Віце-прем'єр з питань Європейської інтеграції Олег Рибачук. Неофіційна біографія

П'ятниця, 4 лютого 2005, 18:00
46 років, народився 22 квітня 1958 року. Одружений, має 5 дітей.

Закінчив факультет романо-германської філології Київського університету та Інститут народного господарства, після чого п'ять років працював у Індії за контрактом "Зарубежнефтестроя".

Після повернення з Індії – робота у "Київбіржбанку".

Невдовзі отримав пропозицію роботи в НБУ, де спочатку створив і очолив відділ зовнішніх зв'язків, а потім департамент міжнародних зв'язків. За зізнанням Рибачука, у цей період йому могло "набігти" тисячу доларів у місяць добових за рахунок відряджень.

З Ющенком Рибачука познайомив у 1992 році тодішній голова НБУ Вадим Гетьман. Вже при голові Нацбанку Ющенкові Рибачук вісім місяців стажувався у США та Британії за програмою Джорджтаунського університету.

Під час роботи в НБУ, за словами Рибачука, йому пропонували "очолювати представництво в Україні одного з п'яти найбільших банків світу", але він відмовився.

В період прем'єрства Ющенка з грудня 1999-го до травня 2001-го Рибачук очолює службу прем'єра. Як розповідав Рибачук, йому не подобалася атмосфера будинку уряду і його величезний кабінет.

В інтерв'ю "УП" Рибачук стверджував: "Я і кабінет – це речі мало сумісні".

Після відставки уряду Рибачук отримав запрошення в Салоніки (Греція) від Чорноморського банку торгівлі та розвитку на посаду віце-президента, підписавши у травні 2001-го контракт на три роки. Проте повернувся він через півтора роки.

Своє рішення поїхати в Грецію Рибачук пояснював тим, що "не можна іти в політику з декларацію державного службовця".

Отримував Рибачук у Чорноморському банку 100 тисяч доларів на рік. Як він стверджує, за ці гроші, які досі знаходяться в Греції, він живе досі. Рибачук спростовує будь-яку причетність до бізнесу.

Перервавши свій контракт з Чорноморським банком, на виборах-2002 Рибачук відповідав за формування "квоти Ющенка" у загальному списку "Нашої України", де він отримав 29 місце.

Після обрання в парламент спочатку очолив групу "Разом" фракції "Наша Україна", де зібралися спонсори однойменного виборчого блоку. Сам Рибачук назвав цю групу "жовтком у яйці "Нашої України", в якому є свої праві, ліві, центристи, і яким "неможливо нав'язати вибір".

Потім став керівником офісу Ющенка. Був уповноваженим представником фракції, головою підкомітету Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

"Олега Борисовича можна назвати "антикризовим менеджером" "Нашої України". Рибачук для Ющенка - це те ж саме, що Медведчук для Кучми", написав якось "Київський телеграф", додавши, що якось він навіть отримав призвістко "Яструб" за схильність до жорстких та радикальних дій.

Це - явно перебільшення, хоча б тому, що Рибачук не є "злим генієм". Проте він точно, як ніхто інший розуміє Ющенка, часто його вигороджує. "Я знаю Віктора. З Ющенком не можливо грати брудно, він не допускає аморальних речей", казав він.

Проте Рибачук заявляє, що може говорити Ющенку все, що думає. "Я не хочу робити з Ющенка Брежнєва, і він, думаю, теж не хоче. Випробування на пиху - саме важке з усіх. Навіть гірше грошей. Моя можливість говорити про речі, які не можуть сказати інші, - важлива. Я досить різка й прямолінійна людина, і часто наодинці говорю Ющенку дуже неприємні речі. Але роблю це щиро. Знаєте, хочу покаятися, за всю мою кар'єру - у мене в жодному офісі не висів портрет президента. Ні першого, ні другого".

Ось як Рибачук пояснив, чому саме Ющенко під час створення Форуму національного порятунку підписав заяву "трьох", де опозицію було порівняно з фашистами. "Ви ж не знаєте, що було підписано, а що з'явилося в друку. Я був керівником служби прем'єра і бачив текст, який Ющенко підписав. Я можу з цілковитою відповідальністю стверджувати: текст змінювали перед обнародуванням. Ми знаємо, хто, на якому комп'ютері. Така у нас країна…"

А ось як він казав про свою і Ющенка розбірливість. "У Ющенка так склалася доля, що він завжди йшов по столі, заставленому їжею. Її були гори. І мені життя давало можливість перекусити, і непогано. Але якби він це зробив, або я, ми б зараз були не опозиція..."

Журналісти вважали "управсправами" Рибачука найбільш адекватною людиною в "Нашій Україні". "З ним легко спілкуватися, тому що він вміє жартувати навіть у найскладніші моменти виборчої кампанії".

Рибачук був тією людиною, що за легендою під час виборів здійснювала контакт з силовиками, зокрема з СБУ.

Можливо тому саме він оприлюднював плівки, на яких зафіксовано, як можновладці фальсифікують вибори. Кажуть, що ці плівки йому передавали "українські шпіони".

Живе Рибачук у власному будинку в Плютах, де купив землю за кредит від НБУ. Ще одну квартиру має на вулиці Костельній у Києві. Її він, як стверджує, купив ще у 1990 році після повернення з Індії за зароблені там гроші. До речі, саме після Індії Рибачук став проповідувати здоровий спосіб життя – він не курить, багато років не вживав м'яса.

За словами Рибачука, ще у 2002-му він домовився з Ющенком, що у майбутньому уряді відповідатиме за євроінтеграцію. Для цієї роботи тоді ж з його участю було створено неурядову організацію "Центр Європи", яка за два роки з допомогою міжнародних експертів підготувала схему євроінтеграції України.

Згідно з планами нинішнього віце-прем'єра з євроінтеграції, укладення договору з Євросоюзом про асоціацію відбудеться вже у поточному році, а повноцінний вступ України в ЄС можливий за п'ять років.

"Ми готові за рік–два виконати всі формальні копенгагенські критерії (які є передумовою початку переговорів про вступ в ЄС)", - казав Рибачук.

Він стверджує, що має "повну підтримку президента Ющенка", і реалізації його задач "не заважатиме, хто б не був прем'єром або главою адміністрації".

"Ющенко стає президентом, щоб Україна була членом Європейського союзу. Це задача його президентства", - переконаний Рибачук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді