Інавгурація Ющенка. Що не потрапило до кадру

Понеділок, 24 січня 2005, 08:24
Описувати інавгурацію Ющенка – справа невдячна. Бо по телевізору її бачила вся країна, а передати словами це справді незабутнє свято складно. Зате є нюанси, які не покажуть по телевізору – тому що камера в цей день сконцентрована на одній людини. Але ці історії теж цікаві та інколи показові.

Знак Зінченка

Всі помітили, що коли Ющенко тільки-но вийшов з парламенту і попрямував до Маріїнського палацу приймати присягу військового керівництва, нового президента супроводжували троє осіб – глава протоколу у Кучми Георгій Чернявський, охоронець Петро та Олександр Зінченко, керівник виборчої кампанії Ющенка.

Ураховуючи, що Зінченко є одним з претендентів у прем'єр-міністри, у такій картинці можна було побачити певні символи. Припустимо, що Зінченко таки отримає це крісло.

Але, як виявилося, Зінченко ішов поруч з Ющенком як співголова оргкомітету з його інавгурації. І бачити в цьому якісь додаткові знаки не варто.

Хоча виникає інше питання – що робив Зінченко на двосторонніх зустрічах Ющенка з керівниками держав, які прибули на його інавгурацію? Адже міжнародні стосунки – це начебто не його профіль.

Ленінський лікар

На інавгурації Ющенка було багато різних гостей з-за кордону. Але двоє з них зробили по-справжньому неоціненний внесок у те, що Ющенко зміг стати президентом. На складення присяги з Відня до Києва прибули австрійські лікарі нового президента, які врятували йому життя після отруєння діоксинами.

На Майдані у спеціальній ложі поруч з Анатолієм Чубайсом стояли президент клініки "Рудольфінерхаус" Мікаель Цимпфер та лікуючий лікар Ющенка Микола Корпан. Потім вони ж були й на урочистому концерті в палаці "Україна".

Як виявилося, для Корпана це не перша радість у цьому приміщенні – багато років тому він тут став Ленінським стипендіатом.

Туристи у пошуках крісел

Коли інавгурація Ющенка на Майдані закінчилася, гості почали дружньо фотографуватися біля трибуни, з якої він присягав на вірність народу.

Серед інших пробитися до трибуни, щоб увічнитися на її фоні, були колишні члени більшості імені Януковича Богдан Губський і Олександр Єдін. Останній дуже хоче стати міністром транспорту, однак не менш сильно його не хоче бачити у цьому кріслі Євген Червоненко, головний з питань охорони Ющенка.

Серед інших цікавих гостей свята можна згадати мера Запоріжжя Євгена Карташова. Він радісно прогулювався фойє палацу "Україна", де мав бути концерт. При цьому Карташов – людина, яка, можливо, найактивніше в Запоріжжі воювала з Ющенком.

Хто ближче

Люди схильні бачити певні символи в прозаїчних речах. Наприклад, про те, хто нині є фаворитом першої особи, намагаються здогадатися за візуальною наближеністю до його тіла.

У день інавгурації Ющенко лише один раз мав зафіксоване місце серед своїх соратників – це в палаці "Україна" на урочистому концерті.

Віктор Ющенко сидів на традиційному місці президента – у 14 ряду - поруч з дружиною Катериною. Відразу за нею сидів охоронець та було два порожніх місця. Це були місця малих дочок Ющенка, які під час концерту просто ходили по залу.

Відразу після них сидів Зінченко з дружиною, виконуючий обов'язки прем'єра Микола Азаров з дружиною та Олександр Омельченко.

У другому ряду за Ющенком сиділи два охоронці, потім Олег Рибачук з дружиною, Олександр Третяков з дружиною, Євген Червоненко з дружиною, Анатолій Кінах з дружиною, Микола Мартиненко з дружиною та Давид Жванія з дружиною.

Юлію Тимошенко від Ющенка відділяв прохід та ще шість крісел.

Як кажуть представники "Нашої України", розсадка на інавгураційному концерті не свідчить про політичні пріоритети Ющенка і, навпаки, могла визначатися за жеребом або хаотично.

Після концерту Ющенко з дружиною швидко залишили палац "Україна". В такому разі час задовольняти фанатів довелося Юлії Тимошенко – вона протягом майже години роздавала автографи. При цьому не могла рушити з місця – бо була затиснута прихильниками.

 
 
Брошка для Катерини

Під прийому в "Українському домі" автографи роздавала вже дружина Ющенка – Катерина Чумаченко.

Разом з родиною Ющенко прибув туди близько пів на десяту вечора. Президент зайшов прямо із центрального входу. Організатори цього не чекали і заповнили сцену димом. Це дещо знітило його доньок, які не знали як потрапити на сцену, і ведучим довелося занести їх на руках. Ющенку з дружиною довелося самим навпомацки шукати сходи.

Правда, за пару хвилин діти ліквідували парову завісу. З'ясувавши, звідки він виходить, дівчатка почали бавитись з ним і закривати руками.

Ющенко звернувся з короткою промовою до бізнес-еліти. Також слово взяла перша леді, яка всім подякувала за допомогу в перемозі.

Під час другої, вечірньої частини свята – у палаці "Україна" та на прийомі в "Українському домі" – дружина Ющенка Катерина Чумаченко була одягнута у темно-червоне плаття із великою брошкою з правого боку.

Як з'ясувалося, брошка в неї була не проста й навіть не просто золота. З того, що відомо на нинішній момент: брошку цю на один день позичили з музею – їй понад тисячу років і була знайдена вона начебто на території Херсонесу. За словами Катерини Чумаченко, цим вона хотіла теж показати певний символ – що Україні не тринадцять, а тисяча років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді