Ющенку нагадали про причетність Кучми до справи Гонгадзе

П'ятниця, 21 січня 2005, 17:05
Виступ нового президента України Віктора Ющенка на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи вже заявлено ключовою подією цієї сесії у Страсбурзі.

Але рівно за годину до його виступу того ж самого дня відбудеться ще одна подія, напряму пов’язана і з Україною, і з Ющенком.

Це – прес-конференція за результатами розслідування справи Георгія Гонгадзе, у якій також візьмуть участь доповідач ПАРЄ по Україні Ханне Северінен та вдова журналіста.

Звіт чотирьох організацій, які проводили розслідування, представлятиме представник Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії Саймон Пірані.

Чотири організації – це Міжнародна федерація журналістів, Національна спілка журналістів Великої Британії та Ірландії, Фундація Гонгадзе, а також Інститут масової інформації.

Як підкреслив "Українській правді" Пірані, проведене розслідування не ставило на меті повторно дослідити факти справи.

Метою було "проаналізувати юридичні помилки, допущені під час слідства та судового розгляду". У першу чергу це стосується дій Генеральної прокуратури, МВС та інших державних органів і організацій, задіяних у розслідуванні вбивства, сказав він.

Головний висновок звіту - розслідування дій МВС, яке звинувачують у стеженні за Гонгадзе, не слід відокремлювати від політичної складової в справі загибелі Гонгадзе.

За словами Пірані, звіт детально торкається питань: (1) помилок та умисних упущень на початку розгляду справи, (2) питання стеження за Георгієм до його смерті, можливість того, що стеження проводили офіцери МВС, справи Гончарова та інших подібних моментів, (3) офіційне ставлення влади до плівок Мельниченка та безпідставна відмова від серйозного їх розгляду.

На думку авторів звіту, усі вищезазначені події вказують не лише на можливість чинення перешкоди об’єктивному розслідуванню справи, але й на те, що такі перешкоди існували на політичному рівні.

"З цієї причини одним із найбільш важливих висновків звіту є те, що події, пов’язані із МВС, не мають досліджуватись окремо від питання політичного впливу. Особливо на це вказують окремі витяги з плівок Мельниченка, які пов’язані зі справою Гонгадзе", - наголошують вони.

Звіт також містить секцію, присвячену ставленню до багатьох державних службовців, які, на думку дослідників, намагалися професійно розглядати обставини справи. Це - оперативний слідчий із Таращі, суддя Замковенко, адвокат Федур, медичний експерт Світлана Кармелюк.

"Автори звіту приходять до висновку про утиски та упереджене ставлення збоку державних органів до усіх цих осіб. Такі дії також вказують на зумисне політичне унеможливлення нормального розгляду справи", - зазначив Пірані.

У рекомендаційній частині звіт закликає уряд України до проведення повного, вичерпного та публічного розслідування у формі, яка відповідала б Конституції України, де містяться норми, присвячені виключно усім аспектам даної справи.

Особливо звіт вказує, що будь-яке відокремлення діяльності МВС від політичних аспектів справи буде "кроком назад".

Пірані, котрий разом із Девідом Краучем, членом Відділу періодичних видань Британської спілки журналістів, відповідав за підготовку звіту, зазначив, що "грудневі події в Україні були надзвичайним поштовхом для свободи преси".

"Мені було дуже приємно бачити наших українських колег, котрі обіцяли телеглядачам та читачам, що у "новій" Україні, журналісти не будуть отримувати вказівки про те, яким чином доносити до них новини", - сказав він.

"Але якщо у справі Гонгадзе, і особливо в історії втручання тогочасного українського політичного істеблішменту у процес розгляду справи не буде проведено остаточного з’ясування обставин – така ситуація буде помітним ударом по свободі преси та правам людини взагалі", - наголосив Пірані.

"Це випробування для нового президента та нового уряду. Ми були дуже щасливі почути заяви Ющенка та його команди щодо остаточного вирішення даної справи", - відзначив журналіст.

За його словами, це означає відповідь на головне питання, поставлене у нашому звіті: затримка та перешкоди процесу розслідування справи мали політичний підтекст.

"Ось чому необхідне всеохоплююче та публічне розслідування, наділене усіма необхідними владними повноваженнями, а не ще одна справа, порушена черговим Генеральним прокурором", - відзначив Пірані.

"Справа Гонгадзе є важливою не лише для українських журналістів, але й для усіх журналістів у Європі, ось чому ми боролися за це протягом чотирьох років", - сказав журналіст.

Він повідомив, що чотири організації, що підготували звіт, на минулому тижні звернулися до Віктора Ющенка із формальним запитом про проведення якомога швидкої зустрічі із відповідними державними службовцями з метою обговорення даного питання.

Попередній звіт буде опубліковано у вівторок під час прес-конференції у Страсбурзі, за кілька хвилин до того як президент Ющенко звернеться із промовою до Парламентської асамблеї Ради Європи.

Як відомо, справою Гонгадзе за чотири роки займалися 3 генпрокурори. Кожен з них починав розслідувати справу по-новому, але єдине, за що реально вдалося зачепитися - це розслідувати факт стеження за Гонгадзе з боку "наружки" МВС та ненадовго заарештувати тодішнього начальника "наружки" генерала Пукача.

Про політичну складову, і вину Кучми зокрема, власне ніколи й не йшлося.

Ющенко увесь час обіцяв забезпечити прозоре й чесне розслідування справи. Тепер його справа зробити саме ТАК!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді