Українці будуть утримувати Леоніда Кучму довічно?

П'ятниця, 28 січня 2005, 19:43
Він мав кілька способів піти... Але вибрав той, на який напевно найменше розраховували, - майже без опору віддавши владу і не сказавши ні слова в останні хвилини свого правління.

Для Леоніда Даниловича Кучми його оточення ще за кілька років до офіційного припинення президентських повноважень розробляло десятки хитромудрих сценаріїв. Проект Кучма-3 для багатьох виглядав цілком реальним. Виглядав, але виявився неможливим для втілення.

У подіях останніх місяців були активні учасники по обидва боки барикад, а також - спостерігачі. До числа останніх сучасниками був віднесений і другий український президент Леонід Кучма. "У нас зараз немає президента, у нас є спостерігач", - відмітив БЮТівець Сергій Головатий у розпал революційних подій.

В той час Леонід Кучма так і не виявив активної позиції, що мав би зробити як чинний президент, він - спостерігав. Спостерігав, але водночас і намагався вийти з цієї ситуації найкращим для себе чином.

Найбільше, чого досяг Кучма, це ухвалення Конституційної реформи в обмін на умови тодішньої опозиції. І це дало йому якщо поки не прямі політичні вигоди, то принаймні моральне задоволення. Українське прислів'я "І сам не гам, але й іншому не дам" тут якраз до речі...

Зараз цікавою є доля самого Леоніда Кучми, його особиста та суспільно-політична доля. Щодо другої - виникає питання. Яку саме позицію, наскільки активну, де саме займе колишній "гарант" Конституції? Наразі достовірно відомо лише те, що Леонід Кучма буде керувати Фондом "Україна", одним з провідних завдань якого стане реалізація ідеї об'єднання нації... Приміщення для Фонду Кучми вже знайдено - це триповерховий особняк у центрі столиці на Печерську, який переданий екс-президенту у користування за рахунок держави.

Проте, це далеко не єдине, що надано Леоніду Кучмі у довічне користування за рахунок української держави, тобто за рахунок платників податків.

В ІМІ надійшов факсом цікавий документ від особи, яка побажала залишитись невідомою - розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 січня 2005 року за № 15-р "Про забезпечення, обслуговування та охорону Л.Д.Кучми", підписане в.о. прем'єр-міністра України Миколою Азаровим.

Нажаль, пошукова система офіційного веб-сайту КМУ такого документу не видала, а прес-служба уряду та приймальня Миколи Азарова протягом двох днів не відповідала на телефонні дзвінки. Цей документ є на сайті Верховної ради, але в закритому режимі, тобто ознайомитись з ним неможливо.

З'ясувати автентичність документу у першоджерелі не вдалося. Проте, джерело запевнило - документ достовірний, і про нього вже знають як в парламенті, так і в оточенні нового президента України.

Позаяк, нова влада має проблеми більш актуальні і важливіші за перевірку того, що ж матиме Леонід Данилович, перейшовши зі статусу президента у статус пенсіонера. А матиме він, треба відзначити, немало, і отримувати буде навіть не президентську пенсію, а просто – довічний президентський посадовий оклад.

Отже, процитуємо зміст таємничого розпорядження Кабміну за № 15-р:

1. Установити Л.Д.Кучмі щомісячне грошове утримання у розмірі місячного фонду оплат праці Президента України ( У постанові зберігається розмір посадового окладу!!!). Щомісячне грошове утримання виплачується Державним управлінням справами і відповідно змінюється у разі збільшення зазначеного фонду.

2. Для забезпечення діяльності Л.Д.Кучми створити апарат у кількості трьох осіб (радник і два помічника). Фінансове забезпечення апарату здійснюється Державним управлінням справами.

3. Надати Л.Д.Кучмі у довічне користування дачі №72 Державного управління справами з необхідним обслуговуванням та охороною. Утримання провадиться за рахунок держави.

4. Транспортне обслуговування Л.Д.Кучми забезпечується Державним управлінням справам за рахунок держави (два автомобілі та чотири водії).

5. Управлінню державної охорони зберегти охорону Л.Д.Кучми відповідно до Закону "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб".

6. Зберегти за Л.Д.Кучмою та його дружиною медичне, санаторно-курортне обслуговування закладами Державного управління справами та побутове обслуговування (один кухар, дві покоївки і два офіціанти).

7. Надати Л.Д.Кучмі право безплатного проїзду в межах України залізничним, повітряним, водним та міським пасажирським транспортом (крім таксі). Відшкодування перевізниками витрат за проїзд здійснюється Державним управлінням справами за рахунок держави.

8. Оплата користування житлом, комунальними послугами, газом, електроенергією та іншими послугами Л.Д.Кучмою провадиться у розмірі 50% установлених тарифів, решта оплачується Державним управлінням справами за рахунок держави.


Чи так необхідно було забезпечувати його цими пільгами спеціальним розпорядженням уряду, поставивши екс-президента на один щабель з інвалідами чи ветеранами війни?

Але суть не втому. Цікавим є той факт, що розпорядження КМУ від 19 січня 2005 року укладене "відповідно до постанови Верховної Ради України від 4 січня 1992 року " "Про забезпечення, обслуговування та охорону президента України", яка передбачає пільги для екс-президента на пенсії лише за трьома пунктами, це: довічне збереження його посадового окладу у розмірі 22 мінімальних заробітних плат, державна дача з необхідним обслуговуванням, охороною і транспортним забезпеченням та медичне та санаторно-курортне обслуговування його та дружини.

У новому ж розпорядженні Уряду для Леоніда Кучми передбачені значно більший обсяг пільг. Отже кабінет міністрів, значно розширив довічні пільги пенсіонера Кучми, перевищивши при цьому свої повноваження.

За словами юристів ІМІ, відповідно до Конституції кабінет міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади. КМУ відповідальний перед президентом України, підконтрольний та підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених ст.ст. 86,87 Конституції України.

Отже розширювати вже ухвалені постанови Верховної Ради України на свій розсуд не належить до компетенції уряду.

Таким чином з правової позиції до розпорядження КМУ від 19 січня "Про забезпечення, обслуговування та охорону Л.Д.Кучми" виникає багато питань:

Чому щомісячне грошове утримання Леоніду Кучмі встановлене у розмірі місячного фонду оплати праці президента. Коли в постанові зазначено розмір посадового окладу?

Чому має збільшуватись грошове утримання ?

Чому апарат президента у відставці має утримуватись за державні кошти?

Чому охорона колишнього президента має зберігатись на підставі Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб"? Адже президент у відставці не є посадовою особою.

Чому розпорядження, видане відповідно до постанови, містить пільги, не передбачені постановою?

І зрештою виникає головне питання: чому громадяни України мають довічно власним коштом утримувати колишнього президента і сплачувати за нього комунальні послуги?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді