Хто співатиме "лебедину пісню" мажоритарки або де балотуватимуться Янукович, Медведчук та Тігіпко?

Понеділок, 28 лютого 2005, 13:07
1 березня Верховна Рада України буде голосувати за законопроект, який, у разі його прийняття, дозолить провести ще в цьому році вибори народних депутатів у тих округах, які зараз представляють новоспечені міністри та губернатори.

Зважаючи на те, що наступні парламентські вибори відбудуться повністю за пропорційною системою, то такі проміжні вибори стануть останніми можиритарними виборами в історії України.

На двох кріслах

У виконавчу вертикаль спершу було рекрутовано 16 нардепів, обраних в одномандатних округах 13 областей і міста Києва. Щоправда пізніше Віталій Олуйко, невдало пробувши кілька днів головою обласної адміністрації, повернувся в законодавчий орган.

Однак невдовзі Тарас Стецьків очолив НТКУ, а Віктор Тополов став заступником енергетичного міністра. Таким чином, на сьогодні 17 мажоритарників не працюють в парламенті, при цьому жоден з них не написав заяву про складення повноважень народних депутатів.

Більше того, всі вони долю свого подальшого сумісництва пов'язують саме з прийняттям чи неприйняттям закону, що дозволить провести вибори в їх округах. Мовляв, якщо можливість проведення таких виборів буде, то повноваження депутатів сумісники складуть, а якщо цього не станеться, то вони просто не можуть позбавити свої виборців права бути представленими у Верховній Раді.

Аргументація, слід зазначити, слабенька і не витримує жодної критики.

По-перше, законодавство щодо сумісництва не передбачає жодних "якщо": або ти сумісник, або ні. Іншими словами: або порушуєш закон, або по ньому живеш.

По-друге, не зовсім зрозумілим є механізм представлення цим депутатами інтересів своїх виборців у парламенті, позаяк більшу частину свого часу вони проводять в інших кабінетах, а у випадку з губернаторами - навіть не в Києві.

І хоч авторами законопроекту, який може дозволити проведення довиборів, є "нашоукраїнці" Ключковський і Пинзеник, залишається дуже велика ймовірність того, що саме прихильники Ющенка у парламенті його і заблокують.

Причину цього простодушно озвучив "щира душа" Катеринчук: під час довиборів можуть перемогти, а значить отримати депутатський імунітет, ті, проти кого можливе в майбутньому відкриття кримінальних справ. Логіка також доволі дивна.

Якщо Катеренчук володіє якоюсь інформацією про потенційних злочинців, то чому кримінальні справи ще досі не відкриті, а з іншого боку, ніхто не забороняє "нашоукраїнцям" підтримати достойних кандидатів, які в чесній боротьбі не дозволять перемогти "злодіям".

Але в тому і є суть проблеми: якщо проаналізувати електоральні настрої округів, які звільняться, то з 17 можливих нових депутатів добра третина може представляти опонентів діючої влади.

Однак проведення таких виборів важливе ще й з іншої причини. Оскільки більшість мажоритакрників стали губернаторами тих областей, де вони колись обиралися, то повторні перегони стануть добрим тестом для нової влади на предмет забезпечення законного виборчого процесу та незастосування адміністративного ресурсу для перемоги своїх протеже.

Тому громадськість в праві вимагати наступного розвитку подій: негайного написання всіма сумісниками заяв про складення повноважень народних депутатів – припинення Верховною радою цих повноважень та прийняття законопроекту про можливість проведення проміжних виборів у 2005 році – призначення таких виборів Центральною виборчою комісією на травень – проведення виборів у повній відповідності до норм вітчизняного законодавства та міжнародних стандартів виборів.

Кандидатури і креатури

Якщо уявити, що всі ці умови будуть виконані, то, розвиваючи, вигадану і започатковану гуманітарним віце-прем'єром Миколою Томенком, школу "превентивної політології" можна в першому наближенні намалювати портрети потенційних кандидатів, які, очевидно, спробують свого депутатського щастя.

Вже зараз зрозуміло, що багато з цих портретів будуть нам до болі знайомими. В переліку можна буде побачити і колишніх голів обласних та районних адміністрацій, місцевих бізнесменів і просто "міських божевільних", що балотуються скрізь і завжди. Однак повернутися до парламенту захочуть і політичні важковаговики.

Про своє балотування у разі оголошення довиборів чітко заявив лише Віктор Янукович. Він без проблем міг перемогти у сімферопольському окрузі №3, який зараз представляє новий глава севастопольської адміністрації Сергій Іванов. Однак призначення в уряд Віктора Тополова звільняє стаханівський в.о. №115 у Луганській області. І хоч там Янукович на президентських виборах отримав найменше голосів в області, все одно це "найменше" склало майже 87 відсотків.

Що може відбити бажання там балотуватися, наприклад, у Олександра Ржавського. Велика кількість прихильників екс-кандидата в президенти проживає також в окрузі № 77 запорізького губернатора Артеменка. Але великою є спокуса там балотуватися Олександрі Кужель, яка починала свій шлях у місті Дніпрогеса і Хортиці.

Гідну конкуренцію їй може скласти неперевершена майстриня електорального стриптизу Олена Солод, більше відома як Усама бен Ладен. Хто буде представляти в цьому окрузі Ющенка, очевидно, вирішуватиме Костянтин Григоришин.

Сергію Тігіпко з усіх округів, які є в наявності, найбільш близький 37 округ на Дніпропетровщині. Однак доля обранця по цьому округу, глави обласної адміністрації Касьянова зараз до кінця не відома. Не виключено, що його під тиском громадськості буде усунено з губернаторського посту, і він повернеться до парламенту. В такому випадку є ймовірність, що новим губернатором стане Сергій Бичков, депутат від 25 округу, який знаходиться в самому Дніпропетровську, що для Сергія Леонідовича навіть краще.

Інтригою залишається те, хто буде боротися за київський електорат Поліщука і Терьохіна. Продовження тут започаткованої на президентських виборах дуелі Бродського і Корчинського додало б кампанії певного колориту. В Києві також можуть балотуватися і Євген Марчук або Інна Богословська, для яких буде добра нагода "засвітити" свої партійні бренди перед 2006 роком.

А нова побратимка "брата" Дмитра Наталія Вітренко схоже обере собі округ №207 в чернігівському поліссі (раніше там був обраний губернатор Атрошенко). У "нашої і вашої Наташі" вже є досвід обробки чернігівського електорату. На довиборах у червні 2003 року вона впевнено перемагала 206 окрузі, але була знята з реєстрації по надуманому приводу і, як кажуть, не без допомоги іншого кандидата - банкіра Ярославського. Конкуренцію їй можуть скласти екс-губернатори Мельничук і Бутко.

Поки що публічно відкидав бажання балотуватися Віктор Медведчук, але все може змінитися. Окрім згаданих севастопольського, стаханівського або запорізького округів, він може зупинити свій погляд на окрузі Станіслава Ніколаєнка на Херсонщині.

Всі інші електоральні плацдарми знаходяться на правому боці Дніпра і без проблем там переможе той, на чиїх витриманих в помаранчевих тонах листівках стоятиме факсиміле Віктора Ющенка.


Олександр Черненко, Комітет виборців України


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді