Візит Ющенка до Путіна. Погляд із Заходу

Вівторок, 25 січня 2005, 14:15
Іноземні ЗМІ вважають сильним кроком призначення Ющенком Тимошенко на посаду прем'єра напередодні візиту до Москви.

"Наступного дня після прийняття присяги, безпосередньо перед своїм візитом у Росію, новий український президент Віктор Ющенко здивував багатьох своїм першим кадровим рішенням", - пише "Der Standard".

Видання відзначає, що Ющенко обіцяв їй цей пост Тимошенко у випадку перемоги на виборах, однак, "в остаточному підсумку, більше не вважав її бажаною кандидатурою, оскільки вона сприяла поляризації країни".

"Дуже популярна серед прихильників Ющенка неоліберал Тимошенко належить до представників безкомпромісного національного патріотичного табору. У важкі дні революції вона підтримувала дух людей, які вийшли на вулиці. Вважається, що вона хотіла помститися колишній владі, через яку багато чого втратила сама", - пише "Der Standard".

Видання підкреслює, що "вона в жодному випадку не вважається ідеальною кандидатурою для подолання розколу в країні й нормалізації відносин з Москвою", однак відзначає, що в такий спосіб Ющенко зняв підозру, що збирається обговорювати кадрові питання з Путіним.

"Der Standard" нагадує, що Тимошенко пропагувала експорт революції в колишні радянські держави, а в Москві оголошена в розшук у зв'язку з даванням хабарів. Одночасно вона неодноразово підкреслювала пріоритетне значення відносин з Москвою.

Британська "The Financial Times"відзначає, що призначивши вчора - "незважаючи на наявні з боку Росії заперечення - свого вірного союзника" Юлію Тимошенко виконуючою обов'язки прем'єр-міністра, Ющенко "ризикує викликати ще більше роздратування Москви".

Видання відзначає, що 44-літня Тимошенко "є одним з основних союзників і фінансистів передвиборчої кампанії Ющенка й, можливо, головним натхненником жовтогарячої революції, що привела до перегляду сфальсифікованих підсумків листопадового голосування".

"При цьому в Росії вона оголошена в розшук по факті дачі хабара посадовим особам Міноборони Росії в 90-х роках, а в російськомовних східних і південних областях України її вважають антиросійськи налаштованим політиком і широко засуджують", - додає "The Financial Times".

Французька "Le Figaro"вважає, що призначення Тимошенко "може послужити свого роду перевіркою російсько-українських відносин, тому що, насправді, Кремлю однаково дітися нікуди".

"Або, як запропонував учора Віктор Ющенко, "позначені незгодами сторінки будуть перегорнуті" і, таким чином, стане можливим будувати "найкращі й зовсім інші відносини", або Москва буде упиратися", - пише газета.

"Поза всяким сумнівом, Москва схилить голову, віддавши перевагу "вічному стратегічному партнерству", про яке говорив учора новий український президент, прекрасно усвідомлюючи те, що це не більш ніж слова", - відзначає "Le Figaro".

При цьому видання нагадує, що Тимошенко для Росії зараз "ворог".

"Вона знає, як робиться політика, вона не боїться прямих зіткнень і вміє робити зі своєї краси зброю, подібно до того, як зброєю дракона є його полум'я. Одним словом, це гірка пігулка, яку новий президент України, прекрасний тактик, вирішив прописати тим, хто доклав всіх зусиль до того, щоб перешкодити йому здійнятися на вершину", - пише "Le Figaro".

"Жриця жовтогарячої революції, яка прийняла вигляд простої української селянки, Юлія Тимошенко - це, насамперед, характер. Моноліт. Вибухова й прагнуча. Чого? Насамперед, грошей, потім влади й, нарешті, свободи. Це жінка зі сходу. Вона створила себе на уламках. І розбагатіла", - так описує французьке видання Тимошенко.

"Le Figaro" нагадує, що Тимошенко прийшла до влади в 1995 році, ставши на чолі ЄЕС України.

"Тут "газова принцеса" установлює зв'язки з колишнім прем'єр-міністром Павлом Лазаренком, який зараз відбуває строк у США за обвинуваченням у відмиванні грошей. Ця людина дасть їй шанс і стане для неї прокляттям", - пише видання.

До речі, іноземні ЗМІ дуже часто згадують поруч із Тимошенко ім'я Лазаренко, обвинуваченого в США по 29 пунктах за вимагання й фінансові зловживання.

Американська "The New York Times" також нагадує, що Кремль, який вважає Тимошенко націоналісткою, під час президентської кампанії порушив проти неї нині в'яло протікаючу кримінальну справу за обвинуваченням у хабарництві, і домігся ордера на її арешт.

Однак, відзначає видання, у понеділок Путін "не висловив критики з приводу її призначення, а це ознака того, що Путін прагне до пом'якшення колишньої напруженості".

Сама Тимошенко, за словами "The New York Times", замість того, щоб провокувати публічні розбіжності, була переповнена ентузіазмом.

"У мене так багато планів, що я можу перевернути світ, - заявила вона в інтерв'ю по телефону з Києва, - я кажу про це в позитивному плані. Я просто щаслива, що ми зможемо очистити Україну від корупції, позбутися від тіньової економіки й створити справді незалежну судову систему", - сказала вона в коментарі виданню.

"The New York Times" відзначає, що якщо парламент затвердить її кандидатуру, Тимошенко стане першої жінкою-прем'єром в Україні і на всьому пострадянському просторі, за винятком Прибалтики.

"Хоча призначення Тимошенко може як наслідок стати для Ющенка внутрішньою політичною боротьбою, що пов'язана з її постійною й твердою критикою на адресу політичних партій, які до останнього часу контролювали Україну. Спікер парламенту Володимир Литвин просигналізував про її підтримку", - відзначає видання.

Що стосується в цілому зустрічі Ющенка й Путіна видання нагадує про те, що Росія всіляко підтримувала опонента Ющенка Януковича.

"The New York Times" нагадує слова експерта Андерса Ослунда, який писав, що своїми діями під час українських виборів Путін показав, що він "погано інформований, антидемократичний, неефективний і настроєний проти Заходу", і що революція в Україні "найбільш видовищний провал Путіна до сьогоднішнього дня".

"Однак здавалося, що в понеділок колишньої напруги не стало, а Путін намагався якось відновити те, що зазнало шкоди. Він одержав допомогу від людини, проти якої запекло боровся", - "The New York Times".

А британська "The Independent" пише, що для російського лідера вчорашній день став багато в чому невдалим. І не тільки через Тимошенко, але й через ЄЕП.

За словами видання, Ющенко в Москві "не висловив ентузіазму щодо повтореної Путіним пропозиції, щоб Україна приєдналася до спільного ринку колишніх радянських держав, відомого як Єдиний економічний простір (ЄЕП)".

"Independent" цитує слова Ющенка, що Україна має робити те, що відповідає її національним інтересам, і не хоче "блокувати дорогу" для інших ринків.

"Якщо Путін доможеться свого, ЄЕП об'єднає Україну, Росію, Білорусію й Казахстан в окремий економічний союз. Однак, Ющенко вважає цей проект маневром для повернення України у сферу впливу Росії й думає, що це може поставити під загрозу зриву плани його країни щодо вступу в ЄС", - пише видання.

Німецька ж "Frankfurter Rundschau"відзначає, що Кремль не зробив новому українському президентові теплого прийому, що було видно вже з церемоніалі.

"Путін прийняв Ющенка - на відміну від Януковича за кілька днів до цього - не у своїй резиденції в Ново-Огарєво, а формально, у Кремлі. За даними агентства Regnum, Янукович просив у Путіна підтримки у виборчій кампанії на парламентських виборах на початку 2006 року", - пише видання.

"Відповідно до змін у конституції, вже восени в Україні істотна частина повноважень переходить від президента до парламенту. У випадку перемоги Януковича, президент буде ослаблений", - нагадує "Frankfurter Rundschau".

Видання припускає, що Путін може давити на Ющенка "і по-іншому для того, щоб той не занадто наполегливо переслідував заявлені цілі - вступ у ЄС, НАТО й СОТ. Наприклад, він може відмовити у візі працюючим в Росії українцям або наказати "Газпрому" зменшити поставки газу в Україну".

"Але не все вказує на конфронтацію. Ющенко й Тимошенко підтвердили, що відтепер з російськими фірмами будуть поводитися краще, ніж раніше", - відзначає "Frankfurter Rundschau".

За перекладами Інозмі й Інопреса


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді