Перший візит Ющенка. Погляд з Москви

Вівторок, 25 січня 2005, 12:34
Після візиту Ющенка в Москву російська преса одноголосно відзначає незалежність нового президента України в політичних рішеннях.

Независимая газета вийшла з першою статтею "Не злякався".

Коментуючи, що перед самим приїздом у Москву Ющенко призначив Тимошенко прем'єром, газета відзначає, що "цим він продемонстрував, що не має наміру прислуховуватися до свого оточення й місцевих олігархів, не збирається враховувати й думку Москви".

"Демонстративність призначення Юлії Тимошенко в.о. прем'єр-міністра була особливо підкреслена тим, що Ющенко заявив про своє рішення, стоячи на трапі літака перед відльотом у Москву. Тим самим новий президент спростував чутки, які поширилися в Києві, про те, що кандидатура прем'єра буде затверджуватися в Росії", - відзначає видання.

"Комерсант" відзначає, що Москва трохи змінила своє ставлення до Віктора Ющенка. Російські політики аж до президента Володимира Путіна стали говорити, що Москва, мовляв, готова мати справу з будь-яким українським лідером, якщо той буде дружити з Росією і враховувати її інтереси.

Однак, учорашнє рішення Ющенка про призначення Тимошенко "усе перевернуло".

"Це була тверда відповідь Кремлю: Київ має намір будувати відносини з Москвою на зовсім іншій, ніж колись, основі. За задумом нової української влади це повинні бути відносини рівноправних партнерів, а не молодшого й старшого брата. А, можливо, у ролі старшого брата виступить уже Україна", - пише "Комерсант".

"Время новостей" цитує українського політолога Дмитра Видріна, який відзначає, що новий президент повинен був зробити вибір між моделлю традиціоналістською, моделлю інноваційною й стратегією прориву".

Однак у Москві останні новини з України були сприйняті "з меншою наснагою", відзначає видання.

Президент Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) Аркадій Вольський назвав призначення Юлії Тимошенко не найбільш вдалим вибором.

"І справа тут не в тому, що жінка вона чи чоловік", - підкреслив пан Вольський. "Адже народ знає її історію - як вона кілька місяців перебувала під вартою, як сидів її чоловік. Та й у російської Генпрокуратури є до неї питання, вона оголошена у міжнародний розшук", - сказав глава РСПП "Время новостей".

"Известия" згадують, що символ й організатор "помаранчевої революції" Юлія Тимошенко 42 дні провела у в'язниці, а в Росії проти неї відкрита кримінальна справа.

Фактично всі російські видання коментують існування справи проти Тимошенко в Росії й беруть свої коментарі з цього приводу.

Також ЗМІ активно описують сам процес зустрічі Путіна і Ющенка.

"Для лідера, на якого російський політбомонд не "робив ставку", а, навпаки, "чморив" майже всю передвиборчу кампанію, - діяння (візит в Москву) майже героїчне. Усі відразу зашушукалися: мовляв, Ющенко, придушивши образу, приїхав миритися із Кремлем. Насправді цей візит для Ющенка, напевно, більш значимий, ніж для Кремля", - пише "Московский комсомолец".

Видання скаржиться на короткочасність візиту Ющенка: "За короткий час особистого спілкування з Путіним можна було встигнути лише потиснути руки, перекинутися парою слів на обговорені теми, серед яких: азово-керченські проблеми, доля ЄЕП і базування Чорноморського флоту. Спілкування в стилі: "так-ні, так-так"...", - пише МК.

При цьому видання нагадує, що Ющенко трохи спізнився в Москву й залишив в "прольоті" народ. Справа в тому, що першим пунктом програми перебування Ющенка в Росії значилася зустріч із українською діаспорою в посольстві України в Москві. Народ прочекав його три години, а Ющенко так і не прибув через зустріч із Путіним.

"Комерсант" у деталях описує сам процес зустрічі в Кремлі і про те, як Путіна використали в національних інтересах.

"Зустріч Володимира Путіна й Віктора Ющенка почалася зненацька. Російський президент став виправдовуватися перед українським. Він сказав, що пан Ющенко повинен знати: Росія ніколи не працювала за лаштунками на пострадянському просторі, у тому числі й з опозицією", - розповідає автор статті.

"Слава Богу, що про це нарешті сказано вголос. Тепер можна сподіватися, що більше ні у кого ніколи на цю тему не виникне ніяких підозр", - відзначає він.

При цьому видання відзначає, що Путін ніби виправдовувався й намагався розділити відповідальність за дії Росії із президентом Кучмою.

"Ми працюємо тільки з діючим керівництвом і робимо тільки те, що воно просило. І ви про це знаєте. Ми сподіваємося, що й з вами будемо будувати такі ж довірчі відносини", - нагадує "Комерсант" цитату Путіна.

За словами автора, Віктор Ющенко більш ніж уважно слухав ці слова. Він помітно хвилювався: часто міняв позу, перекладав руки зі столу під стіл і назад, часто кивав - іноді, здавалося, зовсім невлад. Складалося таке враження, що слова пана Путіна мають для нього величезне значення.

Три його соратники (щойно призначений держсекретарем Олександр Зінченко, народний депутат України, який був начальником охорони Віктора Ющенка, Євгеній Червоненко й народний депутат Олександр Третьяков) і посол України в Росії, який приєднався до них, Микола Білоблоцький демонстрували таку ж увагу.

Віктор Ющенко розповів, що в нього є велике бажання, щоб були відкинуті міфи й легенди минулих років, які, за його словами, Росії й Україні підкидали (термін не використовувався із часів останнього президента СРСР Михайла Горбачова).

- Я дякую вам за запрошення,- сказав пан Ющенко,- відвідати Росію, яке ви надіслали, і я хочу подати вам руку на знак розвитку наших відносин.

Віктор Ющенко знову, здавалося, хвилювався. Це все-таки виглядало дивно. Але ще більш дивним було те, що хоча президент України й сказав, що хоче подати руку, але самої-то руки й не подав. Тобто він навіть не підвівся зі свого місця.

Переговори після цього тривали більше двох годин. Вийшовши до журналістів, Володимир Путін і Віктор Ющенко ледве не помінялися ролями. Принаймні, Віктор Ющенко виглядав уже зовсім упевненою у собі людиною", - закінчує опис переговорів "Комерсант".

Видання також приділяє велику увагу словам Ющенка про ЄЕП.

"Наші відносини з Росією повинні бути максимально формалізовані. Усе, що належить до руху капіталу, вимагає формального дозволу. Ми не відкидаємо, наприклад, ідею єдиного економічного простору (ЄЕП), але будемо керуватися двома принципами.

Перше: достатність всіх позицій нашим національним інтересам (хотів сказати, напевно, "відповідність"). Друге: ті принципи, які закладені в цьому документі, не повинні блокувати наш рух до інших ринків (тобто, насамперед, до ринків Євросоюзу), - цитує видання Ющенка.

"Я не думаю, що Віктору Ющенку було просто вимовити ці слова. По суті, він давав зрозуміти, що Україна навряд чи буде брати участь в ЄЕП, тому що сполучати дві вільні економічні зони на території однієї держави не вийде", - підкреслює автор.

Він відзначає, що Ющенко ще раз подякував російському президентові за запрошення відвідати Росію.

"Він немов виправдовувався перед українським народом, даючи зрозуміти, що зробити перший закордонний візит як президентові України в Росію не його ідея (хоча насправді, як відомо, його). Адже народ міг не зрозуміти, а Віктор Ющенко краще інших знає, чим це іноді закінчується", - підсумовує статтю "Комерсант".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді