Губернатори Ющенка: неповний перелік

Середа, 2 лютого 2005, 23:09
Кілька днів тому під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі Ющенко неодноразово обіцяв західній публіці: "Мій уряд не буде красти". Далі він додавав, що для нього поняття "уряд" включає як Кабінет міністрів, так і губернаторів.

Ющенко збирається провести міні-економічний Давос у Києві. "Там виступатимуть члени українського уряду, місцева влада, які будуть засвідчувати, що ми змінилися". Інтрига, хто буде керувати областями і звітувати перед Ющенком і міжнародними інвесторами, має завершитися у четвер вдень.

Губернатори – це інше обличчя Ющенка, яке щодня бачитимуть люди на місцях. І від них залежить не тільки втілення програми, але і популярність президента.

Серед 25 претендентів у керівники регіонів найвищі шанси 3 лютого стати начальником має Петро Олійник. Майже гарантовано він очолить Львівську обласну держадміністрацію.

Інші регіони західної України не мають чітких фаворитів. За Тернопільську область іде боротьба двох висуванців "Нашої України". Івана Стойка пропонує Народний Рух Тарасюка, Ярослава Джорджика – Українська народна партія Костенка. Обидва – депутати Верховної Ради. Перший до того ж – керівник обласного штабу на виборах, який отримав найвищий результат підтримки Ющенка по всій Україні.

На Івано-Франківщину претендентів аж троє – депутат Роман Ткач ("Наша Україна", Народний Рух), мер обласного центру-керівник штабу Зиновій Шкутяк, та голова однієї з райрад області Зинаїда Балюк (пропозиція костенківської УНП).

Дуже вірогідно, що губернатором Рівненської області стане один із найбільш різких депутатів-нашоукраїнців - Василь Червоній (група УНП).

На Волинь сватають ще одного депутата - Володимира Бондара (група ПРП), однак, за останньою інформацію, він не дуже хоче.

Закарпаття – стратегічний пост для Ющенка, який з перемогою на виборах президента вдалося відвоювати у Медведчука. Претендентів троє, найвищі шанси у екс-губернатора Віктора Балоги, якщо він не піде на Міністерство надзвичайних ситуацій. Інші кандидати – екс-голова облради Іван Іванчо і багатостраждальний мер Мукачевого Василь Петьовка.

Голова Житомирської області, за неписаними правилами тіньової політики, має узгоджуватися з найбільш посадовим чиновником-вихідцем з цього краю. Тобто спікером парламенту Володимиром Литвином. Він хоче залишити на цій посаді нинішнього голову області Миколу Рижука. Щоправда, вірогідний прем'єр Тимошенко заявила, що не буде залишено на посаді жодного старого губернатора.

Тут непоганим керівником регіону міг би стати депутат-нашоукраїнець, керівник облштабу Павло Жебрівський. Тим більше, що він – член "Солідарності", лідер якої, Петро Порошенко, має добрий контакт з Литвином.

Губернатором Київщини, вірогідно, стане багаторічний борець із "кланом Засух" депутат із УНП Євген Жовтяк. Спочатку претензії на цю область заявив Олександр Мороз, але, схоже, тут йому квоту надано не буде.

Також Мороз міг би претендувати на Черкащину – бо цей край входить до соціалістичного електорального поясу. Але вірогідним претендентом на пост губернатора все ж називають керівника облштабу Ющенка Олександра Черевка.

Головним претендентом на Дніпропетровщину є депутат з групи "Центр" Сергій Бичков, який одночасно був довіреною особою Ющенка та має непогані відносини з Тимошенко. Для якої Дніпропетровщина так само важлива, як для Литвина – Житомирщина.

Хто очолить Запорізьку область, в "Української правди" більш-менш точної інформації немає. Знаємо лише, що серед інших шанс має депутат-нашоукраїнець Сергій Соболєв (група партії "Реформи і порядок").

Також обмаль інформації щодо Полтавщини. Тут знаходиться неофіційна столиця Соцпартії, тому, можливо, призначення буде за квотою Мороза. Другий варіант, який доводилося чути – депутат Валерій Асадчев ("Наша Україна", група Костенка).

Одеська область, вірогідно, відійде соціалісту Василю Цушку. На завершальному етапі виборів він став заступником глави облштабу Ющенка.

Очолити Харківщину має непогані шанси польовий командир помаранчевої революції депутат-нашоукраїнець Володимир Філенко (група ПРП).

На рідній для Ющенка Сумщині губернатором може стати висуванець партії Кінаха, екс-мер міста Ромни Микола Лаврик. Однак, кажуть, у нього є конкурент – депутат з групи "Центр" Василь Бартків. Щоправда, поки не зрозуміло, чи погоджується він піти на область.

Дуже вірогідно, що губернатором Чернігівської області стане Владислав Атрошенко – він був керівником облштабу Ющенка, а також є членом групи "Солідарність" усередині "Нашої України".

На прем’єра Криму сватають депутата з групи "Центр", довірену особу Ющенка Володимира Шкляра. Щоправда, там процедура передбачає обрання в стінах парламенту автономії. Конкурентом йому може стати начальник республіканського штабу Валерій Пробий-Голова. Але й нинішній прем’єр Сергій Куніцин плекає надію залишитись на своїй посаді.

На Луганщину Ющенко може відрядити депутата з "Центру" Віктора Тополова, який також був його довіреною особою. Але, знову ж таки, як кажуть, сам Тополов не хоче. Інший претендент – начальник облштабу Олексій Данилов з "Яблука".

І, нарешті, ще одна інтрига – губернатор Донецької області. Народний Рух запропонував на це місце заступника мера Києва Михайла Поживанова, який в 1990-х був міським головою Маріуполя. Також називають прізвища представників донецького бізнесу – Сергія Тарути та Віталія Гайдука (обидва представляють групу "Індустріальний союз Донбасу").

Однак від одного джерела можна було почути ще одну версію – начебто на Донеччину поставлять "посла України в одній із середньоазійських держав", який до того ж є вихідцем з шахтарського краю.

Перевіривши біографії, можна виявити, що до 2004 року послом України в Туркменії був Вадим Чупрун. У 1992-1994 він очолював Донецьку облраду. Після повернення з Ашгабаду у вересні минулого року став першим заступником глави "Нафтогазу України".

У переліку розглянутих претендентів на губернаторство немає кандидатів для Хмельницької, Чернівецької, Кіровоградської, Херсонської та Миколаївської областей. Щодо цих регіонів знайти компетентні джерела "Українська правда" не змогла. Хоча, не виключено, що області там очолюватимуть керівники штабів Ющенка. А на Миколаївщині провести свою людину спробує Анатолій Кінах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді