно закінчується резолюція.

Цікаво, що до слова не був запрошений народний депутат-"нашоукранець" Володимир Яворівський.

Пояснення - це громадський мітинг, а не політичний, хоча та сама громада (перші ряди публіки) вимагала його виступу. Він, власне, хотів теж виступити на підтримку Тимошенко. При тому, чомусь була дане слово депутату облради Роману Гайдучку, який розповів, що облрада рекомендувала Ющенку обрати саме Тимошенко главою уряду.

Водночас, як стало відомо автору цієї статті з добре проінформованих джерел, поява представника облради, одного з близьких колег голови ради Михайла Сендака пояснюється і іншою причиною – саме з подачі Сендака було організоване це віче.

Зокрема, заяву в міськраду на проведення акції подала Асоціація автомобілістів Львівщини, на яку має вплив Сендак. За деякою інформацією, він був одним з засновників асоціації, коли ще займав посаду директора Дрогобицького автотранспортного підприємства.

І, як вважають експерти, Михайло Сендак сподівається, що лідер БЮТ, ставши прем'єром, порадить Ющенку Сендака на посаду губернатора. Отож, схоже на те, що зараз голова облради, допомагаючи Тимошенко у реалізації її прем'єрських амбіцій (хоча, навряд чи вона його про це просила), сподівається на взаємну допомогу.

До речі, невипадковим також можна вважати виступ представниці партії Олега Тягнибока (який вважається гравцем однієї команди з Сендаком), хоча, при цьому, на віче було табу щодо виступів партійних діячів.

Ще один цікавий нюанс. На мітингу не було зауважено жодного представника керівного складу обласного осередку "Батьківщини". Зате одним з організаторів неформально була обласна громадська приймальня Юлії Тимошенко, керівники якої на пряму виходять на Тимошенко, не контактуючи з керівництвом її партії в області.

Свого часу нинішній керівник приймальні претендував на посаду голови обласного осередку "Батьківщини", але там його кандидатури не сприйняли.

Окремі люди припускають, що організовуючи піар-акцію для своєї шефині, керівники приймальні сподіваються на віддяку у вигляді зміни керівництва партійного осередку. Хоча, звичайно, відкидати версію, що віче проходило у Львові і буде відбуватися в інших областях без добра на це самої Тимошенко, теж не можна.

Також, проінформовані джерела розповідають, що зараз активно почали вступати у "Батьківщину" люди, близькі до мера Львова Любомира Буняка. Робиться все це нібито з тою метою, щоб Тимошенко, будучи главою уряду, допомагала їм у просуванні по службовій драбині, а також підтримала Буняка на наступних виборах мера - вона це робила на минулих, але покладених на нього надій перед львів'янами Буняк наразі не виправдав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді