Інтрига інавгурації Ющенка – чи передасть йому Кучма символи влади?

Субота, 22 січня 2005, 18:15
У кулуарах Верховної Ради на третьому поверсі закручують лампочки в світильники. Якщо раніше там горіла лише одна з двох, то тепер – усі плафони у боєготовності. До парламенту завезли бордові килимові доріжки. А на перехрестях вздовж вулиці Інститутської встановлюють крани з телекамерами. Цим маршрутом з парламенту на Майдан рухатиметься Ющенко. У Києві триває підготовка до вступу на посаду нового президента.

У суботу півдня у Верховній Раді тривала репетиція інавгурації. Ложу преси на другому поверсі зайняв хор імені Верьовки. У них на інавгурації традиційна місія – співати гімн України і "Боже великий, єдиний...".

"А ну станьте рівненько і щоб інтервалів не було. Чому у вас пояс тут бовтається? Треба підтягнути вище...", - це керівник хору Анатолій Авдієвський хвилюється: у першому ряді стоять дівчата в нацкостюмах, і він вимагає візуального задоволення – щоб високі не стояли поруч з низькими, а пояски на спідницях були в рядочок.

В залі парламенту тренуються марширувати курсанти військового училища у білих костюмах – у момент, коли Ющенко вийде на трибуну складати присягу, молоді армійці стоятимуть між депутатських рядів.

Головна проблема цієї інавгурації, як зізнався керівник виборчої кампанії Ющенка Олександр Зінченко – це по-справедливому розділити місця у залі та на балконі парламенту серед усіх гостей.

Наприклад, особливо почесні учасники інавгурації – держсекретар США Колін Пауелл, спікер Бундестагу Вольфганг Тірзе, мабуть, і представники Британії, Франції, Росії та спецгості Ющенка Лех Валенса та Вацлав Гавел будуть сидіти в ложі, де зазвичай знаходяться крісла губернаторів.

Це такий загончик справа, якщо дивитися на крісло Литвина. Але оскільки Ющенко все одно звільнить усіх керівників областей, то їхні місця у сесійній залі їм більше не знадобляться.

Тих гостей, які не такі впливові, посадять на балкон замість журналістів. Навала делегацій набуває небачених масштабів. Кожен лідер везе з собою не тільки дружину або міністра, але ще й журналістів. Наприклад, президента Угорщини супроводжуватимуть 30 кореспондентів, президента Румунії – 35. З такими темпами місця не вистачить не лише у парламенті, але і в палаці "Україна".

 
Фото Ірини Кармелюк
 
Преса у Верховній Раді під час інавгурації буде взагалі без місць. На своїх точках у ложі в перемішку з закордонними послами і міністрами стоятимуть лише кілька телеоператорів і фотокорів. Всі інші журналісти будуть заблоковані у кулуарах на третьому поверсі. І вони не зможуть спуститися на другий, допоки Ющенко не залишить приміщення Верховної Ради.

Зайде ж Ющенко всередину парламенту через центральні двері. Його зустрічатимуть оголеними шаблями. Бряцатимуть холодною зброєю при появі нового президента гвардійці у незвичній, але красивій формі – темно-сині камзоли з червоними рукавами, папахи, золоті кисточки. Все це нагадує форму козака чорноморської сотні 1812 року. На погоні надпис – "РПВ". Тобто "рота почесної варти".

Вони утворять живий коридор, яким Ющенко пройде на другий поверх. На секунду він має зупинитися біля встановлених у кулуарах клейнодів Хмельницького. Потім пройде до сесійної зали.

У суботу там проходила репетиція інавгурації під керівництвом БЮТівця Олександра Турчинова. На тренування приїхали також глава ЦВК Ярослав Давидович у білому светрі і джинсах, глава Конституційного суду Микола Селівон у звичайному костюмі та керівник протоколу у Кучми Георгій Чернявський. На кілька хвилин у зал зайшов і спікер Литвин.

Роль Ющенка на репетиції виконував чоловік у помаранчевій краватці на прізвище Всеволод Бородін – як кажуть, він працює в штабній структурі "Нашої України".

За сценарієм, під час інавуграції при появі Ющенка хор Верьовки почне виконувати гімн України, а військові з почесної варти (у традиційній, а не "гвардейській" формі) занесуть атрибути влади – "ожерельє", булаву і печатку президента.

 
Ярослав Давидович і виконавець ролі Ющенка
 
Ющенко складе присягу, глава Конституційного суду вручить йому свідоцтво про вступ на посаду, а керівник ЦВК – посвідчення президента. А далі...

Організатори інавгурації обіцяли свої "родзинки". Однак шукати їх під час церемонії в парламенті не варто. Хіба що ізюминкою є інтрига, свідком якої під час репетиції став кореспондент "Української правди".

Отже, близько 12:20 під час репетиції Турчинов зачитав такий пункт плану: "Голова Конституційного суду або президент Кучма передають Віктору Ющенко офіційні символи влади". Тобто зрозуміти, хто саме буде вручати Ющенку булаву і одягати на нього президентський медальйон, поки неможливо.

Однак через півгодини, коли учасники репетиції учергове "проганяли" весь сценарій, Турчинов сказав інакше. Дійшовши до цього пункту плану, він був набагато конкретніше: "Глава Конституційного суду передає Віктору Ющенку офіційні символи".

За інформацією "Української правди", за те, хто буде вручати Ющенку символічну владу, точиться міні-боротьба. Революційне оточення вважає, що це має зробити керівник Конституційного суду. Водночас спікер Литвин наполягає, що передати булаву із рук в руки має Кучма. Однак навіть на момент репетиції ясності у цьому питанні поки не було.

Зате ясно, що буде далі. "Як тільки булава потрапить до рук Віктора Ющенка, хор починає співати "Боже великий, єдиний...", - скомандував на репетиції Турчинов.

Потім Ющенко має на кілька хвилин зайняти місце президента у сесійній залі – зліва від віце-спікера Зінченка. Литвин оголосить про закриття урочистого засідання і всієї шостої сесії парламенту (це значить, що затвердити прем’єра Верховна Рада зможе лише днів через десять, Ющенко ж весь наступний тиждень перебуватиме за кордоном – тому ясності, хто стане главою уряду, може і не бути).

Сівши на місце президента, можливо, Ющенко скаже кілька слів і під козацький марш вийде із зали парламенту і спуститься сходами до центрального виходу.

"Одне питання", - звернувся Турчинов до Чернявського. "Тут має стояти офіцер, який накине президенту пальто". "Такий офіцер уже закріплений", - заспокоїв Чернявський. "Тобто ви вже все зробили?" "Ну, звісно...", - поблажливо усміхнувся багаторічний керівник протоколу Кучми.

Після подій у парламенті Ющенко піде до Маріїнського палацу – там у присутності військових Кучма передасть йому повноваження верховного головнокомандуючого. А VIP-гості в цей час, щоб не потрапити у пробку, терміново мають їхати на Майдан – там для них теж відгороджено спеціальні місця під сценою.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді